lördag 25 mars 2017

Melodikrysset vecka 12 - 2017

God morgon alla melodikryssvänner!

I morse vaknade jag kvart över 6 och trodde att jag försovit mig till "Melodikrysset". Jag rusade upp och startade datorn och radion. När jag inte hörde Eldemans röst började jag ratta på radion och blev irriterad över att någon bytt kanal. Då jag inte hittade rätt kanal i köket så jag gick in i sovrummet för att kolla med min radio där. Då frågade min fru vad jag höll på med så tidigt på morgonen.

Kanske beror situationen på att mycket handlat om "Melodikrysset" den senaste veckan, med radioprogram och tidningsintervju. Var jag än kommer så dyker det upp en melodikryssare som brukar titta in här på bloggen. Förra lördagen sattes det ett nytt besöksrekord med 82 500 besök. Med stor sannolikhet kommer någon av er göra det niomiljonte besöket under dagen.

I övrigt har min vecka varit lika omväxlande som förra. Jag har varit två dagar i Uppsala på en konferens för sakkunniga i kyrkobokföringsfrågor, haft möte med Personalutskottet, Kyrkogårdsutskottet och haft ärendeuttag inför nästa Kyrkorådssammanträde. Utöver detta har jag haft ett antal varierande samtal, alltifrån begravningssamtal, till enskilda samtal. Jag har också, på Domkapitlets uppdrag, haft ett möte med indelningsdelegarade från en församling som ska anställa en ny kyrkoherde. Sist men inte minst har jag varit på banken så att vår kyrkoavgift ska hamna på rätt konto.

På fritiden har jag iordningställt vår husbil så att jag kan byta in den när vi får vår nya om knappt två veckor. Den startade på första försöket efter att ha varit avställd i drygt 4 månader. Självklart har jag varit ute med Hugo så mycket jag kunnat. Det har blivit ett par långa promenader på kvällstid. I eftermiddag ska vi ut på en längre runda.

I Järfälla skiner solen på en klarblå himmel och det är redan 6 grader varmt. Det betyder att balkongdörren står på vid gavel och där ligger Hugo och solar.

Jag förmodar att krysset i dag inte blir lika svårt som det var förra veckan.

Så här ser dagens förslag till lösning ut:

L 1 och L 8: Vi börjar dagens kryss med musik ur filmen "Sällskapsresan" regisserad av Lasse Åberg.

V 11: I visan "Vi går över daggstänkta berg", rör man sig över just berg.

V 1: Vi får lyssna till ledmotivet ur Andrew Lloyd-Webbers "Starlight Express". En fantastisk musikal som jag såg i London på 80-talet. Den handlar om tåg och alla artister åker rullskridsko på ramper i hela salongen.

L 2: Tommy Körberg sjunger "Fattig bonddräng". Det är Astrid Lindgren som skrivet texten till Georg Riedels melodi. Den brukar en av körens äldsta medlemmar sjunga på Domsöndagen.

L 3: Jag tror att sången handlar om New Orleans som ligger i Louisiana. Men jag är inte alls säker. Har ett förslag på titel som jag hittat via google "Do you know what i means to miss New Orleans". Carin bekräftar detta i kommentarerna. Tack Carin.

V 6: Ur ESC 2016 får vi höra "I´ve been waiting for this night", med Donny Montell. Han tävlade för Litauen.

V 7 och L 10: Vi fick lyssna till en instrumental version av "Två små fåglar på en gren".

L 5 och L 4: "Take my breath away" var ledmotiv i den mycket populära filmen "Top gun", med Tom Cruise i huvudrollen. Jag tror att artisterna kallade sig "Berlin". Det är en av de få gånger jag önskat att jag gå på bio i uniform.

L 12: Trumpetaren måste vara Arne Lamberth. Här spelar han "O mein papa".

V 15: Den norska sångerskan Ane Brun sjunger "Miss you more". Jag trodde hon var från Danmark, men Eldeman hjälpte mig. Tack Anders.

L 13: Vi får höra "Den vackraste visan om kärleken" i en instrumental version.

V 9 och V 14: Vi går i mål med "Galenskaparna och Aftershave" som sjunger en sång ur "Stinsen brinner". Den handlar om en stins. Det är Per Fritzell som inleder sången "Axels visa".

Därmed var dagens kryss avklarat. Jag hade egentligen bara problem med titeln till Louis Armstrongs melodi som skulle ge oss svaret Louisiana, även om jag fick ett kort hjärnsläpp och blandade ihop Arne Lamberth med Arne Domnerus en kort stund.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig lördag och en fin helg. Nu ska jag och Hugo ut i det vackra vårvädret innan jag ska förbereda mig inför morgondagens uppdrag där jag ska representera biskopen vid invigningen av en ny pilgrimsled med namnet Birgittaleden i Fresta församling.

onsdag 22 mars 2017

Andlig gemenskap i Melodikrysset

Aller media följde upp radioprogrammet från i lördags med en intervju över telefon.

Du kan läsa intervju här: Året runt

lördag 18 mars 2017

Helig helgrit

Här kommer länken till radioprogrammet där jag intervjuades om att jag bloggar om "Melodikrysset". Intervju börjar 25 minuter och 58 sekunder in i programmet. Klicka på länken om du vill lyssna.

Medierna P 1

Melodikrysset vecka 11 - 2017

God morgon alla melodikryssvänner!

Som vanligt sitter jag hemma vid köksbordet för att försöka lösa veckans kryss, tillsammans med er. Om jag förstått det rätt, så sänds den intervju som en journalist gjorde med mig kring mitt bloggande om "Melodikrysset", i dag på P 1 klockan 11.03 i radioprogrammet "Medierna". Det verkar dock som om intervjun är kraftigt nedklippt eftersom det finns två andra inslag som också är med i programmet. Det är ganska roligt att de stavat mitt efternamn fel och gör det till ett roligt inslag på deras nätupplaga.

Min vecka har varit väldigt omväxlande och omfattande. Det började med en kyrkoherdesamling på Stjärnholm under ledning av Stockholms biskop, Eva Brunne. Under måndag och tisdag fick förmånen att lyssna till biskop emeritus Esbjörn Hagberg då han berättade om sin nya bok "På tal om livet". Biskop Esbjörn ledde oss också i flera andakter med fokus på fastan. Förutom detta fick vi lyssna till vår nya stiftsprost, biskopens vikarierande adjunkt och samtala med varandra kring angelägna frågor. Självklart firade vi även mässa tillsammans under ledning av vår egen biskop.

Utöver detta har jag ägnat två dagar åt sammanträde och utbildning med Domkapitlet samt intervjuer av de som sökt kyrkoherdetjänst i en av stiftets församlingar. Den enda dag jag ägnat all min tid i Järfälla församling har jag intervjuat sökande till en diakontjänst i församlingen, haft medarbetarsamtal, skrivet remissvar, godkänt fullmakter, attesterat räkning och haft möte med Ekonomiutskottet. Det är verkligen tur att det finns mobiltelefoner och e-post så att jag kan ha kontakt med mina arbetsledare även om jag inte är fysiskt på plats.

Den här veckan har jag inte träffat Hugo alla dagar, men de stunder vi haft tillsammans har vi ägnat åt våra långa promenader. Han har varit hemma med min fru och yngsta dotter som har haft vattkoppor. Numera sover han hela natten mellan mig och min fru. Barnen har efterhand slutat sova i vår säng, men Hugo kommer nog att göra det även fortsättningsvis.

I Järfälla har vi strålande sol på en himmel med tunna slöjmoln. Det är redan 3 grader varmt så det verkar bli en lika fin vårdag som vi haft i veckan. Jag och yngsta dottern ska ta en riktigt lång promenad med Hugo i eftermiddag.

Så här ser förslaget till lösning ut i dag:

V 15: Vi börjar med en finsk version av "Itsy bitsy teenie winnie yellow polka dot bikini", som ju handlar om en bikini.

L 8: I "That´s amore", sjungs det om kärlek i Neapel som på italienska heter Napoli.

V 10: Jag känner inte igen melodin och kan inte placera den. Det var tydligen en dansk sång. Jag tror att den handlar om månen som ibland kan vara halv. Den ser man ju upp till och vi uppfattar att den ibland är halv. Jag får återkomma till melodins titel. Den heter enligt kommentarerna "Du gamle måne". Tack Ingegerd.

L 3 och L 6: Arja Saijonmaa sjöng "Sång om syrsor" av Jules Sylvain.

V 4, L 1 och V 14: Vi får lyssna till "Regndropps preludiet" av Chopin.

V 7: Lisa Ajax sjunger "I don´t give a", ur melodifestivalen 2017. Lisa är från Järfälla vilket vi är många som är glada och stolta över.

L 5: Vi får höra ledmotivet, komponerat av Stefan Nilsson, ur Lasse Åbergs film: "Den ofrivillige golfaren". Den handlar om golf, som är ett av mina stora intressen. Tyvärr har det inte blivit så mycket spel, de senaste åren. Det tar helt enkelt för lång tid att gå 18-hål.

V 1: Sången är hämtad från filmen "American Pie". Det finns en sång med samma titel.

L 2: Tv-signaturen heter "Knö dig in". Det var Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt som sjöng originalet.

V 12: Lennart Palm från Lerum spelar "Jag mår illa", av Magnus Uggla, vars autograf jag en gång fick på en av Stockholms nattklubbar.

V 11: Den vackra sången är komponerad av Giacomo Puccini. Är den hämtad från "Madame Butterfly"? Tydligen var det "O mio babbino caro" ur operan "Gianni Schicci". Tack Bengt.

L 3: Eldeman spelar en instrumental version av "Bel ami".

V 9: Vi går i mål med Ulf Lundell och "Jag vill ha fest".

Dagens kryss var inte helt enkelt. Jag har behövt googla flera gånger och behövt ta hjälp i kommentarerna för att få fram korrekt titel till två svar.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig lördag och en fin helg. Nu ska jag slå över till P 1 och lyssna på "Medierna".

lördag 11 mars 2017

Melodikrysset vecka 10 - 2017

God morgon alla melodikryssvänner!

Även denna lördag vaknade jag tidigt för att lyssna på "Ring så spelar vi", men i dag somnade jag inte om, som jag gjorde förra vecka veckan. För att vara på den säkra sidan så gick jag upp och satte mig vid köksbordet redan kl. 08.30. Just nu sitter jag framför datorn med en kopp nybryggt kaffe bredvid mig.

Yngsta dottern har varit sjuk i veckan vilket innebär att jag har förlagt min arbetstid så att jag kunnat vara hemma med henne, de tider min fru varit på praktik. Bland annat var jag ledig måndag och fredag. Alldeles strax ska min fru åka till Jakobsbergs närakut för att doktorn ska titta på de utslag yngsta dottern fick under gårdagen. Förmodligen har hon fått vattkoppor eller svinkoppor.

Även de dagar jag är ledig behöver jag vara nåbar vilket betyder att jag svarar i telefon och läser mejl. I går fick jag 40 mejl där ca hälften behövde besvaras. De dagar jag varit på arbetet har jag haft en begravningsgudstjänst, lett församlingens "Förbönsmässa", haft samtal med medarbetare, ett begravningssamtal, Kyrkorådssammanträde, varit på möte med Järfälla interreligiösa råd och genomfört tillsyn av kyrkobokföringen i en av stiftets församlingar. Jag har också förberett högmässan jag ska leda i Järfälla kyrka under morgondagen.

Den stora behållning med lediga dagar är att jag får tid att laga mat. Matlagning tillhör en av mina stora intresse, förutom Hugo, husbilen, friluftsliv och golf. I veckan har jag lagat middag 3 gånger.

Hugo har varit med mig det mesta av veckan. Eftersom yngsta dottern varit sjuk och jag har jobbat flera kvällar så har det inte blivit så många långpromenader denna vecka. Under veckan har Hugo blivit trimmad för fjärde gången. Han ser ut som en helt annan hund när han är korthårig. I eftermiddag ska han och jag ta en lång promenad tillsammans. Just nu ligger han i sin korg bredvid balkongdörren.

I morgon blir det ingen övningskörning med äldsta dottern eftersom hon är i Paris med en kompis. Sonen är hemma, men han har redan körkort. Han kom hem i veckan efter en lång helg i Berlin. Det verkar som om de påverkats av att jag bjudit dem på en resa till en storstad i Europa om året.

I Järfälla har vi strålande solsken på en klarblå himmel och det är någon enstaka minus grad. Det mesta av snön som kom här om dagen har smält undan och det har blivit en hal isskorpa. Det har skett flera trafikolyckor i norra Stockholmsområdet under morgonen.

Så här ser förslaget till lösning ut i dag:

L 2: Vi inleder med Birger Sjöbergs "Den första gång jag såg dig". Det är Mikael Samuelsson som framför denna fina version.

V 10: Musiken används till tv-programmet "Kvitt eller dubbelt"

L 1: Det låter som temat från Mel Brooks film "Det våras för Frankenstein". Jag har sett filmen flera gånger. Marty Feldman är filmens stora behållning.

L 13: Vi får höra Christer Sjögren sjunga en tysk version av "Du är min sommar, Marie".

L 3: Sången "Hipp hurra för bamsefar" är hämtad från sagospelet "Klas klättermus". Den handlar om en mus.

L 5 och V 5: Marcus och Martinus sjunger sin populära sång "Elektrisk". Det är synd att yngsta dottern är på vårdcentralen för detta är hennes stora favoriter.

V 6: "The Beatles" vackra sång "Hey Jude" framförs av Ella Fitzgerald.

L 4: Tv-signaturen är från "Helgonet". Det var den bästa tv-serien jag visste, dån jag var liten. Roger Moore var så tuff och hans bil var svensk, en Volvo P-1800.

V 11 och L 9: Visan "Balladen om eken" är skriven Ruben Nilson. Det är Fred Åkerström som sjunger den.d

V 8 och V 7: Eldeman har fått en faiblesse att göra dubbelfrågor av musik som inte hör ihop eller hänger samman. Vi börjar med en finsk version version av "Vi ska hand i hand". Jag saknar Gunnar Wiklunds röst. Den andra melodin är "Ring, ring", av ABBA. Han/hon borde alltså ringa.

L 12: Leo Sayer sjunger den otroligt vackra sången "When I need you".

V 14: Vi går i mål med Thorstein Bergman och "Balladen om kråkguldet".

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Precis när det slutar kommer yngsta dottern in efter läkarbesök. Det visar sig att hon fått vattkoppor.

I dag var det inte särskilt svårt, men det är det ju inte när man kan svaret på frågorna. Jag har inte behövt googla på annat än stavningen.

Nu ska Hugo och jag ta en promenad innan jag ska hem till en kompis.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt fin lördag och en trevlig helg.

lördag 4 mars 2017

Melodikrysset vecka 9 - 2017

God fördmiddag alla melodikryssvänner!

I dag har jag legat och lyssnat på "Ring så spelar vi" sedan tidigt i morse, men jag somnade om och vaknade alldeles nyss för att rusa upp till datorn och försöka lösa veckans kryss tillsammans med er. Det innebär att jag får fylla i min ingress efterhand som sändningen pågår.

Eftersom det varit sportlov i Järfälla har jag passat på att ta ut alla timmar i min "timbank" för att umgås med min yngsta dotter och Hugo, samt för att titta på skidåkning från VM i Lahtis.

På arbetet har jag lett församlingens "Förbönsmässa" och haft en begravningsgudstjänst. I övrigt har jag varit på styrelsemöte med Kyrkans begravningsbyrå, justerat protokoll från det senaste Domkapitel sammanträdet, haft ett samtal inför morgondagens dopgudstjänst, haft ett avstämningsmöte med projektledaren för kyrkovalet i höst, blivit intervjuad av SR P4 i Stockholm och tagit emot ett studiebesök från Solna församling.

Sedan i onsdags är jag gräsänkling då min fru, yngsta dotter och Hugo har åkt till Karlskrona för att hälsa på svärföräldrarna. Förmodligen var det därför jag försov mig i morse. Om min fru varit hemma hade hon med all säkerhet väckt mig och varit tydlig med att "Melodikrysset" börjar snart...

I Järfälla har vi i dag molnigt och nollgradigt och det faller små lätta snöflingor.

L 4: I dag börjar krysset med sången "My heart will go on" ur filmen "Titanic".

V 6: Lennart Palm från Lerum spelar "Köp en tulpan" (annars får du en snyting).

L 7 och L 10: Jag tror att det är John Lennon och Paul McCartney som gjort sången som Per Gessle sjunger. Jag uppfattade aldrig titeln. På engelska hette den "And your bird can sing".

V 11: Dana Dragomir spelar "Send in the clowns" på sin panfljöjt. Så jag skriver clowner på V 11.

L 5: Zara Larsson sjunger "Ain´t my fault". Det är yngsta dotterns stora favorit.

V 9: Att rätt svar ska bli nunna är inte särskilt svårt att lista ut. Men ur vilken opera eller operett är musiken hämtad? Kan det vara "Regementets dotter"? Eller är det "Lilla helgonet"? Jag tror på det senare eftersom den är filmatiserad.

V 12 och V 8: Amy Diamond sjunger "It´s my life" ur melodifestivalen 2009 (nio).

L 12: Vi får lyssna till en instrumental version av "As time goes by".

L 3: Det låter som om det är Kalle Moraeus som sjunger "Rä, rä,  rä, rätt upp i krysset", som handlar om ishockey, men det är nog inte han.

L 1: Vi får höra "Min älskling" av Evert Taube, i en instrumental version.

V 4: Musiken är hämtad från tv-serien "Twin Peaks", som enligt många är den bästa serien som gjorts. Själv har jag bara sett enstaka avsnitt så jag kom aldrig in i den.

L 2: Vi går i mål med Peg Parnevik och "Ain´t no saint".

Dagens kryss var inte så särskilt svårt, även om jag är osäker på vilken operett det var som vi skulle hämta kallet nunna i från.

Nu ska jag svara på kommentarerna innan jag sätter mig framför tv:n för att njuta av "Vinterstudion". I morgon blir det en dopgudstjänst i grannförsamlingen innan jag ska övningsköra med äldsta dottern. Som vanligt avslutar vi körningen med ett restaurangbesök.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt fin lördag och en trevlig helg.