tisdag 1 maj 2012

Vägen till Livet

När jag blir uppringd av en telefonförsäljare, då undrar jag alltid vad som är hållhaken. De pratar med mig som om vi kände varandra, och de lovar mig "guld och gröna skogar", om jag bara köper deras produkt.

I reklam, på tv, i tidningar och på internet, får jag reda på hur jag snabbt och enkelt ska få ett bättre liv. För en ekonomisk insats kommer jag att bli smalare, mer vältränad, mer framgångsrik på jobbet och i kärleken, lyckligare, bekymmersfri och mitt liv kommer att få en helt ny mening.

Men är det verkligen så enkelt? Finns det genvägar till lycka, framgång och ett meningsfullt liv? Kan vi fylla vårt inre tomrum med saker, fritidsaktiviteter, pengar, framgång eller berömmelse, som en "quick-fix" till lycka och ett meningsfullt liv?

De flesta som försökt har märkt att tomrummet är lika stort igen, efter ett litet tag. Om något låter för bra, då är det för bra. Om något låter otroligt, då är det otroligt.

Jesus gav oss i söndagens Evangelium (Johannes 16:16-22) ett löfte som inte innebär ett liv i "sus och dus", en tillvaro fylld av "guld och gröna skogar", eller att vi kommer att leva som "en dans på rosor". Han lovar inte att våra liv ska bli lyckliga, fyllda av framgång, berömmelse, saker och pengar.

Han lovar att våra liv kommer att vara som alla andras liv. Våra liv kommer att bestå av med och motgångar, lycka och olycka, sorg och glädje, känslor av ensamhet och övergivenhet, tro och tvivel, glädje och förtvivlan. När Jesus beskriver vårt jordiska liv, så ger han oss inte en orealistik beskrivning. Det låter inte för bra och för otroligt - tvärtom så låter det högst sannolikt. Han lovar oss inte någon "quick-fix" eller någon genväg.

Men, han lovar att allt detta ska vändas till en glädje som ingen kan ta ifrån oss.

Jesus ger vårt liv en mening och trygghet. Att följa Jesus innebär att mitt liv kommer att fyllas med samma saker som alla andras liv. Jag kommer att få möta livets framsidor och livets baksidor, men mitt liv tar inte slut, när mitt hjärta slutar slå. Jag har fått del av det eviga Livet.

Jesus har i dopet lovat att vara med mig alla dagar, det vill säga även de dagar då mitt jordiska liv inte blev som jag vill eller önskar. Detta ger för mig, mitt liv en mening och ett innehåll. Det ger mig en trygghet som gör att jag kan härda ut även de perioder som inte är så roliga och lyckliga, de perioder då jag känner att mitt liv är oändligt kort eller fruktansvärt långt. I evighetens perspektiv är mina levnadsår på jorden, en parantes.

Visst skulle man kunna påstå att även Jesus erbjudande och löften, innehåller en hållhake. "Du ska tiga och lida, här och nu. Sedan får du det bättre". Men jag vill med bestämdhet säga att det inte är tanken. Jesus säger inte att det ska vara så. Vi ska, och har all rätt att göra allt i vår makt för att vända våra liv till glädje redan i detta jordiska liv. Vi behöver inte finna oss i att det är som det är, tvärtom så ingår det i vår uppgift att hjälpa oss själv och våra medmänniskor. Vi ska tillsammans, och i solidaritet försöka ta bort allt det som förminskar våra jordiska liv.

Vägen till Livet är ingen enkel väg. Den ger inga synbara fördelar och är ingen flykt från våra liv här och nu. Tvärtom vill den fördjupa våra mänskliga liv, så att vi redan i dag kan ta del av det eviga livet. Vägen till livet kommer inte att ta bort de avigsidor som finns i våra liv, men den kommer att hjälpa oss att hantera dem, i stället för att fly från dem. Vägen till livet kostar ingenting, men den kräver din vilja och en del av din tid.

Vägen till livet går genom och med Jesus Kristus, han som säger; "Jag är vägen, sanningen och livet".

4 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte1 maj 2012 18:57

  Mycket bra "bloggpredikan!"
  Ha en bra start in i månaden maj!

  SvaraRadera
 2. Hej Thorsten och tack för din kommentar och din feed-back.

  Det är delar av den predikan jag höll i söndags, men det är en sak att framföra den muntligt och en annan sak att göra det skriftligt.

  Jag önskar dig det samma!

  Nåd och frid/Krister

  SvaraRadera
 3. Väl talat,

  Marie G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie och tack för din kommentar och din feedback.

   Hoppas att allt är väl med dig och familjen.

   Med vänliga hälsningar

   Krister

   Radera