lördag 7 mars 2020

Melodikrysset vecka 10 - 2020

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en lång sovmorgon sitter jag som vanligt vid köksbordet, hemma i Jakobsberg, då jag ska försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Hugo och Bucky har lagt sig hos min fru medan Alexi ligger på en pall i hallen. De har flyttat runt hela natten och inte riktigt fallit till ro eftersom yngsta dottern stängt sin dörr. Just nu kommer Hugo ut i köket för att dricka innan han hoppar upp i "sin" soffa.

Även denna vecka har jag haft det lugnt på arbetet. Jag har träffat de andra åtta kyrkoherdarna som jag gick utbildning tillsammans med 2000-2001. Sex av dem har gått i pension så vi är endast tre kvar i aktiv tjänst. Jag är den enda som är kvar i samma församling, en har återvänt till den församling han tjänstgjorde i innan år 2000 och en har blivit biskop. Vi träffades måndag och tisdag för att dela erfarenheter, minnen och samtala om aktuella frågor. Måndagskvällen avslutades med en gemensam middag.

I övrigt har jag haft samtal inför nästa helgs dopgudstjänst, samtalat med körledaren för "Trygghetskören", träffat kanslichef och ekonom från en av de församlingar som kommer att köpa tjänster av Järfälla församling och varit på ekumenisk bön med efterföljande lunch.

Arbetsmiljöverket har också varit på inspektion för att kontrollera hur vi arbetar med kränkande särbehandling i församlingen. Det var en mycket bra och givande inspektion.

Sist men inte minst har jag lett Enkel mässa i Maria kyrka där en av våra konfirmandgrupper deltog. En av konfirmanderna läste en bibeltext och en hjälpte till att dela ut nattvarden.

På min fritid har jag tagit promenader med och utan Hugo. I tisdagskväll anmälde jag och en kompis oss till en lokal bowlingklubb. Vi fick hoppa in och spela direkt under översyn av en tränare. Efter 80 minuters oavbrutet bowlande fick jag träningsvärk i muskler jag inte visste att jag hade. Vanligtvis brukar vi spela 3-4 personer i 1 timme på en bana. Nu var vi tre personer på två banor så det blev många slag.

I Järfälla har vi i veckan haft strålande solsken och varmt. Idag är det dock grått och dimmigt och temperaturen är 4 grader.

Så här ser förslaget till lösning ut idag:

L 1 och V 1: Vi inleder dagens kryss med att Håkan Hellström framför "Tro på livet".

L 5 och V 14: Vi får lyssna till "My way" i en instrumental version. En melodi som spelats på flera begravningsgudstjänster jag lett eller deltagit i.

L 2: "En man i byrån" sjungs av Lill Lindfors. Hon är min styvpappas stora favorit.

V 6: Vi får höra "Kalle på Spången" i en instrumental version. Jag saknar Edvard Perssons röst.

V 9: Vi får lyssna till en spansk version av "Sången han sjöng var min egen". På engelska heter "Killing me softly with his song". Jag har hört en dansk version som heter "Kylling med soft-ice".

L 12: Jag tror att barnvisan handlar om en katt och den har mer än en tass. Kan det vara "The alley cat song" som spelades? På svenska fick den titeln "Våran katt" och framfördes av bland annat Siw Malmkvist.

V 15: Peps Persson sjunger "Oh boy". Han var en av de första artister jag såg live. Det var i Pildammsparken i Malmö.

L 13: "När vi rör varann" framförs i en instrumental version. På engelska har den titeln "Sometimes when we touch".

L 3: Äntligen fick vi en fråga om melodifestivalen. Lill-Babs Svensson sjöng "Avsked från en vän" i melodifestivalen 1973.

L 11: Återigen får vi höra signaturmelodin till tv-serien "Bron". Den heter "Hollow talk" och framförs av "Choir of young believers".

V 10: "Swing it magistern" framförs av Alice Babs. Det var en av mina favoritsånger då jag var liten.

V 7: Det låter som en snapsvisa ur "Söderkåkar". Till denna melodi intas en del nubbar. För någon vecka sedan fick jag en bok av en kollega som heter "Överstens snapsvisor".

L 4: Jag uppfattade aldrig att det var en fråga då det inte kom någon illustration. Men jag skriver att tv-programmet som var  humorbefriat var rapport.

V 8: Vi går i mål med signaturmelodin till "Radiosporten". Jag förväntar mig sport när jag hör den.

Därmed var dagens kryss avklarat. Jag tycker att Melodikrysset är roligast när jag inte kan svaren direkt utan behöver fundera eller googla. Idag har jag inte behövt göra något av det då det var väldigt enkelt.

Nu ska jag ta en promenad med Hugo innan jag ska förbereda kvällens middag. Min kompis från lumpen kommer på besök i kväll. Han låg i sängen över mig då vi gjorde värnplikten för 42 år sedan på I 16 i Halmstad.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fin melodifestivalkväll och fortsatt trevlig helg. I morgon ska jag ta emot vår nya arbetsledare i St Lukas i högmässan klockan 11.00.

"Ur djupen ropar jag till, Herre.
Herre hör mitt rop,
lyssna när jag bönfaller dig!
Om du lade synder på minnet,
Herre vem skulle då bestå?
Men hos dig finns förlåtelse,
och därför fruktar man dig."
ur Psaltaren 130

160 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla kryssare från ett halvmulet Stockholm med +3,2 grader ute.
  Vi har fortsatt att vara kulturella. I går kväll hade vi en trevlig stund på Globen och såg Oh what A night. Mycket bra!
  I eftermiddag ska vi gå på genrepet av Mello med vårt yngsta barnbarn och hennes kompis.
  Lycka till med dagens kryss!
  // arin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carin skall det vara! ��

   Radera
  2. God morgon, Carin.

   Hoppas att ni får en riktigt fin stund på genrepet.

   Radera
 2. Gomorron Krister, från ett strålande väder i lule,varit på morronen till stugan o kollat läget, matat fåglarna med solrosfrön o jordnötter. Ca 80cm snö där. 8 mil tur o retur. Ha de så gott därnere i södern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gomorron, Fellini.

   Jag önskar dig detsamma där uppe i norr.

   Radera
 3. De skriver att Norrland skall vara så vackert under vintern. Hur vet de detta när det är täckt av snö?
  Lasse från Vårgårda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lasse.

   Det är väl just snön som gör det så vackert?

   Radera
 4. God morgon från ett soligt Kåge med klarblå himmel. Underbart. Och vi har fått mycket snö den här veckan så det är så vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Det låter härligt. Skotta lugnt.

   Radera
 5. God morgon Krister och alla andra kryssare! Skönt att läsa att allt är bra med Dig och familjen! Denna vecka har vintern kommit till Dalarna och vi har -4 grader och ett 15 cm snötäcke i NÅS. Kalla nätter med lite dimma gör träden vita av frost och solen åstadkommer marsmånadens dagsmeja med varma strålar. Med andra ord ett härligt vinterpromenadväder. Veckan har ägnats en del åt snöskottning förutom promenader varje dag. I torsdags hade vi en konsert i Malungs Kyrka och samlade pengar till ACT som en Kick Off inför fasteinsamlingen i Svenska Kyrkan. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen med Hugo, Alexi och Bucky en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Det låter som om ni har ett härligt väder.

   Hälsa Else-Britt

   Radera
 6. Möjligt men min parkeringsplats här är torr och isfri just nu och jag slipper bli ledsen till våren över all den snö jag till ingen nytta skottat bort.

  SvaraRadera
 7. God Morgon Krister och alla kryssvänner.

  SvaraRadera
 8. God morgon Krister och alla andra kryssare.

  SvaraRadera
 9. God morgon Krister och god fortsättning på den vår som jag tror är på G. Å tack för all hjälp som jag får med krysset, Lite lite ljusa blå fläckar på himlen i Nyköping

  SvaraRadera
 10. God morgon Krister och alla anda kryssvänner! Önskar er alla en riktigt trevlig helg.

  SvaraRadera
 11. God morgon Krister och alla krysslösare från ett halvmilen Bromölla. Idag blir det en vilodag efter en sen och trevlig kväll med en glammig invigning av Hotell Iföhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Gudrun.

   Det låter som om ni hade en fin kväll.

   Radera
 12. Hejsan Krister !
  Lycka till med lösandet, synd på det fina vädret igår att vi inte fick behålla det hela helgen.

  Nu får vi akta oss för Coronaviruset. alltid är det något.vi ska oroa oss för. Jag ska åka buss på Tisdag är medbjuden till Sankta Ragnhilds kyrka, mässa och lunch för en vän har fyllt 80 år. Har ni det i din församling också.
  Ha en fortsatt fin helg och vecka-

  🌹🎊🦜🍀☀️🍏🍇

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan, Mi.

   Vi bjuder in de som fyllt år vid några tillfällen per år.

   Tack detsamma.

   Radera
 13. Godmorgon Krister med familj o djur o alla kryssare! Mulet väder i Karlskrona har regnat här. Lycka till med kryssandet! Vår dotter är 19 år gör nu mellokrysset för andra gången med kompisar på hennes skola dom sitter klara och dom är så taggade. Jättekul

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth.

   Vad kul att de yngre också tycker om att lösa krysset.

   Radera
 14. Bengt Nilson7 mars 2020 10:04

  God Morgon alla kryssare från ett halvsoligt Bromölla. I kväll ska jag till kyrkan som gudstjänstvärd vid återinvigning av Ivetofta kyrka

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Önskar er en fin och minnesvärd invigning.

   Radera
 15. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Dopet i Varnhems klosterkyrka var jättefint. Nu heter hon Elina Caroline. Vårt lilla barnbarns barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Irene.

   Vad roligt att ni är nöjda med dopgudstjänsten.

   Radera
 16. God morgon Krister och kryssare!
  Här i Dorotea är det ~ -9 och strålande sol på den vita nysnön!
  Lycka till idag!
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 17. Gomorron på er allihopa och.....nu köööör vi😉
  Lycka till önskar jag oss och en fin lördag❤

  SvaraRadera
 18. Kalle på spången såklart jag skrev fel bokstav

  SvaraRadera
 19. God förmiddag Krister och alla andra!
  Hälsningar från ett lite gråmulet Nacka. Som körmedlem i Caroline af Ugglas Kör för alla blir jag lite nyfiken på vad Trygghetskören är för kör? Låter intressant! Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lappen62.

   Det är en kör där nya och etablerade ungdomar sjunger tillsammans med seniorer.

   Det är ett integrationsprojekt som jag tror väldigt mycket på.

   Radera
  2. Trevligt, det låter som en fin och givande mix. I vår kör, som är vad den heter, är åldersspannet stort. De yngsta som sjungit med oss regelbundet är ca 12 år och de äldsta är i 75-årsåldern, älskar det!

   Radera
 20. Han har lika snyggt namn som jag😉
  Persson.

  SvaraRadera
 21. V15 peps PERSSON

  SvaraRadera
 22. L13 DU älskar vi mig ännu 8NÄR VI RÖR VARANN MED SUNANNE ALVENGREN)

  SvaraRadera
 23. L3 lill babs SVENSSON

  SvaraRadera
 24. L 4: Rapport och L 8: Sport kanske 😏🤔😇🤗?

  SvaraRadera
 25. Ikväll är det äntligen dags för mellofinal. Vi blir något färre än vanligt p g a coronaviruset men än dock 13 personer. Skall till och göra tapasbuffe till kvällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får besök av min lumparkompis. Han låg i sängen över mig när vi gjorde värnplikten för 42 år sedan.

   Det blir citronkyckling här.

   Radera
 26. V10 alice BABS

  SvaraRadera
 27. Tack för idag ganska lätt🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig Mammahara.

   Tack för idag.

   Radera
 28. Tack för idag Krister och alla andra kryssare. Snart ska farmor åka på barnkalas. Önskar er alla en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Iren.

   Hoppas att farmor får en fin stund på barnkalaset.

   Radera
 29. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 30. Tack för i dag. Trevlig helg önskar jag er alla!

  SvaraRadera
 31. Då var det slut för idag. Igår tog jag Dramaten och promenerade ner till byn för att handla. Trevligt med promenad, man får många steg på stegräknaren och träffar många trevliga människor efter vägen. Ha en bra dag alla kryssvänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, M.

   Jag brukar också försöka promenera minst 30 minuter per dag.

   Radera
 32. Hejdå och tack för idag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Sopgubben.

   Lycka till med tapasen.

   Radera
 33. Tack för idag!
  Ganska lätt kryss, eller?
  Nu ska vindutsatt av det perfekta vintervädret!!
  Önskar fortsatt skön helg.
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska ut och njuta av det

   Radera
  2. Jag håller helt med er, Christina och Kjell.

   Det var ovanligt lätt.

   Njut av vädret och trevlig helg.

   Radera
 34. Trevlig Helg till Krister med familj o djur o alla kryssare! Ganska bra kryss idag! Ikväll ska vi se melodifestivalfinalen det blir kul o spännande vem som ska vinna finalen! Önskar ER en trevlig middag gott med citronkyckling! Lillflickan är borta denna helgen är ung ledare för konfirmander, så vi blir själva hemma ikväll. Igår lagade vi fläskkotlett i ugnsform med grädde o creme fraiche stod 2 timmar i ugnen o puttrade jättegott. Julia med kompisar klarade även detta kryss ville ha hjälp med en adress bara duktigt. Hörs nästa vecka tack för idag ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisbeth och tack detsamma.

   Kul att dottern är ungdomsledare. De gör ett fantastiskt arbete för kyrkan.

   Det låter gott med fläskkotlett i ugn.

   Grattis till Julia och hennes kompisar.

   Radera