lördag 23 juli 2011

Oslo och Utöya - ytterligare en svart dag i mänsklighetens historia

Sent i går kväll nåddes vi av de förfärliga nyheterna från Norge. Ett bombdåd i centrala Oslo har tagit 7 människors liv och vid ett ungdomsläger på Utöya, utanför Oslo, har en massaker ägt rum.

Nu på morgonen har vi fått reda på omfattningen av massakern på Utöya. Minst 84 personer, mestadels ungdomar, är brutalt mördade.

Precis som de flesta andra vill jag veta; - vad som har hänt, - hur det har gått till och - varför det skedde. Men i dag vet jag faktiskt inte om jag orkar ta in mer information. Oavsett vad, hur eller varför, så kan vi sannolikt aldrig, riktigt förstå och sätta oss in i konsekvenserna.

Ett hundratal familjer har drabbats av en ofattbar sorg och ett helt land är i chock. Det finns inga förklaringar som kan ta bort det. Ytterligare en dag, har blivit till en svart dag i mänsklighetens historia.

Varje dag händer det något i världen som svärtar ner hela mänskligheten, men i dag har det kommit oss extra nära. Det är inte lika lätt att hålla händelserna i Oslo och på Utöya, på samma avstånd, som alla andra illgärningar som sker dagligen över hela jorden.

Vad kan vi då göra?

Jag är nog inte ensam om att känna mig frustrerad över att ingenting annat kunna göra, än att be. Ingenting kan göras ogjort och min bön kan inte mildra de sörjandes smärta, men jag kan inget annat göra. Jag gör det i tro och hopp om att Gud är med de sörjande, och skänker dem tröst. Jag förmår inte ens att formulera en bön för alla de drabbade. Det får bli en tyst bön mellan mitt hjärta och Gud.

Ändå är jag övertygad om att vi var och en, måste fortsätta med våra liv så som vi planerat dem. Vi får inte låta ondskan och rädslan förlama och låsa in oss. Jag kommer som vanligt att försöka lösa melodikrysset senare i dag och jag kommer att umgås med min familj. I morgon kommer jag att viga ett par på Råsunda, innan fotbollsmatchen. Men jag kommer att fortsätta med min tysta bön - annat kan jag inte.

6 kommentarer:

 1. Tänkvärda ord! Ja ondskan skakar oss ordentligt sådana dagar, men lämnar den fruktan kvar har den tyvärr segrat. Som du säger man blir lätt paralyserad och låter livet stanna men låt oss fortsätta våra liv och vår strävan att tro på godheten. Och godheten finns också där ute det kan vi se på all respons som de tragiska nyheterna gett. Ha en fortsatt fin lördag så fortsätter vi i stillhet att be våra böner om tröst och hjälp och om en bättre värld!

  SvaraRadera
 2. Hej Marja och tack för din kommentar.

  Vi kan just nu inte göra annat än att be för de drabbade, för våra samhällen och för vår värld.

  Att försöka förstå kanske kan hjälpa oss på sikt, om inte annat för att förebygga händelser som denna.

  Jag önskar även dig en fin lördag.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 3. Hittade några tänkvärda ord som passar denna dag

  "Måtte styrke og visdom bli en del av vår healing. Måtte samarbeidet stå hoysetet. Måtte de sårede favnes i omsorg. Måtte godhet stige opp fra asken".- Janell Moon

  SvaraRadera
 4. Hej igen Marja!

  Mycket tänkvärda ord. TACK!

  Hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 5. Thorsten Schütte23 juli 2011 21:34

  Hade tänkt att ej gå på nätet under semesterresan men det exceptionella nyhetsläget gör att jag gör detta enda undantag - på en hotelldator i Ume, utan datorbrillor och under tropiska åskväder.
  Gärningsmannen är alltså en korsning mellan Oklahomabombaren, typiska skollmassakarförövare och en gärningman enligt dramaserien "Kommisionen" om en sprängd Riksdag som gick i SVT hösten 2005. Verkligen inget som man kan anklaga samhället för och tack Gode Gud att det inte var en muslim, annars hade ett veritabelt helvete brutit loss. Det finns en roman av (med reservation för stavningen) Lionel Shriver: "Vi måste prata om Kevin" som mycket bra beskriver hur en "skolmördare" blir till.
  Jag tänker även på gärningsmannens föräldrar som måste genomleva ett veritabelt helvete. Men tur att de inte är föräldrar till en palestinsk självmordsbombare, då hade staten Israel sprängd deras hus. Norge är ett civiliserat land, så bestraffningen kommer i stället att verkställas av kvällstidningarna.
  För övrigt tror jag att Stoltenberg med Regeringen och Kung Harald med familjen kommer att sköta hanteringen av denna katastrof, som räknad i döda/invånare är större än 9/11 för USA, på ett exceptionellt bra sätt, säkert bättre än om det hade hänt här!
  Nu fortsättar jag semesterresan trots allt, livet måste gå vidare.

  SvaraRadera
 6. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

  Jag förstår att du "måste" gå ut på nätet en dag som denna.

  I dag har jag försökt läsa så litet som möjligt om illgärningen i kvällstidningarna och jag har undvikit alla tv-program som handlat om vansinnesdådet, utom nyheterna.

  Jag vill inte ägna för mycket tid till spekulationer, utan väntar på att förhören med den misstänkte ska ge mer fakta.

  Din beskrivning av den misstänkte gärningsmannen stämmer väl överens med den bild av honom, som jag uppfattat att massmedia har.

  Det finns bara förlorare och offer efter en sådan här ofattbar händelse. Jag är övertygad om att den misstänktes föräldrar, syskon och övriga släktingar genomlider alla helvetes kval.

  Jag är också tacksam för att det inte är en extremist från en annan religion eller ett annat land som är misstänkt och gripen. Vi får nu hoppas att det är den gripne som är skyldig och att han agerat på egen hand.

  Precis som du så är jag övertygad om att Norge kommer att hantera tragedin på ett så bra sätt som överhuvudtaget är möjligt.

  Som du skriver. Livet måste gå vidare.

  Ha en fin fortsättning på semesterresan.

  Krister

  SvaraRadera