måndag 29 juli 2013

Kyrkliga begravningsbyråer - motioner till Kyrkomötet

Med stor glädje läser jag att det kommit in två motioner till Kyrkomötet angående kyrkliga begravningsbyråer.

Även om en av dem utgår från det felaktiga påståendet att det skulle vara förbjudet på något sätt, så är det ändå glädjande att frågan tas upp i Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Båda motionerna tar upp de teologiska, diakonala och pastorala aspekterna av kyrkliga begravningsbyråer. Att den ena motionären sitter i Kyrkostyrelsen och en av de andra motionärerna är 1:e vice ordförande i Kyrkomötet borde ge motionerna den tyngd de förtjänar.

Nu ser jag fram emot att frågan behandlas på ett rättssäkert och seriöst sätt, där man tar hänsyn till teologi, diakoni och korrekt kyrkojuridik i stället för allmänt tyckande och personliga åsikter.

6 kommentarer:

  1. Är ingen stor följare av din blogg utan trillar ofta in här vid Melodikryss... Undrar lite om kyrkligabegravningsbyråer. Kommer man verkligen kunna konkurrera på lika villkor med privata? Kyrkan lär kunna använda sin befintliga personal till begravningar tex kantor. På den privata sidan har man kostnader för den personen. Kommer kyrkovaktmästaren att kunna sköta samma sysslor som begravningsrepresentanten? Måste ju bli stora skillnader i kundens kostnad tänker jag? Har ingen åsikt åt ena eller andra hållet, bara en fundering? Tänker också att kyrkan kan bli en jättekund hos kistleverantören vilket kan ge billigare priser det med? Vänligen My

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej My och tack för din kommentar och dina frågor.

      Enligt kyrkans egen utredning så är det inget i konkurrenslagstiftningen som hindrar kyrkan att bedriva en begravningsbyrå.

      För den som är kyrkotillhörig så är präst, musiker, vaktmästare och kyrkan kostnadsfri oavsett vilken begravningsbyrå man väljer. Man har redan betalt detta genom kyrkoavgiften.

      För de som inte tillhör kyrkan så är lokalen och vaktmästaren kostnadsfritt eftersom man betalt det genom begravningsavgiften. Detta oavsett vilken begravningsbyrå man anlitar. De som önskar en icke kyrklig begravning får nästan alltid betala för officiant och musiker. Vissa kommuner betalar officianten genom skatten.

      Vaktmästaren skulle kunna vara både vaktmästare och representant vilket innebär att kostnaden för de anhöriga blir lägre. Vi har valt att inte ha det så utan vi har både en representant för begravningsbyrån och en kyrkvaktmästare.

      Vår begravningsbyrå har samma omkostnader som privata byråer med det undantaget att vi hyr in personal från församlingen, det vill säga att vi endast har lönekostnader då vi har något uppdrag. Den personal vi hyr in från församlingen är administrativ personal som fått utbildning till begravningsentreprenörer. När de tjänstgör i begravningsbyrån är de tjänstlediga från sin ordinarie tjänst.

      Vad gäller kistor så är de kyrkliga begravningsbyråerna en liten kund. Vi betalar samma priser som privata entrepenörer.

      Vinstmarginalen på begravningar är väldigt stor. Vi skulle kunna pressa priset betydligt, men det får vi inte p g a konkurrenslagstiftningen. Därför ligger vi i nivå med de billigaste privata byråerna.

      Den enda skillnaden mellan en kyrklig begravningsbyrå och en privat är var vinsten tar vägen. All vår vinst går tillbaka till församlingen och verksamheten.

      Jag hoppas att jag kunnat svara på ett begripligt sätt på dina viktiga och kloka frågor.

      Med vänliga hälsningar//Krister

      Radera
  2. Thorsten Schütte30 juli 2013 kl. 11:10

    Håller tummarna så det knakar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Thorsten.

      Jag tror att vi är ganska många som gör det. Har fått många e-mail som handlar om frågan.

      Radera
  3. Tack för ditt svar! Intressant att följa tycker jag när det uppstår "nya" ideer och tankar i samhället. Ska verkligen följa din blogg lite mer nu än bara till Melodikryss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din återkoppling My.

      Hoppas att du kommer hitta annat som är läsvärt.

      Idéen är egentligen inte så ny. Den första kyrkliga begravningsbyrån startade i Fagersta 2005. I dag är det 8 församlingar som har en begravningsbyrå.

      MVH//Krister

      Radera