söndag 24 april 2011

Melodikrysset vecka 16 - 2011

Efter att, under hela gårdagen, försökt publicera mitt förslag till lösning på veckans melodikryss, gav jag till slut upp. Allt försvann ut i cyberrymden. Planerade inlägg publicerades, men inte melodikrysset. Under eftermiddagen ringde jag en vän som hjälpte mig att publicera ett inlägg om att jag hade tekniska problem.

Så i dag på Påksdagen, verkar tekniken, likt Jesus, ha uppstått. Jag sitter framför stugan och lyssnar på gårdagens sändning via webben. Eftersom det är en långsam uppkoppling, tar det betydligt längre tid än det gjorde i går.

Det är strålande solsken och en klarblå himmel. Temperaturen är redan uppe på 18 grader i solen.

Så här ser mitt förslag ut denna vecka:

V 6: Eldeman börjar med en enkel fråga. Visan som vi fick höra i en instrumental version, heter; "Flickorna från Småland". Den har varit med flera gånger i tidigare, i olika versioner.

L 3 och V 8: Jag kände igen Uno Svenningsons; "Under ytan", direkt, även om den framfördes på finska.

L 10: Nanne Grönvall, sjöng Tomas Ledins; "I natt är jag din". I mitt tycke är Nanne en av dem som sjunger med mest energi. Det går inte att lyssna till henne utan att ryckas med i musiken.

L 9: Musiken var hämtad från den tecknade filmen; "Lejonkungen". Det är sir Elton John som komponerat; "Can you feel the love tonight". Jag har sett denna film ett hundratal gånger när de stora barnen var små.

V 12: Gruppen som sjöng; "Mama take me home", i melodifestivalen 2006, heter Rednex.

L 11: "Tijuana taxi", har varit med flera gånger tidigare. Varje gång har Eldeman frågat efter en taxi. Måtte den snart komma fram.

V 11: Jag kände igen; "Radiosportens" signaturmelodi direkt. "Mucho Gusto", lyssnar jag till ofta då jag kör bil. Jag nynnar på; "After shave och galenskaparnas text"; "Bara sport, bara sport, bara massor av sport". Det som programmet handlar om, är människor som sysslar med att tävla.

V 14: Den som sjunger; "White light moment", heter Tove Styrke. Om jag inte minns fel, så var Tove från Umeå, med i, "Idol", för något år sedan.

L 4 och V 15: Den första musiken var hämtad från filmen; "Happy feet", som handlar om pingviner. Om jag kommer ihåg rätt, så var melodin med för några veckor sedan, men då med en annan fråga. Det andra musikstycket var hämtat från filmen; "Stjärnornas krig". Även om jag sett den andra filmen så är inte "Startrek", min favoritgenre vad gäller filmer.

V 13: "Ramblin rose", sjöngs av Nat King Cole. En av de vackraste och mest känslosamma rösterna i historien.

L 5 och L 7: "En fattig trubadur", av Alvar Kraft, har sjungits av både Edvard Persson och Cornelis Vreeswijk. Den innehåller ett viktigt budskap; "Du kan ingenting ta med dig, dit du går..."

L 2: Sångerskan i; "Elisas", heter Elisa. Här framförde de; "Utan dina andetag". De deltog i Dansbandskampen 2010, med denna sång.

V 1: Gruppen som spelade; "Smoke on the water", heter; "Deep purple". Detta är en av de få melodier jag kan spela på gitarr. Å andra sidan kunde alla ungdomar i kvarteret spela den. "Deep purple", var ett av mina favoritband under ungdomen. Den andra melodin känner jag inte igen, men med hjälp av google kan jag konstatera att den heter; "Deep purple", och är komponerad 1933, av Peter De Rose.

L 1: Denna vecka går vi i mål med; "Too hurt to dance", framförd av Aimee Anne Duffy.

Melodikrysset i sig själv var inte särskilt svårt denna vecka. Problemet för mig har legat på den tekniska sidan. Nu hoppas jag att det går att publicera mitt förslag.

I eftermiddag ska jag ta emot 8 kubikmeter ved, inför nästa vinter.

2 kommentarer:

  1. Hejsan Krister!

    Som vanligt gick jag in på din blogg efter gårdagens program för att checka av.
    Började då läsa ditt inlägg om Jesus och korset, men texten behöver mycket betänkande så jag går nog tillbaka igen och igen för att förstå alla dina "vinklingar".

    Tillbaka till melodikrysset:^
    heter inte sångerskan Eliza?

    Ha nu en fortsatt skön helg!

    //Elaine

    SvaraRadera
  2. Hej Elaine och tack för din kommentar.

    Det du läste var den predikan jag hade i Viksjö kyrka på Långfredagen. Förstår om man behöver smälta den bit för bit.

    Sångerskan i Elisas kan mycket väl heta Eliza med Z. Jag har kollat på Google och där står det med S. Jag är inte hundra procent säker på vad som är rätt. Kanske ska man skicka två lösningar? En med Z och en med S?

    Trevlig fortsättning på påsken, önskar jag från stugan i norra Uppland.

    Krister

    SvaraRadera