tisdag 26 juni 2012

"Måsten" i sommar

Så här i sommartider, när vi egentligen borde vila och koppla av, fylls vår tid av en massa "måsten". Vi måste hinna med allt det som vi kommit på under vinterhalvåret och det som redan borde vara klart. Vi måste hinna med att göra allt det, som vi förväntas att göra.

Sommaren och semestern bygger på en massa förväntningar och förhoppningar som uppstått inom oss, och mellan oss och vår omgivning. Förhoppningarna och förväntningarna är sällan uttalade, utan de bygger i mångt och mycket, på ordlös kommunikation och traditioner.

Tänk om alla gav sig tid att tala om för sin omgivning vad de vill, önskar och känner ett behov av?

Då jag var liten hade vi några bekanta som åt ärtsoppa varje torsdag. Jag var fascinerad över att tant J varje vecka lade ärtor i blöt och förberedde en vardagsmiddag i flera dagar. Då jag frågade henne varför de åt ärtsoppa varje torsdag svarade hon:
"O älskar ärtsoppa. Jag tycker att det är för mycket jobb och tar alldeles för lång tid, dessutom tycker jag att det är tråkigt och själv tycker jag inte om ärtsoppa".

Jag frågade farbror O, varför han tyckte så mycket om ärtsoppa, att han ville äta det varje torsdag. Han svarade:
"J älskar att göra ärtsoppa, därför äter jag den. Egentligen tycker jag inte om ärtsoppa, men jag äter den, för att inte göra henne ledsen".

Sommar och semester innehåller bara ett enda måste. Vi måste välja. Vi behöver göra val och vi måste ta ansvar för de val vi gör. Att inte välja, eller låta någon annan välja, är också ett val, som vi behöver ta ansvar för. Gör vi inte det, då blir vi och/eller vår omgivning besvikna eller missnöjda.

Att välja är en frihet som vi alla fått. Den kostar inget, men den har ett pris. Priset heter ansvar. Vi behöver våga välja, vi behöver våga ta ansvar för våra val och vi behöver ta ansvar för konsekvenserna av våra val, icke-val eller överlåtna val. Gör vi inte det, då kommer besvikelsen, missnöjet och bitterheten som ett brev på posten.

Visst kan andra bli ledsna, besvikna eller missnöjda med de val som vi gör, men då är vi medvetna om det och kan hantera det på ett helt annat sätt, än om situationer "bara" uppstår. Vi kan också bli besvikna på de val som andra gör, men vilket är bäst? Att någon gör något för att de känner sig tvingade, eller om att någon gör samma sak av glädje och egen vilja?

Vem umgås du helst med? Den som umgås med dig för att den vill, eller den som gör det för att det är ett "måste"?

8 kommentarer:

  1. Hej goa pastorn! Jag valde att läsa din text och håller med. Även de händelser på vägen vi inte valt kan vi välja förhållningssätt till. Maria-Pia Boëthius har visst sagt om livet och existentialismen: "Frihet är att göra något av det andra gjort med/mot en." Önskar Dig en bra sommar! Kram, Ami Dahlblom

    SvaraRadera
  2. Hej Ami, och tack för din kommentar.

    Vi måste inte ha roligt på semestern, vi måste inte åka utomlands, vi måste inte göra en massa saker och hälsa på en massa människor.

    Håller med om att vi även väljer vårt eget förhållningssätt.

    Ibland väljer jag att göra något som jag egentligen inte vill, men det är mitt val och då måste jag också välja att förhålla mig till det på ett annat sätt om jag gör det som ett "måste".

    Trevlig sommar, önskar Krister

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte26 juni 2012 kl. 15:35

    Mycket bra betraktelse, sett vid ett ev sommarens få måsten: hemma i stan kollar jag Din blogg, i stugan off line. Detta med val och välja bort är viktigt, jag har lärt mig (ibland, ibland åker jag dit i alla fall) att "välja mina strider", alltså väljer att gör något jobbigt, engagerar mig, när det verkligen är angeläget och inte säga "ja" av slentrian och för att behaga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

      Som vanligt kloka och väl genomtänkta ord.

      Att vi alla "åker dit" någon gång, är en del av vårt mänskliga liv. Jag tror att valet är viktigt för att inte hamna i någon "offerroll" där allt drabbar mig. Jag är ansvarig och kan inte skylla på någon annan.

      Jag önskar dig en fortsatt trevlig sommar.

      Krister

      Radera
  4. Fantastiskt genomtänkt analys av sommaren. Tack! Tar med dina ord och hoppas att solen sticker fram bakom molnen.

    Jag fortsätter att läsa din blogg. Hittade den av en slump idag. Ödet eller slumpen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för din kommentar och din feedback.

      Här i Stockholm har solen dykt upp, igen.

      Om jag bara har att välja mellan ödet och slumpen, så tror jag att jag väljer slumpen. Egentligen tror jag varken på ödet eller slumpen. Jag tror inte att något är förutbestämt av en obestämd kraft och jag tror inte heller på att allt händer av tillfälligheter.

      Jag tror att vi människor hela tiden ställs inför val, där det vi väljer kommer att ge oss något. Jag tror på ett samspel, där vi själv kan påverka genom att välja olika alternativ. Varje val ger nya möjligheter och nya alternativ. Några kallar det slumpen, men jag tror att det finns en tanke och en mening bakom.

      Det är inte alltid jag förstår meningen med saker och ting, men jag tänker att det ligger i mitt uppdrag att försöka skapa en mening även av det jag inte begriper.

      Med vänliga hälsningar

      Krister

      Radera
  5. En underbar sak denna sommar var igår när jag var på Solviks folkhögskola norr om Skellefteå och lyssnade på konfirmanderna när dom tolkade bibeln. Från skapelsen till Jesus på korset. Avslutades med en boxningsmatch mellan Gud och djävulen. Dessa ungdomar har en härlig fantasi och är så duktiga. I morgon konfirmeras dom i Skellefteå landsförsamlings kyrka, däribland vårt yngsta barnbarn./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej M, och tack för din kommentar.

      Vad härligt att få ta del av konfirmandernas livliga fantasi och deras djupa tankar.

      Hoppas att ni får en fin dag i morgon. Hoppas att vi hörs vid melodikrysset.

      Hälsningar

      Krister

      Radera