lördag 14 september 2024

Melodikrysset vecka 37 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Idag sitter jag hemma i prästgårdens kök för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Innan jag hamnade framför datorn har jag tagit en lång promenad med Hugo, handlat frallor och ätit frukost.

Sedan förra helgen har jag haft en väldigt lugn vecka. Jag har lett två dopgudstjänster, en högmässa, kvällsmässan och en andakt. I veckan har vi haft glädjen att ta emot vår nya volontär, Norea. Hon ska vara hos oss året ut och kommer att få delta i alla våra aktiviteter.

Jag har också deltagit i styrelsemöte inför julbasaren. Arbetet med vår julbasar pågår året runt även om basaren "endast" pågår i tre dagar.

I fredags fick vi ett väldigt trevligt besök här i kyrkan. Det var två melodikryssvänner från Arlöv som hälsade på när de var på en dagsutflykt till Köpenhamn.

Sent i torsdags kväll kom min fru och yngsta dotter på besök. Det innebar att jag tog ledigt fredag eftermiddag för att umgås med dem. I övrigt har jag ägnat min fritid åt Hugo, löpträning och mina studier i danska.

I Köpenhamn verkar hösten ha gjort sitt inträde. Det är fortfarande fint väder men det är betydligt kyligare än det var förra helgen. Det har regnat och blåst en hel del i veckan. Just nu är det solsken och 12 grader i Kongens by.

Så här ser mitt förslag till lösning ut idag:

V 14: Vi inleder dagens kryss med "Man gråter aldrig på en lördag" framförd av GES, dvs Glenmark, Eriksson och Strömstedt.

L 1: Till denna musik dansar man jitterbug.

V 1: Denna vackra sång, "All of me" med John Legend, har jag på min Spotify-lista.

L 5: Ann-Kristin Hedmark sjunger en cover av "Dr Hook´s" "A little bit more". Originalet har jag också på min Spotify.

L 2, V 10 och L 4: Vi får höra "Barcarolle" ur "Hoffmanns äventyr" med Malena Ernman och Ann Sofie Otter.

L 3: "Jag ger dig min morgon" framförs i en instrumental version. Jag saknar Fred Åkerströms mörka stämma.

V 8: Ytterligare en instrumental illustration till en fråga. Denna gång var det Ingmar Nordströms som spelade "Violer till mor".

L 7 och L 9: Östen Warnerbring sjunger "Femton minuter från Eslöv". I originalet sjöng man om Tulsa. Östen kallades ibland för Östen med rösten.

V 12: Jag hör inte riktigt vad de sjunger på för språk men jag hör "Al fin" flera gånger. Det måste vara en version av "At last". Kan det vara portugisiska? Nej det var spanska.

L 13: Så får vi lyssna till när Patrik Isaksson, PI, sjunger på danska, tillsammans med Christian Brøns i "Venter".

V 15: Jag kopplar denna musik med en film från Indien. Dock har jag ingen aning om vilken film det handlar om.

V 11 och V 6: Vi går i mål med en sång som var populär när jag gick i mellanstadiet. Denna version är nog betydligt nyare. Det är Benjamin Ingrosso som sjunger "Jag är en astronaut". Kanske stöter man på ett flygande tefat i rymden?

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var väldigt omväxlande stilar och bra musik.

Nu ska jag ut och springa ett intervallpass innan jag ska sköta köket i ett par timmar. I kväll ska jag, min fru och yngsta dotter gå på restaurang.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg och en fin vecka. 

Nästa lördag kommer jag inte att kunna delta under direktsändningen men öppnar som vanligt kommentarsfältet.

"De skall tacka Herren för hans godhet,
hans underbara gärningar mot människor,
de skall frambära tackoffer
och berätta om hans verk med jubel."
ur Psaltaren 107

lördag 7 september 2024

Melodikrysset vecka 36 - 2024

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Jag kan tyvärr inte vara med under direktsändning idag heller. Just när ni försöker lösa Melodikrysset tillsammans, leder jag en dopgudstjänst här i Gustafskyrkan.

Jag berättade för en kompis här om kvällen att mitt uppdrag här i Köpenhamn motsvarar min dröm om att vara präst. Jag är enda prästen i församlingen och jag tjänstgör bara i en kyrka. Dessutom har jag glädjen att få göra alla prästerliga uppgifter. Man är helt enkelt väldigt mycket präst här i Köpenhamn.

Sedan förra lördagen har jag lett en dopgudstjänst, två vigselgudstjänster, en högmässa, en kvällsmässa och en andakt. Jag har också haft två möten med förtroendevalda samt haft samtal inför kommande dopgudstjänster. 

Utöver detta har jag deltagit i vår diakonala verksamhet det vill säga onsdagslunchen och torsdag med ärtsoppa. Jag har också städat mitt "städområde" som är kyrkan, läktaren och församlingssalen. 

Sist men inte minst har jag haft möte med våra kyrkvärdar och varit ute och gått med delar av pilgrimsgruppen.

På min fritid har jag umgåtts med Hugo under promenader och cykelturer samt här hemma. Jag har också varit på min kurs i danska och genomfört mina fyra träningspass varav det längsta var på 90 minuter.

I Köpenhamn har vi i veckan haft närmast tropisk värme. Det har varit väldigt hög luftfuktighet, strålande sol och temperaturer på upp emot 30 grader. Idag är det molnigt och lite svalare. Termometern står "bara" på 21 grader.

Som vanligt när jag inte deltar så öppnar jag kommentarsfältet. Där kan ni umgås och hjälpa varandra. Jag önskar er en trevlig och givande timme tillsammans.

   "Gör er därför inga bekymmer för morgondagen.
Den får själv bära sina bekymmer.
Var dag har non av sin egen plåga"
ur Matteus kapitel 6