Fromhet är det sätt, på vilket en människas tro ger sig uttryck. Det handlar om förhållningssätt och livsstil. Fromhet har sitt ursprung och mål i människans religiösa övertygelse.
Det fina med fromhet är att det inte finns rätt eller fel, utan bara äkta och falsk fromhet. Så länge det finns en röd tråd från min hjärna till mitt hjärta till mina händer så är det äkta fromhet.
Det jag säger måste hänga ihop med det jag gör. Det jag säger mig tro på, måste få konsekvenser i mitt sätt att vara och leva på. Det jag kan göra i det tysta och fördolda, det måste jag också kunna göra i det öppna. Det handlar om trovärdighet.
I Svenska kyrkan har vi olika fromhetsriktningar beroende av vår bibelsyn, bibeltolkning och våra traditioner. För vissa människor är det skrämmande och konstigt, men jag tycker att det är något av det fina med vår kyrka.
Jag respekterar olika fromhetsriktningar och ideal, så länge de är äkta och trovärdiga.
måndag 2 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Krister!
SvaraRaderaDu skriver om fromhet och det får mig att tänka på ”From som ett lamm”.
Att vara from som ett lamm betyder att vara Snäll och Beskedlig.
Snäll betyder enligt vissa lexikon vänlig eller godmodig och ibland även lydig.
Beskedlig betyder eftergiven ,snäll, medgörlig, foglig, spak, oförarglig, harmlös, måttfull, anspråkslös, måttlig, uddlös, tam.
I dagens samhälle är snällhet tydligen så ovanligt att det måste skrivas en bok om det.
Stefan Einhorn skrev en bok om ”Konsten att vara snäll”.
Är det verkligen så illa att det måste skrivas en bok om konsten att vara snäll?
Samtidigt verkar det som att det är lite fult och genant för vissa att vara snäll idag.
Jag tycker att det finns allt för många TV-progam som vill göra narr och förlöjliga andra människor.
Att det ska vara underhållning har jag aldrig riktigt förstått(?)
Om programmet är populärt så finns det ju risk att några tar det med sig ut i verkliga livet vilket jag också tycker mig ha märkt allt mer.
Att göra sig lustig på andras bekostnad och få andra att skratta åt en annan människa
verkar bara ge fördelar och poäng för den som utför dessa lustigheter.
Men oftast tål inte den personen själv att bli utsatt för detta.
Om det sedan sårar den utsatte tycks inte spela någon roll bara man får andra med sig
i ett gott skratt.
Idag vill nog inte många bli kallade för att vara from som ett lamm.
Det har mera blivit ett skällsord och hån än en heder.
Einhorn hänvisar också i sin bok till vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och slutligen tillägnar oss en rad handfasta råd om hur vi kan använda snällhet för att bli framgångsrika i våra liv. Vem vill inte vara god? Vem vill inte vara framgångsrik? Vi kan bli både och, om vi väljer att vara snälla.
Men varför ska vi behöva läsa en bok för att vara ärligt snälla?
Kan man inte vara det ändå utan att bli betraktad på ett nedvärderat sätt?
Vänliga hälsningar
C.C
Hej CC och tack för din kommentar.
SvaraRaderaJag tror att det i långa loppet lönar sig att vara snäll, inte bara för mig utan för alla. Om jag är snäll bara för att jag ska tjäna på det, då tycker jag att det är egoistiskt. Men om jag är snäll för att jag tycker att det är det rätta, då är det en annan sak.
Fromhet är inte nödvändigtvis detsamma som from i betydelsen snäll.
För mig är fromhet när jag lever mitt liv i överensstämmelse med min tro. Jag försöker att aldrig göra eller säga saker som jag inte är övertygad om att det överensstämmer med min tro och övertygelse.
I min fromhet är nästankärlek en av grunderna. För mig betyder det att jag ska vara kärleksfull mot mina medmänniskor. I de absolut flesta fall är det samma sak som att vara snäll, men det kan också innebära att säga i från, att bli arg och tala klarspråk.
Visst borde det ligga i människans natur att vara snäll, eftersom alla tjänar på det. Samtidigt tror jag att det i vårt komplexa sociala system öppnats för att intriger, lögner och förtal gör att några kommer framåt och uppåt.
Kanske är det dessa komplexa sociala samspel som gör att förmedringsteve blivit så populärt? Det man inte kan ta ut eller hantera i sin egen kontext, kan man skratta åt i ett annat sammanhang?
Trevlig helg.
Krister
... fyller i med en enkel hänvisning till Jakobsbrevet i Nya Testamentet, som är högaktuellt idag då vår nya biskop Eva Brunne hämtat sitt måtto från det andra kapitlets inledning, vilket på ett klokt sätt sätter ord på vad fromhet kan (och i min mening bör) vara. Läs och begrunda; främst kap. 1:19-2:26.
SvaraRaderaAllt gott
Hej Måns och tack för din kommentar.
SvaraRaderaSom vanligt delar jag din uppfattning.
Nåd och frid.
Krister