Har precis läst ut en bok som heter "Pol Pots leende". Författaren, Peter Fröling Idling, problematiserar på ett fantastiskt sätt sanningsbegreppet. På ett tilltalande sätt försöker han ur olika synvinklar förklara bakgrunden till och livet i, "Det demokratiska Kampuchea".
Med utgångspunkt från ett besök av en svensk delegation 1978 och deras rapporter bygger han upp en spännande berättelse. Man får följa olika historier som utspelas innan, under och efter den svenska delegationens besök.
Jag minns hur jag förfasades över Pol Pots revolution i Kambodja. Efter att ha sett "Killing fields", som är en filmatiserad berättelse om en kambodjansk journalists liv under Pol Pots regim, blev jag oerhört intresserad av de "röda khmererna".
Fortfarande är det ingen som med säkerhet vet hur många människor som dog under Pol Pots styre. Hans regim varade bara från 1975, då Phnom Penh föll i "röda khmerernas" händer och tills 1979, då Vietnam invaderade Kambodja.
Man kan med rätta fråga sig vad som egentligen är sant. Dödades alla intellektuella? Dödades alla med glasögon? Var det rätt att tömma alla städer och göra alla kambodjaner till bönder? Hur påverkade Vietnam, Kina, Sovjetunionen och USA situationen? Hur hade historien skrivets om revolutionen lyckats?
Alla som är lika intresserade av sanningsbegreppet, som jag, rekommenderas varmt att läsa denna bok.
fredag 6 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar