onsdag 18 november 2009

Hopp

Ibland möter jag människor som frågar mig hur man ska trösta den som har drabbats av livets orättvisor och vedermödor.

Min inställning är att jag inte kan trösta någon annan.

Däremot kan jag ge den drabbade hopp. Det gör jag genom att våga vara närvarande och genom att lyssna. Närvaron ger trygghet och förtroende. Är det dessutom så att den drabbade känner att de kan prata om allt, då ökar känslan av trygghet och förtroende.

Förutom närvaro så byggs hoppet av information, fakta och struktur Den som drabbats av livets ytterligheter behöver veta att de är inte är sjuka eller onormala. Att reagera på en stark händelse är naturligt och psykets eget sätt att skydda sig.

För att orka gå igenom en jobbig händelse, då behöver man först och främst äta och sova. Det är också ett sätt att få struktur på sin vardag. I sömnen bearbetar man det man varit med om och därför brukar jag säga att "mardrömmarna är ens bästa vän".

Det kan också vara viktigt att röra på sig. Dels minskar stresshormonerna och dels brukar man ha lättare att sova. En del människor har ett behov av att prata och då ska de ges tillfälle till det. Andra tycker att det hjälper att "skriva av sig", om det man upplevt.

För de allra flesta människor så räcker det med det emotionella, praktiska och sociala stödet, som man får av sitt sociala nätverk. De som man ska ha ett extra öga på, är de som inte har så många sociala kontakter.

För mig har insikten om att jag inte kan trösta någon, blivit som en befrielse. Jag kan nu mer frimodigt möta drabbade människor och våga vara närvarande i det svåra.

Jag vill ge hopp och trygghet, genom närvaro, genom att delge information och fakta samt genom att bistå praktiskt så att den drabbade får struktur på sin tillvaro.

Innan jag möter den som är drabbad brukar jag be en kort bön:
"Gud hjälp mig att förstå att du givit mig två öron, men bara en mun. Hjälp mig att använda mina händer och fötter i din tjänst. Amen"

2 kommentarer:

  1. Hej Krister!
    Det sägs att hoppet är det sista som överger människan.
    När livet är nattsvart och tvivlet tynger på då är det nog svårt att se något hopp och ljusning i tillvaron.
    Jag tänker nu på alla som är och blir arbetslösa vad kan man ge dem för hopp?
    Ett hopp om ett nytt arbete?
    Det hoppas väl alla på mer eller mindre.
    En del tar ju det lättare och kan se möjligheter medan andra blir helt isolerade och finner ingen glädje och ljusning längre.
    Att inte känna sig behövd är en fruktansvärd känsla för många.

    I ilskan och förtvivlan kan verkligen ord nå fram till dessa?
    Jag kan tänka mig att några kan bli arga och aggressiva om fel ord blir sagda eller missuppfattas fel om man vill trösta. Säger man ingenting alls kan det också uppfattas fel eller kränkande.

    Du har mött många människor i kris genom ditt arbete.
    Finns det stunder då din närvaro inte nått fram?
    Är verkligen alla människor mottagliga för din närvaro?
    Vi är ju olika som individer och reagerar på så många olika sätt.

    Jag tror inte att alla är mottagliga för information,fakta och struktur när man är mitt i ett totalt kaos.
    Då hör man inte och tar inte till sig välviljan från en annan människa.
    En tyst närvaro kan hjälpa mycket och en varm hand eller kram hjälper mer än tusen ord.

    C.C

    SvaraRadera
  2. Hej CC och välkommen tillbaka.

    Jag tror inte att jag kan ge hopp till någon. Hopp är något som skapas. Korrekt och saklig information om regler, turordningar och beslut är en viktig grund. Självklart måste all information ges på olika sätt(skriflig, muntlig och många gånger) och vara adekvat. Tyvärr kan jag konstatera att vi oftast ger för mycket information.

    Känslan av hopp växer ännu mer om chefer och medarbetare vågar vara närvarande i det svåra. Att de vågar finnas med utan att prata eller förklara, att de vågar ta emot och accepterar alla känslor.

    Jag har faktiskt aldrig varit med om att någon inte varit mottaglig för min närvaro. Visst har jag mött människor som skällt på mig, slagit mig och bett mig dra åt "h-----e", men så småningom har de varit mottagliga, när de känner att jag står ut.

    Precis som du säger så tror jag att det inte är orden som når fram, det är närvaron i sig själv. En närvaro som bygger på att vara där. Inte tänka på vad jag gjort innan eller ska göra efter. Inte fundera på vad jag ska säga, utan en närvaro som bygger på att lyssna och göra.

    Som du skriver så säger en handling mer än tusen ord. Närvaro handlar om att möta den andres behov. Det kan handla om att hålla om, hämta vatten eller bara lyssna.

    Med vänliga hälsningar

    Krister

    SvaraRadera