onsdag 3 april 2013

Påsklov

Genom mina resor till och från jobbet har jag konstaterat att stora delar av Stockholm just nu har påsklov. Det är inga långa köer varken på morgonen eller kvällen. Det innebär att även jag känner någon form av vila och mindre stress, denna vecka.

Själv jobbar jag som vanligt och försöker hinna ifatt med allt det som samlats på hög under min frånvaro på grund av en tjänsteresa. I måndags arbetade jag med vår "Församlingsinstruktion", som är ett pastoralt program för hur Järfälla församling vill fullgöra de grundläggande uppgifterna att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.

Tisdagen ägnades åt teologisk utbildning för prästkollegiet. Vi fick vara med om två spännande föreläsningar kring "Ondskan, synden och frälsningen". Det var väldigt utmanande att få fundera kring djävulen som en personlig makt och ondskan inom oss alla. I går hade vi även ett samtal kring arbetsmiljön och tjänstemannaorganisationen i ledningsgruppen. Gårdagen avslutades med ett samtal inför en av nästa helgs dopgudstjänster. Kvällen ägnades åt 2012-års verksamhetsberättelse. En dag full av tvära kast.

Idag har jag haft diverse administrativa uppgifter, ringt dopfamiljer och sorgehus, svarat på och skrivet mejl, attesterat räkningar, träffat en sponsor till Stockholms stifts golftävling, haft några kortare samtal med medarbetare, planerat kommande söndags gudstjänst och varit med på styrelsemöte i ett av församlingens bolag.

I morgon ska jag intervjuas kring religionsdialog av en journalist och sedan har jag ett möte med styrelsen för Viksjödialogen. Mellan mötena kommer jag att börja med söndagens predikan.

Med andra ord har jag ett perfekt påsklov, fullt av meningsfulla uppgifter. Genom att resorna till och från jobbet inte tar lika långt tid som vanligt, så har jag gott om tid och känner mig inte stressad. Den tiden kommer jag att fortsätta fundera över djävulen som en personlig makt.

2 kommentarer:

 1. Oh, jag hade gärna varit med på föreläsningarna i tisdags! Så intressanta frågor att diskutera. Hur ser du på ordet synd? Jag ser det som våra sju dödssynder är de som avses, dvs högmod, vrede, avund, lättja, girighet, frosseri och vällust. Jag tror att det handlar om mönster av "onda" tankar, och att det är meningen att vi skall besegra dessa onda tankar med hjälp av Gud för att kunna nå vårt sanna jag och högsta innersta väsen, såsom det är meningen enligt Guds plan. Det är dessa synder i form av tankar, känslor som vi måste övervinna och lära oss hantera annars kommer vi aldrig till sanning och insikt. Framförallt är dessa synder motsatsen till kärlek till min nästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var spännande föreläsningar och givande samtal.

   Det är svårt att förklara synden på några rader, men jag håller med dig i det du skriver.

   Synden är en realitet och något som vi alla bär på. Det finns även synd i ordningar, strukturer och mönster som vi tillsammans har varit med och skapat.

   Allt som inte leder oss mot Gud och ger uttryck i kärlek till våra medmänniskor skulle jag definiera som synd eller som konsekvens av synd.

   MVH//Krister

   Radera