söndag 12 december 2010

Gå in i kyrkan

I går fick jag ett mejl från en av mina medarbetare. Hon hade hittat en hemsida som för 130 kronor "hjälpte" människor att gå ur Svenska kyrkan. Allt personen behöver göra är att skicka ett dyrt SMS, så skickar företaget "rätt" blanketter.

Detta är ett lurendrejeri av stora mått. Den som vill gå in i, eller ut ur, Svenska kyrkan behöver bara kontakta den närmsta församlingen för att kostnadsfritt få information och blanketter.

Det är inget krav att en begäran om utträde eller inträde ska skrivas på en särskild blankett. även om det underlättar. Det enda som behövs är namn, adress, personnummer och en egenhändigt tecknad namnteckning.

Tänk om någon skulle komma på idén att ta betalt för att "hjälpa" människor att gå in i Svenska kyrkan, det skulle bli ramaskri, eller? Åtminstone om Svenska kyrkan låg bakom idén. (Samma organisation som "hjälper" till med utträdet ur Svenska kyrkan, erbjuder faktiskt också "hjälp" med inträdet. Priset är det samma, dvs. 130 kr, skamlöst.) Bakom företagsidén att tjäna pengar på människors önskan att lämna Svenska kyrkan, anar jag andra skäl.

Som tillhörig Svenska kyrkan bidrar man till att bevara en stor del av det svenska kulturarvet i form av kyrkobyggnader och traditioner. Man bidrar också till att Svenska kyrkan kan genomföra all vår verksamhet.

I Järfälla församling gör vi bland annat följande:
- vi har barn och familjeverksamhet på fyra ställen,
- vi bjuder in förskolor och skolor till påsk- och jul- vandringar med mera,
- vi har verksamhet för daglediga(arbetssökande, sjukskrivna och pensionärer) varje vecka,
- vi har konfirmandverksamhet och ungdomsgrupper flera kvällar i veckan,
- vi firar gudstjänster flera dagar i veckan,
- vi har musikgudstjänster och konserter flera kvällar i månaden,
- vi besöker gamla och ensamma,
- vi hjälper de som fallit genom samhällets skyddsnät,
- vi stöttar vår vänförsamling i Tallinn och deras arbete bland föräldralösa och gatubarn,
- vi har fler än 10 körer i församlingen,
- vi har en musikskola för dem som inte kommit in i den kommunala musikskolan,
- vi har sorgegrupper för dem som mist sin livspartner,
- vi firar gudstjänst, bedriver undervisning och utövar diakoni på finska, samiska och teckenspråk,
- vi ordnar utflykter,
- vi tar emot de som behöver arbetsträning och arbetspraktik,
- vi sköter Järfällas två kyrkogårdar,
- vi hjälper alla företag, föreningar och skolor i Järfälla med krishantering i samband med olyckor och dödsfall,
- vi är representerade i kommunens krisgrupp,
- vi döper, viger och har begravningsgudstjänster i fyra kyrkor och ett kapell.

Samt mycket, mycket mer. Gå gärna in på vår hemsida: www.jarfallaforsamling.se och läs mer om våra verksamheter.

Detta kostar 66 öre per hundra kronor som du tjänar. Begravningsavgiften är 11 öre och stiftsavgiften är 3 öre per intjänad hundralapp. Den som tjänar 100 000 kronor, betalar alltså 660 kr till Järfälla församling, 11o kronor till begravningsavgiften och 30 kronor till Stockholms stift. En del av kostnaderna till stiftet får vi tillbaka till församlingen i form av strukturbidrag. (Den som läser noggrannt ser att jag ändrat beräkningen. Trots att jag dubbelkollade innan jag publicerade inlägget, så visade det sig att man räknar på ett annat sätt. Kyrkoavgiften beräknas per skattekrona, vilket innebär per intjänad 100-lapp och inte per betald 100-lapp i skatt. Jag ber om ursäkt och har nu rättat till mitt lilla räkne exempel.)

Vill du gå in i Svenska kyrkan? Kontakta din närmsta församlingsexpedition, så hjälper de dig gratis.

Vill du ha ett samtal om vad Svenska kyrkan gör för medlemsavgiften? Kontakta kyrkoherden i den församling, där du bor.

4 kommentarer:

  1. Jag började fundera efter ditt inläg-vet du, jag tror flertalet idag vet om att det är församlingarna som har hand om det administrativa. Jag visste det inte och då har jag ändå gift och döpt mina barn. SMS-genrationen är säkert beredd på att betala för tjänsten för man orkar förmodligen inte ens ringa och söka vem som sköter blanketterna och fråga sig fram hur man går tillbäga för att gå ur.

    Det fanns en tid då jag funderade på att gå ur svenska kyrkan då jag upplevde den stel,"inavlad", maktfullkomlig (detta sett från den församling jag tillhörde)men då jag fått mina papper så gjorde det jag det ändå inte. För jag tänkte igenom vad kyrkan gjorde för min lilla bygd och det var mkt. Såsom öppna förskolan, diakoni mm. Då vände jag mitt resonemang och såg det som att jag skänkte pengar till en organisation som gjorde gott för många.
    Det är ingen som tvingar någon att använda tjänsten och jag tycker det är bra att du bloggar öppet om hur man ska gå tillväga men kanske många som vill gå ur ej läser denna blogg alt söker sig till församlingarnas hemsidor etc. Bara en tanke,
    trevlig tredje advent!

    SvaraRadera
  2. Hej Mia och tack för din kommentar.

    Till att börja med vill även jag önska en trevlig tredje advent.

    Själv ska jag snart äta julbord tillsammans med min familj.

    Jag tror, precis som du att de som vill veta hur man går ur svenska kyrkan i första hand inte läser min blogg. Men jag vill, precis som du skriver, vara öppen om att det står var och en fritt och att det inte ska kosta något att begära utträde ur Svenska kyrkan.

    Självklart vill jag passa på att informera om vad kyrkoavgiften går till i vår församling. Det är nämligen min fullständiga övertygelse att fler resonerar som du. Man vill gärna bidra till allt det goda som kyrkan gör, om man bara vet vad det är man bidrar till.

    Allt gott!

    Krister

    SvaraRadera
  3. Bra rytet, kyrkoherden! Jag själv är visserligen inte medlem i Svenska Kyrkan, men i en frikyrka. Just för att jag tar svenska kyrkan på allvar som samfund avstår jag från dubbelt medlemskap och koncentrera kyrkoavgift och månadsgivande där. Men flyttar jag och på den nya platsen är det Svenska Kyrkans församling den jag känner mig mest hemma i - då begär jag så klart flyttbetyg och blir medlem med de (obligatoriska och frivilliga) ekonomiska åtaganden det innebär!

    SvaraRadera
  4. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

    Jag har full förståelse, och 100 % respekt, för att du väljer den kyrka där du är aktiv.

    Jag tycker att det är förfärligt att någon försöker tjäna pengar på det som är gratis och som gör en affärsidé av att man ska lämna Svenska kyrkan, eller något annat samfund.

    Dock tror jag att många är beredda att betala sin kyrkoavgift om de vet att pengarna går till bra och vettiga ändamål.

    Trevlig helg.

    Krister

    SvaraRadera