lördag 10 september 2011

Melodikrysset vecka 36 - 2011

God förmiddag alla melodikryssare!

Denna kyliga, men vackra septemberlördag, sitter jag i stugan då jag ger mig i kast med veckans melodikryss. Det är "bara" 10 grader varmt i norra Uppland och solen har ännu inte tittat fram över trädtopparna. Mitt mobila bredband har väldigt dålig täckning, så jag kommer inte att kunna lägga fram mina förslag efterhand. Har jag tur med nätet, kan jag lägga ut ett förslag under nyheterna, annars får det bli efter sändningen.

I eftermiddag ska jag åka till Järfälla kyrka för att leda en dopgudstjänst. Förhoppningsvis hinner jag tillbaka till stugan, så att jag kan bära in ved i vedboden, innan det blir mörkt. Det borde varit klart för länge sedan, men tiden har inte riktigt räckt till för det. I morgon bitti ska jag försöka klippa gräset, innan jag ska åka till jobbet för att leda söndagens högmässa. Även om det är 13 mil mellan stugan och kyrkan, så tycker jag att det är värt några timmar i bilen, för att kunna njuta av tystnaden och stillheten.

Eldeman talade om att det var ett svårt kryss förra veckan. Det märkte även jag, eftersom jag hade 9 481 besökare här på bloggen. Jag hoppas att någon av er vann en bricka eller badlakanet.

I dag ser mitt förslag till lösning ut som följer:

V 12: I dag börjar vi med Evert Taube och; "Sjösala vals". Rönnerdahl, han skuttar ur sin säng.

L 1: Cornelis Vreeswijk satt på en hög stol på Montmatre, i Köpenhamn och sjöng; "Veronica".

V 1: Äntligen fick min frus favoritsång vara med i melodikrysset. "Det vackraste", blev populär med Cecilia Vennersten. Den är mycket vanlig vid såväl dop som vigslar.

L 5: "Sånt är livet", är en sång som verkar bli bättre och mer populär med åren. Det har gjorts massor av covers på den, dock är originalet med Anita Lindblom bäst, enligt mig. I dag fick vi lyssna till en version med Lotta Engberg.

V 8: Jag tycker inledningsvis, att det låter som en Simon and Garfunkel låt, men det är nog inte det. "Bye, bye my love", är mest känd med "Everly brothers".

L 8: Till att börja med saknade jag Helen Sjöholms röst, men den kom ju efter ett långt intro. Orkestern som heter Benny Anderssons Orkester, förkortas vanligtvis BAO. Hette sången; "De ljuva drömmarnas orkester"?

V 9: Jag kände igen; "Memory", ur; "Cats", direkt. Jag har sett den ett par gånger i London. Dock tog det en stund innan jag förstod, att svaret inte skulle bli katter eller kisse, utan minne.

L 2: Det var först i slutet av melodin som jag kom på att det var: "Sweet Caroline". Jag tror att det var Neil Diamond som sjöng in originalet.

V 11: "Streetlights", sjöngs av idol-vinnaren, Kevin Borg.

L 11: I; "Mors lilla Olle", så plockas det bär.

L 10 och V 7: Här går jag helt bet. Jag känner igen melodin men inga ord kommer till mig. Jag kan inte heller googla, dels för att min uppkoppling är för dålig och dels för att jag inte vet vad jag ska googla på. Kan det vara den klassiska; "Räkna de lyckliga stunderna blott"? I inledningstexten sjungs det om ett solur. Med ledning av de bokstäver som finns, får detta bli mitt förslag - men det är en rejäl chansning.

L 3: Även om sången sjöngs på danska, så tyckte jag mig höra Susanne Alfvengrens och Mikael Rickfors röster i; "Som stormen river öppna vatten".

V 6: Eldeman spelar Chopin, och det låter som ett preludium i moll. Jag har lyssnat till den vid flera tillfällen. Den kan spelas vid en begravning, men tillhör inte den vanligaste begravningsmusiken. Vid dagens dopgudstjänst fick jag hjälp av organisten, med att Chopins stycke heter; "Sorgemarsch".

L 4: Sting känner jag igen direkt. Jag såg honom live i Budapest i slutet av 80-talet. Hette sången; "She´s to good for me"?

Dagens kryss var inte lika svårt som förra veckan, men jag är inte helt säker på mina svar. Jag har inte kunnat googla för att dubbelkolla mina chansningar, så ta inte mina förslag på för stort allvar.

Jag önskar alla läsare en trevlig helg.

9 kommentarer:

 1. Idag kommer jag inte in på Sveriges radios hemsida och kan inte lösa krysset över nätet, men det finns ju tidningar. Hälsningar från Västerbotten./M

  SvaraRadera
 2. Skickar en Hälsning från ett Soligt Spanien, 30 grader har vi nu.
  Har löst krysset via vår dator och det gick bra idag!
  Hälsningar
  Anita o Leif

  SvaraRadera
 3. God morgon och tack för idag :-)
  Lite knepigt kryss idag men tror att det gick bara.
  Vet inte om jag har haft dålig Internet idag men din Blog har varit svår att se idag :-(
  Ang. Cats har också sett den med Elain Page men jag var inte så imponerad av den, tyvärr. Däremot såg jag också Chess ett par ggr med henne, Tommy Körberg & Björn Skifs, helt oslagbart.
  //Fredrich

  SvaraRadera
 4. Jodå, vi gamlingar känner igen Räkna de lyckliga stunderna blott, som börjar: Ett gammalt solur jag har hemma i trädgården kvar.

  Hälsningar Hans W

  SvaraRadera
 5. Hej M, Anita, Leif, Fredrich och Hans W.

  Tack för era kommentarer och hälsningar.

  Anledningen till att min blogg varit svår att se i dag, är för att jag suttit i stugan med en oerhört dålig uppkoppling. Jag har inte kunnat lägga ut mina svar efterhand och jag har inte kunnat googla förrän efter programmet.

  Jag tyckte inte heller att det var lika svårt i dag som det var förra veckan, dock satt Räkna de lyckliga stunderna blott, långt inne. Tack för hjälpen Hans W. Jag borde ha kunnat detta eftersom den varit med många gånger förr.

  Trevlig helg önskar ni över hela Sverige och i Spanien.

  Krister

  SvaraRadera
 6. Thorsten Schütte11 september 2011 10:05

  Åkte samma väg som Du i går från stugan i Sala till Stockholm på ett kalas, när vi såg skyltarna Jakobsberg och Järfälla, då tänkte jag, just det, här håller Du hus...
  I dag ska vi ha Anders Mellbourn på besök i kyrkan, chefredaktör till vår samfundstidning Sändaren med ett ärorikt förflutet bl a som DNs chefredaktör och även Utrikespolitiska Institutet, vill jag minnas. Ska bli intressant!

  SvaraRadera
 7. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

  Du har helt rätt att det är i Järfälla jag håller hus. Vi har fyra kyrkor - Järfälla, Maria, Viksjö och St Lukas - och ett kapell - Pilgrimskapellet. Församlingen består av flera "stadsdelar", där Jakobsberg är den som syns på skyltar, bl a på E 4 vid Rotebro.

  Jag har precis kommit hem från dagens högmässa. Vi var drygt 40 personer som firade den tillsammans i Järfälla kyrka. Efteråt drack vi en kopp kaffe tillsammans.

  Jag hoppas att ni haft en intressant och givande dag i din "hemkyrka" och att mötet med Anders Mellbourn var bra.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 8. Thorsten Schütte11 september 2011 15:38

  Ja, Anders Mellbourn imponerande. Att Kyrkans Tidning (med f d VLT-chefredaktören Anders Ahlberg) och Sändaren (med Anders Mellbourn) numera är nära samordnade inom Berling Media och Sändaren dessutom blev veckotidning innebär ett lyft. I takt med att alt fler avstår från att prenumerera på en dagstidning blir dessa veckotidningarnas nyhetsförmedling viktigare. Och efter 22/7 hann man göra om Sändarens påföljande utgåva på ett föredömligt sätt, mycket tack hjälpen från folk från Kyrkans Tidning som inte utkom den veckan och kunde rycka in (båda tidningar utkom varannan vecka under sommaren, saxade).

  SvaraRadera
 9. Hej igen Thorsten.

  Kul att det blev en fin dag.

  Jag har bara träffat Anders Ahlberg en gång, i samband med att församlingen startade ett samarbete med Amos kring församlingstidningen. Han var sympatisk och engagerad.

  Jag läser inte Sändaren så ofta, men Kyrkans Tidning brukar jag läsa på nätet.

  Krister

  SvaraRadera