lördag 22 april 2023

Melodikrysset vecka 16 - 2023

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Idag sitter jag i husbilen då jag ska försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Vi står i Enköpings gästhamn sedan i går eftermiddag och vi stannar tills i morgon.

Innan jag hamnade framför datorn har jag gått en kortare morgonpromenad med Hugo. Nu ligger han och sover i sängen bak i husbilen bredvid min fru.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag haft en omväxlande och rolig arbetsvecka. Den har innehållit många trevliga uppgifter, bland annat välkomnade jag Cilla Hector till en konsert. Hon sjöng otroligt vackert och hade en väldigt bred repertoar. Tyvärr missar jag hennes nästa konsert eftersom jag då leder en mässa i Maria kyrka.

Utöver detta har jag haft glädjen att få leda Sinnesromässan och Förbönsmässan. Dessutom har jag haft möte med församlingens ledningsgrupp, deltagit i sammanträde med Kyrkorådet, haft möte med Ekonomiutskottet och lett ett möte med Arbetsmiljökommitten. 

Slutligen har jag haft utbildning i krishantering för FRG (Frivilliga Resurs Gruppen), deltagit i årsmötet för JKR (Järfälla Kristna Råd) och Begravningsbyråns och Förvaltningsbolagets årsstämmor och konstituerande möten.

På min fritid har jag återkopplat till Domkapitlet efter intervjuer av sökande till tjänsten som Domprost. Självklart har jag fortsatt med mina promenader, korta cykelturer och sjukgymnastik. Jag har även hunnit med att spela biljard ett par gånger.

I går tog jag på mig shortsen för första gången i år, förhoppningsvis fortsätter jag med shorts tills i oktober. Jag tror att det var nästan 20 grader varmt i går eftermiddag. Just nu skiner solen på en klarblå himmel och det är redan 13 grader.

Mitt förslag till lösning ser idag ut enligt följande:

L 2: Vi inleder dagens kryss med Lasse Berghagen och hans klämmiga sång "Min kärlekssång till dej". Han sjunger om att han köpt en akustisk gitarr och den kallas väl för "gura"?

L 4: Bonnie Tyler var omåttligt populär på "luckan" när jag gjorde lumpen. "It´s a heartace" spelades dagligen under de 10 månader jag gjorde värnplikten på I 16.

V 1: Vi får höra "La donna é mobile" ur Verdis opera "Rigoletto". Det är faktiskt den senaste operan jag sett live. Jag och min fru fick biljetter till den i julklapp av de stora barnen för några år sedan.

L 1 och V 9: "Curly Sue" har jag på min Spotify-lista. Det är en otroligt fin låt. Sångaren heter Robert Pettersson och bandet heter "Takida".

L 11: Marlene Dietrich sjunger "Lili Marleen". Även detta en otroligt vacker sång.

V 7: Vi får höra "Begging" med Anton Ewald från melodifestivalen 2013.

L 3: Äntligen får vi höra satiren om "Melodikrysset" ur den fantastiska tv-serien "Hipp hipp". Jag har sett alla programmen och har de på CD-skivor. Anders Jansson och Johan Wester kommer från Lund.

L 10: Jag minns Ann-Louise Hanson och hennes sång "Min greve av Luxemburg" från min barndom. Han tillhörde väl gruppen adel? Tänk att hon sjunger och deltar i melodifestivalen ännu.

V 14: Jag tror att sången är hämtad från filmen "Skönheten och odjuret". Flickan i filmen heter Belle. Jag har sett filmen flera gånger med min yngsta dotter.

V 6: Tänk att Willie Nelson är 90 år "and still going strong". Jag förmodar dock att "Always on my mind" spelats in för några år sedan. Jag har många låtar med honom på min Spotify-lista, dock inte denna.

V 8: "The real group" sjunger "Att angöra en brygga". Den var med i Hasse och Tages film med samma namn. När jag tog skepparexamen fick jag lära mig att man lägger till vid en brygga men angör en skärgård. Det visste säkert både Hasse och Tage.

V 12: Det är Meja som sjunger "All´ bout the money".

L 5: Gullan Bornemark sjunger "Sudda sudda". Jag förmodar att Annika Jankell vill att både pojken och mamman ska sluta gnälla.

L 13: Vi går i mål med "Längesen" ur tv-programmet "Så mycket bättre". Det är Tityo Jah och Hurula som sjunger.

Därmed var dagens kryss avklarat. Som vanligt var det omväxlande och väldigt bra musik. Flera av min favoritartister var med.

Nu ska jag gå och handla innan jag tar en promenad med Hugo.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg och en fin vecka.

"Herren är min herde,
ingenting skall fattas mig.
Han för mig på vall på gröna ängar,
han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar,
sitt namn till ära."
ur Psaltaren 23

96 kommentarer:

  1. Gomorron Krister å alla kryssare! Sitter vid köksbordet hemma i Valne Nälden för att lösa dagens kryss! Ute skiner solen från en nästan molnfri himmel. Efter nattens2 minusgrader är det nu nästan 10 grader varmt i skuggan.

    SvaraRadera
  2. God morgon Krister och alla lösare! Ännu en underbar dag med skinande sol! Förra lördagens restaurang besök var helt underbart med mycket gott kött! Nu har pensionen trillat in på kontot så det kanske bli ett restaurangbesök idag även om vi väljer ett lite billigare besök idag! Dessutom blir det nog en mjukglass innan molnen och snön kommer tillbaka i morgon! Lycka till med läsandet! Jarl och Ann i Gällersta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Jarl och Ann.

      Vad kul att du var nöjd med restaurangbesöket med anledning av din födelsedag.

      Hoppas att glassen och den eventuella middagen ska smaka.

      Radera
  3. God Förmiddag Krister och alla andra kryssare. Efter en frostig morgon har vi nu +5 i Nås och en värmande sol. Trevligt att höra att solen värmer även hos er i Eskilstuna och att ni redan utnyttjar Husbilen. Under veckan har jag varit i Malmö och Lund och hämtat hem min sommarbil som äntligen har fått kabelfelet identifierat och åtgärdat och det var en fröjd att köra de 65 milen hem i vackert väder. Nu ser jag fram emot att kunna åka på lite bilträffar under sommaren, även om det inte blir detsamma utan Else-Britt som följeslagare. Hennes flytt har gått bra och långsamt börjar de få ordning på rummet, som tydligen inte varit besiktigat efter renoveringen. Först i går fick hon den träningscykel hon behöver för att hålla kroppen igång. Vi hoppas också att vi skall finna en metod som hjälper till att bygga upp lårmusklerna, så att hon kan börja stödja på benen igen. I eftermiddag skall jag åka till Tällberg och fira mässa och i morgon har vi musikgudstjänst i Nås med kören kl 11. PÅ eftermiddagen har vi Manskörsrepetition inför Valborg, då vi sjunger både i Vansbro och i Nås samt firar att kören funnits i 125 år. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen (inkl. Hugo, Alexi och Bucky) en fin kommande helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God förmiddag Thorsten.

      Härligt att sommarbilen är återbördad och fungerar perfekt.

      Kan tänka mig att det inte blir detsamma när Else-Britt inte kan följa med, men tror att det är viktigt att åka ändå.

      Skönt att flytten gått bra och att det blir ordning på sjukgymnastiken.

      Önskar dig en fin mässa, musikgudstjänst och körsång.

      Hälsa Else-Britt.

      Radera
  4. Majbritt från ett soligt Norrköping

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälsa Enköping där jag växte upp.vet precis var ni är.

      Radera
  5. God morgon Krister och alla kryssare från ett soligt Gran Canaria. Idag går det ett triathlonlopp här på anläggningen, där vi bor. Så jag kan inte lösa krysset IRL, utan löser det senare. Lycka till med dagens kryss! Krister ha det så bra i husbilen! Nästa månad ska vi göra i ordning vår husbil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Carin.

      Njut av värmen och triathlon-tävlingen.

      Radera
  6. Hälsningar från Lilla Edet, närmare bestämt Hjärtum. Här är det en härlig och solig morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon i Lilla Edet. Hälsningar tillbaka till Hjärtum.

      Radera
  7. Hej Krister och alla krysslösare. Trevlig lördag till er alla.
    Vilken vecka det har varit så härligt med sol och värme. Njut idag för imorgon blir det MULET men vi går ju mot ljusare tider så håll ut, å jorden behöver regn iallafall här i Sörmland. Lev väl och må gott hälsar jag er

    SvaraRadera
  8. God morgon Krister. Här är vi väntans tider innan ovädret kommer. Det spås att komma 15-20 cm snö per dygn. Som tur är så sitter vinterdäcken kvar på en av bilarna.
    Vi hoppas på en trevlig stund med ett klurigt kryss.
    Lycka till hälsar vi, Christina och Kjell i Dorotea.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Christina och Kjell.

      Det låter lite dystert när våren just kommit.

      Lite klurigheter längtar även jag efter.

      Radera
  9. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! 17 plusgrader redan! Ha så trevligt i Enköping på ledigheten!

    SvaraRadera
  10. Godmorgon Krister och alla krysslösare. I Lockne är det också soligt och 7 grader i skuggan. Tyvärr varnar de för bakslag i vädret från i morgon. Får njuta idag. Har en skön helg i husbilen.
    /Ulla

    SvaraRadera
  11. God förmiddag Krister och alla melodikryssare från ett soligt och varmt Gistad!
    /Birgitta

    SvaraRadera
  12. Godmorgon Krister o alla kryssare/Lisbeth Karlskrona

    SvaraRadera
  13. L4 Tyler
    /BIrgitta

    SvaraRadera
  14. V1 Rigoletto
    /Birgitta

    SvaraRadera
  15. L11 Dietrich
    /Birgitta

    SvaraRadera
  16. V7 Ewald, L3 Lund/Lisbeth

    SvaraRadera
  17. V14 Belle
    /Birgitta

    SvaraRadera
  18. Svar
    1. Inte gnälla men rätt svar är snälla

      Radera
    2. Rätt var gnälla

      Radera
    3. Jag trodde också att det var snälla tills jag hörde frågan en gång till.

      Radera
  19. Måste nog ändras till "gnälla" På sista!

    SvaraRadera
  20. Trevlig helg till Krister med familj o djur o alla kryssare/hälsning från ett soligt Karlskrona Lisbeth

    SvaraRadera
  21. Tack för idag, trevlig helg!
    /Birgitta

    SvaraRadera
  22. Tack för idag!
    En svår, hur man stavar Marlenes efternamn!!!
    Önskar dig en trevlig fortsättning på lördagen.
    Christina och Kjell I Dorotea.

    SvaraRadera
  23. Gjort nu ser jag! ;-)

    SvaraRadera
  24. Titiyo Yambalu Felicia Jah

    SvaraRadera
  25. Tack för idag! Trevlig helg önskar jag er alla!

    SvaraRadera
  26. Nu ska jag lösa krysset. Hörde att Meja var med. Jag var skolkamrat med hennes mamma i Nynäshamn på 60-talet. Och hennes morfar var vår musiklärare.
    Jag önskar alla en skön helg!

    SvaraRadera
  27. Numera helt omöjligt att lösa krysset utan att googla svaren. Ska det va så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hörde på radio att några använder en app i telefon för att få svaren. Jag tycker att det är roligt att googla för att få bakgrundsinformation.

      Radera