lördag 7 oktober 2023

Melodikrysset vecka 40 - 2023

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Som vanligt sitter jag hemma vid köksbordet i Jakobsberg, då jag ska försöka att lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Innan jag hamnade här har jag tagit en ovanligt lång morgonpromenad med Hugo. Nu ligger han i soffan och vilar. Alexi ligger i min säng och Bucky ligger i sin korg bredvid mig.

Sedan vi hördes förra helgen har jag haft en arbetsvecka som innehållit diverse uppgifter. Jag har bland annat varit på ett mycket givande möte för mentorer på stiftskansliet. Jag är just nu mentor för två nya kyrkoherdar och det är alltid nyttigt att träffa andra mentorer och reflektera över uppdraget.

Utöver detta har jag haft möte med Personalutskottet, Ekonomiutskottet och haft Ärendeuttag inför nästa sammanträde med Kyrkorådet. Dessutom har vi haft vårt årliga möte med Kyrkorådet i Vantörs församling. De bjöd på en god middag och berättade om deras arbete för att få "Regnbågsnyckeln". Kvällen avslutades med att jag fick en bukett blommor och en påse med presenter som tack för att jag tog initiativet till att Järfälla och Vantör blev vänförsamlingar för 10 år sedan.

Dessutom har jag varit på ett "Call in" möte som Järfälla kommun anordnat tillsammans med Upplands-Bro kommun. "Call in" är en del av GVI som är ett projekt för att minska grovt våld från gängkriminella. Det är väl egentligen inte gäng det handlar om utan det är nätverk som ändrar struktur och lojalitet ganska snabbt och enkelt. Projektet vill sprida följande budskap till de som ingår i ett kriminellt nätverk:
1. Vi vill inte att du ska skadas eller skada, dö eller döda.
2. Samhället accepterar inte våldet utan kommer att göra allt för att komma tillrätta med det.
3. Det en individ gör kommer att påverka hela nätverket.
4. Vi erbjuder dig hjälp att komma ut ur det liv du nu lever.

Vid mötet deltog kommundirektörerna, polisen, socialtjänsten, anhöriga till drabbade, avhoppare, räddningstjänsten och företrädare för religiösa samfund. Det var en stark och omskakande upplevelse.

Sist men inte minst har jag lett församlingens Förbönsmässa, haft möte med en av de kyrkoherdar jag är mentor för och haft redaktionsmöte inför nästa utgåva av vår församlingstidning, "Tusen möjligheter".

På min fritid har jag som vanligt tagit många och långa promenader och varit på sjukgymnastik. Eftersom jag varit förkyld har jag inte genomfört någon ansträngande träning. Jag har även ätit middag tillsammans med en tidigare medarbetare. Vi träffas en kväll i månaden på en lokal restaurang.

Hösten har tagit ett rejält grepp om Järfälla. Det har varit nollgradigt några morgnar. Idag blåser det rejält men solen tittade fram för en stund sedan. Termometer visar 6 grader.

Så här ser mitt förslag till lösning ut idag:

L 1 och V 5: Vi inleder dagens kryss med att Robert Gustafsson sjunger "Fuldans" tillsammans med dansbandet "Rolandz". De var med i melodifestivalen 2018 med denna svängiga låt.

V 7: Musiken är hämtad från filmerna om polisen "Beck". Det är inte den mest kända musiken från filmerna.

L 10: "Cha cha cha" var Finlands bidrag till årets ESC. Käärija kom tvåa efter Loreen.

V 9: Vi får lyssna till "Soulful strut" i en instrumental version.

V 13 och V 12: Det är "Trazan och Banarne" (Lasse Åberg och Klasse Möllberg) som sjunger "Han hade foten i en potta". Banarne är apa.

L 2: Fågeln som det sjungs om måste vara en falk. Visst är det "Timbuktu" (Jason Diakité) som sjunger sin sång "Falken"?

L 9: Saxofonisten i sången "The girl from Ipanema" heter Stan Getz.

V 6 och L 11: "Barcelona" med Freddie Mercury och Montserrat Caballé är en av de absolut vackraste sånger jag hört. Självklart har jag den på min Spotify-lista. Det var den officiella sången vid OS i Barcelona 1992. En upphöjd och hyllad person kan bete sig som en diva. Svårigheten är inte det musikaliska utan det är att förstå Annikas frågeställning som emellanåt framförs som en gåta.

L 3 och L 6: "Black Sabbath" var en av mina favorit grupper i yngre dagar. Här får vi höra deras "Paranoid". Sångaren heter Ozzy Osbourne

V 11: Sången "My heart will go on" sjöngs i original av Celine Dion. Den är känd från filmen "Titanic". Här fick vi höra den i en tysk version.

L 4: Yoko Ono trallar på sången "Yes, I´m your angel".

V 8: Sången "Kiss" är komponerad av "Prince". Det var Tom Jones som gjorde den känd. Efter lång frustration slår det mig plötsligt att man kanske ska svara på svenska och skriva kyss? Annars går krysset inte ihop. I alla falla inte om alla svar ska stavas korrekt.

V 3: Kicki Danielsson är född strax utanför Osby. Här sjöng hon "Här är jag igen". 

Därmed var dagens kryss avklarat. Även om musiken är omväxlande blir jag mer och mer irriterad på programledarnas sätt att ställa frågorna. Det är inte musikaliska frågor utan det är gåtor. Dessutom tycker jag att de är alldeles för mångordiga och har ett röstläge som passar mycket bättre till andra program än Melodikrysset.

Eftersom jag fått behövlig och berättigad kritik i kommentarerna vill jag förklara att det inte är något personligt mot någon av programledarna. Det handlar om att det är en oerhörd skillnad på att referera en sporthändelse, ställa frågor, leda ett barnprogram, hålla en krönika eller läsa upp nyheterna rent röstmässigt vad gäller tonläge, styrka, meningsbyggnad, tempo, betoning med mera.

Så nu har jag gnällt färdigt. Jag kommer att ge de båda nya programledarna fler chanser innan jag ger upp.

Nu ska jag äta lunch innan jag ska ta en promenad med Hugo. I eftermiddag ska jag gå ner till den lokala puben och spela biljard. I går kväll förlorade jag samtliga fem matcher som jag spelade. Det ska jag försöka ändra på idag. 

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig helg och en fin vecka.

"Du vattnar åkerns fåror
och jämnar ut dess tiltor.
Med regnskurar gör du jorden mjuk,
du välsignar allt som växer."
ur Psaltaren 65

142 kommentarer:

  1. God morgon Krister och alla lösare! Idag är det bridge hela dagen så vi skjuter på krysset ett tag! Vi skall spela division 3 och det ligger lite över vår nivå men det är kul! Lycka till med krysset! Jarl och Ann i Gällersta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Jarl och Ann!

      Lycka till med bridgen.

      Radera
  2. God Förmiddag Krister och alla andra kryssare. Hoppas att allt är väl efter gårdagens oväder. Nu har jag gjort första veckans strålning och ännu har inga biverkningar kommit, men de lurar säkert bakom knuten. Personalen är trevlig och dagarna tillbringas med promenader och undersökningar förutom strålningsbesöken. Nu är jag hemma på helgen och i dag skall jag få hjälp med byter till vinterhjul. Jobbet med produkterna sköts via dator och på helgerna. I eftermiddag skall jag, efter att hälsat på Else-Britt, fira mässa i Tällberg. Jag önskar Dig och hela familjen inkl. Hugo, Alexi och Bucky en fin helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Thorsten.

      Vad skönt att behandlingen påbörjats. Jag hoppas att du ska slippa allvarligare biverkningar.

      Bra att du tar promenader. Det är bra för både kropp och själ.

      Lycka till med vinterhjulen. Jag önskar dig en givande mässa.

      Hälsa Else-Britt.

      Radera
  3. God morgon Krister och alla kryssare från Nynäshamn. Här är uppehåll, molnigt men solen tittar fram ibland. Ute är det 6,5 grader.
    Lycka till med dagens kryss.

    SvaraRadera
  4. Godmorgon 🌿
    Från ett kylslaget Piteå.
    Idag har vi båda ungdomarna hemma, då sonen fyller 25 år idag.
    Önskar er en fin lördag 💚
    Hejsvejs
    Från mig

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon!

      Hälsa till sonen.

      Önskar er detsamma.

      Radera
  5. God morgon. Sol men en hård blåst. Lyssnat på Radion, Ring så spelar vi. Ringde många gånger men kom aldrig fram. Nu tar jag itu med Melodikrysset och hoppas det går bättre. Önskar dig Krister och alla andra X lösare en trevlig lördag

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon KMEA!

      Även jag har lyssnat på "Ring så spelar vi". Jag försökte ringa två gånger men gav därefter upp.

      Jag önskar dig detsamma.

      Radera
  6. Godmorgon från ett blåsigt Österlen. I natt hade vi storm. Vi önskar er en fin och solig lördag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon till Österlen.

      Önskar er detsamma.

      Radera
  7. Godmorgon alla från ett soligt Skåne.Har precis varit ute med Tootsie, vår Bichon Havanais. Det är höst och kallt , bara 14 grader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Mats.

      Den stora fördelen med tidiga hundpromenader är att man vaknar...

      Radera
  8. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Vilken jobbig vecka du verkar ha haft Krister. Skönt att det finns sådana människor du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Irene.

      Tack för dina vänliga ord. Det låter mycket mer än det verkligen är.

      Jag vill att fler ska förstå vad en kyrkoherde gör på sitt jobb. Det finns de som tror att vi endast jobbar på söndagar.

      Radera
  9. God morgon från ett soligt Skepplanda

    SvaraRadera
  10. Godmorgon Krister o alla kryssare från ett soligt Karlskrona/hälsning Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Lisbeth.

      Min fru och yngsta dotter är i Karlskrona över helgen för att fira min svärfar som blev 90 år i går.

      Radera
  11. L1 Robert G/Lisbeth

    SvaraRadera
  12. L1 ROBERT gustafsson,V5 ROLANDZ

    SvaraRadera
  13. V5 Rolandz/Lisbeth

    SvaraRadera
  14. God förmiddag Krister och alla kryssare från ett soligt Gistad!
    /Birgitta

    SvaraRadera
  15. Nu är vi också med!
    Christina och Kjell I Dorotea

    SvaraRadera
  16. Godmorgon Krister och alla krysslösare. I Lockne är det kring 0 grader. Ska snart ta tåget till Stockholm för att åka till Åland imorgon med en kompis. Trevlig helg.
    /Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon Ulla.

      Jag önskar dig en trevlig kryssning.

      Radera
  17. L10 Tvåa. Vi såg Käärijä uppträda på Åland i somras.

    SvaraRadera
  18. V12 ,FOT V13 BARNANE

    SvaraRadera
  19. V1 Apa, V13 Banarne
    /Birgitta

    SvaraRadera
  20. V12 ,APA V13 BARNANE

    SvaraRadera
  21. V13 Barnane, V12 Apa/Lisbeth

    SvaraRadera
  22. L2 FALK (timbuktu)

    SvaraRadera
  23. OS i Barcelona Freddy M
    Opera Diva

    SvaraRadera
  24. Svar
    1. Intressant att kyrkoherden drog slutsatsen att Jankell stavat fel (Ozzi) snarare än att inse att han själv gjort fel. Jag menar inte att vara elak mot kyrkoherden, utan snarare att det är intressant att första tanken numera är att tro att det är fel i krysset och inte att man bommat något i alla förvirra(n)de instruktioner från Jankell.

      Radera
    2. Hej och tack för ditt påpekande.

      Jag insåg efter en stund att det var jag som inte förstod frågan och skrev titeln utan att översätta till svenska.

      Tack för påpekandet.

      Radera
  25. V6 OS, V11 Diva/Lisbeth

    SvaraRadera
  26. L3 L6 Ozzy Osbourne

    SvaraRadera
  27. Lod 6 och våg 11 går inte ihop med Osborne och diva

    SvaraRadera
  28. Håler med om att programledarna krånglar till alldeles i onödan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och de ger alldeles för mycket ledtrådar.

      Radera
  29. YES I`m your angel

    SvaraRadera
  30. Ännu en gång krångla till , så trött på dessa programledare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna var väl ändå inte krånglig! 😊

      Radera
    2. Tycker som du, det har blivit mycket sämre. Om vi är tillräckligt många som klagar kanske det går att få dessa tjejer utbytta.

      Radera
    3. Tycker de är mycket bättre än Eldeman

      Radera
    4. Tycker inte att man ska byta programledare.

      Jag behöver vänja mig och de kanske behöver utveckla och förändra sig efter lyssnarnas önskemål.

      Radera
  31. Jag med saknar Anders Eldeman

    SvaraRadera
  32. L4 YES I`m your angel

    SvaraRadera
  33. Tack och lov att de "klurar till det" och gör det roligare! 😀

    SvaraRadera
  34. V3 Osby
    Tack för idag, trevlig helg!
    /BIrgitta

    SvaraRadera
  35. Hon säger ju medvetet att krångla till det, fel attityd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med.

      Det får gärna vara svårt rent musikaliskt.

      Radera
  36. Tack för idag! Önskar alla en trevlig helg!

    SvaraRadera
  37. Håller med saknar Eldeman

    SvaraRadera
  38. Tack för trevligt X:ande
    Ha en fortsatt trevlig helg
    På återseende

    SvaraRadera
  39. Tack för idag!
    En del kluriga rader idag.
    Christina och Kjell i Dorotea

    SvaraRadera
  40. Nej, rätt adress angavs och Ozzy är rätt stavat. Du lade nog in på fel ställen bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstod inte att jag skulle skriva kyss i stället för kiss.

      Radera
  41. V8 Skulle vara titeln Kiss översatt till svenska. Kyss.
    Tack för idag. Nu är himlen nästan helt blå här. Jag önskar alla en fin hösthelg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma Carin.

      Jag förstod inte att vi skulle svara på svenska.

      Radera
  42. Hej, det ska vara Kyss och inte Kiss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Det tog en bra stund innan jag förstod det.

      Radera
  43. Tack för idag . Trevlig helg till Krister o alla kryssar/hälsning Lisbeth

    SvaraRadera
  44. ozzy osbourne heter han Inte ozzy osbournes

    SvaraRadera
  45. Hej! Kyss på svenska passar bra ihop med Ozzy. Trevlig helg önskas alla från ett blåsigt Nacka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack detsamma.

      Det tog en bra stund innan jag förstod att jag kunde svara på svenska.

      Radera
  46. Att ha åsikter om musiken och hur frågorna ställs kan jag tycka är befogad kritik men att kritisera programledarnas röstläge är under din värdighet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med!

      Radera
    2. Tack för din kommentar och "tillrättavisning".

      Jag ber om ursäkt om jag sårat någon.

      Jag lyssnar väldigt mycket på ljudböcker och tycker att rösten och röstläget påverkar upplevelsen väldigt mycket. Jag klarar inte av att lyssna på vissa böcker på grund av uppläsarens sätt att dramatisera en faktabok samtidigt som jag uppskattar samma person om de läser upp en roman eller en deckare.

      Det är en oerhörd skillnad mellan en kommentators röst och röstläge och en radiokorrespondents.

      Rösterna och röstlägena från "Karlavagnen" och "Radiopsykologerna" skiljer sig från rösterna och röstlägena från "Radiosporten".

      Det är alltså inget personligt mot någon av programledarna utan det är mer en genrefråga.

      Sannolikt är det också så att jag måste vänja mig.

      Än en gång tackar jag för "tillrättavisandet" och ber om ursäkt om jag sårat någon.

      Radera
  47. Instämmer med ”gnället”. Jag tycker Annikas kryss är krångliga. Ibland går det alldeles för fort och man hinner inte uppfatta frågan. Ibland är det såååå segt. Anna Charlottas upplever jag som bättre. Stör mig dock inte på röstläget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar.

      Det kan vara så att jag börjar bli gammal och har svårt för förändringar.

      Christian Olsson som idag är en uppskattad sportkommentator fick kritik i början för att han var för mångordig och känslomässig.

      Kanske är det samma sak nu. Jag förväntar mig en lugn, mjuk stämma som endast förmedlar fakta och så möts jag av en engagerad programledare som försöker göra det spännande genom att använda sin röst.

      Min förväntan är att svårigheten ligger i frågan och inte i frågeställningen.

      Som sagt så ger jag programledarna många fler chanser då jag tycker att musiken blivit bättre och mer omväxlande.

      Jag behöver nog endast vänja mig.

      Radera
  48. Hej. Jag och min fru håller helt med dig. Det är jobbigt att lyssna på programledarna. Vi står dock ut eftersom vi gillar att lösa krysset men varje program väcker en viss irritation. Antingen över krångliga frågor eller MTV-tempot som båda programledarna håller. Både min mor och svärmor har slutat med krysset då det är för jobbigt. Om PL ställer enklare frågor (utan 5-6 krumbukter) och skippar MTV-tempot så kommer det nog att bli bra.

    SvaraRadera
  49. Saknar Eldemans mjuka stämma men damerna klarar av att fläta ihop orden mycket bättre än han. (Jag är själv korsordskonstruktör så jag störde mig på Eldemans riktigt dåliga sammanflätningar.) Varför detta tjatande om var frågorna är i krysset. De flesta av oss vet nog hur siffrorna ser ut och de är ju utlagda i nummerordning. Bättre att betona mer om det är lod- eller vågrätt. Falk är en ovanligt stor insekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just sifferplaceringstjötet är absolut helt onödigt!
      Även musikvalet är mer modernt och inte mainstream och kräver appfusk hos oss äldre deltagare.

      Radera
  50. Tack för hjälpen. Tack för bibelordet.

    SvaraRadera
  51. Hur gör jag för att slippa vara anonym?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Antingen måste du skapa ett konto i Google eller så kan du skriva ditt namn eller alias i texten.

      Radera