torsdag 12 maj 2011

Sunda arbetsplatser

I går hade vi avspark för ett EU-finansierat projekt.

Järfälla församling, Järfälla kommun och ELFA har tillsammans sökt och fått ett EU-bidrag för projektet som heter; "Sunda arbetsplatser". Visionen är att de tre organisationerna tillsammans ska hitta en modell för att skapa goda och sunda arbetsplatser, där människor trivs och sjuktalen minskar. Modellen ska förhoppningsvis sedan spridas både inom Sverige och EU.

ESF-rådet har beviljat oss projektet, för att vi ska undersöka den psykosociala arbetsmiljön på våra arbetsplatser och tillsammans ta fram metoder för att förbättra den. Till grund för undersökningen och arbetet ligger forskningsresultat som säger att det är relationen mellan, och upplevelsen av, arbetsbelastning, inflytande och socialt stöd, som är viktigast för vår psykosociala arbetsmiljö.

Avsparken var välplanerad och innehöll till att börja med information från finansiären, projektägaren och projektgruppen. Därefter var det två föreläsningar om: "Det goda arbetet" och "Jämställdhet". Förmiddagen avslutades med tre "aptitretare" av de metoder som ska användas för att förbättra vår arbetsmiljö.

På eftermiddagen fick vi bland annat en redovisning av projektplanen och en genomgång av resultatet från den psykosociala undersökningen som heter; "Arbetsmiljökompassen". Dagen avslutades med att vi, genom grupparbete, fick möjlighet att prata med och lära känna nyckelpersoner och chefer från de andra arbetsplatserna.

Som chef i en av organisationerna och medlem av styrgruppen, kan jag inte känna annat än glädje, stolthet, förväntan och tillförsikt inför projektet och framtiden.

7 kommentarer:

  1. Hej Anonym!

    Tack för ditt instämmande...

    Krister

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte12 maj 2011 kl. 21:38

    ELFA - allt mellan antenn och jord?

    SvaraRadera
  3. Hej Thorsten!

    Ja det är ett elektronikföretag i Järfälla.

    Krister

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym och Thorsten.

    Era kommentarer har försvunnet under dagen, då blogger haft några tekniska problem.

    Anonym skrev i går att han/hon instämmer och Thorsten frågade om ELFA. ELFA är ett elektronikföretag i Järfälla kommun.

    Trevlig helg.

    Krister

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte13 maj 2011 kl. 21:37

    Ja, det har varit helt mysko även hos soldatmamman. I övrigt en bra idé att blanda arbetsplatser med helt olika uppgifter, då upptäcker man att de flesta arbetsplatsproblemen är universella och man aldrig kan skylla på att just den här arbetsplatsen är speciell...

    SvaraRadera
  6. God morgon Thorsten.

    Jag vet inte vad som hände på blogger i går, men den fungerade inte under hela dagen.

    Det är verkligen spännande att se likheter och skillnader mellan de tre organisationerna. En är ideell, en är kommunal och en är ett vinstdrivande företag. Men som du säger, ingen är så annorlunda att de är speciella.

    Trevlig helg.

    Krister

    SvaraRadera