lördag 6 augusti 2011

Melodikrysset vecka 31 - 2011

God förmiddag alla melodikryssare!

Denna lördag, den första i augusti, sitter jag i församlingshemmet vid Järfälla kyrka, för att försöka lösa dagens melodikryss. Kaffe finns i automaten och min dator är förberedd med flikar och nätradion. Anledningen till att jag sitter på jobbet, är för att jag pendlat mellan stugan och jobbet denna vecka. Jag hade inte hunnit till dopgudstjänsten kl. 12.15, om jag suttit i stugan fram till kl. 11.00.

I Järfälla är det moln och 20 grader varmt. Jag hoppas att jag kommer att få glädje av den visdomstand jag fått under veckan. Den har inte bidragit till mer visdom i jobbet, men kanske kan den hjälpa mig med dagens melodikryss?

I dag har jag följande förslag till lösning:

L 1: Vi fick höra; "Morning has broken", på klarinett, i en instrumental version. Den finns även som en psalm i vår psalmbok. Då har den nummer 181 och heter; "Nu är det morgon".

V 10 och V 8: Jag hörde inte frågan eftersom mitt mobila bredband slutade att fungera. Nu har jag flyttat ut till bilen för att lyssna på bilradion. Att det var Sarah Leander som sjöng ur; "Glada änkan", hörde jag direkt. Men jag hörde som sagt inte frågan. Jag tror att hon sjöng; "Viljasången". Frågan var från vilken operett sången var hämtad. Rätt svar borde alltså vara; "Glada änkan".

L 9: Jag tycker att det låter som; "Maj på Malö", men den var ju med förra eller förrförra veckan. Jag får återkomma då jag fått fler ledande bokstäver. Jag tror att det var; "Maj på Malö".

V 13: Det låter som titelmusiken från; "Lagens änglar". I originalet heter den; "LA laws".

L 11: "La dolce vita", framfördes av gruppen; "After Dark". De var med i melodifestivalen 2004 med denna sång.

L 12: Jag måste chansa på denna fråga. Jag tyckte att det lät som Owe Thörnqvists; "Gun från Dragarbrunn".

V 2 och V 12: "Världens bästa Karlsson", är hämtad från boken och filmen, om "Karlsson taket". Georg Riedel har komponerat musiken till de flesta av Astrid Lindgrens filmatiseringar.

L 4: Visst var det Timo Räisänen som sjöng; "Outcast"? Hittills har jag inte haft mycket glädje av min visdomstand.

V 3: Att rätt svar ska vara kräftor, var inte svårt att se eller lista ut, men vad hette melodin? Är det någon som vet?

V14 och V 6: Det var Björk, som sjöng på engelska i; "Crystalline ". Hennes modersmål är isländska.

L 2: Ytterligare en Owe Thörnqvist melodi. Denna heter; "Rumba i engelska parken", och utspelar sig i en park.

L 7: Det måste vara Benny Andersson och Björn Ulveaus som komponerat; "Sommaren du fick". Det lät som om det var Helen Sjöholm som sjöng. Tidigare var Andersson och Ulveaus med i bandet; "ABBA". Dagens: "Hipp, hipp - fråga".

L 5: Vi går i "mål" med Povel Ramels; "En fattig falukorv".

I dag tyckte jag att det var ett ovanligt svårt kryss. Min visdomstand har inte bidragit med mer än värk. Det blev inte bättre av att jag fick lämna församlingssalen och sitta i bilen.

Jag tackar för all hjälp. Nu ska jag byta om och förbereda dagens första dopgudstjänst.

19 kommentarer:

 1. L1: Good "MORNING" has... God morgon, skönt att det är lördag //Fredrich

  SvaraRadera
 2. Vet inte vart mitt L:2 (Good) "MORNING" has broke..., tog vägen som jag skickade nyss men så sjöng säkert den V: 8 & 10 GLADA ÄNKAN //Fredrich

  SvaraRadera
 3. Är det Pride Vecka så är det :-) L11: After Dark //Fredrich

  SvaraRadera
 4. timo räisänen är detta iaf.. hoppas det hjälper/daniel

  SvaraRadera
 5. Kan inte detta vara kräftor kanske / daniel

  SvaraRadera
 6. björk, crystalline heter låten om jag inte misstar mig/ Daniel

  SvaraRadera
 7. Trevligt kryss idag. Har bakat tårtbottnar på morgonen och kopplar nu av med krysset. Ha en bra dag från Västerbotten./m

  SvaraRadera
 8. Grön kväll i Margretelund eller afton i Margretelund (om kräftor)./m

  SvaraRadera
 9. "grön kväll i margretelund" heter visan med olle adolphsson
  /Marja

  SvaraRadera
 10. L7: Björn o Benny i ABBA

  SvaraRadera
 11. L2 Engelska PARKen

  SvaraRadera
 12. L9 Är Maj på Malö våra spelmän spelade den på en brygga i skärgården i veckan då dansade vi andra

  SvaraRadera
 13. Tack för i dag och för hjälpen med L4: det var stop där för mig. Skall nu passa på att gå ut i solen. Det är inte ofta nu under sommaren som den har visat sig här över Skåne. Förra sommaren året bodde jag i Dublin och då sa man där att det var den regningaste sommaren på bra många år. Samma sak sa man under juli här i Sverige om Skåne, kanske regnet följer mig ;-) //Fredrich

  SvaraRadera
 14. Hej på er allesammans och tack för hjälpen i dag.

  Detta var ett av de svåraste kryssen på länge. Det är precis som om det blir svårare när man inte riktigt hinner med. Jag blev jättestressad då jag fick springa ut till bilen, för att lyssna på bilradion och sedan kom jag inte riktigt i kapp.

  Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg, i både sol och regn.

  Krister

  SvaraRadera
 15. Tydligen följde Anders, Astrid Lindgren tema med Margaretelund och Karlsson på taket.
  Tänk så mycket hon gav oss alla som barn/vuxna över hela världen.
  Jag har bott mycket utomlands i en hel del länder och överallt vet man vem Pippi och Astrid Lindgren, "just bara en tanke som for genom mitt huvud" //Fredrich

  SvaraRadera
 16. Hej Fredrich och tack för din kommentar.

  Visst var det ett visst tema i dagens melodikryss. Även Owe Törnqvist var en röd tråd i dag.

  På det första dopet jag förrättade i dag, så sjöng vi Ida´s sommarvisa. Den finns med i barnpsalmboken till och med.

  Otaliga är de stunder då jag njutit av Astrid Lindgrens böcker och filmer. Jag läser ofta ur Ronja Rövardotter då jag har begravningar och jag refererar ofta till Emil i mina beredelseord.

  Ha en riktigt trevlig helg.

  Det verkar som om du hälsat på i vår stuga, för här har det regnat under tiden jag var i Järfälla.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 17. :-) Lovar att jag inte varit där.
  Du skriver om Idas sommarvisa och då började jag tänka igen.
  Ang. Idas Sommarvisa
  Mina kunskaper om Psalmer är mycket begränsade och egentligen brydde jag mig inte så mycket om dem men 1977 så reste man en minnessten i Mönsterås, där jag kommer ifrån.
  Man reste den över Carl Broberg som skrev Psalmen ”O store Gud”. Man reste denna sten istället för att bygga oss ungdomar ett nytt Hopptorn vid badplatsen i Mönsterås :-(, för oss unga brydde vi oss inte om att ”Till och med Elvis” hade sjungit in denna Psalm: Vi ville bara ha vårt Hopptorn

  Oktober 1978 blev jag antagen till Flottan, var då 16 år och skulle få min egen ”Tropp” 1979, jag var då 17 år när jag jobbade i flottan 1978-1988.
  I min första Tropp fanns 2 ryssar, de fick sluta direkt :-)
  Men jag fick också en kille som heter Kolmodin, jag kände igen namnet och det visade sig att han är direkt släkt med israel Kolmodin som är upphovsman till min favorit Psalm, ”Den Blomstertid Nu Kommer”.
  Hur är det nu med ”Idas Sommarvisa”, får ni sjunga den vid skolavslutningar eller har också den blivit ”bannlyst” i vårt mångkulturella samhälle?

  Nu något helt annat: Min pappa gjorde FN tjänst i Gaza 1956 och blev där mycket god vän med Fältprästen Mårten Wärner, han var vigselförrättare för mamma och pappa när de återvände från Gaza. Senare begravde han min farmor och farfar i Vetlanda kyrka och jag fick träffa honom, fantastisk människa och pappa pratade mycket gott om honom.
  Tyvärr är han nu död men vet du vem han var?
  Han var tydligen ganska känd, kontroversiell i vissa ögon

  Önskar dig en bra söndag //Fredrich

  SvaraRadera
 18. Hej Fredrich och tack för din kommentar.

  Jag vet mycket väl vem Mårten Werner var. Jag lyssnade till honom några gånger i min ungdom. Han var en av Malmös mest kända präster. Om jag inte minns fel, så var han också politiker. Han var väl rätt radikal i sitt sociala engagemang vilket gjorde att någon tyckte att han var kontroversiell.

  Jag kan tänka mig att barnen var väldigt missnöjda med en staty i stället för ett hopptorn. När jag var barn ville vi ha en större pingislokal, men bostadsrättsföreningen investerade i ett konstverk; "Evigt gyllene sol densamma". Några veckor senare hade konstverket förvandlats till; "Evigt gyllene skrot detsamma".

  Psalm 11 - O store Gud - är världens mest kända psalm, sägs det. Åtminstone är det den mest kända av de svenska psalmerna.

  Tyvärr har vi inga skolavslutningar i någon av våra 4 kyrkor. Det är ganska många år sedan rektorerna satte stopp för det.

  I dag sjöng vi "Den blomstertid" på en dopgudstjänst. Det är väl en psalm som de flesta förknippar med skolavslutningar. Det är också den enda psalm som Skolverket godkänt på grund av traditionen.

  Jag förmodar att ni hade några favoritpsalmer även i flottan. Då jag gick på Karlberg sjöng vi "Fädernas kyrka" och "Vår Gud är oss en väldig borg", på alla andakter, korum och gudstjänster.

  Jag önskar dig en bra vecka, så hörs vi kanske på lördag? Då kommer jag att sitta i husvagnen utanför Norrköping, när det är melodikrysset.

  Krister

  SvaraRadera