fredag 19 augusti 2011

Vem vill du "dela säng" med?

Min fråga är retorisk och ska inte tolkas bokstavligen, utan bildligt.

Efter bombdådet i Oslo och massakern/massmorden på Utöya, verkar debatten ha hamnat helt fel. Alla tar avstånd från gärningsmannen (vars namn jag vägrar skriva) och hans fullständigt skeva världsbild, men man använder honom och hans illgärningar som slagträd mot varandra i diskussionen. Alla sidor verkar försöka "plocka poäng", för egen del.

Av någon anledning så fungerar inte våra vanliga försök att stoppa in människor i olika fack. Det är inte så enkelt, så att om man har synpunkter på invandrings och integrationspolitiken, så är man Sverigedemokrat, om man har frågor eller synpunkter på Islam, så är man rasist eller islamofob, om man tycker man att det är bra som det är, då är man vänsterextremist och man inte säger sin mening så är man politiskt korrekt. Det är inte så enkelt och tydligt.

Dessutom synes meningsmotståndare plötsligt "dela säng med varandra". Jag kan inte sluta tänka på hur bibeltrogna använde naturvetenskapen för att förstärka sina argument om bibelns absoluta sanning, trots att naturvetenskapen avvisade allt som står i bibeln. Eller hur Hitler skrev under ett avtal med Chamberlain för att kunna annektera Sudet och sedan ett nytt avtal med Ryssland för att kunna angripa Polen.

Gärningsmannen verkar ha lyckats i något av sitt uppsåt. Människor "hoppar i säng" med någon som de inte tidigare kunde föredra. Rädsla, oro och osäkerhet gör att den som verkar övertygad, får en massa "sängkamrater". En indignerad kristen, framstår som en Sverigedemokrat och en upprörd högerextremist liknar en djupt kristen, en Miljöpartist låter som en Vänsterpartist och en Vänsterpartist argumenterar som om han/hon vore en Kristdemokrat, en humanist argumenterar som en troende osv.

Om inte annat så har gärningsmannen skapat förvirring och konflikter. Jag har massor av synpunkter på vår invandrings och integrationspolitik, men jag är inte Sverigedemokrat eller rasist. Det är min fasta övertygelse att vi i Sverige har råd att ta emot flyktingar och invandrare, men vi borde ställa högre krav och hjälpa dem mer.

Jag ifrågasätter mycket av det som Islam står för, men jag är inte islamofob. Jag är övertygad om att huvuddelen av muslimerna i Sverige har lämnat sina hemländer på grund av andra muslimer, så kallade fundamentalister. Islam är minst lika splittrat som kristenheten, så att dra alla muslimer över en kant går inte. De flesta muslimer i Sverige, är lika religiösa eller icke-religiösa, som genomsnittssvensken är.

Är jag då politisk korrekt för att jag anser att vi har råd att ta emot invandrare och flyktingar? Är jag en sämre kristen för att jag accepterar Islam, som en av "bokens religioner"?

Jag anser mig vara kristen - jag är döpt, tillhör Svenska kyrkan, är troende och ser Jesus Kristus som Guds son och min frälsare. Men det innebär inte, att jag inte har fördragsamhet med att andra människor tror annorlunda eller beskriver sin tro på ett annat sätt. För mig är inte Islam det samma som Kristendomen. Om jag trott att Islam var bättre och mer sann, då hade jag konverterat och blivit muslim. Dock innebär det inte att jag försöker omvända muslimer och har ett behov av att klanka ner på deras övertygelse.

Jag tycker inte heller att jag är politiskt korrekt. Jag vill att alla människor ska ha rätt till sin tro, åsikt och övertygelse. Även om jag inte delar någons uppfattning, så är jag beredd att dö för att de ska få ha den.

I dessa "förvirringens tider", då vi inte längre vet vem som är vem, och vem som "delar säng med vem", så tror jag att det är viktigt att tänka efter och kritiskt granska argumenten. Jag delar gärna med mig av mina tankar, åsikter och funderingar, men det är inte viktig för mig att ha rätt i allas ögon. Jag vill inte falla i fällan, att en gemensam motståndare får mig att "dela säng", med någon som jag inte vill "dela säng med".

Jag vill också påpeka det jag skrivet flera gånger förut. Tystnaden och likgiltigheten är också några av ondskans ansikte. Vi har ett talesätt; "Att tala är silver men att tiga är guld". I detta läget fungerar tyvärr inte det. Om vi tiger så kommer någon att anse att vi delar deras åsikter, andra kommer att kalla oss politiskt korrekta. Om jag delar en del åsikter med någon annan så innebär det inte att jag måste hålla med om allt som de står för.

Vem vill du "dela säng med"?

10 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte19 augusti 2011 19:20

  Krister, helt fantastiskt skrivet, det bör nå en större publik!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Hej Thorsten.

  Tack och tack det samma.

  Krister

  SvaraRadera
 3. HEJ KRISTER!!!
  HÅLLER HELT MED DIG.DET OTÄCKASTE TYCKER JAG ÄR ATT HAN KOMMER ATT FÅ MASSOR AV BEUNDRARINNOR, HAN BLIR SÄKERT GIFT OCH PAPPA I FÄNGELSET.
  TACK FÖR ATT DU FINNS.

  MVH ÅKE GÖRANSSON

  SvaraRadera
 4. Hej Åke och tack för din kommentar.

  Tack för positiv feedback.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  SvaraRadera
 5. God morgon hälsar jag från Wien.
  Mycket bra och klokt skrivet och jag delar dina åsikter. Problemet är att det du skriver inte är något som skulle tas emot av gemene man därute för "vanliga" människor vill dela världen i svart och vitt. Jag har själv råkat ut för detta flertalet gånger då jag försökt överbrygga information liknande det du tar upp i din text att jag då mötts av ilska,anklagats för att vara oförstående och bedömts som feg då jag försöker förstå och inte valt sida:-)Kanske jag är naiv men jag ösnkar få veta mer och förstå mer innan jag kastar ur mig en åsikt och jag dömer inte individen för att den stora massan tycks vara på ett speciellt sätt. Jag är inte överens med mig själv om min sista mening då kloka individer kan förvandlas till en mindre klok grupp och där gruppen hetsar varandra;-)Igen-intressant inlägg! Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 6. Thorsten Schütte21 augusti 2011 10:47

  En liten nyansering: Jag vill inte dela säng med vem som helst, men både attentatet och den ekonomiska krisen samt på sikt även den ekologiska leder fram till insikten att alla goda krafter sitter i samma båt, att det är mera som förenar mig med än skiljer mig från mina (demokratiska) meningsmotståndare!

  SvaraRadera
 7. Annika Einarsson21 augusti 2011 14:03

  Tack för ett mycket bra inlägg! Säger som Thorsten härovan, detta borde få fler läsare.

  SvaraRadera
 8. Hej Mia, Thorsten och Annika.

  Tack för era kommentarer.

  Självklart är det inte så enkelt som det kan låta. Det som gör mig mest frustrerad är att alla sidor verkar vilja dra vinster av det som skedde i Oslo och på Utövya. I sin iver att samla poäng, så märker man inte att man har samma argumentation som sina motståndare. Jag tror att vi alla behöver läsa mellan raderna för att inte nappa på vad som helst.

  Krister

  SvaraRadera
 9. Hej Elisabet och tack för din vänliga kommentar.

  Med vänliga hälsningar.

  Krister

  SvaraRadera