onsdag 3 maj 2023

Att sjunga i kör

De senaste veckorna har det varit artiklar i tidningen Dagen och Kyrkans tidning om att Järfälla församlings högsta beslutande organ, Kyrkofullmäktige, beslutat att den som inte är tillhörig och betalar kyrkoavgift, får betala en terminsavgift för att sjunga i församlingens vuxenkörer.

Jag har blivit hårt ansatt av ett fåtal "högljudda" personer och några som går andras ärende. Argumenten mot beslutet har varit oerhört bristfälliga och ologiska och inte ett enda av dem har övertygat mig om att församlingens Kyrkofullmäktige fattat ett felaktigt beslut, utan tvärtom. Möjligen är avgiften för icke tillhöriga för högt satt men det måste utvärderas.

Kritikerna anser att det är okristligt att ta betalt men jag anser att det är betydligt mer okristligt att inte bidra om man kan. Järfälla församling begär inte att den som saknar ekonomiska förutsättningar ska betala, utan de kan få bidrag från församlingens fonder om de inte har råd att bli tillhöriga eller betala terminsavgiften. Vad vi förväntar oss är att den som kan bidra ekonomiskt också ska göra det.

Inga körer i Järfälla församling "drar in" pengar till församlingens budget, utan de kostar våra tillhöriga mycket pengar varje år. Musiken är församlingens överlägset dyraste verksamhet. Den kostar mer pengar än vår diakoni, våra verksamheter för barn och ungdomar, församlingens konfirmandarbete eller någon annan verksamhet,

När vi beräknar våra kostnader så tittar vi på löner och alla kringkostnader för den personal som leder körerna, det vill säga körledare, lokalkostnader, inköp av noter och annan förbrukningsmaterial, kostnader för instrument, körresor, körinternat, konserter och så vidare. Det är inte ovanligt att en konsert kostar drygt 50 000 kr. 

Detta anser några att man ska få vara med om utan att bidra ekonomiskt. Vem ska då betala för alla gästande medverkande? Inhyrda musiker? Betalda solister? Ofta är nästan hälften av dem som sjunger på en konsert avlönade medan de andra gör det på sin fritid och som betalande tillhöriga vilket innebär att de betalar för att de andra ska sjunga det de gör gratis. I mina ögon är inte detta särskilt kristet.

Ska Kyrkofullmäktige besluta att den som har en röst som församlingen behöver eller en stämma som saknas i kören ska slippa betala kyrkoavgift? Vad är det för kristet med det?

I min värld är det kristet att var och en bidrar efter den förmåga de har och att var och en får efter sina behov. Att vissa skulle slippa betala för att de har en efterfrågad stämma eller en vacker sångröst rimmar oerhört dåligt med en kristen människosyn. Det skulle innebära att vi som är mindre vackra, inte kan läsa noter eller har en dålig sångröst ska bidra ekonomiskt medan andra bidrar med en gåva de fått av Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar