söndag 9 maj 2010

Bönen

I dag firar vi bönsöndagen i våra kyrkor. 2010 har också utnämnts till bönens år i Svenska kyrkan. I reklamkampanjer och på kyrkliga webplatser har bönen lyfts fram på olika sätt. Vi vill dela med oss av bönens kraft och möjligheter.

Visste du att ungefär 80 % av alla människor ber någon gång då och då? Det ska jämföras med att det är cirka 8 % som regelbundet går i gudstjänst.

Det verkar som om bönen uppfyller ett djupt mänskligt behov. Jag tror att vi behöver be för att få perspektiv på våra liv och för att sätt in oss själv och våra bekymmer i ett större sammanhang. För det är oftast i svårigheter som människor vänder sig till Gud. Det intressanta är att huvuddelen av de som ber säger sig inte vara troende...

För mig är bönen mitt kristna kärleksspråk. Bönen är i min relation till Gud, vad ögonen är i relation till mina nära och kära. Bönens ögon är Jesus. En blick säger mer än 1 000 ord. Det är inte för de många orden som vi blir bönhörda, utan för innerligheten i bönen.

Hjälper då våra böner? Ja, jag är helt övertygad om att våra böner hjälper oss till en djupare relation med Gud, med oss själv och världen runt omkring oss. Även om vi inte får de svar som vi önskar så hjälper bönen oss att skärpa sinnet så att vi ser saker som vi tidigare inte ens noterade.

Den enklaste bönen är; Tack, Hjälp, Förlåt.

Sätt dig ner i lugn och ro, någon gång varje dag, och formulera för dig själv vad du är tacksam för, vad du skulle behöva hjälp med och vad du önskar förlåtelse för. Du kan be på toaletten, i duschen, i bilen, på bussen eller pendeln, när du promenerar eller när du lagt dig på kvällen. Jag lovar att du inom en vecka kommer att märka hur ditt liv påverkats och förändrats. Du har blivit en bedjande människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar