lördag 27 juni 2009

Melodikrysset vecka 26 - 2009

Lördagförmiddag är en "helig" tid i min almanacka. I min morgonritual ingår att försöka lösa melodikrysset. Jag brukar lösa krysset på internet för då kan jag googla fram de svaren som jag inte kan av mig själv. Som vanligt var det ett lättare kryss i dag, då Eldeman var i Kiruna och hade publik på plats. I dag googlade jag inte alls för att leta efter svar på frågorna, men jag tror att jag löst krysset i alla fall.

Det började med Gyllene Tider som sjöng, "Juni, juli, augusti".

Därefter hörde vi "Jag vill ha en egen måne" som är skriven av Ted Gärdestad. Den sången har vi väl alla nynnat på, eller sjungit framför en kvällsbrasa.

Ewert Ljusberg har skrivet texten till "Peta in en pinne i brasan". En sång som de flesta av oss förmodligen har dubbla känslor till. Jag hoppas att det är en ironisk text.

Djuren som Eldeman frågade efter, var hämtade från en film från 1962, som heter "Hatari". Sången heter "Baby elefant walk". Vad jag minns så har jag aldrig sett filmen, men sången minns jag som "the elefant song". Svaret skulle vara i plural, elefanter.

Som vanligt plockar Eldeman många frågor från melodifestivalen, Den första vi fick höra i dag, var årets svenska melodifestivalvinnare, Malena Ernman, med "La Voix".

Filmmusik är inte heller ovanligt i Melodikrysset. I "Vaxdockan" spelas Ulrik Neumans "Kärleksvals". Texten till "Kärleksvals" börjar med med orden: "Som en sträng på gitarren".

Sedan sjöng Bamse(tror jag att det var) om hunden Lurvas. Jag har aldrig hört denna version tidigare, men med hjälp av min fru, kände vi igen Martin Stenmarcks "Las Vegas", som också är en melodifestivalvinnare.

Sedan fick vi höra en av mina barndomsfavoriter, fast i något högre tempo. "Rosen", spelades ofta i mitt barndomshem. Då var det Arne Qvick som sjöng, men i dag fick vi inte höra den sorgliga texten. "Rosen" blev nästan en kultlåt i mina tonår.

Nästa fråga var den enda som jag var osäker på. Eldeman frågade om något från växtriket och ett naturmaterial. Jag kände så väl igen melodin, men texten är helt borta. Med hjälp av orden runtomkring, kom jag fram till att rätt svar måste vara lin.

Den engelska texten till musiken från den svenska tv-serien "Ärliga blå ögon", lyssnade jag inte alls på. Mina tankar for i väg till tv-serien i sig själv. Jag minns den inte riktigt, men jag minns att jag tyckte att den var otroligt bra, för att vara svensk. Det var ju långt innan Wallander och Beck.

Helen Sjöholm och BAO´s sång, "Du är min man", kan väl ingen missa. Det är inte första gången den är med i melodikrysset. Dessutom hör man den på radion ett par gånger i veckan.

Eurovisionschlagervinnaren Helena Paparizou, sjöng "My number one". Här fick jag googla för att kunna stava hennes efternamn. På vissa ställen stavas hennes förnamn Elena, men det passar inte in i krysset. Det är en väldigt bra låt och det kändes som en halv svensk seger när hon vann.

Till sist fick vi höra "Tea for two", från någon musikal. Vilken minns jag inte. Men det är ju en låt som man gnolat på vid flera tillfällen.

Det var dagens melodikryss. Hoppas att jag har alla rätt och att jag vinner för en gångs skull. Eldeman skojade om att man inte kunde vinna, om man inte skickade in. Jag skickar in varenda vecka, ibland flera gånger, men hittills har jag aldrig vunnit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar