lördag 24 oktober 2015

Melodikrysset vecka 43 - 2015

God morgon alla melodikryssvänner!

I dag sitter jag hemma vid matsalsbordet i Rågsved då jag ska försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Ute tittar solen fram mellan molnen och då lyser den på alla färgglada träd. Det är just nu 6 grader varmt.

Jag har haft en kort men intensiv arbetsvecka som innehållit möte med arbetsledarna, begravningsgudstjänst, begravningssamtal, samverkan med huvudskyddsombud och skyddsombud inför en planerad omorganisation, varit på samarbetsråd med Jakobsbergskyrkan, fått slutrapporten efter genomgång av begravningsverksamheten och varit på fyllnadsval till Domkapitlet.

Efter en andakt ledd av biskopen och ett inspirerande samtal mellan Mona Sahlin och Martin Valfridsson valdes jag till ersättare för biskopen och domprosten i Domkapitlet. Jag är oerhört tacksam för förtroendet från präster och diakoner i Stockholms stift och jag är ödmjuk inför uppdraget.

Jag har också haft glädjen att få leda två veckomässor. Dels församlingens förbönsmässa som jag leder varje onsdag i någon av församlingens kyrkor och dels enkel mässa som vi firar i Järfälla kyrka på torsdag kvällar.

Varje natt har jag haft chefsjour för Järfälla kommuns asylboende där det just nu bor ca 70 ensamkommande unga män från Afghanistan, Eritrea och Libyen. Det är väldigt väluppfostrade och artiga ungdomar med mycket egna resurser. Jag hoppas och ber för att de inom kort tid får möjlighet att gå i skola och att de får praktikplatser som leder till arbete.

Som de senaste veckorna har jag tagit det lugnt med träningen, det har blivit mest promenader men även ett par korta löprundor.

Så här ser förslaget till lösning ut denna lördag:

L 4: I dag börjar vi med: "Roxette" och; "Joyride ", gruppen bestod av Per Gessle och Marie Fredriksson. Jag såg en konsert med dem i början på 1990-talet ute på Djurgården.

L 11 och V 12: Det är Siw Malmkvist som sjunger: "Sole, sole, sole" (Solsken, solsken), med en Umberto Marcato som kommer från Italien.

L 2: Jan Malmsjö sjunger: "Snurra min jord" ur musikalen: "Stoppa världen". Jag tror att rollen som han spelar heter Lilleman.

V 7: Vi fick höra en instrumental version av: Vyssan lull, koka kitteln full".

V 1 och L 9: Jag uppfattade aldrig frågan, men visst var det Ulla Billqvist som sjöng en duett? Kan det ha varit med Eric Källqvist? Eller var det Lars Dahlqvist? Kan det ha varit Tore Erling? Någon föreslår Nils Perne. Eller är det Erik Berglund? Vi får återkomma när vi får några ledbokstäver. Förhoppningsvis så får vi titeln vid snabbgenomgången. Sången heter: "Vilken melodi det ska bli" och att det var en Erik som sjöng med Ulla Billquist får jag fram av ledbokstäverna, men jag vet ännu inte om det var Eric Källqvist eller Erik Berglund. Efter lite googlande fastnar jag för att det är Eric Källqvist som sjunger med Ulla. Har också fått det bekräftat via e-mail. TACK! På några håll stavas Eric med K. Jag är högst osäker på vilket som är korrekt. På Wikipedia stavar man Erik med K, men jag har  fått mejl som styrker att det borde vara Eric med C, då han själv skriver så i sin namnteckning.

V 10 och V 14: "Que sera, sera", fick på svenska titeln; "Det som sker, det sker".

V 11: Här är det verkligen tvära kast vad gäller stil. "Rolling Stones" sjunger en sång jag inte kan titeln på. "Doom and gloom" hette den tydligen.

V 8 och L 13: Vi får lyssna till ytterligare en duett. Denna gång är det Peter Jöback och Eva Dahlgren sjunger: "Himlen är inget tak".

V 1: Musiken är hämtad från filmen: "Alla vi barn i Bullerbyn".

L 3: "Electric Light Orcestra" framförde: "Hold on tight to your dream". Normalt sett kallas de "ELO". Denna sång har jag lyssnat på många gånger i mina yngre år.

V 5: "Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske", var en otroligt populär sång när jag var liten. Men då med sång och gruppen: "Sven-Ingvars".

L 6: Vi går i mål med Enrique Iglesias och en sång som jag tror heter: "Bailando". Sången heter: "Yo sin ti"

I dag var det ett ovanligt svårt kryss. Jag vet fortfarande inte vem det var som sjöng med Ulla Billquist. Jag är också osäker på rollnamnet i "Stoppa världen", men vill minnas att det var Lilleman. Sist men inte minst är jag osäker på ett par titlar, även om de inte ska skrivas in i kryssplanen så vill jag att de ska vara korrekta.

Innan jag i kväll ska åka till en ungdomsgrupp i Sollentuna församling för att berätta om mitt uppdrag i Thailand efter tsunamin kommer jag att försöka dubbelkolla alla de svar jag är osäker på.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg. Nästa helg hoppas jag kunna sitta i husbilen för att försöka lösa melodikrysset.

117 kommentarer:

  1. God morgon, prosten från ett disigt Bromölla

    SvaraRadera
  2. God Morgon Krister. Idag är jag tillbaka på landet och ska försöka klara krysset, förra helgen blev det inget kryss då var jag på utbildning i Nässjö. Lycka till alla kryssare.

    SvaraRadera
  3. god morgon från ett soligt Kallhäll

    SvaraRadera
  4. Svar
    1. God morgon, Mats.

      Kul med "långväga" vänner.

      Radera
  5. God morgon!
    Idag är vädret lite mulet men det regnar inte här vid Mörrums ån. Igår hade vi härligt höstväder och det blev några fina bilder av Mörrums ån.

    SvaraRadera
  6. Godmorgon från ett frostigt Piteå!

    SvaraRadera
  7. Hej alla. En solig dag med -2,5 grader. En sorglig vecka med mycken sorg för de som förlorat sina anhöriga Trollhättan. Tänker på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, M.

      Ja, det är en mycket tragisk och sorglig historia. Ber för alla drabbade.

      Radera
  8. God morgon från ett soligt Ösmo. Lycka till i Domkapitlet Krister! Nu kör vi krysset.
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
  9. God morgon från Uppsala

    /Anders

    SvaraRadera
  10. Svar
    1. God morgon, Stefan.

      Kul med "internationella" vänner.

      Radera
  11. Godmorgon kära Sverige och Melodikryssvänner. Lycka till

    SvaraRadera
  12. God Morgon Krister och alla kryssvänner!
    Henrietta

    SvaraRadera
  13. God morgon Krister å alla andra. Sitter i ett soligt Björkhagen. Sänder kondoleanser till alla som förlorat en anhörig eller vän i Trollhättan.

    SvaraRadera
  14. Lod 11 & Våg 12: Siw och Spanien.

    SvaraRadera
  15. L.11 Siw V.I2 Italien

    SvaraRadera
  16. God lördagmorgon nu bästa krysset igång sen en liten mässa i underbara skogen med min älskade hund Frisco. Tack underbara livet.

    SvaraRadera
  17. L2 LILLEMAN i Stoppa världen - jag vill kliva av
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
  18. God förmiddag, Krister och alla krysslösare. Här blev jag störd av telefonsamtal idag mitt upp i kryssandet. Från ett soligt och vackert Östersund

    SvaraRadera
  19. Hej Krister gratulera till utnämningen, har varit borta 2 veckor pga arbete det är kul att vara tillbaks fortsätter det här med alla utnämningar får vi väl kalla det BISKOPENS TANKAR trevlig helg Kirk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kirk.

      Det lär aldrig hända. Det kommer att förbli Kyrkoherdens tankar alla andra uppdrag är tidsbestämda. Kyrkoherde är en tillsvidareanställning.

      Radera
    2. Men tanken kan ju vara lockande även för dig

      Radera
    3. Faktiskt har det aldrig varit lockande, Kirk. Men å andra sidan har jag aldrig fått frågan.

      Radera
  20. Vilken Lars sjöng ihop med Ulla B.?

    SvaraRadera
  21. Tror det var Tore Erling som sjöng duett med Ulla.
    Så Tore på L9

    Hälsningar
    Staffan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  22. v1 Billquist
    L9 Nils Perne

    SvaraRadera
    Svar
    1. L9 blir nog ERIK eftersom V8 är Peter Jöback

      Radera
  23. Men vad är L1 och L9...hann inte vara med där...

    SvaraRadera
  24. Är det någon som har svaret på L9?

    SvaraRadera
  25. Källquist och Ella?

    SvaraRadera
  26. Det blev Erik på L9.

    /Staffan

    SvaraRadera
  27. Men jag får en ruta över på L 1 Billquist

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade skrivit Spanien i stället för Italien haha. ..så Billquist är rätt

      Radera
  28. Tackar och bockar, Staffan.

    SvaraRadera
  29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  30. L3 ELO, de har jag inte sett. Däremot har jag sett V11 Rolling STONES tre gånger live.
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
  31. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  32. Hej då och ha en bra dag alla krysslösare

    SvaraRadera
  33. Tack för idag och hoppas att ni alla får en trevlig helg.

    SvaraRadera
  34. Svårt. Tack för hjälpen. Trevlig helg.

    SvaraRadera
  35. Tack för idag med ett lite klurigare kryss. Nu skall jag städa. Det är inte så roligt, men det behövs. Jag önskar alla en trevlig helg!
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
  36. Det blev lite klurigt med lod 9 men jag chansar på Erik. Ha en fortsatt trevlig helg och lycka till med ditt nya uppdrag.

    SvaraRadera
  37. Snurra min jord är ju en visa av Léo Ferré medan Stoppa världen är skriven av Leslie Bricusse och Anthony Newley. Har inte Eldeman tänkt lite fel där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hans och tack för din kommentar. Jag var också väldigt osäker på om sången hörde ihop med musikalen, men utgår från att Eldeman har rätt. Jag är säker på att det var Jan Malmsjö som sjöng "Snurra min jord" och jag är säker på att Eldeman sa att musikalen var "Stoppa jorden", men jag är långt ifrån säker på att de två hänger ihop.

      Radera
    2. Är också tvekande. Snurra min jord är ju inte med i musikalen Stoppa jorden.

      Radera
  38. Ingegerd Andersson24 oktober 2015 kl. 11:40

    L9 Blir Erik - men det är med all sannolikhet Erik Frank, som Ulla B spelade in några skivor med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingegerd och tack för din kommentar.

      Jag har efter lite googlande hittat uppgifter på att Ulla Billquist sjungit in "Vilken melodi det ska bli", med Erik Källqvist. Det innebär inte att hon inte skulle kunna ha sjungit in den även med Erik Frank och att det var den inspelningen som Eldeman spelade. Jag fortsätter att "luska" i detta under eftermiddagen. Enn Kokk brukar alltid ha rätt så jag får dubbelkolla med honom när han lagt ut sina svar.

      Ser också att Erik Källqvist stavas på många olika sätt men jag har gått på den som står på Wikipedia. På andra ställen stavas Erik med C och efternamnet med q.

      Radera
  39. L 2 blir "Lilleman". Jag är personlig vän med Jan Malmsjö, så han bekräftade detta själv.

    SvaraRadera
  40. Stort TACK idag för hjälpen. Särskilt vem som sjöng med Ulla Billquist. Gudrun

    SvaraRadera