Allt vi ser, hör och läser är föremål för våra tolkningar.
I bästa fall är vår tolkning ett medvetet val som bygger på våra kunskaper och erfarenheter men även på någon form av ideologi eller livshållning.
I värsta fall är våra tolkningar omedvetna som utgår från våra förutfattade meningar, fördomar, känslor och negativa erfarenheter av liknande händelser eller situationer.
Martin Luther sa att vi ska tolka saker till det bästa. I detta ligger att en tolkning måste vara medveten annars är det omöjligt att tolka något till det bästa. Jag måste också vara öppen och nyfiken så att jag kan se olika alternativ och framför allt måste jag möta saker och personer med respekt så att jag kan se saken på ett nytt eller annorlunda sätt än jag gjort tidigare eller först föreställt mig.
Vi människor har en tendens att tolka saker olika beroende av vem som är avsändare och mottagare. Är jag avsändare tolkar jag gärna till det bästa men om jag är mottagare har jag en förmåga att tolka annorlunda.
Vi har även drag av att tolka fragmentariskt så att endast en del av det vi ser, hör eller läser ligger till grund för våra tolkningar. Beroende av vem som är avsändare eller mottagare kan detta göra att vi hamnar helt bortom det avsedda och kan få svårt att förstå varandra.
Tolkningar är en viktig del i vår kommunikation med varandra. Ordvalet är endast en bråkdel av vår kommunikation när vi pratar med varandra men i skrift står orden för en betydande del av det vi tolkar. Ändå tolkar vi ofta in saker som aldrig sagts eller skrivits. Jag tror att det beror på att vi tolkar in avsändarens intentioner, fast vi egentligen inte har någon aning om den i fall vi inte frågar.
Jag önskar att jag själv alltid kunnat följa Martin Luthers devis, men det lyckas jag inte med. Det enda sätt jag kommit på, för att försöka bli bättre, är genom att ställa frågor för att försöka förstå.
När jag slutar fråga, när jag slutar vilja förstå, då är risken stor att jag blir fast i min egen tolkning även då den inte är till det bästa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Helt rätt, man ska tolka till det bästa, inte till det sämsta som media och nättrollen ofta gör. För det mesta menar folk faktiskt vad de säger. Och det finns å ena sidan den fragmentariska tolkningen som Du nämner, där man bara ser det man vill se, men å andra sidan även det omvända, att man tolkar ihop fragment till en helhet genom att fylla i. Detta är å ena sidan en livsnödvändig egenskap, de bland våra förfäder som väntande med tolkningen tills de var 100 % säkra att det som sprang mot dem var en sabeltandad tiger har inte fört sina gener vidare. Å andra sidan ligger här grunden för att vi så lätt hamnar i fördomar och sorterande i fack.
SvaraRaderaHej Thorsten och tack för din kommentar.
RaderaKonstaterar även att vi har en tendens att tolka dem vi känner sympati för, på ett mer positivt sätt, både fragmentariskt och då vi själv sätter ihop fragment till en helhet.
MVH//Krister