lördag 12 december 2015

Melodikrysset vecka 50 - 2015

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även denna lördag sitter jag hemma vid matsalsbordet i Rågsved, då jag ska försöka lösa veckans melodikryss tillsammans med er.

I Stockholm har det varit rena rama vårvädret under veckan, det har märkts under de löprundor jag genomfört, inte minst genom att jag har varit för varmt klädd. Konstaterar också att vi hade kunnat vänta med att vinterställa husbilen ett par veckor. I dag är det klarblå himmel och sol, men det är bara en plusgrad.

På morgonen har jag tittat igenom en del av de tv-program jag missat under veckan, samtidigt som jag haft radion på med "Ring så spelar vi" i bakgrunden. I helgen ska jag ta det lugnt. Jag tänker springa en lite längre runda och jag och sonen gå på ishockey.

Under veckan jag varit på handledning, haft ett par medarbetarsamtal, varit på tre julbord - ett tillsammans med kontraktets kyrkoherdar, ett med församlingens frivilliga och ett tillsammans med mina medarbetare. Jag har också varit på mitt första sammanträde med Domkapitlet. Väl där fick jag avlägga domkapitelförsäkran. Det känns väldigt stort att ha fått förtroendet att vara biskopens och domprostens ersättare. Mötestider och protokollet är offentliga, men överläggningarna är belagda med sekretess.

Jag har också haft förmånen att få hålla ett föredrag om Afghanistan för kommunledningsgruppen i Järfälla kommun. Även det förtroendet kändes stort. Mellan julborden och övriga uppdrag har jag haft ett begravningssamtal, ett styrelsemöte och bytt kontor från prästgården till Maria kyrka. Det var speciellt att i går eftermiddag stänga kontorsdörren till ett nystädat och fint rum som jag får disponera i tjänsten. Även om jag inte har något emot att dela kontor med mina medarbetare så är det smidigt att ha ett eget kontor så jag slipper boka ett särskilt rum inför varje samtal.

På fritiden har jag hunnit springa ett par gånger, träffat en vän från den tid då jag jobbade som mentalskötare och varit på ishockey med min son.

I dag har vi tillsammans kommit fram till följande förslag på lösning:

V 1 och L 1: I dag börjar vi med: "Deirdres samba" med Sylvia Vrethammar. Den svenska texten är skriven av Cornelis Vreeswijk.

L 5:  Musiken är hämtad från filmen: "Rom - öppen stad". Musiken är komponerad av Rossellini. Jag tror att han även var regissör. Ser på Enn Kokks blogg att det var en bror till kompositören som var regissör.

V 7: Vi får lyssna till en finsk version av: "Är du ensam i kväll", eller "Are you lonely tonight".

L 3: Adele sjunger: "Hello". Jag såg henne i "Skavlan" nu på morgonen via Svt-play. En charmig person och en fantastisk sångerska.

V 9 och V 8: Dagens dansbandsfråga illustreras av Evert Taubes; "Linnea". Det är Sten Nilsson i Sten och Stanley som sjunger.

L 10: Melodin: "Tea for two", handlar om te. Just nu dricker jag själv te med honung i. Sorten heter "Himlagott" och det är mitt favoritte.

L 2: Bo Martin Erik Eriksson alias "E-type" tolkar Tomas Ledins: "Sommaren är kort". Som brukligt väljer Eldeman frågor från tv-programmet: "Så mycket bättre". Ett av familjens favoritprogram.

V 6: Övningsstycke för piano brukar kallas etyd.

V 13: Jakob Hellman sjunger; "Vara vänner". Det var länge sedan jag hörde denna sång som under en period spelades så gott som dagligen i radio.

L 11: Jag förknippar: "No woman, no cry", med Bob Marley. En av reggaens största artister. Reggae är min absoluta favoritgenre inom musik. Helst lyssnar jag på UB 40.

L 4: Dagens andra filmfråga bygger på: "All for love" framförd av Bryan Adams, Sting och Rod Stewart. Den var med i filmen: "De tre musketörerna", som handlar om musketörer. En fantastisk sång till en otroligt bra film. Musketörernas valspråk: "En för alla, alla för en", är en klassisker.

V 12:  Vi går i mål med en engelsk version av Peter Himmelstrands: "Håll dig till höger, Svensson", som var populär i samband med trafikomläggningen i september 1967.

Därmed var dagens kryss avklarat. Nu ska jag dricka upp mitt te och titta på vinterstudion och dagens skidåkning.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt fin lördag och en trevlig tredje adventshelg!

87 kommentarer:

 1. God morgon Krister och ni andra krysslösare.
  Oj, vilken intensiv vecka du har haft. Njut extra mycket av löprundan idag. I Vetlanda är det grått och 3 plusgrader men hoppas att solen visar sig en stund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ingela.

   Det har varit en ganska normal vecka. Mitt uppdrag är väldigt varierande och inte särskilt betungande.

   Ska njuta av varenda steg...

   Radera
  2. Tyvärr blev det ingen löparrunda i dag. Har känt mig lite hängig. Vore konstigt om inte någon av alla de baciller som härjar hade träffat mig... Hoppas på ett runda i morgon.

   Radera
 2. Gomorron Christer
  Äntligen har vi här i Hjärtum fått lite vinterkänsla utomhus med frost o sol istället för ösregn o stormvindar.Ser fram emot att lösa krysset tillsammans innan skidloppen på TV.

  SvaraRadera
 3. Godmorgon från Skåne önskar er en trevlig dag

  SvaraRadera
 4. God morgon, Krister och alla andra

  SvaraRadera
 5. Godmorgon Krister och alla melodikryssare!

  SvaraRadera
 6. God morgon Krister
  Här i Uppsala är det ett underbart väder idag.

  SvaraRadera
 7. God morgon Krister och alla krysslösare från ett blåsigt Östersund

  SvaraRadera
 8. God morgon idag från Saltsjö-Boo hos barn och barnbarn. Veckan har varit intensiv med arbete som kommit efter på grund av vår resa. Idag skall vi vara barnvakt en stund innan vi fortsätter med julklappsinköpen. Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 9. God morgon från ett soligt Kallhäll :D

  SvaraRadera
 10. God Morgon Krister och alla kryssare lycka till

  SvaraRadera
 11. V1, L1: Vrethammar, Vrreeswijk

  SvaraRadera
 12. Hej alla kryssare! Nu är vi tillbaka efter att ha varit internetlösa sedan Gorm. Skönt att ha er att luta sig mot när man ska lösa krysset.

  SvaraRadera
 13. Vrethammar,Vreeswijk

  SvaraRadera
 14. Vrethammar och vreeswijk

  SvaraRadera
 15. Go`morron Krister och alla lösare från ett soligt Gästrike-Hammarby

  SvaraRadera
 16. Godmorgon alla. Idag skall vi träffas de seniorer som gått på Solviks folkhögskola för ett antal år sedan. Vi ska äta julgröt och jag ska hjälpa till med dukning mm. Det är alltid trevligt att träffas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Låter som en trevlig återträff.

   Radera
  2. Vi träffas varannan månad och äter tillsammans sedan seniorkursen 2008 alltid med mycket skratt.

   Radera
  3. Önskar er en riktigt trevlig träff.

   Radera
 17. V8 Sten (Nilsson) V9 Evert (Taube)

  SvaraRadera
 18. Godmorgon kryssare.
  Här i Ö-vik börjar solen titta upp över bergen i en krispigt klar luft med sex
  minus grader.
  Richard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för sällskap.
   Nu dags att hjälpa föräldrarna som
   frivvilligt sköter snökanonerna i Ås backen. Friska Viljor Alpina.
   Ha en avkopplande och intressant helg.
   Richard

   Radera
 19. Tack för denna lördag! Ha en trevlig helg allihopa!

  SvaraRadera
 20. Bra kryss idag, klarat av alla lösningar själv (förutom något litet undantag (etyd)) hihi

  SvaraRadera
 21. Var välsignad i dag Krister

  SvaraRadera
 22. Tack för hjälpen.Trevlig helg.

  SvaraRadera
 23. Krysset slutar med "Håll dig till HÖGER Svensson". Jag tog faktiskt körkort i december 1966, när det var vänstertrafik. På vår resa till Hongkong, Nya Zeeland och Australien körde alla på vänster sida. Jag är glad att vi har högertrafik i Sverige idag. Tack för idag och trevlig tredje advent.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera