lördag 16 april 2016

Melodikrysset vecka 15 - 2016

God morgon alla melodikryssvänner!

Förra veckan kunde jag inte vara med eftersom jag var i Rom på utbildning med all personal inom begravningsverksamheten. Vi besökte bland annat Vatikanmuseet, Sixtinska kapellet, Peterskyrkan, Svenska kyrkan i Rom, Heliga Birgittas hus, katakomberna och en kyrkogård. Varje dag innebar en promenad på mellan 15 och 20 km. Men i dag sitter jag åter vid matsalsbordet i Rågsved för att försöka lösa melodikrysset tillsammans med er.

Förutom studieresan till Rom har jag sedan vi hördes av senast, haft personalutvecklingssamtal med huvuddelen av församlingens åtta mellancheferna, som jag är arbetsledare för. Jag har också haft ett möte med de begravningsbyråer, som vi oftast samarbetar med, kring församlingens uppdrag som huvudman för begravningsverksamheten.

Vi har haft ett konvent för kontraktets 47 präster och diakoner och jag har haft en samling med kyrkoherdarna i Sollentuna kontrakt, där jag är prost. Jag har också haft förmånen att få hålla en föreläsning i krishantering för POSOM-gruppen i en grannkommun.

I mitt uppdrag som ersättare för biskop och domprost i Domkapitlet har jag deltagit i två möte inför remissyttrande om den nya kyrkohandboken och jag har intervjuat fem av sex sökande till en kyrkoherdetjänst i en Stockholms församling, tillsammans med en av de förtroendevalda i Domkapitlet.

I församlingen har jag, utöver PU-samtal, haft två begravningssamtal, planerat sommarens konfirmationsläger, firat församlingens "Förbönsmässa", lett en begravningsgudstjänst med efterföljande minnesstund och haft ett möte med revisorerna efter bokslut och årsberättelsen. Jag har även haft ett kort möte med controllern och fastighetssamordnaren kring fastighetsbudgeten. Utöver personalkostnaderna är fastighetskostnaderna vår största utgift.

Förra lördagen efterfrågades det i kommentarerna en rapport om Hugo. Han växer och frodas men som alla förstår har jag inte varit hemma med honom så mycket. De stunder jag haft tillsammans med honom har vi ägnat oss åt långa promenader och lydnadsträning. Några dagar är han med mig på jobbet. Han ligger då i bilen och jag går ut med honom mellan mina möte. Jag ser fram emot att få tillbringa många timmar med honom i helgen.

Vår flytt till Jakobsberg börjar närma sig med stormsteg. I helgen ska vi städa ur garaget och källaren innan vi ska börja packa. Den 29 april flyttar vi, vilket kommer att ge mig minst två timmars mer fritid om dagen. Förhoppningsvis hinner jag då att ta upp min löpträning igen, även om jag fortsättningsvis kommer att prioriterar Hugo.

Den vackra morgonsolen, som väckte mig vid 7-tiden, har nu försvunnit bakom molnen. Jag hoppas att den tittar fram lite senare i dag, även om prognosen säger att vi ska få regn och kring 9 grader i Stockholm.

Det här är det förslag till lösning som vi tillsammans har kommit fram till i dag:

L 6 och L 2: Vi börjar med Tomas Ledin, som sjunger: "Livs levande".

V 4: Vi får lyssna till en instrumental version av Povel Ramels: "Underbart är kort".

V 1: Ur Disneyfilmen; "Pongo och de 101 Dalmatinerna,  får vi höra höra Selena Gomez sjunga; "Cruella de Vil". Kul med en fråga om en film som handlar om hundar eftersom jag är fullständigt uppslukad av min egen Jack Russel terrier.

L 5: Återigen spelar Eldeman Bachs vackra melodi: "Air". Det är den absolut vanligaste musiken i samband med begravningsgudstjänster även om de flesta förknippar den med Beppe Wolgers.

V 7: Jeja Sundström sjunger, Evert Taubes; "Violavi" (Tarantella i dårarnas gränd)

L 1: Eldeman spelar en instrumental version av Orups; "Från Djursholm till Danvikstull". Om jag inte minns fel så är det Niklas Strömstedt som är upphovsman.

V 8: Bonnie Tyler sjunger; "Belive in me". Hon spelades varje dag på logementet då jag gjorde lumpen men då var det inte denna sång som hon sjöng i ESC 2013.

L 11 och L 9: Jag försöker sjunga med i; "Nudistpolka". Det är väl Evert Taube, ET som skrivet denna sång som handlade om att någon näckade.

V 10: Amanda Jensen sjunger; "Gräva guld i USA", i tv-programmet; "Så mycket bättre". Den sjöngs i originalet av gruppen; "GES", som bestod av Anders Glenmark, Thomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt.

L 3: Musiken är hämtad från Tage Danielssons film; "Släpp fångarne loss, det är vår". Innan de kan bli frisläppta måste de ha blivit arresterade. En långsökt fråga med ett begrepp som inte används i svensk juridik. Vi använder begreppen gripen, anhållen och häktad. Det var Jan Malmsjö som sjöng.

V 13: Denna har jag hört ett antal gånger då jag jobbade som officer. Den vackraste versionen var då jag själv muckade  (militär utryckning, civila kläder) från Livkompaniet på I 16, 1979. Det var en av PBS-eleverna som spelade "Muckartwist" på saxofon.

V 12: Vi går i mål med Rod Stewart. Jag tror att sången han sjunger heter; "Love is".

Därmed var dagens melodikryss avklarat och inskickat. Det var inte jättesvårt även om det bjöds några små klurigheter. Jag har behövt googla flera gånger för att ta fram bakgrundsinformation och kontrollera stavningen.

Nu ska jag och världens bästa Hugo ta en riktigt lång promenad.

Jag tackar för i dag och önskar er alla en riktigt fin lördag och en trevlig helg! På återseende nästa lördag.

117 kommentarer:

 1. God morgon!
  Här i Dorotea (södra Lappland) är det som det blivit vinter igen. Vitt på gator och tomter efter nattens snöfall. Får hoppas att det tinar bort snart så man får känna av vår och den sommar som kommer.
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina och Kjell.

   Här om kvällen kom det några snöflingor även i Stockholm, men de smälte bort så fort de landade på marken.

   Radera
 2. God morgon Krister och alla kryssare! Låter som eran Hugo växer och frodas precis som våran katt Hugo. I måndags blev han kastrerad och har repat sig ganska bra sedan dess, busig är han i alla fall. A har drabbats av en rejäl förkylning men T håller sig som tur är frisk än. Ser fram emot ett klurigt kryss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, A o T.

   Hoppas att A kryar på sig snart. Även jag fick en efterhängsen förkylning då jag var i Rom.

   Vi får hoppas på några kluriga frågor.

   Radera
 3. Lilian och Thomas i V. Frölunda16 april 2016 09:49

  Gomoirron alla kryssvänner. På tal om djur: idag är det exakt ett år sedan vår Cavaljer, Lilleman togs ifrån oss. Och vad man kan sörja, det var vår första hund. Hoppas vi klarar krysset trots det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lilian och Thomas.

   Beklagar er förlust. Att förlora en hund är ofta en djup sorg som man inte alltid får förståelse för. Det värsta jag gjort i mitt liv är då jag var tvungen att avliva min förra hund pga att han bitit en polis. Det var fruktansvärt och det plågar mig fortfarande 30 år senare.

   Tänker på er och hoppas att ni kan vara med trots er sorg.

   Radera
 4. Då blir det Melodikryss igen. Får se om jag hinner vara med eftersom sonen ska komma och byta däck på sin och vår bil. Snö i natt men plus nu så att det tinar bort. I afton hockey på TV SAIK mot Frölunda. Hoppas det inte blir lika gastkramande som förra matchen mot Växjö, det blir för jobbigt för en gammal tant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Hoppas att du kan vara med hela sändningen.

   Förmodar att du håller på SAIK.

   Radera
 5. God morgon Krister och alla kryssvänner.
  Hänger med som vanligt.
  Henrietta

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Henrietta.

   Har förstått det genom vår gemensamma bekant.

   Radera
 6. Nässjö +6 grader. Vi laddar!

  SvaraRadera
 7. God Morgon Krister och alla andra kryssare, lycka till.

  SvaraRadera
 8. God morgon alla vårglada från ett apriligt Skåne

  SvaraRadera
 9. Godmorgon Krister och alla melodikryssare! Här i Stigtomta är det mulet och duggregn!

  SvaraRadera
 10. God morgon Krister och alla krysslösare från ett halvmilen Östersund

  SvaraRadera
 11. Tack för trevlig Hugo-rapport. Bra att du prioriterar honom. Här har Gordon alltid prio ett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Gordon.

   I dag ligger han vid mina fötter. Han har inte vikt från min sida sedan jag kom hem i söndags kväll.

   Radera
 12. God morgon Krister och alla krysslösare. Tittar ut mot ett mulet Björkhagen.
  Bara det inte regnar så är jag nöjd. Ska ut med barnbarnen i eftermiddag.
  Nunkör vi! ☺

  SvaraRadera
 13. God morgon alla kryssare, vi börjar med Tomas Ledin, Berit

  SvaraRadera
 14. Godmorgon
  Gårdagens regn har dragit vidare mot NO och det verkar faktiskt klarna upp

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Anders.

   Skönt att du kan släppa bilar, traktorer, husrenovering etc och njuta av Melodikrysset.

   Radera
 15. Dalmatiner med Cruella

  SvaraRadera
 16. Vågrätt 7 Sundström

  SvaraRadera
 17. V 7 Sundström.
  Godförmiddag från Öland förresten!

  SvaraRadera
 18. Förlåt, Sundström skall vara V7.

  SvaraRadera
 19. Godmorgon från ett halvgrått mellerud. Här är ordningen återställd, mannen å jag samsas vid Frukost bordet m krysset. Lycka till alla vänner! !
  L1 "Från Djursholm till Danvikstull" är helt rätt.

  SvaraRadera
 20. v3 arresterade

  SvaraRadera
 21. L3: Arresterade.

  SvaraRadera
 22. L 3 arresterade skulle det vara

  SvaraRadera
 23. Svar
  1. Så stavas det ja. Hihi
   Tack
   Mocka gör ju bönder.

   Radera
 24. muckade från lumpen

  SvaraRadera
 25. Hm vilket är det? Mockade de glatt el muckade de?

  SvaraRadera
 26. Ha en fortsatt trevlig helg

  SvaraRadera
 27. Tack för denna lördag! Inte alltför svårt kryss idag.

  SvaraRadera
 28. Tack för idag !
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 29. Jag passar på att få tacka för mig.
  Jag kan inte se era inlägg. Får hela tiden gå ur och koppla upp mig på nytt. Så släcker uppkopplingen ned vid flertalet tillfällen. Jobbigt men ... skam den som ger sig. Ha en fin lördag och söndag o precis, tittade solen in.
  Du hade rätt Christina. Det var Rod Stewart.

  SvaraRadera
 30. Tack för idag och en trevlig helg.

  SvaraRadera
 31. Trevlig helg till alla lösare !

  SvaraRadera
 32. Ja då var det klart. Slutar med Rod.
  Nu blir det att vänta på SAIK och hålla tummarna för vinst. Jag är inte fanatiker som vissa efter gatan som hänger ut svart-gul flagga. Ha en fortsatt bra helg alla.

  SvaraRadera
 33. Tack för idag, önskar er alla en trevlig helg,Berit

  SvaraRadera
 34. Godmorgon Krister och alla melodikryssare! Här i Stigtomta är det mulet och duggregn!

  SvaraRadera