lördag 7 maj 2016

Melodikrysset vecka 18 - 2016

God förmiddag alla melodikryssvänner!

I dag sitter jag för första gången vid köksbordet i vår nya lägenhet. Köksbordet och sex nya stolar levererades vid lunchtid i går.  Sent i går kväll blev vi klara med allt utom att sätta upp tavlor. Det får vänta ytterligare någon vecka så att vi är säkra på hur allt ska sitta innan vi gör hål i väggarna.

Denna vecka har jag framför allt njutit av att kunnat cykla till och från jobbet. Till jobbet tar det mindre än fem minuter och hem dubbla tiden eftersom vi bor på en höjd.  Å andra sidan var det väldigt struligt att ta sig till och från stan i går eftermiddag då jag och min äldsta dotter var och köpte presenter till henne eftersom hon fyllde 18 år förra veckan. Det var pendeltåg, ersättningsbuss och tunnelbana, både dit och hem.

Arbetet har innehållit två dopsamtal, två begravningssamtal, ett möte med Personalutskottet och ett med Ekonomiutskottet, två medarbetarsamtal och ett studiebesök från ett pastorat i södra Stockholm. Jag har också haft förmånen att leda en morgonandakt och församlingens "Förbönsmässa".

Sist men inte minst har jag och min kollega från Domkapitlet varit på återrapport i den församling där vi givit hjälp, stöd och råd i samband med kyrkoherderekryteringen. Jag är mycket imponerad över både kunskap och mod hos de förtroendevalda i församlingen.

Veckans största händelse är dock att min son klarade körkortet på första uppkörningen. Så sedan i onsdags har han haft min bil. Jag ska dock få tillbaka den vid lunch i dag så att jag kan ta mig till dagens två dopgudstjänster och till morgondagens högmässa och vigselsamtal. Allt äger rum i St Lukas kyrka i Kallhäll.

Hugo och jag har börjat utforska närområdet och hittat flera fina promenadstråk på Söderhöjden.

I Järfälla skiner solen precis som den gjort hela veckan. På himlen syns endast några tunna slöjmoln och termometern står redan på 16 grader.

Vi gratulerar Eldeman till hans 20-års jubileum.

Så här ser dagens förslag på lösning ut:

L 3: Vi börjar med en karaoke-version av: "We are all the winners". Nick Borgen tävlade i melodifestivalen 1993 med denna klämmiga sång. Han kom på andra plats.

V 5 och L 1: Astrid Maria Josefine Jinder, "Little Jinder", sjunger: "Super 8". Jag förmodar att det är Åsa Jinders dotter.

V 8: Vi får lyssna till Beethovens "Symfoni nr 5", även kallad ödessymfonin.

L 6: Art Garfunkel sjunger: "Bright eyes". Den var med i filmen: "Den långa flykten", som handlar om kaniner. Jag skriver kanin på L 6.

L 9 och L 7: Edvard Persson sjunger: "Skåneidyll", ur filmen: "Söder om landsvägen".

L 10 och V 14: "Lilla fågel blå" av Staffan Hellstrand, framförs på orgel, av Lennart Palm från Lerum.

L 4: Eldeman spelar en tysk version av: "Mamma är lik sin mamma". Jag tror att det är Siw Malmkvist som sjunger även denna. Vi brukade sjunga den svenska versionen när min mamma städade, vilket hon gjorde varje dag när hon kom hem från jobbet. Först dammtorkade och dammsugade hon, innan hon våttorkade golven och putsade fönstren. Jag har ärvt hennes städmani dock inte vad gäller fönsterputsningen.

L 15: "De sista ljuva åren", framförs i en instrumental version. Detta är en av de vackraste svensktoppslåtarna enligt mig. Det är också en av de få jag har svårt att lyssna till utan att vilja dansa.

V 3: Will Smith sjunger/rappar en sång som jag inte kan titeln på. Kan den heta: "Switch"?

V 13: Lennart Palm spelar ytterligare en melodi på sin orgel. Denna gång är det: "99 luftballons" som Nena gjorde känd i mitten av 1990-talet. Jag skriver nior på V 13.

L 2 och V 11: Precis som många gissat så får vi lyssna till Otis Redding då han sjunger: "Sittin´ on the dock of the bay".

L 12: Vi går i mål med: "Snickarboa", ur Astrid Lindgrens saga: "Emil i Lönneberga". Jag predikade om honom i onsdags morse och hänvisade just till snickerboa.

Därmed var dagens kryss avklarat. Det har inte bjudit på några större svårigheter. Nu ska jag göra mig klar för eftermiddagens två dopgudstjänster.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt fin lördag och trevlig helg.

70 kommentarer:

 1. Morning från ett fint Skåne.

  SvaraRadera
 2. Hej Krister. Skönt att ni börjar komma i ordning i nya lägenheten. Här i Dalarna lyser solen och jag skall efter melodikrysset bort och städa på Ingmarsspelens teaterscen. Ha en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten. Det är otroligt skönt efter att ha ägnat nästan all ledig tid till att packa upp och ställa i ordning. Önskar dig och frun detsamma!

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare. I Ösmo lyser solen härligt, som den gjort hela veckan. Idag hoppas jag kunna ta en långpromenad i det fina vädret. Lycka till alla med dagens kryss. Nästa vecka hoppas jag att jag är på plats i Kungsträdgården, när krysset sänds.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Nästa helg hoppas jag kunna hämta husbilen i Vingåker och köra den till Enköping.

   Radera
  2. Vi började utrusta vår husbil i går. Vi längtar efter första resan i år.
   //Carin från Ösmo

   Radera
 4. Gomorron, Hugo, från Gordon, som de här dagarna är värd för två schnauzertjejer som är hos oss som "dagishundar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Gordon.

   Det låter livat. Jag hade en schnauzer för ca 30 år sedan. Han var en riktigt tuffing. Hugo tillbringar dagarna på balkongen där han har uppsikt över hela området.

   Radera
 5. God morgon Krister och alla andra, sitter i bilen och är på väg till landet så får se hur det går att lösa på telefon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina.

   Hoppas att du är passagerare...

   Radera
 6. God morgon från Kåge. Lite skyar på himlen men +13. Har jobbat på tomten i veckan, tvättat upp bilen, hälsat på svägerskan på äldreboendet och tittat på gamla bilder med henne, sedan blev det Fia. Det tycker hon om. Nu sätter vi snart igång med krysset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Låter som en riktigt trevlig vecka.

   Radera
 7. God Morgon Krister och alla vänner!
  Henrietta

  SvaraRadera
 8. God morgon alla kryssare från ett soligt och vackert Norrköping, Berit

  SvaraRadera
 9. Idag käre prost, kan jag inte vara med för jag är gudstjänstvärd i Ivetofta kyrka med två dop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Det låter riktigt trevligt. Själv har jag två dop i eftermiddag.

   Radera
 10. litele jinder

  SvaraRadera
 11. Bör vara Ödessymfonin....

  SvaraRadera
 12. Bör vara Ödessymfonin....

  SvaraRadera
 13. God morgon Krister och alla krysslösare från ett halvmilen Östersund, solen ska dock komma fram snart

  SvaraRadera
 14. Sitter i Lycksele och väntar på att bullarna ska jäsa. I vår kyrka har vi kyrkvärdsveckoer och då håller vi allt och denna vecka är det vår vecka. Passar på att lösa krysset medan jag väntar. Roligt att läsa din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon.

   Härligt med kyrkvärdsvecka.

   Radera
 15. L9, L7: SÖDER OM landsvägen från 1936.

  SvaraRadera
 16. L10, V14:Lilla FÅGEL BLÅ

  SvaraRadera
 17. L2, V11. Kan det bli Otis Redding

  SvaraRadera
 18. Otus Redding

  SvaraRadera
 19. L2, V11: Otis Redning.

  SvaraRadera
 20. Dagens kryss avslutas med L12 EMIL. Tack för idag och jag önskar alla en skön sommarhelg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 21. Idag gick det riktigt bra. Tillsammans klarar man allt. Nu blir det lunch med rökt sik. Ha en fortsatt härlig helg alla krysslösare.

  SvaraRadera
 22. Melodikrysset löst och bullarna gräddade, hoppas gästerna på kyrkkaffet blir nöjda. Nu blir det en tur ut i det vackra vädret, solen lyser över Lycksele. Ha en trevlig vecka

  SvaraRadera
 23. Hej Krister låter trevligt med din nya bostad har tyvärr inga trevliga upplevelser från järfälla så jag stannar nog söder om stan, träffas vi i direkt sändning i kungsträdgården nästa vecka ungarna vill inget annat det vore trevligt packa picnic korg och lösa melodikrysset med er och kanske andra som vill vara med trevlig helg Kirk med familj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kirk.

   Jag är inte så mycket för stora folksamlingar, så jag håller mig här hemma. Vi ska försöka hämta husbilen nästa helg.

   Radera
  2. krister dåligt skämt är det därför du är präst tomt i kyrkan

   Radera
  3. Jag har inget emot en fullsatt kyrka eller en stor församling...

   Radera
  4. Som sagt det var ett skämt,jag körde runt kungsträdgården igår det var så mycket folk att dom stod på varandra undra nästa vecka då det ska vara gratis uppträdande på stora scen och en eurovecka som dom inleder idag det kommer bli trångt dom räknar med c:a 50000 turister extra denna vecka trevlig hel Kirk

   Radera
  5. Jag förstod det Kirk. Jag skämtar lite tillbaka. Jag gillar församlingar men inte folksamlingar, jag gillar fullsatta kyrkor men inte fullsatta torg.

   Radera
 24. Tänkte redan förra lördagen tipsa om en liten puff nedanför sängarna för att glädja Hugo. Så har vi löst det för en liten tax, som vi ibland passar. /Monica i Malmö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Monica.

   Nu när Hugo inte kommer upp i sängen längre så ligger han i sin korg nedanför våra sängar.

   Radera