lördag 12 november 2016

Melodikrysset vecka 45 - 2016

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Jag har precis kommit hem efter att ha hållit en andakt för styrelse, verksamhetsledare och huvudmän i RIA/Hela människan i Järfälla. Det fanns ett önskemål om att jag skulle delta i dagens överläggningar men jag prioriterar "Melodikrysset" och er läsare. Dessutom är Järfälla församling rikligt representerad av förtroendevalda. Därför sitter jag även i dag hemma vid köksbordet på Söderhöjden.

Denna vecka har varit mer intensiv än de senaste arbetsveckorna. Under två dagar har jag varit på ett mycket givande prostmöte med biskopen där vi arbetade med utveckling av prostmötet och prostuppdraget. Det var med mycket glädje och förväntan som jag i lugn och ro körde hem från Färingsö på sommardäck i det begynnande snöovädret. Det kändes dock tryggt och skönt att få på vinterdäcken i torsdags.

Jag har också under en dag lett församlingens bolagsstyrelser och nya VD:ar i en process kring affärsplaner, marknadsföring, syfte och mål, värderingar, arbetsordningar och allt annat som behövs i en bolagsverksamhet.

Utöver detta har jag haft ett par avstämningssamtal kring uppdrag som medarbetare fått av mig, haft ett begravningssamtal och ett dopsamtal. Sist men inte minst har jag tillsammans med Järfälla kommuns POSOM-grupp genomfört en välbehövd övning. Det känns både viktigt och meningsfullt att få sitta med i ledningsgruppen och planera åtgärder för människor som drabbats av olycka och kris.

I morgon ska jag leda en minnesstund för mina iranska vänner kring det fruktansvärda övergrepp som den dåvarande regeringen i Iran genomförde 1988, då de avrättade 30 000 politiska fångar utan rättegång. Detta är ett av de mest fruktansvärda illdåd som en regering genomfört mot sin egen befolkning, men det är inte så känt i västvärlden.

Som läsaren förstår så innebär det att jag inte haft särskilt mycket tid för Hugo under veckan. Det har blivit ett par sena kvällspromenader i snöovädret, där han har svårt att ta sig fram i den halvmeter djupa snön. Mest tid har vi haft tillsammans i sängen, eftersom han, trots allt vad jag tidigare bestämt, sover på en av mina kuddar bredvid mig. När jag vaknar på morgonen har han oftast hoppat ner och lagt sig i sin korg, men så snart jag gått upp hoppar han upp och lägger sig på min sängplats. Just nu ligger han under köksbordet vid mina fötter. Vi får se om han kan hjälpa till om det blir någon klurig fråga i dag.

I Järfälla har vi, trots att det varit plusgrader de senaste dagarna, fortfarande ca 50 cm snö. Just nu är det 4 minusgrader och ett strålande solsken.

Så här ser dagens förslag till lösning ut:

L 1 och V 7: I dag börjar vi med Magnus Uggla och hans fina sång till sin son: "Världen är din". Jag hörde tidigare på morgonen då jag lyssnade på: "Ring så spelar vi".

V 1: Vi får höra en instrumental version på dragspel av: "Tantis serenad". Den börjar med texten: "Månstrålar klara", vilket också är dess populärtitel.

L 4: Anna Book sjunger: "Samba sambero", ur melodifestivalen 2007.

V 6: Ur musikalen: "Cats", får vi höra: "Memory", i en instrumental version. Musikalen handlar om katter och de kan höras jama. Det var den första musikalen jag såg i London.

L 6 och V 5: Gertrud Stenung spelar och sjunger: "Mitt enda liv", ur tv-serien: "Torka aldrig tårar utan handskar". Det är Jonas Gardell som skrivet texten.

L 3: Jag förknippar all denna musik med sånger av Ernst Rolf. Jag tyckte till och med att jag hörde hans röst emellanåt trots att allt framfördes instrumentalt.

L 10: Lennart Palm från Lerum spelar, Orups: "Regn hos mej", på sin orgel.

V 9: En ovanligt långsökt fråga från Eldeman. Han spelar: "Sommaren som aldrig säger nej" som sjöngs av duon: "Malta" (Claes af Geijerstam och Göran Fristorp) i melodifestivalen 1973 där de vann. Ön Malta ligger i Medelhavet. I ESC fick de byta namn på sin duo till: "Nova".

L 9: Barnvisan heter: "Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min".

L 2: Gösta "Snoddas" Nordgren sjunger: "Skogsflanören".

L 11: Monica Bring och "Svenssons treooo", spelar Lasse Berghagens: "En kväll i juni".

L 8: Vi går i mål en av mina absoluta favoritartister. Adele sjunger: "Water under the bridge".

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Det var väldigt lätt jämfört med de senaste veckorna. Jag har inte behövt googla en enda gång.

Nu ska jag ta en lång promenad med Hugo i det vackra vintervädret, innan vi ska hämta dottern som är på kalas i Kallhäll.

Jag tacker er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg.

152 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla kryssare!
  Här vid Mörrums ån har vi inte fått så mycket snö men det är flera minusgrader och vägen är en halkbana. Jaha, då har du en sängvärmare som heter duga, vi hade Lola i sängen förut men hon är som en kamin så det går bara inte plus att hon tar upp en hel säng själv. när vi köpte nya sängar så blev det hundstopp i sängen men nu har hon tagit över hela soffan istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, A o T.

   Jag var väldigt bestämd att Hugo aldrig skulle få vara i sängar eller möbler. Den enda plats han ännu inte ligger på är köksbordet...

   Radera
  2. Ja det blir ju så i längden.

   Radera
 2. Godmorgon från ett snörikt Kåge. Idag är det -17 grader och gnistrande sol. Veckan har bestått av mycket snöskottning, men snön har varit lätt, tog inte snöslungan för då blev man snabbt en snögumma. Grannen har en drever vid namn Frasse, han var jätteglad igår då han förstod att han fick följa husse ut i skogen. Han fick nämligen på sig jaktvästen. Nu sätter vi snart igång med krysset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   I veckan ska jag köpa en sele till Hugo. Hoppas att han ska lära sig att det innebär en löprunda när den kommer fram.

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare!
  Då var det dags igen......
  Roffe Kimnäs

  SvaraRadera
 4. God morgon Krister och alla kryssvänner!
  Henrietta

  SvaraRadera
 5. God morgon från ett disigt Bromölla.

  SvaraRadera
 6. Här i Lidhult har vi kanonväder, blå himmel och sol och några minusgrader....
  Roffe Kimnäs

  SvaraRadera
 7. God morgon från ett soligt, vintrigt Jönköping.

  SvaraRadera
 8. God morgon Krister och alla andra krysslösare. Från ett soligt väring.

  SvaraRadera
 9. Godmorgon alla kryssare. I Örnsköldsvik strålar solen på ett gnistrande snötäckt landskap.

  SvaraRadera
 10. Godmorgon Krister och alla kryssare. I dag vaknade Else-Britt och jag till en kall vintermorgon med -14 på termometern här i Nås. I dag tar vi fram sparken och tar en tur med den i solskenet. Vi önskar alla en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Låter härligt med riktig vinter. Hälsa Else-Britt och sparka lugnt.

   Önskar er detsamma.

   Radera
 11. Godmorgon fån ett soligt Lycksele. här har vi några cm snö och sol från klar himmel -18 grader så det blir en fin dag idag. Hoppas krysset inte blir så svårt idag. Idag blir det uppfriskande med en promenad i solen, man får klä på sig ordentligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ingegerd.

   Önskar er en trevlig promenad.

   Radera
 12. Gordon hälsar till Hugo och uppmuntrar honom att fortsätta njuta i husses säng. Gordon själv kryper gärna upp till sin husse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Gordon.

   Hugo nickar instämmande...

   Radera
 13. God morgon från ett lite grått Norrköping, Berit

  SvaraRadera
 14. God morgon på tåget påväg till Stockholm för att se Fantomen på operan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ingela.

   Den klart bästa musikalen jag sett. Har sett den 4 gånger i London och 2 gånger i Stockholm samt ett antal gånger på Netflix.

   Radera
 15. God förmiddag Krister och alla krysslösare. Efter två veckors frånvaro är jag tillbaka. Stockholm och träff med son och Peter Jöback förra helgen. Och helgen innan var det kyrkvärdskurs. Mycket lärorik. /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Kyrkvärd är ett av kyrkans finaste och viktigaste uppdrag. Jag var kyrkvärd i Gustav Vasa församling i flera år innan jag blev präst.

   Radera
 16. God morgon hälsning från vintrigt Dorotea.
  Äntligen igång efter krångel med Wi Fi.
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 17. God morgon Krister och alla andra! I Trollhättan ligger snön tätt men det ser ut att bli en solig dag. Jag tog nyss en stor smoothie och är nu bänkad i soffan med Melodikrysset, såklart!

  SvaraRadera
 18. God morgon!
  Lätt början i dag!

  SvaraRadera
 19. GO´morron Krister och alla lösare från ett soligt Gästrike-Hammarby

  SvaraRadera
 20. Svar
  1. Birgitta i Mälarhöjden12 november 2016 11:17

   När jag gick i skolan i slutet av 1940-talet sjöng vi Tantis serenad dvs Månstrålar klara glimma. Jag kan fortfarande hela texten. Han i gondolen och hon bakom gallret måste ha gjort intryck. Birgitta i Mälarhöjden

   Radera
 21. L4: ANNA Book från Melodifestivalen.

  SvaraRadera
 22. God morgon Krister och alla kryssare. Härligt men kallt vinterväder i Karö ⛄

  SvaraRadera
 23. V6: CATS av Andrew LLoyd Webber

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret skall givetvis vara JAMA.
   Missuppfattade först.

   Radera
 24. Hörde inte riktigt men sökte han musikalen eller katternas ljud? Godmorgon alla önskar Anna fast inte Bok utan Björk

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Anna.

   Han sökte vad katterna hörs göra ibland.

   Radera
 25. Katt har vi gott om....stava rätt Åke Belin
  Roffe

  SvaraRadera
 26. Ernst Rolf! En stilig karl! <3

  SvaraRadera
 27. Malta? Får inte ihop det...

  SvaraRadera
 28. V9: Sommarn som aldrig säger nej.
  Med gruppen Malta, som tävlade som Nova i eurovision. Rätt svar är MEDELHAVET.

  SvaraRadera
 29. L9: Sudda sudda bort din sura MIN

  SvaraRadera
 30. Fyra gånger sudda innan det till slut blir min.

  SvaraRadera
 31. Nordgren
  Henrietta

  SvaraRadera
 32. Nordgren (Snoddas)

  SvaraRadera
 33. Jag vill vara en skogsflanör! Ett mycket fint ord för eremitlivet

  SvaraRadera
 34. L8: ADELE som är fodd 1988 i Londons del Tottenham.

  SvaraRadera
 35. Ha en fortsatt bra dag alla. Nu är det bara -13 grader och härlig sol.

  SvaraRadera
 36. Tack för idag!
  En del svåra rader men det gick bra med lite hjälp.
  Önskar en fortsatt fin helg.
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
 37. Tack för i dag! Soligt stenstorp!

  SvaraRadera
 38. Kryssare! tack för idag. Trevligt med mångfald.
  Från Skåne till Norrland, med olika härkomst.
  Vi är en del av det mångkulturella Sverige.
  12:00 poesihörnan med ny-Svenskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer i det du skriver, Richard.

   Tack själv. Trevlig helg.

   Radera
 39. Önskar er alla en fin lördag. Och va rädda om er i halkan. Så syns vi här nästa lördag igen. Kram till er alla.

  SvaraRadera
 40. Tack för idag! Nu väntar en långpromenad med vår hund i solskenet😊

  SvaraRadera
 41. Tack för idag. Ha en bra och trevlig helg.

  SvaraRadera
 42. Tack alla kryssare för idag, önskar er alla trevlig helg, Berit

  SvaraRadera
 43. Thorsten Schütte12 november 2016 17:47

  "Detta är ett av de mest fruktansvärda illdåd som en regering genomfört mot sin egen befolkning, men det är inte så känt i västvärlden."
  Medger skamsen att det är en nyhet även för mig. 1988 associerar med giftgasangreppet på Iraks kurder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bara några månader sedan man fick fram tillräckliga bevis genom ett erännade på en bandupptagning.

   Radera