lördag 20 maj 2017

Melodikrysset vecka 20 - 2017

God förmiddag alla melodikryssvänner.

Även i dag sitter jag hemma vid köksbordet på Söderhöjden i Jakobsberg, då jag ska försöka att lösa "Melodikrysset" tillsammans med er. Inte heller denna helg kommer vi ut med husbilen eftersom min yngsta dotter i dag ska spela fotboll och jag i morgon ska avtacka en medarbetare i gudstjänsten.

Min vecka har varit väldigt intensiv och omväxlande. Den kröntes, i går kväll, med en länsmiddag hemma hos landshövdingen i Tessinska palatset. Det serverades oerhört god mat och dryck och sällskapet var både trevligt och intressant. Jag hade äran att få sitta vid landshövdingens bord och ha Gotlands landshövding som bordsdam.  På min andra sida satt inrikesministerns statssekreterare. Vid bordet satt också, bland andra, min högsta chef från den tid då jag  tjänstgjorde i Thailand efter tsunamin och en fd stats- och utrikesminister. Bland de 50 inbjudna gästerna var också Järfälla kommuns kommunalråd som jag träffat i många andra sammanhang.

Jag funderade länge på hur det kom sig att landshövdingen bjudit in mig till denna fina middag. Det visade sig att det inte hade något att göra med mina kyrkliga uppdrag utan för det jag gör just nu. Att jag bloggar om "Melodikrysset". Det visade sig att flera av landshövdingens medarbetare är "melodikryssare" och följer min blogg.

I övrigt har jag sedan förra lördagen lett en högmässa, varit på ett konvent med prästerna och diakonerna i Sollentuna kontrakt, haft möte för sommarkonfirmandernas föräldrar, genomfört en MBL-förhandling, haft samtal med en fd adept, varit på sammanträde med Domkapitlet, haft vårmiddag med församlingens förtroendevalda, varit på möte kring det teckenspråkiga arbetet i Stockholms stift och haft möte med Kyrkogårdsutskottet. Förutom förra söndagens högmässa har jag även lett en morgonmässa och haft en andakt. Sist men inte minst har jag varit på en grillfest med kansli och kyrkogårdspersonalen.

Jag har inte haft så mycket fri tid denna vecka, så jag har inte gått en enda lång promenad med Hugo. Det har blivit någon kortare runda och i övrigt har han varit med min fru. Just nu ligger han och sover i min säng. Det enda jag gjort utöver mina tjänsteuppdrag är att jag varit med husbilen på en leveranskontroll. Det var två små saker som behövde lagas.

I Järfälla har den korta våren övergått i försommar. I går hade vi 25 grader varmt, men just nu är det molnigt och 14 grader.

Så här ser förslaget till lösning ut i dag:

V 12: Vi börjar med Kevin Borg och "Needing you". Han blev känd genom tv-programmet "Idol".

L 4: Flemming Kröll sjunger: "Se Silkeborg og siden dö". På svenska hade den titeln "Se Sundbyberg och sedan dö". Min styvpappa kommer från Silkeborg. Jag har tillbringat många somrar i den vackra staden. Senast var vi var där för två år sedan.

V 6: Vi får höra en vacker instrumental version av "Om du nånsin kommer fram till Samarkand".

L 3: Sara Varga och Juha Mulari sjunger "Du får inte ändra på mig" ur melodifestivalen 2017. En vacker och finstämd duett. Nästan lika vacker som sången hemma hos landshövdingen i går kväll.

L 2: Det låter som en riktig "Hipp, hipp-fråga". Robert Wells spelar en melodi som jag tror handlar om en karavan. I karavaner brukar det ingå kameler. Jag måste få återkomma med förslag på titeln. Kan den heta "Caravan"? Jag fick bekräftat via mejl, av Håkan att titeln är "Caravan".

V 1: Ur operetten "Glada änkan" av Lehar, får vi lyssna till "Änkevalsen".

L 1: "Min älskling du är som en ros" av Evert Taube, framförs i en instrumental version.

V 7 och V 13: Östen Warnerbring och "Lill-Babs" sjunger "På dansbanan" av Birger Sjöberg.

L 11: Vi får lyssna till "Ovan där" i en instrumental version. När jag som ung pojke tillhörde hemvärnets ungdomskår 1100, i Malmö gjorde vi en sång om oss själva på denna melodi.

V 10: Tv-serien ur vilken den pampiga musiken är hämtad hade titeln "Nord och Syd". Jag tror att jag såg alla avsnitten.

L 8: "Dj Khaled" och Justin Bieber sjunger "I´m the one". Jag får tacka min yngsta dotter som direkt sa att det var Justin Bieber.

L 5 och V 9: Vi går i mål med "Nu ska vi vara snälla".

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Det var inte särskilt svårt att komma fram till vad jag skulle skriva in i kryssrutan, däremot hade jag lite problem med bakgrundsfakta. Jag tycker också att Eldeman ibland har väldigt långsökta frågor. Dessutom är jag lite irriterad på att han inte svarat på mitt mejl.

Nu ska jag åka till Viksjövallen för att se min dotter spela en fotbollsmatch med IFK Viksjö.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt fin helg i det vackra vädret.

94 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla kryssvänner!
  Henrietta

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Henrietta.

   Jag skulle hälsa dig från Lars och Birgit L som jag träffade här om kvällen.

   Radera
  2. Tack Krister för hälsningen.

   Radera
 2. God morgon önskar jag alla från ett soligt och varmt Bromölla. Sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Även här har sommaren kommit. Nu hoppas jag att jag hängt in vinterjacka för sista gången det här året.

   Radera
 3. God morgon! Solen skiner och det känns riktigt skönt ute. Lite skillnad från förra lördagen då vi fick massor med snö. I veckan har det regnat en kväll/natt och det var bra. Nu blir det grönska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Här har det regnat någon enstaka gång. Det ser ut som om vi får en och annan skur även i dag.

   Radera
 4. God morgon alla kryssare från ett varmt o soligt Norrköping, Berit

  SvaraRadera
 5. God morgon idag Krister och alla kryssare från ett soligt Östersund och ca +10 grader. /Ulla

  SvaraRadera
 6. God morgon från Odensbacken

  SvaraRadera
 7. Godmorgon Krister och alla krysslösare från ett underbart Bjökhagen.
  Nu kör vi 🤔🤗📻🎶

  SvaraRadera
 8. God morgon alla glada människor! :)

  SvaraRadera
 9. Vi sitter vid frukodtbordet och hoppas på tur idag. Här i Piteå skiner solen men värmen vill sig inte än.
  Önskar dig Krister och alla kryssare God kryssning.

  SvaraRadera
 10. Godmorgon från Ånge. Laila

  SvaraRadera
 11. God morgon från ett soligt och varmt Nynäshmn read 20 grader
  Lycka till alla kryssare/Anki

  SvaraRadera
 12. Är väl valsen någonting?

  SvaraRadera
 13. Glada änkan änkevalsen

  SvaraRadera
 14. L 1 ÄNKEVALSEN

  SvaraRadera
 15. Godmorgon måste berätta att jag var på ett otroligt vackert bröllop i onsdags. Våra fd grannar som är 79år, gifte sig. Båda är med i en "pensionärskör" å deras vänner var med å förgyllde denna bröllopsmässa. Tror nog det är första gången jag hör; Gåsa gåsa klinga på ett bröllop-men det är brudens favoritsång. Prästen fick oss alla att bryta ihop av skratt när han berättade att "förruttnelsen" redan börjat :) (brudparet är "busiga" å skämtar å driver m sig själva så detta passade toppen) Men så fantastiskt att få bevittna att kärleken spirar i alla åldrar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne!

   Låter som ett alldeles underbart bröllop.

   Radera
  2. Å bruden, som sitter i rullstol, såg ut som en vacker vårbukett 😊

   Radera
 16. V13 Birger Sjöberg

  SvaraRadera
 17. Hej på er allesammans f ö. Första gången jag dyker in här ☺

  SvaraRadera
 18. Hej och ha en bra dag. 🙂

  SvaraRadera
 19. Då var det slut för idag. Nu ska jag gå ut på altan och äta nässelsoppa. Maken äter inte ogräs så han får något annat. Ha en bra dag alla!

  SvaraRadera
 20. Tack för idag! Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 21. Tack för idag alla kryssare, ha en fortsatt skön helg, Berit

  SvaraRadera
 22. Önskar er alla en bra dag!

  SvaraRadera
 23. God middag! Idag har jag helt missat Melodikrysset. Vi är helt upptagna med barnbarnen, så jag får lösa krysset när vi får avlösning av föräldrarna. Troligtvis är jag upptagen nästa lördag också. Vi skall ha en liten släktträff med min mans syskon, barn och barnbarn då.
  Trevlig helg önskar Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God middag, Carin.

   Jag önskar er detsamma.

   Radera