lördag 2 december 2017

Melodikrysset vecka 48 - 2017

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även i dag sitter jag hemma vid köksbordet då jag ska försöka lösa "Melodikrysset" tillsammans med er. Jag har precis gått av beredskap för att kunna bistå polisen i norra polisområdet om de ska överlämna dödsbud. Dess bättre har det inte hänt något på det dygn jag haft beredskapen.

Morgonen har jag ägnat åt att lyssna på "Ring så spelar vi". Innan frukost tog jag en lång promenad med Hugo i den vackra och kylslagna soluppgången. Just nu ligger han på sin nya favoritplats, under yngsta dotterns säng.

Eftersom jag utöver mina ordinarie uppgifter och uppdrag, sedan några veckor tillbaka, är arbetsledare i två av församlingens fem kyrkliga arbetslag, har jag haft en intensiv vecka. Efter nyår kommer vi att minska antalet arbetslag och den 1 februari 2018 får vi en ny arbetsledare.

Jag har sedan vi hördes förra veckan intervjuat en sökande till tjänsten som arbetsledare i Viksjö kyrka, lett en begravningsgudstjänst, blivit intervjuad av lokaltidningen, lett församlingens "Förbönsmässa", genomfört MBL-förhandlingar angående arbetsledartjänsten i Viksjö, samtalat med författaren till en bok om militär själavård, haft begravningssamtal, varit på Ekonomiutskott, haft ärendeuttag inför mandatperiodens sista Kyrkorådssammanträde och varit på en föreläsning för kommunens POSOM-grupp.

Denna vecka har jag ägnat ovanligt mycket tid åt administration då jag schemalagt personalen i två arbetslag, skrivet brev och tagit fram förslag på församlingskollekter för 2018.

På min fritid har jag utöver att umgås med yngsta dottern och Hugo ätit middag med två kollegor. I går firade vi min frus födelsedag. Eftersom hon varit borta tre kvällar i veckan och jag en, så har vi inte haft så mycket tid tillsammans. I dag ska hon arbeta kväll så jag och yngsta dottern ska ta en lång promenad med Hugo efter krysset. Senare i eftermiddag ska jag skriva predikan till den högmässa som jag ska leda i Maria i morgon. Jag brukar alltid låta den yngsta prästen predika på första advent så under mina 20 år som präst har jag endast lett högmässa denna söndag vid två tillfällen. Numera har vi inga präster som kan räknas som de yngre.

I Järfälla har vi soligt och det är för närvarande minus 1 grad.

Så här ser dagens förslag till lösning ut:

V 13 och V 8: Vi inleder med Caroline af Ugglas och "Snälla, snälla" från melodifestivalen 2009. Jag tycker att detta är en otroligt bra sång och höll på henne men hon slutade på andra plats.

L 2 och L 4: Texten till "Sjörövar Fabbe" är skriven av Astrid Lindgren. Det är "Pippi Långstrump" själv som sjunger, det vill säga Inger Nilsson.

V 11: Lasse Tennander sjunger "Imagine" i en svensk version. Det är John Lennon som komponerat denna fina sång. På svenska har den titeln "Tänk om alla mänskor".

L 9: Markoolio och Linda Bengtzing framför "Värsta schlagern". Hon är en av de artister som har mest energi när hon sjunger.

V 7: Ur "Lejonkungen" sjunger Barbara Hendricks "Circle of life". Det är sir Elton John och Tim Rice som komponerat denna vackra sång. Filmen och musikalen handlar om Simba som är ett lejon. Jag brukar ofta referera till denna film när jag talar med barn inför begravningar.

L 5: "Om jag hade pengar" framförs i en instrumental version. Den är hämtad från musikalen "Spelman på taket".

V 14: "Everybody loves somebody" framförs av Dean Martin. Det är min svågers favoritsångare så jag har hört denna sång ett otal gånger.

V 1: Vi får höra "En våg av längtan" med "Flamingokvintetten". Detta var min mammas favoriter. Om de spelade på någon dansbana i närheten skulle hon absolut dit för att lyssna och dansa.

V 12: Vi får lyssna till en instrumental version av "Det var en lördag aften" som den heter på originalspråket som är danska.

L 3: Mia Skäringer sjunger "Som kärleken är". Hon är aktuell med filmen "Solsidan" och med tv-serien "Ack Värmland".

V 10: Evert Taubes "Fritjof och Carmencita" framförs i en instrumental version. Denna sjöng vi ofta när vi som barn åkte på bilsemester med mamma. Vi hade ingen radio i bilen så det fick bli en blandning av Evert Taube och psalmer.

V 6: Vi går i mål med Anna Ternheim och en sång som jag tyckte Eldeman gav titeln "Battered soul". Jag har dock inte kunnat bekräfta detta efter en bra stunds googlande. Nu har jag hittat titeln och lyckats koppla den med Anna.

Därmed är dagens melodikryss avklarat. Det var ovanligt enkelt och lätt. Den enda fråga jag haft problem med är den sista. Jag hörde att det var Anna Ternheim men kan inte på titeln utan här har jag fått googla utan att få något bekräftat svar. Efter en lång stund hittade jag titeln på hennes senaste skiva "All the way to Rio".

Nu ska jag titta lite på sporten innan jag och yngsta dottern ska ta en promenad med Hugo. Min fru arbetar kväll i dag och dag i morgon.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig lördag och en fin första advent.

"Hosianna Davids son!
Välsignad är han som kommer i Herrens namn.
Hosianna i höjden."

114 kommentarer:

 1. God morgon Krister! Här i Axmar har vi det grått och dystert ute. Men inne har vi det ljust och fint med adventsbelysningar!

  SvaraRadera
 2. Godmorgon Krister och alla kryssare! Jag är precis återkommen från en fantastisk utbildning, den högsta i Europa i företaget, och har därför varit i Lissabon hela veckan. Vi har gott om snö och -8 och Else-Britt har motionerat under veckan genom att skotta rent på uppfart och framför huset. I dag skall vi adventspynta efter krysset och i morgon skall jag sjunga i Malungs Kyrkokör på huvudgudstjänsten. Else-Britt firar 1 Advent i Nås kyrka.
  Kommande helg är det julmarknad i Nås, och det krävs en del förberedelser under veckan som kommer. Else-Britt och jag önskar Dig och familjen samt alla andra lyssnare en fin 1 advent och en skön vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Det låter som om ni, som vanligt, har fullt upp.

   Tack för almanackan.

   Önskar dig och Else-Britt detsamma.

   Radera
 3. God morgon Pastorn och alla andra från ett soligt Bromölla. I dag ska vi gå på adventsgudstjänst med diakonikören och i morgon gudstjänst i Ivetofta med glögg på kyrkbacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Önskar dig meningsfulla och givande gudstjänster.

   Radera
 4. God morgon Krister och alla krysslösare. I Lockne Jämtland är det mulet idag och några minusgrader. I veckan har det varit ca -7, nu är det tydligen på väg att bli halka istället :( Lycka till alla! I morgon får jag vara kyrkvärd på 1:a advent.
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Innan jag blev präst var jag kyrkvärd i Gustav Vasa församling under fem år. Ett fint och viktigt uppdrag.

   Radera
 5. Godmorgon Krister och alla andra!

  SvaraRadera
 6. God Morgon Krister och alla vänner.
  Henrietta

  SvaraRadera
 7. God morgon alla kryssare från ett soligt o lite frostigt Norrköping, Berit

  SvaraRadera
 8. God morgon. Här i Kåge är det -5 grader och sol. I veckan har vi haft café på Hedvigsgården, äldreboende i Kåge. PRO-kören från Skellefteå sjöng och Kusmarkara spelade. Mycket uppskattat. Vi bjöd dessutom på tårta till alla som orkade komma till matsalen och sedan skickade vi upp tårtor till övriga boende. I morgon är det julmarknad på Hembygdsgården och efter krysset ska jag baka en kaka som jag lovat ta med. Nu börjar vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Vilken fantastisk insats för de äldre.

   Radera
 9. Godmorgon från ett vackert och soligt Björkhagen. Ska försöka hänga med idag. Är rejält förkyld med feber och hosta.

  SvaraRadera
 10. V13 V8 caroline af ugglas

  SvaraRadera
 11. God morgon!
  Dorotea visar sin fulla vinterskrud med 60-70cm snö och 7 gr kallt!
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 12. Hej allesammans från Kungsängen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Idag ska vi lösa krysset. Varannan vecka arbetar jag i hemtjänsten i Täby så då hinner jag inte med att lösa det men kanske lyssna lite i bilen mellan besöken. ☺️ Nästa helg blir det jobb igen. Ses om 2 veckor allesammans. Lycka till.

   Radera
  2. Min fru är sjuksköterska och jobbar också varannan helg och tre kvällar i veckan.

   Själv jobbar jag allt mellan noll och fyra kvällar i veckan och 1-2 helger i månaden.

   Dock aldrig lördag kl. 10.03 och 11.00.

   Radera
 13. L2 L4 LINDGREN,NILSSON

  SvaraRadera
 14. Originalet är Imagine med John Lennon
  V11 Lennon

  SvaraRadera
 15. Godmorgon kyrkoherde.Har jobbat 3 helger men idag gäller krysset. Önskar Er alla en underbar 1 advent. Njut livet

  SvaraRadera
 16. Hej Krister !
  Milda tider så mycket du har att göra i veckan, Visste inte att präster gör mer än predikar, Nu vet jag bättre.

  Förra Lördagen glömde jag totalt bort X:et.
  Var väl för det började tidigare.

  Idag skiner solen, igår var nog den gråaste dagen, så det vill till att inte deppa ihop, klä sig färgglatt och skratta så mycket det går. Att folk tittar, vem bryr sig.

  Närbutiken Netto har stängt för att snygga upp lokalen, så nu har jag bara Maxi o. Stora Coop som jag får 10% på ett köp.
  Ja då försöker vi väl på det nya.
  Du verkar kunna allt.

  Önskar dig en fin 1:a Advent.
  Klappa lille Hugo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie-Louise.

   Gudstjänster är en liten men viktig del av mina uppdrag.

   Tack detsamma.

   Radera
 17. L5 om jag hade pengar

  SvaraRadera
 18. V 14 DEAN (MARTIN)

  SvaraRadera
 19. Flamingokvintetten

  SvaraRadera
 20. V 14 DEAN (MARTIN)

  SvaraRadera
 21. Fritiof och Carmencita V10 OCH

  SvaraRadera
 22. Tack för idag! Ganska lätt idag! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 23. Tack för idag.
  I eftermiddag blir det promenad på vintermarknaden!
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Christina och Kjell.

   Trevlig promenad, vintermarknad och första advent.

   Radera
  2. Frun jobbar i kyrkan på första advent, som kyrkvärd.

   Radera
 24. Tack för idag alla kryssare, önskar er alla en fin 1:a Advent, Berit

  SvaraRadera
 25. Tack för idag. Hoppas alla får en fin advent.

  SvaraRadera
 26. Ses om 2 veckor för nästa helg jobbar jag i Hemtjänsten i Täby. 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör vi, Anki.

   Man kan lösa i efterhand genom att lyssna via nätet.

   Radera
 27. Jag önskar Er alla en riktigt trevlig helg o första advent. Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera