lördag 10 november 2018

Melodikrysset vecka 45 - 2018

God förmiddag alla melodikryssvänner!

I dag sitter jag åter hemma vid köksbordet på Söderhöjden i Jakobsberg då jag ska försöka lösa Melodikrysset, tillsammans med er.

Sedan vi hördes för en vecka sedan har jag varit i Vadstena. Jag och Hugo körde dit direkt efter förra veckans melodikryss. Min fru och yngsta dotter anslöt tillsammans med våra vänner framåt kvällen. Det var underbart väder så jag och Hugo tog ett par långa promenader. Bland annat stannade vi till på en uteservering inne i centrum vid mörkrets inbrott. Det kändes väldigt speciellt att kunna sitta ute så sent på året.

Under söndagen tömde och städade vi husbilen innan jag körde den till uppställningsplatsen i Enköping. Det enda som kvarstår är att koppla i från batterierna, men det väntar jag med till slutet av månaden eftersom jag ska göra en ny registreringsbesiktning den 26 november.

Jag har i veckan lämnat in min personbil till en in- och utvändig tvätt, samt för att sätta på vinterdäcken även om jag sällan använder den. Nu när jag har min el-cykel så cyklar jag till och från alla mina uppdrag i Järfälla och när jag har uppdrag inne i Stockholm tar jag pendeltåget.

Arbetsmässigt har jag som vanligt lett församlingens Förbönsmässa. Jag har också haft avstämningssamtal med de återstående medarbetarna som jag är arbetsledare för, haft planeringsmöte kring våra investeringar, blivit intervjuad inför ett kommande reportage i vår församlingstidning, varit på styrelsemöte för vår begravningsbyrå och haft ett par själavårdssamtal.

Sist men inte minst har vi haft första intervjun av de sökande till de prästtjänster som vi ska tillsätta då tre präster går i pension vid årsskiftet. De har en sammanlagd tjänstgöringstid på 50 år så det är en grannlaga uppgift att ersätta dem. På måndag har vi ytterligare tre intervjuer. Jag har också ätit lunch med en före detta kollega som numera fått förtroendeuppdrag i en annan församling.

På min fritid har jag tagit promenader med Hugo och umgåtts med de i familjen som bor tillsammans. Våra två nya familjemedlemmar, Bucky och Alexi, har redan blivit en självklar del av familjen. Hugo leker framför allt med Alexi eftersom Bucky är lite mer reserverad och försiktig. Jag har också träffat en före detta kollega som jag har träffat två gånger om året de senaste 16 åren. Vi träffas på samma ställe, vid samma tid och äter samma sak som vi gjort under alla åren.

Just nu springer Alexi och Bucky runt och jag varandra med Hugo sitter i knät på min fru. Helst hade han velat delta i leken, men han blir så ivrig att han skrämmer katterna.

I Järfälla har vi de senaste dagarna haft väldigt hög luftfuktighet med inslag av regn. Just nu är det dock uppehållsväder om än molnigt. Termometern står på 7 grader.

I eftermiddag kommer mina stora barn på middag så direkt efter krysset ska jag laga dansk fläskstek med pressgurka, sås, potatis och rödkål.

Så här ser förslaget till dagens kryss ut:

L 2: Vi inleder dagens kryss med en overture komponerad av Rossini. Men från vilket verk? Är det från "Barberaren från Sevilla"? Jag är ganska säker på det.

V 10: Ann Louise Hanson sjunger "Jag tror på sommaren". Den är komponerad av Stig Olin. Den sjöng vi ofta som barn.

L 1: Vinjetten är hämtad från tv-serien "Sopranos" och heter "Woke up this morning". Jag har endast sett serien sporadiskt. Den fastnade inte riktigt i mig. Men det passar inte i kryssplanen.

V 7: Jag nynnar "Bel Ami". Det är titeln på filmen och sången. Av någon anledning kan jag sjunga med bitvis, men jag vill sjunga på danska.

V 1: "Streets of Philadelphia" var med i filmen "Philadelphia". En mycket berörande film med Tom Hanks i huvudrollen. I filmen var det Bruce Springsteen som sjöng den. Han är även upphovsman. Jag har den på min Spotify-lista. Det var Molly Johnson som sjöng den version.

L 11 och V 5: Vi får lyssna till en instrumental version av "Domaredansen" som börjar med orden "Nu  vilja vi begynna en domaredans, ...".

V 6: När vi hör "Easter parade" då vill vi pynta med påskris.

L 3 och V 13: Norah Jones, som jag tror är en av Eldemans favoriter, sjunger sin "Come away with me".

L 12: Det låter som inledningen på reklamen när man går på bio.

V 12 och L 9: Ytterligare en artist och en sång som jag har på min Spotify-lista. Bryan Adams sjunger sin hit "Summer of 69". Han har gjort väldigt många bra sånger. Dock visste jag inte att han var en duktig fotograf.

V 8: Efter sången "Med en enkel tulipan", lär man väl utbrista "Hurra". I Skåne gör vi det tre gånger men i övriga Sverige gör man det fyra.

L 4: "Ring my bell" framfördes av discogruppen "Sister Sledge". De är systrar. Har i kommentarerna fått veta att det var systrarna "Lili och Susie" som sjöng "Oh mama". Tack för hjälpen.

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Jag hade egentligen bara problem med "Domaredansen" som det tog en bra stund att komma fram till med hjälp av att jag googlade på nu och en. "Barberaren från Sevilla" kom jag på då jag hört musiken i en Chaplin-film.

Nu ska jag skala potatis och lägga in gurka.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg. Till alla pappor önskar jag en fin fars dag.

"Bara en vindfläkt är människan,
som en skuggbild vandrar hon kring.
Bara en vindfläkt är skatterna hon hopar,
hon vet inte vems de en gång ska bli.
Herre, vad har då att hoppas på?
Mitt hopp står till dig."
Psaltaren 39

134 kommentarer:

 1. Godmorgon alla krysslösare i vårt avlånga land önskar er alla en trevlig dag ...

  SvaraRadera
 2. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Härligt när 🐕 och 🐈 är sams.Vi får nog ta bort ordspråket,är som hund och katt när några bråkar med varandra. Lycka till i dag med krysset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Irene.

   Ja, än så länge har det inte varit några problem men vi lämnar dem inte utan uppsikt.

   Radera
 3. Godmorgon. Idag har vi dis och regn. Inte så trevligt. Nu sätter vi igång med krysset snart.

  SvaraRadera
 4. God morgon herden och alla andra från ett disigt Bromölla

  SvaraRadera
 5. God morgon från ett mulet Skepplanda

  SvaraRadera
 6. Godmorgon Krister, Hugo o katter o alla mellokryssare! Mulet väder o grått i Karlskrona idag. Lycka till med krysset idag! Lisbeth

  SvaraRadera
 7. God Morgon Krister och alla kryssvänner.

  SvaraRadera
 8. God morgon Krister och alla kryssare från ännu en solig dag på Gran Canaria. Men idag är det vår sista dag här. I eftermiddag flyger vi hem till Arlanda igen. Lycka till med dagens kryss, som jag hinner lösa innan vi ska checka ut från vårt hotell.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Hoppas att ni haft det bra. Välkommen hem.

   Radera
 9. Godmorgon Krister!

  SvaraRadera
 10. Hejsan Krister !
  Himla roligt läsa allt du gör.Kul att det blivit bättre med Hugos framfart med kissarna.

  Idag blir det inget X för mig, ska iväg till X-maken handla fixa Farsdagstårta 🎂 även om ingen kommer. Kan han smaska i sig hela själv.
  Han behöver fett för han är så mager. Nästan bara skinn o.ben efter blodcancern. som nu börjat "röra på sig" igen-
  Han tar det med gott mod. Han är 78 år.

  Så lycka till med X:et, och en fortsatt trevlig helg och vecka
  Samt i förskott grattis till Farsdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan, Marie-Louise.

   Det fungerar över förväntan mellan Hugo och katterna.

   Tack för hälsningen. Jag önskar dig och x-maken detsamma.

   Radera
 11. God morgon, här i Nyköping är det 3 nyanser av grått men krysset är på G. Trevlig helg Krister och alla andra där ute i Sverige

  SvaraRadera
 12. Skönt att vara inne och kryssa idag när man ser ut i regnet. Hälsning till dig Krister och alla andra här naturligtvis.

  SvaraRadera
 13. BARBERAREN I SEVILLA AV ROSSINI

  SvaraRadera
 14. Gomorron Christer och alla ni andra.
  En grå och höstlik morgon i Sumpan.
  Tur att Melodikrysset finns.
  Ha en fin Lördag på er😊

  SvaraRadera
 15. V7 AMI Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 16. V:1 SPRINGSTEEN (Philadelfia en av dom bästa filmer jag sett)

  SvaraRadera
 17. L11 NU V5 EN Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 18. L:11 NU
  V:5 EN

  Om jag har rätt NU går vi runt EN enebärabuske

  SvaraRadera
 19. Nu skulle vi begynna En domaredans

  SvaraRadera
 20. Nu vilja vi begynna en domaredans

  SvaraRadera
 21. V6 PÅSKRIS Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 22. V6. Eastern parade.påskris

  SvaraRadera
 23. Eastern är öster men Easter är påsk

  SvaraRadera
 24. Anders måste gilla Norah Jones väldigt mycket�� ? Har varit med många gånger eller har jag fel ?

  SvaraRadera
 25. Många av er har redan svarat, jag har inte ens hört frågan än.....

  SvaraRadera
 26. V8 HURRA Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 27. L4 Systrar Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 28. Tack för idag. Önskar er alla en trevlig helg

  SvaraRadera
 29. Tack för idag! Lite klurigt i dag! Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 30. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg på återseende.

  SvaraRadera
 31. Då var det slut för idag. Inte alltför svårt. Hoppas alla får en fin helg.

  SvaraRadera
 32. Trevlig Helg Krister, Hugo o katter o alla mellokrysslösare! Glöm ej fira Fars Dag! Hörs nästa lördag! Hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 33. Tack för idag. Nu får vi återvända till vardagen igen efter två trevliga veckornpå semester med sol, bad, promenader, god mat och dryck!
  Jag önskar alla pappor en fin Fars dag!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 34. Hej Krister !
  Jag är med varje vecka men har inte skrivit in till dig jag jobbar och står i, senaste veckan har varit jobbigt för bror min har varit stödfamilj till Dante som nu har hittats och det beror på att bror har en son som är ett år äldre än Dante som också har Down syndrom, vi har också träffat Dante som hastigast för 10 år sen.
  Du Krister nu när du har skaffat hund och katter så vill jag gärna att du besöker djurkyrkogården på Djurgården Sveriges äldsta vi har våra 5 katter vi har haft liggande där den ligger bakom Kaknästornet vid Djurgårdens träningsanläggning mitt i skogen en underbar plats där ligger kungligheter (djur) circus hästar och polishästen Utter Trevlig Helg hälsa familjen Kirk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Kirk.

   Jag beklagar verkligen att Dante inte hittades vid liv. Det måste vara svårt både för din bror och hans son.

   Jag har varit på djurkyrkogården många gånger i mitt liv. Dock visste jag inte att Utter begravts där. Honom träffade jag flera gånger då han var i liv. Vi brukade säga att han var mer som en stor hund. Hans ryttare var otroligt duktig med honom.

   Jag önskar dig och din familj en trevlig helg.

   Radera
 35. Tack för hjälpen. Idag tycker jag det var lite svårare. I sista frågan var det dock Lili & Sussi som sjöng. 😉

  SvaraRadera
 36. L2 Uvertyr till den tjuvaktiga skatan ?

  SvaraRadera
 37. God kväll😊 Varit på en dag med pastoratets församlingsråd idag. Är representant i församlingsrådet i Lockne. /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Ulla.

   Svenska kyrkan behöver verkligen sina förtroendevalda. Församlingsråden är vårt nyaste beslutsorgan. Det ska blir intressant att höra hur de fungerar på olika ställe.

   Radera