lördag 29 december 2018

Melodikrysset vecka 52 - 2018

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter att tillsammans med Hugo legat länge i sängen och lyssnat på "Ring så spelar vi", har jag nu hamnat framför datorn vid köksbordet, som vanligt då jag ska försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Vi har precis ätit frukost och Hugo har lagt sig i sin korg vid balkongdörren. Min fru var ute med honom i morse innan hon körde till jobbet.

Bucky och Alexi håller på med sin morgonjakt. De jagar varandra runt i hela lägenheten. De brukar ha tre sådana turer varje dag. En gång på förmiddagen, en gång på sena eftermiddagen och en gång då vi andra går och lägger oss.

Jag vill redan nu nämna att jag inte kommer vara med under direktsändningen nästa lördag eftersom jag är i Berlin med min son. Som vanligt när jag inte kan vara med direkt, så kommer jag att öppna kommentarsfältet så att ni kan umgås och hjälpa varandra där.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag lett en högmässa och julnattsmässan. Jag har också haft ett samtal inför en kommande begravningsgudstjänst och på uppdrag av Domkapitlet haft en intervju med en av de sökande till en kyrkoherdetjänst i Stockholms stift.

I övrigt har jag varit ledig de flesta dagarna. Förutom julfirande med min fru och mina tre barn, så har jag  tagit promenader med Hugo, vilat och lagat mat. Jag har också passat på att se ett par filmer på Netflix varje dag.

I eftermiddag ska jag och yngsta dottern gå ner till centrum och köpa ett skal till den mobiltelefon hon fick i julklapp.

I Järfälla är det just nu lite dimmigt och molnigt. Temperaturen ligger kring nollan men enligt väderappen ska det bli kallare under dagen.

Så här ser förslaget till lösning ut på 2018-års sista melodikryss:

V 6: Vi inleder årets sista melodikryss med Mancinis "Anywhere the heart goes". Den var med i tv-serien "Törnfåglarna". En fantastisk tv-serie med Richard Chamberlain i rollen som präst sedermera biskop och kardinal.

L 1 och L 5: Vi får lyssna till "Höstvisa" i en instrumental version. Det är Erna Tauro som komponerat musiken och Tove Janson skrev texten till denna vackra melodi.

L 2: Sten och Stanley framför "Nere i hamnen". I original heter den "Under the boardwalk". Jag har den i flera olika versioner på min Spotify-lista. Bästa versionen är den med Bruce Willis.

V 7: Är musiken hämtad från tv-serien "Tre kronor", med musik av Lasse Holm? Eller är det Ted Ströms musik till tv-serien "Tre kärlekar"? Jag blir väldigt osäker. Där fick vi svaret. Det var musiken från "Tre kärlekar".

V 8: Elisa Lindström från dansbandet "Elisas"sjunger "Nu glittrar trädens kronor".

L 3: Kan det vara "Fågeldansen" som spelas baklänges? Jag förstår inte vad detta, att spela musiken baklänges, har med Melodikrysset att göra.

V 14: Vi får lyssna till musik och tal ur en av filmerna om "Agaton Sax".

L 12 och V 15: Max Hansen och Elisabeth Söderström Evy Tibell sjunger "Det måste vara underbart" ur "Vita hästen". Tusen tack för hjälpen i kommentarerna Hans W.

V 13: Återigen får vi höra en känd melodi av den femte evangelisten J.S Bach. Som vanligt kommer jag inte på titeln trots att jag hört den flera hundra gånger.

V 10: "Vart du än går", framförs av Lisa Nilsson.

L 4: Kan det vara Al Jolson som sjunger "Swanee"?

L 9: Lennart Palm från Lerum spelar Magnus Ugglas sång "Jag mår illa". Även den har jag på min Spotify-lista.

V 11: Vi går i mål med Adele som sjunger "Send my love". Jag har många sånger av Adele på min Spotify-lista, dock inte denna.

Därmed var årets sista melodikryss avklarat. Det var inte ett av årets svåraste även om jag var osäker på om musiken var från "Tre kronor" eller "Tre kärlekar". När Eldeman sa att det var Ted Ström som framförde musiken förstod jag att det var från "Tre kärlekar".

Nu ska jag och yngsta dottern ta en promenad ner till Jakobsbergs Centrum. Jag tackar er alla för i dag och önskar er en god fortsättning och ett gott slut på 2018. Jag önskar er också ett riktigt gott 2019.

"Du som är trofast, hjälp mig, befria mig,
lyssna på mig och rädda mig."
ur Psaltaren 71

188 kommentarer:

 1. Christina och Kjell i Dorotea hälsar god morgon och lycka till med kryssandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina och Kjell.

   Hörde i veckan att Dorotea var den kommun som var bäst att bo i.

   Radera
  2. Det är trivsamt och bra miljö för barn att växa upp i, men all service från kommunen ligger i topp när det gäller kostnadsbilden

   Radera
  3. Det var ovanligt få som flyttade från Dorotea även om det var en åldrande kommun med många avlidna. Det var tydligen inte heller så många nyfödda. De nämnde ingenting om priserna, men det var kanske medvetet.

   Radera
 2. God morgon från ett halv klart Skepplanda

  SvaraRadera
 3. Godmorgon! Idag har vi plusgrader och sol. Verkar bli en fin dag. Vi har haft en lugn julhelg. Dagen före julafton var vi hos dottern med familj och julafton firade vi här tillsammans med sonen. Det brann i ett hyreshus strax före jul och många blev hemlösa. Missing people har också sökt efter en man utan resultat. Sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Vilken tur att ni haft det fint med familjen när det varit sådan dramatik i samhället. Hoppas att de finner mannen vid liv.

   Radera
 4. Hej Krister och alla kryssare! Det låter skönt med en sovmorgon tillsammans med Hugo. Här i Nås har vi även i dag -10 och ett par dm snö till glädje för alla skollediga barn som kan ägna sig åt hockey, skidor m.m. även om älven är lite osäker efter töväder ett par dagar tidigare i veckan. Vårt julfirande tillsammans med släkt och vänner, varav en nybliven 3-åring, var lugnt och på Annandag jul kunde vi för ovanlighetens skull fira mässa i Nås kyrka. Det är inte så ofta det är mässa där numera. På Nyårsdagen firar man mässa i Leksand kl 18, vilket är bra en sådan dag. Nästa söndag, då Du är i den vackra staden Berlin, skall jag sjunga julsånger i Malungs kyrka i S:t Olofs kyrkokör på eftermiddagen. Som vanligt är det en del att göra. Else-Britt och jag önskar Dig en fin resa till Berlin och ett Gott Nytt År 2019!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten.

   Jag önskar dig och Else-Britt ett gott slut på 2018, med många fina och meningsfulla gudstjänster, samt ett riktigt gott 2019 med lagom mycket att göra.

   Radera
 5. God Morgon Krister och alla kryssvänner.
  God Fortsättning!

  SvaraRadera
 6. Hej Krister, hoppas att du njutit av julen! Passar också på att önska dig ett gott nytt år! Vi sitter som vanligt vid köksbordet i Axmar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif.

   Jag har njutit av lediga dagar med mycket vila och mycket filmtittande.

   Jag önskar dig och de dina detsamma.

   Radera
 7. God morgon alla kryssvänner och god fortsättning!

  SvaraRadera
 8. God morgon Krister och alla kryssare från en förkyld (igen) Carin i Ösmo. Här är disigt och 0 grader. Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 9. God Morgon alla och ett Gott Nytt År från ett mulet Bromölla.På måndag går vi till nyårsbön i Ivetofta kyrka

  SvaraRadera
 10. God morgon Krister och alla kryssare från ett dimmigt och kallt Bryssel.
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Godmorgon! Krister,Dotter,Hugo o 2 katter o alla krysslösare. Hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 12. V6 Törnfåglarna mycket bra serie Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 13. L1 Höstvisa
  L5 Egna (Tauro)

  SvaraRadera
 14. Ett lite sent God morgon till alla

  SvaraRadera
 15. L1 Höstvisa L5 Erna Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 16. under the boardwalk

  SvaraRadera
 17. L2 Under the Boardwalk, som The Rolling Stones också gör.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 18. Hej Krister och alla krysslösare från ett soligt Lockne. HAr huset fullt just nu, sonen och hans flickvän och två kompisar, sedan kommer två till idag.
  Gott Nytt År.
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla.

   Tack detsamma.

   Ha det så trevligt med sonen, hans flickvän och kompisar.

   Radera
 19. tre kärlekar ska det väl vara?

  SvaraRadera
 20. V7 tre kärlekar

  SvaraRadera
 21. L2 Under the boardwalk Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 22. V7 Tre Kärlekar Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 23. tre kronors signaturmelodi går mycket fortare

  SvaraRadera
 24. V8 Elisa Lindström Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 25. V7 Tvserien är tre kärlekar. Och det ska vara under the boardwalk på L2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, Peter.

   Jag fetmarkerar mitt förslag i texten.

   Radera
 26. L 3: FÅGELDANSEN kanske??

  SvaraRadera
 27. Vild gissning på L3 :FÅGELDANSEN ?

  SvaraRadera
 28. L3 Fågeldansen Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 29. Godmorgon, sitter ensam med frukost och tända ljus, njuter av att kunna vara med på krysset "live" denna "frostiga" lördag. Vår dotter har haft sin ridlektion på lörd fm hela hösten-å jag har varit med å njutit av detta (därav missat live) Tur det går att lyssna i efterhand. Haft en fin jul, "fasters" 2 åriga tomtenissa gjorde julafton till en underbar kväll å vi avslutade den med en vacker midnattsmässa. En önskan om ett Gott 2019 till er alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, SussN.

   Jag önskar dig och de dina detsamma.

   Radera
 30. Såklart fågeldansen har med Melodikrysset att göra. Det är ju en melodi!

  SvaraRadera
 31. V14 MAX V15 HANSEN Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 32. Hej Krister !
  God Fortsättning har inte varit med några Lördagar mycket jobb och mycket med familjen ungarna har gått om varandra med influensa jag har fått den bästa julklappen nånsin och det är att alla mina 7 barn har samlats tillsammans under julen så lyckan är fullständig.
  Gott slut och Gott Nytt År önskar Kirk med familj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kirk.

   Vad underbart med alla sju barnen under julen.

   Jag önskar er alla detsamma.

   Radera
 33. L12 MAX V15 HANSEN Lisbeth i K-na Rättelse

  SvaraRadera
 34. V13 BACH Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 35. V10 LISA Nilsson Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 36. V10 LISA nilsson

  SvaraRadera
 37. AL ?? Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 38. L:9 ILLA (Jag mår ILLA Magnus Uggla)

  SvaraRadera
 39. L9 ILLA Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 40. Vilken fantastisk röst Lisa Nilsson har. Sådan bredd och djup.

  SvaraRadera
 41. L9 jag mår ILLA

  SvaraRadera
 42. V11 ADELE Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 43. Tack för trevligt X:ande.
  Ha nu en fortsatt trevlig helg och ETT GOTT NYTT ÅR!!!.
  På återseende nästa år 😉

  SvaraRadera
 44. Den fantastiska Adele avslutar krysset i år. Jag önskar alla Ett Gott Nytt År och hoppas att du Krister och sonen får en trevlig resa till Berlin.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 45. Tack för idag alla kryssare, önskar er alla Gott Nytt År, Berit

  SvaraRadera
 46. Min kommentar försvann. Jag önskar er alla ett gott slut på det gamla året och ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, M.

   Hoppas att ni får det lugnt i Kåge över nyårshelgen.

   Radera
 47. Al Jolson dog 1950 och Max Hansen 1961, när ska Melodikrysset locka till sig yngre födda efter 1970??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är variationen som lockar nya kryssare. Om man blir intresserad så vill man lära sig olika tidsepoker.

   Många av de stora kompositörerna levde på 17 och 1800-talet. Bach dog 1750.

   Som sagt så tror jag att det variationen av genrer som lockar nya lösare och att det inte ska vara helt omöjligt att lösa det.

   Radera
 48. tack för idag
  Christina och Kjell I Dorotea

  SvaraRadera
 49. Hej så här i slut-tampen !
  Har varit med hela tiden.Kunde själv idag, är så stolt, kan det bero valnötterna tro. Hihi inte vet jag.Önskar dig och hela familjen ett fint slut på det gamla och ett gott nytt år.🎄 Ha det så trevligt i Berlin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie-Louise.

   Jag önskar dig och Prinzen detsamma. Gott nytt år!

   Radera
 50. Tack för idag! Jag önskar Krister en trevlig resa nästa vecka. Jag önskar Krister med familj, o alla mellokrysslösare Ett Gott Slut o Ett Gott Nytt ÅR! Hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 51. Tack för idag
  Christina och Kjell
  I Dorotea

  SvaraRadera
 52. Mina kommentarer skall kollas innan de visas ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska allas när jag stängt kommentarsfältet. Det gjorde jag strax innan kl. 11.00.

   Då måste jag lägga ut dem.

   Radera
 53. Tack för att vi får ha dig som facit när det kör ihop sig för oss :-) Önskar dig och alla andra ett gott nytt 2019! mvh Annica och Kenneth i Uppsala

  SvaraRadera
 54. Evy Tibell sjöng duett med Max Hansen, inte Elisabeth Söderström. Jag kollade på en LP-skiva.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Hans och tusen tack för din hjälp.

   Jag önskar dig detsamma!

   Radera
 55. Nu har vi lyssnat och löst!
  Gott nytt år från Skälby Järfälla

  SvaraRadera
 56. Thorsten Schütte30 december 2018 18:51

  En mycket bra idé att resa till Berlin!
  Och sedan har SÄPO sitt eget program: "Ring så spelar vi in"
  Ha ett bra 2019!

  SvaraRadera