lördag 30 mars 2019

Melodikrysset vecka 13 - 2019

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även i dag sitter jag hemma vid köksbordet på Söderhöjden i Jakobsberg då jag ska försöka lösa "Melodikrysset" tillsammans med er.

Morgonen har jag tillbringat i sängen tillsammans med Hugo. Vi har lyssnat på "Ring så spelar vi" och läst nyheterna i telefonen. Alexi har tillbringat morgonen i yngsta dotterns stol och Bucky på en filt på golvet. Hugo har precis flyttat sig till en av sofforna i vardagsrummet och Alexi ligger under min frus säng. Den enda som ligger på samma plats är Bucky.

Min arbetsvecka har varit ovanligt tung. Inte på grund av att jag har haft mycket att göra utan på grund av uppgifternas karaktär. Jag kan inte berätta mer om uppgifterna då de lyder under personalsekretess, men jag kan säga att de starkt påverkar mitt känsloliv.

Kanske förstärktes mina känslor då jag i tisdags morse fick besked om att en lumparkompis avlidet. Vi hängde i hop mellan 1978 och 1985. Vi gick alla militära skolor tillsammans och vi delade lägenhet i en villa bredvid Örjansvall i Halmstad. All fritid umgicks vi och på semestern åkte vi utomlands tillsammans. Mina tankar går till hans fru och dotter.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag ordnat kyrkkaffe och lett en högmässa tillsammans med församlingens pastorsadjunkt. Jag var liturg och han predikade.

Vidare har jag haft möte med de begravningsbyråer som är aktiva i Järfälla, haft möte med de medarbetare som ingår i Kyrkoherdegruppen och träffat Pastorala rådet i Järfälla kyrka. Jag har också haft löne- och kompetensutvecklingssamtal med tre av de som jag är arbetsledare för.

Utöver detta har jag varit på gemensamt möte för Järfälla interreligiösa råd och Interreligiösa rådet i Stockholm. Sist men absolut inte minst så har jag som vanligt lett församlingens Förbönsmässa.

På min fritid har jag på Domkapitlets uppdrag haft samtal med en präst som önskar få tillbaka rätten att utöva ämbetet. I övrigt har jag ätit middag med min yngsta dotter och en kompis, tagit långa promenader med Hugo, varit på banken och tagit cykelturer med min el-cykel. Denna vecka har jag cyklat drygt 40 km.

I Järfälla har vi för nuvarande strålande solsken men jag ser att det börjar samla sig moln. Vi har redan 10 grader varmt. Det ser ut som om jag snart kan ta fram husbilen för säsongen.

Så här ser förslaget till lösning ut i dag:

V 4: Vi inleder dagens kryss med Jessica Andersson och "Party voice" ur förra årets melodifestival.

L 2: "Cave Stumpers" spelar Evert Taubes "Flickan i Peru".

L 3: Vi får lyssna till "Om du har ett hjärta" med Tone Norum.

V 6 och V 10: Jag tror att musikstycket heter "Träumerei"och är komponerat av Robert Schumann. Hans kända fru hette Clara Schumann.

L 7 och V 8: Art Garfunkel och Paul Simon gjorde "Mrs Robinson" känd i filmen "Mandomsprovet" där Dustin Hoffman spelade huvudrollen.

L 11: Signaturen som är komponerad av Stefan Nilsson förknippar jag med Martin Beck. Jag tror att den heter "Beck theme".

L 1: Ur årets melodifestival får vi höra Andreas Johnson och "Army of us".

V 12: Elton Johns fantastiska "Sad songs" spelas i en karaokeversion. Jag saknar Eltons röst.

V 14: "En gång jag seglar i hamn" av Stig Olin framförs i en instrumental version.

L 9: Lisa Ekdahl sjunger sin "När alla vägar leder hem".

V 13: "Pilutta dig" förknippar jag med "Madicken". Anders, som tidigare var organist i Järfälla kyrka, brukade spela den som ingångsmusik då vi hade dopgudstjänster tillsammans.

L 5: Vi går i mål i dagens kryss med att Britney Spears och "Make me".

Därmed var dagens kryss avklarat. Det tillhörde väl inte något av de svåraste eftersom några av frågorna varit med tidigare.

Nu ska jag ta en promenad med Hugo innan jag ska njuta av några filmer på Netflix.

I morgon ska jag leda högmässan tillsammans med församlingens pastorsadjunkt. Han predikar och leder nattvardsdelen men jag får sjunga litanian.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt fin helg.

"Tacka Herren, ty han är god,
evigt varar hans nåd."
ur Psaltaren 107

170 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla kryssare. Även jag har lyssnat på Ring så spelar vi. Jag hade kunnat försöka ringa in, eftersom det var min slutsiffra, men jag kände inte för det idag.
  Inatt har vårt ena barnbarn sovit över hos oss och hon ville ha tunna pannkakor till frukost. Så det har jag stekt och vi har ätit.
  Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Låter mysigt med övernattande barnbarn. När jag var liten längtade jag till sommaren då jag bodde några veckor varje år hos min styvpappas föräldrar. De hade en liten gård på landet i mellersta Jylland.

   Radera
 2. Godmorgon från ett smågrått Skepplanda

  SvaraRadera
 3. God morgon från oss i torrevieja, här är det idag lite blåsigt med moln och det väntas lite regn till kvällen. Lycka till med krysset alla😀👍

  SvaraRadera
 4. God morgon Krister och alla kryssare! Ser att Du haft en arbetsam vecka med sådant som tar på krafterna men som också ingår i en prästs arbetsuppgifter och kanske hör till det som gör prästens situation så speciell många gånger. Själv var jag i Malung förra helgen och repeterade hela lördagen inför söndagens Jubilatedag med deltagare av körsångare från hela Västerås stift, där vi framförde Schuberts mässa i G-dur med mässfirandet integrerat i musiken och avslutade med Mozarts Santa Maria, Mater Dei, eftersom det var Jungfru Marie bebådelsedag. En härlig gudstjänst med fullsatt kyrka och många kommunikanter. Under veckan har vi i Nås haft blåst och värme och nästan all snö har försvunnit väldigt fort, Västerdalälven sköljde i torsdags, vilket är ganska normalt trots allt prat om klimatförändring i medierna. I morgon far Else-Britt och jag till Siljansnäs för att fira mässa och kommande vecka blir det troligen städning i trädgården efter vintern, om vädret tillåter. Vi önskar Dig och familjen inkl. Hugo, Bucky och Alexi en fin kommande vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Kul att Jubilatedagen blev lyckad och att det kom många.

   Att vara kyrkoherde innebär att man har ett arbetsgivaransvar. Det är väl egentligen ända gången jag tycker att det kan bli jobbigt. Inte varje gång men när regler och lagar krockar med mina personliga värderingar. Det kan vara åt båda hållen.

   Lycka till med städningen och ha en fin mässa i morgon. Själv ska jag leda mässan i Järfälla tillsammans med pastorsadjunkten. Han ska predika och leda nattvarden, det övriga leder jag.

   Jag önskar dig och Else-Britt en fin helg och vecka.

   Radera
 5. God morgon Krister och alla krysslösare.
  Här i Lockne, Jämtland blåser det och snön sjunker undan. Men det lär nog finnas kvar snö ett tag till.
  Jag har också lyssnat på "Ring så spelar vi" tillsammans med min 15 år gamla katt Misse.
  Lycka till alla krysslösare.
  /Ulla

  SvaraRadera
 6. God morgon Krister! Nu sitter vi här Axmar och gläds åt solen!

  SvaraRadera
 7. God morgon Krister och alla andra från ett vårlikt Bromölla, I morgon är det gudstjänst i Ivetofta med gospelkör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Önskar er en fin gudstjänst. Själv ska jag leda högmässan i Järfälla kyrka tillsammans med pastorsadjunkten.

   Radera
 8. God morgon hälsar vi från ett soligt Dorotea omkring 0 gr

  Önskar er lycka till med kryssandet.
  Info till dig Krister! På campingen i Dorotea har de byggt en restaurantkåta med platser för C:a 100 pers.
  De serverar mycket god mat av lokalt producerade råvaror!
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina och Kjell.

   Det låter spännande. Det blir en tur norrut men jag är inte säker på när. Min fru vill till Frankrike så det går före.

   Radera
 9. Det blev Vår Frelsers Kirke på Christianshavn och en lång vandring upp i spiran förra lördagen. Väl värt ett besök. Nu klarblå himmel och dags igen. Kryssa lugnt från Ljunghusen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Håkan.

   Det är en av Danmarks finaste kyrkor.

   Radera
 10. God morgon Krister och alla kryssare! Här i Bryssel skiner solen och det är riktigt skönt och vackert ute.
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Birgitta.

   Hoppas att du får tid att njuta.

   Radera
 11. Godmorgon Krister och andra krysslösare från ett soligt Norrtälje

  SvaraRadera
 12. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Mulet väder i Stenstorp.Blir väl soligt fram på dagen.Lycka till idag!

  SvaraRadera
 13. God Morgon Krister och alla kryssvänner!

  SvaraRadera
 14. Godmorgon! Krister med familj o djur och alla krysslösare! Soligt o vårlikt i Karlskrona. Jag har lyssnat på ring så spelar vi. Inatt blir det sommartid klockan flyttas fram en timme. Lycka till med kryssandet nu hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 15. God morgon Krister och alla andra kryssare.

  SvaraRadera
 16. God morgon solen skiner + 6,5 grader. Härligt. Försökte skynda fram våren igår genom att hacka is så idag har jag ont i ryggen. Man lär sig aldrig. Nu börjar vi med krysset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Var rädd om dig och din rygg.

   Radera
 17. God morgon önskar jag dig Krister och givetvis alla andra kryssälskare här

  SvaraRadera
 18. V4 Andersson Jessica

  SvaraRadera
 19. L2 Peru. Där var jag för ett år sedan.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 20. Fast är det inte Schumann?

  SvaraRadera
 21. V7 Art Garfunkel

  SvaraRadera
 22. Men rutorna räcker ju inte till SCHUMAN??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var hans förnamn som efterfrågades.

   Robert Schumann

   Radera
 23. Nej?! Måste bli MOZART, annars går ju inte ART in,,,

  SvaraRadera
 24. TRÄUMEREI AV ROBERT SCHUMANN

  SvaraRadera
 25. Svar
  1. Lustig stavning om det ska vara Mozart

   Radera
 26. Det här är ju stor humor. FOlk har så bråttom att meddela svaren att de inte hinner höra frågan till slut, långt mindre se vad som passar i krysset. Själv tror jag det kommer en dubbelfråga på lodrätt 9 och vågrätt 12 som blir Gösta Linderholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur 17 ska det gå till???!!!
   Löser vi ens samma kryss ;) ,,,, hihihi

   Radera
 27. L1 Andreas Jonsson

  SvaraRadera
 28. Ska nog stavas Träumerei 😉

  SvaraRadera
 29. Svar
  1. SAD song’s say so much, som Elton John sjunger

   Radera
 30. V12 SAD SIR Elton John

  SvaraRadera
 31. Kul att gissa så
  V13 Madicken

  SvaraRadera
 32. En gång jag seglar i hamn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så EN på V 14 alltså ;)

   Radera
 33. V14 En gång jag seglar i hamn

  SvaraRadera
 34. Du saknar Eltons röst? Men han lever väl fortfarande? Eller missförstår jag dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vems inlägg syftar du på??! Blir svårt att svara annars

   Radera
  2. Menar Krister

   Radera
  3. Jag saknar hans röst vid framförandet av Sad songs.

   Radera
  4. Fast nu fattade jag vad du menar Krister. Ha ha ha. Det var ju en karaokeversion.

   Radera
 35. V.14 En gång jag seglar i hamn

  SvaraRadera
 36. V:14 EN (Gång jag seglar i hamn)

  SvaraRadera
 37. EN gång jag seglar i hamn

  SvaraRadera
 38. Jag tror att V5 blir specerier. Ha.ha

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många bokstäver dock.... Ha ha ha

   Radera
 39. God morgon/förmiddag Kriste och alla lösare. Vi brukar växla mellan att lösa krysset i sängen resp frukostbordet. Idag blev det vid frukosten. Vi önskar alla en god dag! Jarl och Ann, Hässelby

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Jarl och Ann.

   Varmt välkomna hit till bloggen.

   Radera
 40. V13 MADICKEN Piluttavisan

  SvaraRadera
 41. L 5: Britney SPEARS

  SvaraRadera
 42. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg på återseende.

  SvaraRadera
 43. Spears

  Tack för idag, trevlig helg!

  SvaraRadera
 44. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 45. Tack för idag!
  Nu ska det bakas till kyrkkaffet i morgon!!
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Christina och Kjell.

   Det låter spännande. Vad blir det?

   Radera
  2. Långpannebröd, m. Russin och linfrön.
   Enkelt och gott. "Livets bröd"!!!!
   Trevlig helg.

   Radera
  3. Låter gott!

   Tack detsamma, Christina och Kjell.

   Radera
 46. Tack för idag. Önskar er alla en trevlig helg

  SvaraRadera
 47. L 5 Britney Spears

  SvaraRadera
 48. Då var det slut för idag. På tisdag kommer grupp 1 där jag ingår att koka kaffe på Hedviggården på musikcaféet. Anderstorpskören kommer att sjunga där och vi hoppas att det kommer mycket folk. Jobbigt med trevligt. Ha en fortsatt trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, M.

   Hoppas att ni får en fin dag med Anderstorpskören.

   Radera
 49. Vi avslutar med SPEARS.
  I veckan ska vi ställa på vår husbil, för den ska in på service veckan därpå. Vi längtar efter att ta en tur nu.
  Jag önskar alla en fin vårhelg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   Jag hinner nog inte ställa i ordning vår husbil förrän om två veckor eftersom jag jobbar även nästa helg.

   Radera
 50. Tack för trevligt kryssande. Trevlig helg! Krister med familj o djur o alla krysslösare! Jag var ute o cyklade igår em. Jag håller på att klippa ner alla buskar både här hemma på tomten och ute på sommarstugetomten övriga familjen kör undan det vi hjälps åt skönt att bli av med avklippta grenarna. Vi har redan haft besök av 2 st katter på morgonen Zimbad o Tjorven mysigt med djur. Njut av vårsolen vi hörs nästa vecka hälsning Lisbeth

  SvaraRadera