lördag 24 augusti 2019

Melodikrysset vecka 34 - 2019

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en riktigt lång sovmorgon är jag beredd att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Jag sitter i husbilen som står uppställd på campingen i Grisslehamn. Vi fick den sista lediga platsen då vi kom ganska sent i går kväll.

I eftermiddag ska vi flytta oss till en god väns sommarstuga, där vi ska grilla. Någongång under eftermiddagen ska jag viga hans syster. Hon blir det fjärde syskonet, av fyra, som jag viger. Dessutom har jag vigt min väns dotter. Jag har även döpt sex barn och begravt tre personer i släkten.

I veckan har jag tackat av församlingens pastorsadjunkt som avslutat sin tid hos oss. Han flyttade till USA i tisdags där han fått en ledande pastorstjänst. I söndags var jag med då en tidigare medarbetare mottogs som kyrkoherde i Östhammar. Jag har också haft möte med församlingens arbetsledare, presenterat budgetförslag för Ekonomiutskottet och haft ärendeuttag inför nästa Kyrkoråds sammanträde.

I övrigt har jag haft några planeringsmöten med medarbetare, Svenska Kyrkans arbetsorganisation, stiftsprosten samt några enskilda samtal och ett begravningssamtal inför en kommande begravningsgudstjänst.

På min fritid har jag haft ett samtal på uppdrag av och ett sammanträde med Domkapitlet. I onsdags hade Domkapitlet avslutning för biskopen då vi åt lunch och genomförde en pilgrimsvandring tillsammans. Sist men inte minst har jag träffat min äldsta dotter över en middag på en väldigt trevlig restaurang.

Självklart har jag varit ute med Hugo på ett antal promenader. Just nu ligger han i dubbelsängen bak i husbilen tillsammans med min hustru och yngsta dotter. Alexi och Bucky har husse- och mattefritt därhemma.

Här i Grisslehamn är det strålande solsken och jag ser endast små molntussar långt bort i horisonten. Just nu är det 17 grader.

Så här ser mitt förslag till lösning ut i dag:

L 1 och V 5: Vi inleder dagens kryss med en Eldemansk dubbelfråga. Den börjar med "Fragancia" av Evert Taube. Därefter får vi lyssna till "Zero graviti" som Kate Miller-Heidke tävlade med i årets ESC för Australien.

L 2: Vi får höra en instrumental version av Elvis hit "Return to sender". För att man ska kunna skicka tillbaka ett brev behövs det en avsändare.

V 9: Shirley Bassey sjunger "What are you doing in the rest of your life" ur filmen "Happy ending". På svenska fick filmen titeln "I lust och nöd". Det var en passande fråga med tanke på mitt uppdrag i eftermiddag.

V 12: Israel vann ESC 1979 med "Hallelujah". Jag tror att gruppen hette "Milk and honey". Israel var det land som Gud lovade judarna. Det var ett land fyllt av mjölk och honung. Vad många inte vet är att hallelujah är ett imperativ som betyder "prisa Gud, ni män".

L 6: "Ekorren satt i granen" framfördes på flöjt. Jag skriver ekorrar i kryssplanen.

V 14: Per Gessle och "Gyllene tider" sjunger "Jag går och fiskar". För några år sedan var det yngsta dotterns favorit. När vi var ute med husvagnen brukade jag sjunga "Jag går diskar" när det var min tur att diska efter maten.

V 13: I filmen "Triumfens ögonblick" med musik av Vangelis så löper man väldigt mycket. Den handlar om löparna Harold Abrahams och Eric Liddell och hur de tränar inför OS i Paris 1924. En film jag sett flera gånger.

L 11: "Klas Klättermus" sjunger sin sång. Den är skriven av norrmannen Thorbjörn Egner.

V 10: "Wisex" sjunger "Mjölnarens Irene" som är skriven av Åke Gerhard och Leon Landgren.

L 3 och V 8: Ytterligare en av Eldemans konstruerade dubbelfrågor. Vi börjar med "Brevet från Lillan" av Evert Taube där hon önskar sig ett halsband av korall. Därefter får vi höra "Somliga går i trasiga skor" av Cornelis Vreewijk.

V 1 och L 4: Dagens tredje Eldemanska dubbelbörjar med musiken ur Mel Brooks film "Det våras för Frankenstein". Därefter får vi höra Inger Nilsson i rollen som "Pippi Långstrump" när hon sjunger ur "Pippi på de sju haven". Jag tror att sången heter "Kalle Teodor".

V 7: Vi går i mål med "Friends" och "När jag tänker på i morgon". De var med i melodifestivalen år 2000 med den. Jag skriver noll på V 7.

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var inte särkilt klurigt i dag heller. Det var endast den sista frågan som jag fick googla på.

Nu ska vi äta lunch innan vi åker ett par kilometer till platsen för vigselgudstjänst och grillfest.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg.

"Lovad vare Herren, ty han har hört min bön.
Herren är min styrka, min sköld, på honom förtröstar jag.
Jag fick hjälp och mitt hjärta jublar, hela min varelse tackar honom.
ur Psaltaren 28

135 kommentarer:

 1. Gomorron Krister , från ett soligt bäckerskär(Råneå) +17

  SvaraRadera
 2. God morgon Krister. Det måste kännas bra när man får viga en hel familj. Själva är Vi åter tillbaka i Nås efter förra veckans resa till Malmö med 3 dagars utbildningsseminarium tillsammans med c:a 2300 andra Herbalife-medlemmar i Norden. Else-Britts knä blir bättre och bättre och jag arbetar med en stor Stallventilation för leverans i början av september. I dag skiner solen och Else-Britt skall på kördag med Nås Kyrkokör medan jag får vara hemma och passa på att klippa gräset när det äntligen blir torrt väder. I morgon får vi fira mässa i Nås Kyrka på hemmaplan för en gångs skull. Vi önskar Dig och hela familjen med Hugo, Bucky och Alexi en härlig helg och en fin vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Det gläder mig att Else-Britts knä fortsätter att bli bättre.

   Jag önskar er en fin helg med körsång och mässa.

   Hälsa Else-Britt.

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare från ett soligt Ösmo och ute är det 16,2 grader varmt.
  I veckan har vi varit på Åland och hälsat på min kusin med fru.
  Lycka till med husbilslivet och dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Vi är endast ute över helgen men njuter för fullt. I höst blir det några helgturen då jag inte tjänstgör. Tyvärr arbetar min fru oftast då jag är ledig.

   Radera
 4. God Morgon från ett Mulet Skepplanda

  SvaraRadera
 5. God Morgon Krister med familj på campingen och god morgon alla kryssare.
  Henrietta

  SvaraRadera
 6. Hejsan Krister !
  Vilket underbart "jobb" du har.

  Hoppas krysset är lätt idag, vilket väder vi har lika 2018, såg på Minnen i facebook.

  Lycka till.! och kli,kli till Hugo och katterna-
  Så långt som till ett litet kli på sommarkatten går inte,ännu väldigt skygg och hungrig.
  🐈

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan, Mi.

   Ja, jag älskar mitt uppdrag och skulle inte kunna tänka mig att ha tjänst någon annanstans än i Järfälla.

   Har Prinzen fått en kompis?

   Radera
  2. Nja, inte direkt, men sedan slutet på April och början av Maj såg jag en liten svart panter käka solrosfrön, katter dras till mig när de är hungriga, så sedan dess serverar jag lite pate´och de bitar som Prinzen ratar. Misstänker att det är en hona för Prinzen gillar denna, för kommer det en hankatt, då lever Prinzen om och fräser. . Hon har blivit lite rund om magen. hoppas verkligen inte att hon är dräktig.Har försökt få fatt på någon som kan förbarma sig över katten. Bara nej överallt, ska sätta upp bilder. Om någon ger sig till känna. Fast jag tror de flyttat och lämnat katten kvar, så hemska är folk. Vidt blir det dyrt, matar ju även fåglarna0 duvorna, så vad bra att jag inte har utgifter på sprit och tobak längre. Det är min lott i livet ta hand om de som behöver lite extra.
   🎈✨

   Radera
 7. Godmorgon! Krister med familj o djur o alla kryssare! Strålande solsken i Blekinge Karlskrona idag. Lycka till med kryssandet idag! Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Gomorron alla kryssare från ett soligt och varmt Bromölla. I morgon åker vi till Växjö för att gratulera min svåger som fyller 85 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Önskar er ett fint firande.

   Radera
 9. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Mulet i Stenstorp, men 17 grader varmt! Blir nog sol i eftermiddag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Irene.

   Här ska bli halvmolnigt, vad det nu innebär.

   Radera
 10. God morgon alla trevliga lösare.

  SvaraRadera
 11. God morgon Krister och alla melodikryssare! Tillbringar helgen i Nyköpings skärgård.

  SvaraRadera
 12. God morgon. Idag skiner solen från en klar himmel. Detta efter att det igår öste ner regn hela dagen. Varannandagsväder! Nu börjar vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Vi hade också regn i går även om det blev uppehåll framåt kvällen.

   Radera
 13. God morgon Krister och alla krysslösare. Sol även i Lockne. Hängt en maskin med tvätt ute. Ska vara kyrkvärd på sommarens sista musikkväll i kväll. Ha det så gott med familj och Hugo.
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Tack. Jag önskar er en fin musikkväll.

   Radera
 14. Go morgon Krister från ett soligt Falun. Grisslehamn var jag och min man för 2 veckor sen tillsammans med hans bror och hans sambo....det blev dessutom en tur till Singö där jag köpte 5 delen i serien Singömorden....kan varmt rekommenderas att läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Majsan.

   Här är väldigt fint. Det är en plats vi gärna återkommer till.

   Radera
  2. Det förstår jag.....det gör vi oxå för det är min mans hemtrakter Hallstavik närmare bestämt....
   det är nått speciellt med närheten till havet och vatten

   Radera
 15. FRAGANCIA /AUSTRALIEN

  SvaraRadera
 16. God morgon. Return to Sender så det blir avsändare

  SvaraRadera
 17. ”Return to sender” är en attans bra låt

  SvaraRadera
 18. V 1: Frankenstein??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det blir det, så ska det bli spännande att höra hur han tänker illustrera det ;)

   Radera
 19. Svar
  1. Engelska filmen: Chariots of fire.

   Radera
  2. Vill minnas att även låten/ musikstycket heter just så också.

   Radera
 20. Blir nog en hel del dubbelfrågor, kanske tom trippel, med tanke på hur många frågor som är kvar,,,?

  SvaraRadera
 21. Leon Jag är sotarens Irene! Lol

  SvaraRadera
 22. L.3 Korall Brevet från lillan

  SvaraRadera
 23. Nu ökar chansningen på att V 1 faktiskt blir Frankenstein. Hihihi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och så blir det nog Nilsson sen?

   Radera
 24. V.1 Frankenstein L.4 Nilsson

  SvaraRadera
 25. jepp Frankenstein är det
  kul film dessutom
  inte minst Marty Feldman, underbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Klassiker!!

   Radera
 26. 7 blir nog NOLL eller NELL,,,?

  SvaraRadera
 27. undrar om man kan kamma NOLL på V7?

  SvaraRadera
 28. Tack för i dag! Trevlig helg önskar jag er alla!

  SvaraRadera
 29. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  På återseende.

  SvaraRadera
 30. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 31. Så var även detta kryss avklarat. Nu ska jag fortsätta med förberedelserna för kvällens kräftfest med fem goda vänner från Nynäshamn.
  Ha det bra på bröllopet och grillträffen. Jag önskar alla en skön sensommarhelg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   Önskar er en god och trevlig kräftskiva.

   Radera
 32. Så var det slut för idag. Igår kom sonen hem från en arbetsresa till Oslo och i morgon kommer dottern och mågen igen från en semestervecka i Kroatien, där var det varmt. På måndag börjar äldsta barnbarnet ett tre veckors arbete i Hemavan, han är egentligen placerad i Umeå som menuisier, som han kallar sig. Ha en fortsatt bra helg och vecka.

  SvaraRadera
 33. Trevlig helg till Krister m familj o djur o alla kryssare. Nu blir det loppis o sedan sommarstugan o bad njut av denna fina sommardag. Igår gick vi efter Marinens Musikkår i vita kostymer sista sommarkonserten till Stortorget sedan till Marinmuseet vi åt buffe där satt ute så varmt o skönt o var ombord på 3 st båtar. Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Lisbeth.

   Marinmuseet är verkligen värt ett besök.

   Radera
 34. Jaha, nu är det över.Kunde lite.
  Här i stan är det Södertäljefestivalen 23-25 /8
  Ska inte gå har varit på alla sedan 2012. Inte alls lika road längre. Inga artister som jag gillar. Stannar hemma och pysslar om Prinzen o städar av lite, det är aldrig fel.Köpte kräftor i går för 60 kr. på Netto , tinade 4 timmar i kallt vatten och sedan i kylen hela natten. Spanska från Louisiana.De förra färska var sand i krasade när jag åt. Usch. fem var okej.-
  Ha en fin fortsättning på dagen och helgen.
  Blir kanske en golfrunda i veckan som kommer,


  🐈🐈🐶🦋

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mi!

   Kräftor är en av årets höjdpunkter tycker jag. Jag skulle inte vilja äta det alltid men just eftersom man endast brukar göra det i augusti är det något jag längtar efter.

   Det blev endast en golfrunda denna vecka. Men nästa vecka ska jag och sonen spela en golftävling som övergår i en kräftskiva.

   Radera
  2. Helt Okej, verkar vara underbart umgås med med dina barn så mycket som du gör.

   Saknar mitt , men hon har ju en egen familj, och barnbarnen verkar inte bry sig om mig mycket.
   Ha det så bra 🎈🍏

   Radera