lördag 28 december 2019

Melodikrysset vecka 52 - 2019

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en lång sovmorgon, sitter jag åter vid köksbordet hemma i Jakobsberg, för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Sedan vi hördes för en vecka sedan, har jag i princip varit ledig. Jag har endast lett mässan på julnatten och deltagit i en minnesceremoni för de som dödats under demonstrationerna i Iran. Även om jag är ledig måste jag svara i telefon och besvara mejl, samt attestera räkning så de inte går till inkasso. Dessbättre har det inte ringt särskilt många och det har endast kommit några enstaka mejl. Dock kommer det alltid många räkningar så här vid årsslutet.

På julafton var hela familjen samlad här hemma. Efter vår traditionella middag bestående av dansk fläskstek delades det ut julklappar. Jag fick en jacka, en keps och tillsammans med min fru fick jag kaffe och en stektermometer. Till min fru och yngsta dotter gav jag en resa till London, sonen och äldsta dotter fick en Berlinresa.

I övrigt har jag tillbringat mina lediga dagar med att ta långa promenader med Hugo samt att se en rad olika filmer på Netflix. I går tittade jag på fyra filmer eftersom min fru, yngsta dotter, Hugo, Alexi och Bucky åkte till Karlskrona i går morse, för att hälsa på mina svärföräldrar.

Samtidigt som det känns lite tomt här hemma, så njuter jag av att rå om mig själv i ett par dagar. När man, som jag, arbetar med och för människor hela året, är det skönt att få vara ensam emellanåt.

Veckans största händelse är att min son nu är klar med sin bussförarutbildning. Han klarade i går det tredje och sista provet och får nu köra med passagerare.

Nästa lördag är vi London, så då kommer jag inte att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er under direktsändningen. Jag kommer att öppna kommentarsfältet så att ni kan umgås och hjälpa varandra där.

I Järfälla skiner solen för första gången på flera dagar. Det känns som vi fått lite vinter, eftersom det är minus 4 grader och det ligger pyttelite snö på marken. Dock ska det bli betydligt varmare i eftermiddag.

Så här ser förslaget till lösning på årets sista melodikryss, ut:

L 4: Vi inleder dagens kryss med en engelsk version av Roger Pontares "När vindarna viskar mitt namn" som han vann melodifestivalen 2000 med.

L 2 och V 8: Det är Lennart Hellsing som skrivet texterna om "Krakel Spektakel och Kusin Vitamin". Vem den kvinnliga skådespelaren är, får jag återkomma till. Det är Yvonne Lombard som gestaltar "Kusin Vitamin".

L 6: Det är väl Ada som är inleder sången "Oh boy, oh boy, oh boy?"

V 10 och L 5: Leo Sayer sjunger den oerhört vackra sången "When I need you". Det har jag självklart på min Spotify-lista.

L 11: Marilyn Monroe eller Norma Jean Baker sjunger "I wanna be loved by you". Det verkar som om Eldeman missat att hon hade ett e på slutet, dvs Jeane. Jag fick nyss ett mejl från Inger som hittat båda stavningarna på nätet. Tack för hjälpen Inger.

V 14: Vi får lyssna till en instrumental version av "The Beatles" vackra melodi "Love me do".

V 1 och L 3: Vi får lyssna en polonäs komponerad av Chopin. Jag tror att denna typ av musik kallas polonaise.

V 9: Ur "Titanic" får vi lyssna till Celine Dion och "My heart will go on". Det var väl isen som ställde till det i filmen?

V 12: Vi får höra en finstämd och vacker instrumental version av "Annies song".

V 16: "Sol och vår" framfördes av Inger Berggren i melodifestivalen 1962 och inte av Lily Berglund som jag först trodde.

L 13 och L 15: Dagens "Eldemanska fråga" inleds med "Säg det med leende" i instrumental version och därefter fick vi höra "Ja må han leva i många lyckliga år".

V 7: Vi går i mål med Lennart Palm i från Lerum som spelar Paul Simons "You can call me Al". Även den har jag i originalet på min Spotify-lista.

Därmed var årets sist kryss avklarat. Det innehöll en hel del klurigheter vilket gör att det var extra roligt idag.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er ett gott slut på 2019 och ett riktigt gott 2020. Nästa lördag är jag som sagt inte med under direktsändningen.

"Du som är trofast, hjälp mig, befria mig,
lyssna på mig och rädda mig.
Var min klippa dit jag kan fly,
borgen där jag finner räddning."
ur Psaltaren 71

256 kommentarer:

 1. Gomorron Krister,god fortsättning på helgen o ett gott nytt önskar jag er därnere i söderm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gomorron, Fellini.

   Jag önskar er detsamma däruppe i norr.

   Radera
 2. Godmorgon från ett lätt pudersnötäckt Skepplanda.
  Vi fick lite puder igår och det ligger kvar.

  SvaraRadera
 3. Godmorgon Krister och alla kryssare! Låter skönt att ha fått fira julen med familjen. Min barndoms jular firades oftast med far upptagen av allehanda gudstjänster och besök hos församlingsbor men tiderna har förändrats. Själva har Else-Britt och jag firat julhelgen hos min syster i Västergötland med Julnattsmässa i Låstad kyrka och Stefanosmässa i Tidavad, båda kyrkorna små kyrkor med en härlig gemenskap. Nu har vi kommit hem till Nås, där vi i natt hade -13 och snö täcker marken. Just nu har vi fint sparkföre och -8. Vi önskar Dig och familjen en God Fortsättning och ett Gott Slut på 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   För präster på landet är det fortfarande många uppdrag under julen. Vi är 12 präster i församlingen så vi delar på de gudstjänster som firas. Jag brukar få midnattsmässan.

   Låter som om ni haft en fin julhelg.

   Jag önskar dig och Else-Britt detsamma.

   Radera
  2. Tack, Krister. Jo, förr (på 50-talet) fanns ju ingen begränsning i en prästs tjänstgöring, mer en vardag varannan vecka ledig. En präst i församlingen och 2 i pastoratet med 2 kyrkor och ett kapell var en verklighet som inte finns i dag.

   Radera
 4. God morgon Krister och alla kryssare idag från ett soligt Värnamo. Vi passar på att hälsa på våra goda vänner, som vi firat nyår med sedan 1970/1971, med några få undantag.
  Julafton firade vi i Ronneby hos min mans brorsdotter med familj. Vi var 12 personer och tre hundar, som hade en mycket trevlig tid tillsammans.
  Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Det låter som om ni haft en fin och givande julhelg.

   Radera
 5. God morgon och ett gott nytt år önskar jag alla kryssare. På tisdag ska vi gå på nyårsbön i Gualövs kyrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   I Järfälla har vi de senaste åren firat en ekumenisk nyårsbön.

   Radera
 6. God morgon från Kåge. Morgonen har varit jättevacker med rosa himmel i öster. Jag vet inte hur många grader det är för utetermometern har lagt av. Men det känns kallt och igår kväll var det -16 här. Julen har varit lugn och skön. Dottern med familj firade jul i Hemavan där hennes äldre son arbetar och vi firade jul tillsammans med vår son. Lugnt och vilsamt. Nu börjar vi snart,

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Det låter som en skön och avkopplande jul.

   Radera
 7. Hejsan Krister !
  Vilka fina Julklappar-
  Hade ju köpt en fuskpäls på VeryVoga på nätet.min dotter blev så förtjust i den hennes ögon glittrade, så jag gav henne den, den var lite för trång åt mig.hon blev så tacksam. av henne fick jag en elektrisk filt, som jag inte kan koppla in förrän det finns kabel så det räcker fram till mig. Var väl snällt tänkt, men jag drar igen dörren med ett band, när Prinzen gått in eller ut på balkongen.
  I går var det något som ville jag skulle få ont.får inte må för bra tydligen, hade varit och stängt dörren.så helt plötsligt stöp jag rätt i golvet som en bowlingkägla och slog i båda knäna. Lite handikappad vill jag påstå.
  Även axeln och hägra höften slog jag i. Tack för att jag inte bröt något.. Det går över. Mitt X kallade mig Fru Papphammar, så vi får skratta åt det. Hahaha. Det blev tvärstopp hade sneakers på mig.

  Skönt att julen är över nu är det Nyårssmällarna som ska ta vid.
  Stackars Prinzen blir så rädd.

  Ha en fin tripp to London.
  💖🎈🎉🎄🎍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan, Mi.

   Det var snällt av dig att ge dottern jackan. En elfilt är aldrig fel, så länge man har ström.

   Ta det försiktigt och krya på dig.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Natten har varit kall. Minus 8 grader kallt! Burr! Nu skiner solen. Lycka till med krysset idag!

  SvaraRadera
 9. Godmorgon alla kryssare. Efter att vi firat julen tillsammans med vår son, hans sambo och vårt söta lilla barnbarn uppe i Narvik, är vi nu hemma igen. Här i Glommersträsk där jag och min fru bor, har vi nu drygt 70 cm snö. Snöskotrarna har kommit fram på allvar och ungdomarna leker med dem i snön på byns ängar.
  Hoppas att ni haft en trevlig och skön jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Tomas.

   Narvik låter som en fin plats att fira julen på. Har endast varit där en gång, men det var på sommaren.

   Radera
 10. God Morgon Krister och alla kryssvänner!
  Önskar Er alla Ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 11. Godmorgon från en snöigt och kallt Piteå. Vackert och ljust när solen kikar fram.


  Idag blir det lite pyssel här hemma fram till ikväll, då vi ska på lokal, för 50 års fest!! Jag är då klädd som flygvärdinna och maken som kapten.
  Temat är "Resa" blir spännande och se vad alla har på sig :D

  Önskar er alla en fin lördag

  Hejsvejs

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Annica.

   Det låter som om det blir en spännande och rolig fest.

   Tack detsamma.

   Hejsvejs

   Radera
 12. Godmorgon Krister med familj o djur o alla kryssare! Ett gott slut o Ett gott nytt år önskar jag ER. Gratulera sonen till att han blivit bussförare. Julhelgen har vi firat här hemma med 1 gäst dotterns kompis, då mamman reste till Kuba o hon bad att dottern skulle få fira jul hos oss o det var trevligt vi firade även juldagen ihop med hennes kompis. Lillflickan var sjuk feber på julafton fick ta alvedon sedan fick vår stora flicka förkylningen o jag blev jättesjuk igår feber 38,4 grader är inte pigg idag ska ligga o ta alvedon sen. Jag vill ändå inte missa melodikrysset. Lycka till med kryssandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth.

   Även du verkar ha haft en fin julhelg.

   Krya på dig.

   Radera
 13. God fortsättning, Krister och alla kryssare från ett frostigt Örtomta.

  SvaraRadera
 14. Go morgon och god fortsättning från ett kallt Falun - 7 grader

  SvaraRadera
 15. Godmorgonhälsning från Dorotea.
  ~10grader kallt
  Lycka till med kryssandet Christina och Kjell

  SvaraRadera
 16. L:4 NAMN (När vindarna viskar mitt NAMN)

  SvaraRadera
 17. God fortsättning Krister och alla krysslösare från ett vintrigt Lockne.
  /Ulla

  SvaraRadera
 18. God morgon Krister. Vaknade lite sent.

  SvaraRadera
 19. Marilyn Monroe= Norma JEAN

  SvaraRadera
 20. Är det fel? Stavas hennes namn inte jeane?

  SvaraRadera
 21. Lite konstigt när hon stavar Jeane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick veta via ett mejl att det på nätet även förekommer att hon stavas Jean.

   Radera
 22. Morgon. L11 Fast stavade hon inte Jeane?

  SvaraRadera
 23. Tycker jag med, att dom missat e-et.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt ett mejl jag fick så kan det även stavas Jean.

   Radera
 24. Svar
  1. Jag fick ett mejl under sändningen enligt vilket båda stavningarna förekommer på nätet.

   Radera
 25. Marylyn hette Norma Jeane så inget får plats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick veta, via ett mejl, att det på nätet också står Norma Jean.

   Radera
 26. God fortsättning. Ser kul ut i inledningen. Ett ord saknas nog men det blev då en speciell ordalydelse, manar till eftertanke så här i juletider. "... har jag i princip varit."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kontrollera vad jag skrivet. Men du verkar ha förstått vad jag menade.

   Radera
  2. Hej igen. Har nu lagt till ordet ledig även det stämmer att jag mest har varit...

   Radera
 27. Chopin polonaise

  SvaraRadera
 28. Titta ovan. Kyrkoherden har stavat Norma Jean Baker rätt. Så L11 borde vara Jean vilket gör v14 till me från Love me do.

  SvaraRadera
 29. Lennart Hellsing tror jag att han heter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för hjälpen Fia. Har rättat till det nu.

   TACK!

   Radera
  2. Jag var en gång kollega med hans dotter

   Radera
 30. 13: SÄG det med ett leende
  ÅR

  SvaraRadera
 31. Svar
  1. Konstaterade att det inte kunde vara Lily Berglund för då skulle det inte kunna vara Jean.

   Radera
 32. Tack för idag! Önskar er alla en trevlig helg och ett Gott Nytt År!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 33. Tack för trevligt X:ande.
  Ha nu en fortsatt trevlig helg.
  GOTT NYTT ÅR!!!
  På återseende

  SvaraRadera
 34. God fortsättning till er alla och gott nytt år. Vi ses nästa vecka i det nya decenniet.

  SvaraRadera
 35. Tack för i dag! Trevlig helg och Gott nytt år!

  SvaraRadera
 36. Tack för idag Gott Nytt År

  SvaraRadera
 37. Men Jean på L11 är fel ska stavas JEANE ser foto på hennes körkort där det står så
  nåväl, detta är ju bara lite kul på lördagen så det går nog bra ändå!
  Gott nytt år från Buddbyn alla kryssare och alla andra önskar jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick ett mejl under programmet där Inger berättade att hon sett båda stavningarna på nätet.

   Tack detsamma, Björn.

   Radera
 38. Så var det slut för i år. Jag önskar er alla ett riktig Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 39. Tack för idag och i år! Trevlig resa till London. Vår son och hans äldsta dotter ska också åka till London. Det är hennes 15-års present. Hon älskar Harry Potter och Ed Sheeran, så hon har mycke att se och höra där.
  Jag önskar alla en skön helg och Ett Gott Nytt År, så hoppas jag att vi ses och hörs nästa decennium!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Carin.

   Det är första gången för både min fru och dotter. Själv har jag varit i London ett 30-tal gånger.

   Jag önskar dig och de dina detsamma.

   Radera
 40. Tack för idag
  Svarade fel på flera idag men rätterade efterhand.
  Tack för hjälpen på några svåra för mig!
  Ska bli skitväder igen från -10 till +4 i morgon.
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Christina och Kjell.

   Även vi ska gå från minus till plus i morgon. När det gäller vädret så önskar jag att det varit tvärtom.

   Radera
  2. Gillar också när det är klart och kallt väder!!
   Gott Nytt!

   Radera
  3. Tack detsamma, Christina och Kjell.

   Radera
 41. Ganska bra kryss idag! Gott Slut o Gott Nytt år till ER Alla! Hörs igen 2020 hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 42. Både Inger Berggren och Lily Berglund sjöng melodin i Melodifestivalen, men Inger fick representera Sverige i ESC. (En artist sjöng till stor och en till liten orkester).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hans W och tusen tack för denna kunskap.

   Radera
 43. Tack för trevligt kryssande!
  Ha en trevlig Londonresa!
  Gott slut och ett Gott Nytt År! önskar jag alla! / @--}--

  SvaraRadera
 44. Glömde önska Er en trevlig resa till London. Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
 45. Någon som löser här idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det går inte så bra, hihi

   Radera
 46. Trevlig resa och god fortsättning.

  SvaraRadera
 47. Svar
  1. Det var ju en man som sjöng...

   Radera
 48. god morgon från Buddbyn
  hittade hit efter halvtid
  ligger i fas med kryssandet!
  men vad är hela titeln på V9?

  SvaraRadera
 49. V1 kleerup
  L3 Robyn

  SvaraRadera