lördag 21 november 2020

Melodikrysset vecka 47 - 2020

 God förmiddag alla melodikryssvänner!

Trots att jag vaknade tidigt i morse är jag något sen med alla förberedelser för att kunna lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Jag har skrivit och svarat på mejl samt suttit i telefon för att kontrollera vad som egentligen gäller efter regeringens beslut i går eftermiddag. Det är inte helt lätt att förstå och tolka vad 20 personer innebär i praktiken. Nu har jag dock fastnat för ett beslut efter samråd med biskop, justitiedepartementet och Kyrkorådets ordförande. Detta har jag mejlat ut till alla berörda i församlingen.

Hugo är hemma hos min äldsta dotter sedan i torsdags kväll. Det var hon som önskade att få ha honom ett par dagar. I går fick han följa med henne till jobbet där han säkert blev klappad av alla hennes kollegor. Alexi och Bucky ligger i vår säng sedan i går kväll. De springer till dörren så snart de hör minsta ljud. Jag tror att det för att de tror att Hugo kommer hem.

Min arbetsvecka har varit ovanligt intensiv. Jag har haft möte med ledningsgruppen för att förbereda församlingen inför de nya regeringsbeslut som aviserades i måndags och beslutades i går. Det endas som skiljde sig från vår planering var antalet deltagare vid begravning, men det är går ju snabbt att ändra från 8 till 20 även om det innehåller en del tolkningar som skiljer sig åt beroende på vem man frågar.

I övrigt har jag deltagit i, inte mindre än tre, digitala möten under veckan. Jag har också pratat ovanligt mycket i telefon samt svarat på väldigt många mejl. Regeringens och biskopsmötets beslut påverkar våra församlingsbor och de vi samverkar med i olika frågor. Det är jag som får stå till svars för dessa beslut vilket innebär att det blivit en del otrevliga mejl och telefonsamtal under veckan.

Jag har också blivit intervjuad av en präst som studerar till kyrkoherde och av en medarbetare som går kyrkans grundkurs samt haft avstämningssamtal med ytterligare någon av de som jag är direkt arbetsledare för. Sist men inte minst har jag lett församlingens Förbönsmässa. Jag hoppas att vi snart kan återuppta vårt gudstjänstfirande på det sätt som vi brukar, men från och med nästa tisdag får vi inte samlas mer än 8 personer till gudstjänst.

På min fritid har jag varit hos min äldsta dotter på middag. De andra dagarna har jag antingen arbetat eller tittat på tv.

I Järfälla har det blivit mycket kyligare. Just nu är det molnigt och 3 grader. Det ser ut att bli regn senare under dagen. I torsdags fick vi faktiskt en och annan snöflinga.

Med tanke på att jag kom igång sent, kommer jag att svara på kommentarer efter sändningen.

Sä här ser förslaget till lösning ut idag:

V 1: Vi inleder dagens kryss med en sång på, vad jag tror är portugisiska. Det musikstil kallas bossa-nova.

L 5 och V 10: Denna tvådelade fråga, tidigare kallad "Eldemansk dubbelfråga av mig, inleds med Lisa Ekdahls "Vem vet" i en instrumental version. Därefter får vi höra Cornelis "Somliga går i trasiga skor", även den instrumentalt.

L 8 och V 9: "Ronny" och "Ragge" sjunger "Det är sommar". De heter i verkligheten Fredde Granberg och Peter Settman.

L 2 och V 14: Ulf Peder Olrog är upphovsman till "Se Sundbyberg och sedan dö".

L 7: Bröderna Herreys sjunger "Diggi-loo-diggi-ley" som de vann ESC med 1984.

L 4: Vi får lyssna till ytterligare en Cornelis låt, nämligen "Nudistpolka", som egentligen är komponerad av Evert Taube.

V 11: Det är Ella Fitzgerald som sjunger en sång som jag tror heter "Undecided".

L 12: Musiken är hämtad från filmen "1939" och heter "Min arm omkring din hals". Tack för hjälpen i kommentarerna av bland annat Pia.

V 15: "Grus i dojan" utan "Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar". Innan man kan tillverka grädde måste man mjölka.

V 13: "My little pony" är ett varumärke som jag kommit i kontakt med då min guddotter och min äldsta dotter var små.

L 6: Amy Diamond sjunger "Bigs gun". Numera kallar hon sig endast Amy.

V 7 och L 3: Vi går i mål med Harry Styles som sjunger en sång som jag tror heter "Treat people with kindness".

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var inte särskilt svårt idag.

Nu ska jag svara på ytterligare mejl och ringa ett antal samtal innan jag förhoppningsvis får spela bowling. Vi får se hur det ser ut i hallen inan jag beslutar mig. På träningar får vi endast spela en person per bana och inte ha någon kroppskontakt.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en så fin helg och bra vecka som möjligt. Nu hjälps vi åt att begränsa smittspridningen genom att hålla 8 personers gränsen.

"Men du är densamme,
dina år har inget slut.
Dina tjänares barn ska bo här
och deras barn leva trygga hos dig."
ur Psaltaren 102

150 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla andra kryssare. I natt hade vi -6 och stjärnklart men morgonen förbyttes i snöfall och sedan plusgrader och blåst. En kontrast till vackra gårdagens sol och några minusgrader. I morse var det tomt på fågelmaten, så när automaten var återfylld med jordnötter hann jag knappt hänga tillbaka den innan talgoxar, blåmesar och en hackspett var där och försåg sig. Veckan har annars varit arbete med leveranser och sökningar efter paket på vift som slutade att jag fick åka till Borlänge och hämta felsorterat gods. Annars har vi promenerat och försökt hålla oss igång så mycket som möjligt. I söndags var alla gudstjänster inställda och lär så förbli till jul här i Dalarna, så det blir tungt en tid framöver att inte kunna fira mässa. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen inkl Hugo, Alexi och Bucky en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten.

   Vad skönt att ni håller i gång med promenader. Jag blir också glad över er omsorg om fåglarna. I Gamla Testamentet är fågelsången ett tecken för Guds närvaro.

   Vi har också ändrat gudstjänster till öppen kyrka där man kan tända ljus, be och ha ett samtal med prästen eller någon annan samt ta emot enskild kommunion. Vi kommer också att be förbön med tacksägelser.

   Jag önskar dig och Else-Britt detsamma.

   Radera
 2. Gomorron Krister, äntligen tillbaka efter sjukdom o annat skit. Lule är vitt, skönt. I övrigt så är det ganska bra häruppe. Hoppas att det är bra med er därnere. Hälsa alla o hunden också 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gomorron, Fellini.

   Här nere har vi det också ganska bra.

   Skönt att du kryat på dig.

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare från ett mulet, regnigt och blåsigt Ösmo. Ute är det +4 grader.
  I veckan var jag housen ögonläkare, som konstaterade att jag fått grå starr på båda ögonen. Men som läget är nu vill jag vänta med operationerna tills pandemin lugnat sig. Än så länge ser jag skapligt.
  Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Det verkar att vara klokt att avvakta med en operation om den inte är absolut nödvändig.

   Radera
 4. God morgon! Lördagshälsningar från Lilla Edet.Här är det regn och blåst, har varit så en stor del av natten. 8 plusgrader.

  SvaraRadera
 5. Godmorgon Krister med familj o djur o alla kryssare! I torsdags natt kom första snön i Karlskrona och på fredagen var hela min bil infryst i snö och is på rutorna usch! nu börjar eländet. Varje årstid är fin men vintern är kall, ok men det finns tillgång till mycket varma goa kläder det är iallafall en tröst. Jag är en sommarmänniska gilla att bada och sola. Lycka till med kryssandet idag! hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth.

   Själv älskar jag höst och vinter, men vi är ju olika.

   Radera
 6. God morgon Krister och alla kryssare från ett kallt och blött Örtomta,brr!

  SvaraRadera
 7. Godmorgon Krister och alla krysslösare.
  I Lockne blåser det idag.
  Ja dessa pandemitider orsakar problem.
  Hoppas du får vara något ledig i helgen.
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Hoppas kunna spela lite bowling i eftermiddag, men det beror på hur mycket folk det är i hallen. Är det för många så avstår jag.

   Radera
 8. Godmorgon på er alla. 🌺

  Här i Piteå ligger snön så vit och fin, inte mycket, men det räcker. Några plusgrader...

  Ikväll så ska vi sitta ute i vår grillhörna med vänner. Grilla lite korv och mysa. Det ser vi framemot hela familjen.

  Önskar er en fin fortsatt dag 🌺

  Hejsvejs 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Annica.

   Önskar er en coronasäker och trevlig grillafton.

   Tack detsamma.

   Hejsvejs.

   Radera
 9. Godmorgon från ett grått och vått Björkhagen 🌧💨 .

  SvaraRadera
 10. God Morgon Krister och alla kryssare från ett vitt Västernorrland.

  SvaraRadera
 11. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare!

  SvaraRadera
 12. En mulen och smårolig hälsning från Gällersta! Frukosten invändiga och en kopp te extra finns redo! Promenad blir det i eftermiddag! Gudstjänst via datorn i morgon. Jarl och Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Jarl och Ann.

   Önskar er en fin promenad och en givande gudstjänst.

   Radera
 13. Regn o grått och så regn o grått ! Inget att göra åt tur att vi har tak över huvudet. Finns de som inte ens har det.... Trevlig lördagskryss från Nyköping till Dig Krister och alla som nu sitter och prövar lyckan med att lösa krysset

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Nyköping.

   Fint att tänka på de som saknar vad vi äger i överflöd.

   Radera
 14. Hej Krister och alla kryssare från ett lite snövitt Falun

  SvaraRadera
 15. Vi hälsar god morgon från ett vintrigt Dorotea!!
  Christdina och Kjell

  SvaraRadera
 16. Jag har inte heller lyckats lista ut om 20 personer vid begravningen är brutto eller netto!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som deltagare räknas de som är där för att sörja. De som är där för att jobba går utöver de tjugo.

   Radera
  2. Det tror jag du missförstått.

   Radera
  3. Det är ju tur att man inte behöver gissa för att få det utrett. Polisen, vars uppgift det är att tolka denna bestämmelse skriver:

   ”Vad ingår i definitionen deltagare?

   I begreppet deltagare inräknas enligt huvudregeln de personer som samtidigt besöker evenemanget, exempelvis publik som samlas för att bevittna evenemanget eller besöker danstillställning. I begreppet inräknas alltså inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören. Inte heller polis eller annan säkerhetspersonal är att anses som deltagare. Köer utanför till exempel en krog räknas inte som deltagare.”

   https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/allman-sammankomst/

   Radera
  4. Tack, Mats, för att Du skapade klarhet! :-)

   Radera
  5. Hej Thorsten.

   Jag har gjort samma bedömning som Mats efter samråd med justitiedepartementet.Skillnaden är att jag definierat vilka som är funktionärer, det vill säga de som är anställda för att sammankomsten ska kunna äga rum.

   Det är polisen som uttolkar vad regeringens beslut innebär och deras praxis är att räkna som Mats skriver.

   När det gäller dop och vigslar följer jag biskopsmötets råd som är striktare än vad polisen brukar tillämpa.

   Radera
 17. jag förstår inte riktigt klagandet på dubbelfrågorna, det där att de inte alls hänger ihop. Det är ju exakt som om han kört dem en och en, gissar att det är ett sätt att spara tid. Man hinner med fler om man bakar samman dem när det ändå är liknande frågeställningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag driver med mig själv. Jag har tidigare klagat på dem, men numera tycker jag att det är tydligt att det är en tvådelad fråga och ingen dubbelfråga.

   Alltså jag klagar inte utan tillrättavisar mig själv.

   Radera
 18. Ulf Peter Olrog
  Se Sundbyberg och....

  SvaraRadera
 19. L 2 - Olrog
  V 14 - SE Sundbyberg

  SvaraRadera
 20. Gomorron alla ledsna under coronakrisen från Bengt i Bromölla

  SvaraRadera
 21. Godmorgon Krister, en hälsning från Gullbrannagården och Halmstad. Här är det +5 grader, regn och blåst..
  Krävs ett trevlig melodikryss för att pigga upp dagen :-), varma hälsningar Ewa

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ewa.

   Ja, humöret har inte varit på topp i veckan, men efter ett trevlig kryss är det betydligt bättre.

   Varma hälsningar till dig/er

   Radera
 22. Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar 😁
  MJÖLKA.

  SvaraRadera
 23. Svar
  1. Tack!

   Då missuppfattade jag frågeställningen.

   Radera
 24. Tack för idag, alla. Lycka till med dragningen nästa helg. Ha nu en fin helg så hörs vi nästa vecka ;)

  SvaraRadera
 25. Tack för i dag.
  Trevlig samvaro på distans!!
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
 26. Tack för idag. Trevlig helg önskar jag er alla, trots ruskväder i hela landet. Njut inomhus istället!

  SvaraRadera
 27. Tack för idag. Nu skall jag fortsätta rensa i mitt ”bibliotek”. Nästa år ska vi flytta till en lägenhet och då får inte alla mina böcker plats.
  Jag önskar alla en skön hösthelg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   Lycka till med gallringen.

   Radera
 28. Hej!
  Nudistpolka är ju skriven av Taube men har framförts av både Taube o Cornelis.
  Trevlig helg!
  Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agneta!

   Jag hörde det av Eldeman och har rättat det.

   Tack för hjälpen och tack detsamma.

   Radera
 29. Hörde igår på tv att på begravningar får man just nu vara max 20 st sörjande, arbetande personal är därutöver. Tack för sällskap idag trevligt med lite hjärngympa o fin musik hörs nästa vecka. Trevlig Helg till Krister med familj o djur o alla kryssare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte den information som regeringen gått ut med, men det är den tolkning polisen brukar göra vad gäller ordningslagen.

   Tack detsamma, Lisbeth.

   Radera
 30. Krister, på L12 heter filmen med sången "Min arm om din hals" "1939". //Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod det av en tidigare kommentar. Jag missuppfattade frågan då jag tyckte mig höra att sången och filmen hade som titel.

   Tusen tack för hjälpen, Pia.

   Radera
 31. Hejsan Krister !
  Milda tider så svårt det var idag.
  Så har jag det på tungan, får inte fram det, tur jag har hjälp av dig och de andra kryssarna samt Vonkis.

  Åh vad Hugo ska längt efter Bucky och Alexi så familjen blir samlad igen.
  Så mysigt ni verkar ha det.
  Inget roligt vara ensam som jag är, bara katten, tur jag har honom. och så denna hemska
  Corona-Pandemin som tycks vilja bosätta sig i hela världen."Snurra min jord kasta av den."

  Må så gott och ha en fin helg vad som är kvar av den och veckan som kommer. Du verkar ha fullt upp aldrig sysslolös.

  Tack för din långa kommentar förra veckan.
  Hej från Mi 💚🦉🦋🐿🌷🍀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mi och tack för din kommentar.

   Svårigheten skiljer sig från person till person. Det är ju alltid lätt när man kan svaren och svårt när det är en fråga eller musikstil man inte kan.

   Ensamhet är ett riktigt gissel, särskilt när den är oönskad. Det är därför min äldsta dotter ville ha Hugo ett par dagar. Hon lever också i ensamhushåll och ska undvika kontakt med andra.

   Jag brukar fylla min tid med något, har svårt att sitta sysslolös.

   Önskar dig och Prinzen en så fin helg som är möjligt.

   Radera
  2. Tack så mycket, ska ta vara på den, ni är det bara Söndagen kvar. Solen kommer till oss idag. Då blir det en promenad i 7+grader
   Skönt!

   Radera
 32. God morgon, Susanne.

  Jag har inte hunnit med frukost ännu. Hoppas att mina nya direktiv ska var enkla att förstå och tillämpa.

  Är någon missnöjd så får de begära prövning hos biskopen och polisen.

  SvaraRadera
 33. Varsågod Krister🌷Var rädd om dej 🙏
  //Pia

  SvaraRadera
 34. för kännedom Amy Diamond heter numera Amy Deasismont kollat på nätet.

  SvaraRadera