lördag 5 december 2020

Melodikrysset vecka 49 - 2020

 God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter en relativt lång sovmorgon sitter jag vid köksbordet, hemma på Söderhöjden i Jakobsberg, i god tid för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Hugo ligger bredvid min fru i sängen efter att de tillsammans tagit en morgonpromenad. Alexi ligger i katternas transportbur och Bucky ligger i Hugos. Där kommer de sannolikt att ligga ett par timmar till.

Sedan vi hördes förra helgen har jag haft en lugn arbetsvecka. Normalt sett är detta en hektisk tid i församlingen men regeringens och FHM bestämmelser och rekommendationer gör att nästan all vår verksamhet har pausats eller senarelagts.

Jag har i veckan haft de sista avstämningssamtalen med de 11 medarbetarna som jag är direkt arbetsledare för. Dessutom har jag haft styrelsemöte med Kyrkans begravningsbyrå och videomöte med ledningsgruppen från en annan församling angående alternativ för förvaltning av församlingens tillgångar.

Dessutom har jag haft videomöte med de specialister som ingår i kyrkoherdegruppen. Det var första gången vi hade möte via datorn. Jag tror tyvärr att det i framtiden kommer att bli allt vanligare då man sparar tid och påverkar miljön mindre genom att ingen behöver resa.

Utöver detta hade jag i går korum då min förra arbetsgivare, K 1, firade minnet av slaget vid Lund 1676. Det var en enkel ceremoni, med få deltagare, på kaserngården i mörker och hällande regn. Jag såg inte mina egna anteckningar och bladen i psalmboken blev genomblöta.

Alla veckans skrivuppgifter och administration har jag skött hemifrån.

Sist men inte minst har jag lett en vigselgudstjänst och en begravningsgudstjänst. Dottern till den avlidna höll ett fantastiskt fint tal och en av barnbarnen läste en dikt som fångade sorgen på ett par meningar.

På min fritid har jag spelat bowling och handlat de julklappar som inte går att beställa på nätet eller där fraktkostnaden är oproportionerligt hög i förhållande till priset på julklappen. Övriga julklappar har jag beställt på nätet. Jag har aldrig varit klar med att handla julklappar innan den 4 december någon gång tidigare.

I Järfälla har det varit grått och trist hela veckan och det har blivit mildare. Just nu har vi moln och dimma. Temperaturen är 6 grader.

I eftermiddag ska jag spela bowling med en kompis och i morgon ska vi fira min fru som fyllt år i veckan. Det blir en trerättersmiddag med den närmsta familjen. Sonen kan inte delta i morgon så han och jag ska laga en trerättersmiddag till henne i veckan.

Så här ser förslaget till lösning ut idag:

L 1: Dagens kryss inleds med signaturen till tv-serien "Skärgårdsdoktorn". Jag har alla Stefan Nilsson kända kompositioner som en egen Spotify-lista. Det är oerhört rogivande att lyssna till dem när man har svårt att somna.

V 10: Robyn sjunger en sång som enligt Eldeman heter "Honey" och inte som jag trodde "Do it again". Jag har väldigt svårt att höra orden hon sjunger trots att jag har hörapparaterna på mig. Det är något med artikuleringen.

L 11: Bertil Boo sjunger "Violer till mor".

V 13: Vi får höra en svensk version av ABBA´s fina sång "I do x 5)

L 4: Musiken arbetar sig till en tilltagande styrka. Det kallas crescendo.

V 5: Sången var signaturmelodi för tv-serien "Krutgubbar". Det var en av mina favoritserier i yngre år. Framför allt gillade jag hemvärnsgubben som skrek "No panic" hela tiden. På engelska hette den "Dad´s army".

L 2: Vi får lyssna till den engelska versionen, "Take me to your heaven", av Charlotte Perrellis "Tusen och en natt" som hon vann ESC med 1999. Jag tror att det är hon som sjunger.

V 7: Jim Reeves sjunger "Adios amigo". Han måste ha en av historiens vackrast röster.

L 3 och V 9: Denna tvådelade fråga inleds med melodin till en sång om en abborre, kan den hetta "Abborren och våren"? Eller var det "Balladen om den tama abborren"? Därefter får vi lyssna till "Ekorren satt i granen". Jag skriver abborre och ekorre.

L 6: Vi får höra en sång ur Franz Lehàrs "Greven av Luxemburg".

V 8: På, vad jag tror är portugisiska, får vi höra "Det finns bara en av oss". Det var inte många veckor sedan den var med i krysset, men då med ett annat svar. I kommentarerna får jag av Emma veta att sången framfördes på spanska. Tack Emma!

L 12: Vi går i mål med Melissa Horn som sjunger "Regnet".

Därmed var dagens kryss avklarat. Det bjöd inte på några större klurigheter. Det enda jag är osäker på är vilken melodi som spelades och skulle ge svaret abborre på L 3. Jag har endast behövt googla på hur man stavar crescendo.

Nu ska jag göra mig klar för bowlingen innan jag tar en promenad med Hugo.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fin andra adventshelg och kommande vecka.

"Jag vill höra vad Gud säger.
Herren förkunnar välgång
för sitt folk och sina trogna
och för redbara."
ur Psaltaren 85

161 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla kryssare från ett grått Ösmo. Men det regnar inte i alla fall.
  I går var vi i Grödinge kyrka på en mycket fin begravning. Det var min väninnas man, som tyvärr gått bort. Min väninna och jag har känt varandra i över 70 år.
  Lycka till med dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 2. God morgon Krister! Idag blir det inget kryss för mig, vi ska hjälpa ena dottern med flytt. Hon kommer bo nästan granne med O. :-) Önskar dig och alla andra en trevlig stund och en fortsatt trevlig lördag

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Susanne.

   Lycka till med flytten. Det är ett mysigt område.

   Jag önskar dig och de dina detsamma.

   Radera
 3. God morgon från ett gråmulet Skepplanda

  SvaraRadera
 4. God Morgon, Krister med Resten ;)
  Slaskigt i VästerNorrland idag, blää!
  Lycka till med dragningen ;)

  SvaraRadera
 5. God morgon Krister och alla andra kryssare. Trevligt att läsa att trots alla restriktioner finns folk som gifter sig i dessa tider. Begravning kan ju bli väldigt fina gudstjänster också. I dag blev det sovmorgon även hos oss efter en något turbulent vecka med flera digitala utbildningar, som ibland tenderar till att bli för långa, då det inte alls är samma sak att tala via datorn som att tala direkt till publiken från en scen. Ibland blir det svårt att hålla koncentrationen uppe, även om talarens budskap är aldrig så bra. Däremot uppskattar jag högmässorna från Laurentiistiftelsen som fortfarande sänds utan besökare men autentiskt. Man kan leva med på ett annat sätt i en direktsänd än en inspelad gudstjänst. I övrigt kämpar vi på i vår sociala distans och hoppas att detta tillstånd kan släppa snart. Else-Britt och jag önskar Dig och familjen med Hugo, Alexi och Bucky en fin 2 Advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Jag tycker också att jag blir tröttare efter videomöten. Det krävs mycket mer koncentration än vid ett möte IRL.

   I Järfälla fortsätter vi att erbjuda enskild kommunion på ett coronasäkert sätt. Även om man känner sig delaktig via nätet eller tv:n får man ju inte ta emot nattvarden på det sättet.

   Jag önskar dig och Else-Britt detsamma.

   Radera
  2. Tyvärr får det bli en resa till Järfälla för att kunna få kommunion för tillfället. Har inte lyckats övertala någon präst ännu här i närheten att hjälpa oss. Trevlig helg!

   Radera
  3. Enskild kommunion ska väl prästen dela ut till den som önskar?

   Trevlig helg.

   Radera
  4. Thorsten, du får påminna era präster om "löftena", enskild kommunion ska delas ut till de som vill ha :)

   Radera
 6. God morgon Krister. Mvh iren

  SvaraRadera
 7. Godmorgon på er alla, men främst du Krister🤗

  Idag så är det grått och mulet i Piteå. Och några plusgrader... Tyvärr..

  Jag tror att vi aldrig, haft det så rent och organiserat i vårt hem. 😄

  Går igenom skåp och lådor. Garage och förråd. Frysar och skafferier.

  Det känns så underbart befriande att kunna hitta och se vart saker och ting är.

  Ikväll blir det grillning med vänner i vår grillhörna.

  Ha en fin dag på er alla.

  Hejsvejs
  Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Annica.

   Det kallar jag en rejäl julstädning.

   Hoppas att ni får en fin grillkväll.

   Önskar dig och de dina en fin dag tillbaka.

   Hejsvejs

   Radera
 8. Godmorgon Krister med familj o djur o alla kryssare! Jag har lyssnat på ring så spelar vi sen kl 8. Vi åt tacos igår kväll och tittade på idolfinalen. Lycka till med kryssandet idag. Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth.

   Hos oss blev det "På spåret".

   Radera
 9. Godmorgon Krister , nu är vi på,väg till Stockholm i dimma. Ska hälsa på barnbarnen o ha en utedag med familjen sen hemåt igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ewa.

   Det låter som en trevlig lördag.

   Kör försiktigt.

   Radera
 10. God morgon Krister och alla kryssare från ett dimmigt Örtomta.

  Birgitta

  SvaraRadera
 11. God morgon alla, grått och disigt i Åtvid.

  SvaraRadera
 12. Godmorgon Krister och alla krysslösare.
  I Lockne är det mulet och någon plusgrad.
  Trevlig helg och hoppas middagen blir lyckad. /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Det hoppas jag också att de ska bli. Har lagt ner ganska många timmar på att komponera både middagen i morgon och på onsdag.

   Radera
 13. Godmorgon alla kryssade nu har min fru och jag klarat av covid19 är tillbaka igen är väl immun några månader framåt.Det gick bra utan sjukhusvård.Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Skåning.

   Välkommen tillbaka. Skönt att ni kryat på er.

   Radera
  2. Vad skönt att höra att det gått "bra" för er, jag hoppas på detsamma för mig (bekräftades positiv i torsd, men "vetat" sedan i söndags)

   Radera
 14. God morgon herden och alla andra från ett grått men varmt Bromölla.

  SvaraRadera
 15. L 1 - skärgårdsdoktorn, va?

  SvaraRadera
 16. God morgon frå ett Dorotea med blött väder!
  Lycka till med kryssandet.
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 17. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare. Första Melodikrysset på nya adressen i Skövde.

  SvaraRadera
 18. Försöker kommentera, har inte gått så bra på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M.

   Det brukar fungera bättre om man använder Chrome som webb-läsare.

   Radera
  2. jag har Firefox, funkar fint med den.

   Radera
 19. L 2 - Tusen (och en natt)

  SvaraRadera
 20. Två Orrar, men ingen fågel ;)

  SvaraRadera
 21. Underbar sångerska. Mitt minne när jag satt på 1;a bänk i Globen

  SvaraRadera
 22. Min portugisiska sambo säger att det är spanska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag som inte kan något av språken har svårt att höra skillnad.

   Radera
 23. Melissa Horn
  Tack för idag, trevlig helg och en fridfull andra advent:)
  Birgitta

  SvaraRadera
 24. Tack för idag. Trevlig helg och andra advent alla

  SvaraRadera
 25. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg och en trevlig 2:dra advent.
  På återseende.

  SvaraRadera
 26. Tack för idag, alla. Ha nu en fin helg, trotts det "sunkiga" vädret. Lycka till med dragning nästa helg så ses vi då ;)

  SvaraRadera
 27. Tack för idag!
  Startade lite efter, men kom ikapp!!
  Önskar fortsatt skön helg.
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 28. Tack för idag Trevlig Andra Advent

  SvaraRadera
 29. Tack för idag!
  Det går framåt för Jack, men tyvärr bröt han armen i veckan, när han fick en innebandyklubba över armen. Så nu är han gipsad, hela armen. Dagen innan blev hans lillasyster av med sitt gips på sin arm. Hon hade en spricka i sitt båtben, som nu är läkt.
  Vi skall också äta något gott i kväll, för min Krister och jag firar att vi varit tillsammans i 51 år idag. Tänk vad tiden går...
  Jag önskar alla en trevlig 2:a advent!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   Vad trist för Jack. Hoppas att det läker fort.

   Grattis till dig och Krister.

   Radera
 30. Hejsan Krister !
  Tack för viss hjälp idag. Mycket kunde jag själv.
  Känner mig glad idag. trots mörka vädret. Prinzen var sjuk igår spydde ner fyra småmattor. Så han fick vara utan mat igår. Kan vara något med tänderna, för han vill inte ha torrisarna. Idag piggare. Katter sover ju så mycket speciellt om det regnar.
  Hoppas Bucky och Alexi mår bra och fine lille Hugo också såklart. Alla i familjen med.
  Ha en fin helg vad som är kvar av den.
  Hej från Mi
  🎄🎈🐿🍁💚🐾🐾🐾🐾🐾🐾

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mi och tack detsamma.

   Hoppas att Prinzen kryar på sig snart.

   Alla våra husdjur mår utmärkt. I går jagade Alexi en bananfluga och hamnade i vattenskålarna.

   Radera
 31. Trevlig helg o andra advent önskar jag Krister med familj o djur o alla kryssare! Ska dricka glögg o äta pepparkakor med ädelost o lussekatt o tända ljus det är en mysig tid nu så fint med allt rött kuddar filtar dukar o tomtar blir så varmt o mysigt piggar upp. Jag älskar julen o njuter av allt belysning o allt också ute på stan, jag ska åka in till stan bara för att kika på all belysning när det mörknat idag. Tack för en trevlig stund idag. Tänk att du redan är klar med dina julklappar jag har inte ens börjat ännu./hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Lisbeth.

   Jag rekommendera att handla i god tid på nätet. De flesta bjuder på frakten i dessa tider medan andra tar nästa lika mycket för frakten som presenten kostar.

   Ha en trevlig stund på Karlskronas gator.

   Radera