lördag 30 januari 2021

Melodikrysset vecka 4 - 2021

 God förmiddag alla melodikryssvänner!

Efter mina sedvanliga lördagsrutiner, sitter jag nu framför datorn, vid köksbordet hemma i Jakobsberg, för att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er.

Hugo har efter morgonpromenaden lagt sig i min frus säng tillsammans med Bucky. Alexi ligger som vanligt i min säng. Det är roligt att se att djuren i princip har samma rutiner varje dag. Och sedan ändrar de plötsligt sina rutiner efter ett tag för att fortsätta med de nya rutinerna under en tid, innan de ändras igen.

På jobbet har jag haft en väldigt lugn vecka. Jag har träffat en läkare från en av våra distriktsmottagningar. De kommer med största sannolikhet att vaccinera i våra lokaler. Jag har lovat att vi hjälper till med personal och att vi bjuder alla de nyvaccinerade på kaffe och tilltugg. Förhoppningsvis är det flera distriktsmottagningar som vill använda våra lokaler för covid-vaccinationer. Det är en väldigt meningsfull uppgift för mig och mina medarbetare nu när vi har pausat de flesta av våra verksamheter.

Jag har också haft ett digitalt möte med de medarbetare som jag är arbetsledare för. Vi kallar vår grupp för kyrkoherdegruppen och den består av 5 specialister som alla får sina uppdrag direkt från mig.

I torsdags hade jag en heldag tillsammans med arbetsledarna för våra tre kyrkliga arbetslag. Vi gick igenom ansvarsområde, samordningsansvar och hur vi ska samarbeta för att helheten ska bli så bra som möjligt. Mötet var väldigt konstruktivt och vi hann med allt som jag hade planerat trots att vi gick till en restaurang i närheten och åt lunch. När jag frågade om jag skulle ta räkningen på församlingen protesterade de andra och tyckte att vi kunde betala själva. För mig blev det en bekräftelse på att vi har samma grundvärderingar.

I övrigt har jag haft ett flertal samtal, av olika karaktär, en del över telefon och en del fysiskt. Jag har också haft lönesamtal med en av de tio medarbetare som jag har arbetsgivarsamtal med.

På min fritid har jag utöver promenader med Hugo spelat bowling, tittat på tv, lyssnat på radio och "läst" några ljudböcker.

I Järfälla har vi ett fantastiskt vinterväder. Det är endast enstaka moln på himlen så solen bryter fram det mesta av tiden. I morse när jag var ute med Hugo var det minus 10 grader. I öster gick solen upp och i väster hängde fullmånen på himlavalvet.

Så här ser förslaget till lösning ut idag:

L 9: Vi inleder dagens kryss med en otroligt vacker sång, "There must be an angel" med gruppen "Eurythmics". Sångerskan heter Annie Lennox.

V 13 och L 5: Denna tvådelade fråga inleds med en instrumental version av "Sven-Ingvars", "Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske". Därefter fick vi lyssna till "Han är min sång och min glädje", även den instrumentalt.

V 9: Ronny Eriksson sjunger "Force majeure" tillsammans med Anna-Lotta Larsson.

L 11: Musiken är hämtad från "Karlsson på taket". Visst heter sången "Världens bästa Karlsson"?

V 15: Shirley Clamp sjunger "It must have been love" i en svensk version. Då fick den titeln "När kärleken föds".

V 12: Jules Sylvains schlager heter "Får jag låna nyckeln, Ann-Marie".

L 14 och L 10: Mrs Miller framför "Strangers in the night". På svenska fick väl den titeln "Tusen och en natt"? 

V 1, L 6 och V 7: Jag förstår inte den finska texten men tycker att det låter som om Carl-Michael Bellman skulle kunna ha komponerat musiken. Vad heter den på svenska? Jag får i kommentarerna veta att sången heter "Liksom en herdinna, högtidsklädd", det är "Fredmans epistel nr 80". Tack för hjälpen.

V 4: "Wham" sjunger "Wake me up before you go go". En oerhört populär sång när jag var ung.

L 3: Musiken är hämtad från "Lilla huset på prärien". Det är många år sedan jag såg berättelserna om familjen Ingalls.

L 8: Molly Sandén, som är en av mina favoritsångerskor, sjunger "Youniverse" ur melodifestivalen 2016.

L 2: Vi går i mål med Owe Thörnqvist. I originalet sjöng han om "Albin och Pia".

Därmed var dagens kryss avklarat. Det var inte särskilt klurigt att fylla i krysset men jag har behövt googla för att få fram bakgrundsinformation och för att kontrollera stavningen. Jag fick också hjälp i kommentarerna med titeln till Bellmans sång.

Nu ska jag ta en promenad med Hugo innan jag ska spela bowling. Däremellan ska jag stanna till på den lokala restaurangen och hälsa på "gubbarna". Det är otroligt trevligt att samtala en stund med dem. De är allt mellan 50 och 88 år.

Jag tackar er alla för idag och önskar er en fortsatt trevlig lördag och en fin vecka.

"Herre, lär mig dina vägar, visa mig dina stigar.
Led mig i din sanning, lär mig du som är min Gud,
min räddare ständigt hoppas jag på dig."
ur Psaltaren 25

143 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla lösare! Vi löste bredbandsproblemet under veckan så idag växlar vi mellan krysset och slalom! En underbar dag med 9 gr kallt och strålande sol! Lycka till alla! Jarl och Ann i Gällersta

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Jarl och Ann.

   Vad bra att det löste sig.

   Radera
 2. God morgon Krister och alla kryssare från mitt köksbord i Ösmo. Ute är det fantastiskt vackert med sol och -10 grader. I förrgår fick vi 35-40 cm snö som är så fluffig och vacker.
  I går överlämnade vi vår övernattningslägenhet, som vi haft i nästan 18 år. Som läget är nu känns det skönt.
  Jack har börjat i skolan igen efter nästan ett helt år. Det är fantastiskt. Han har nu 100% donatorstamceller!
  Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Stort grattis till Jack. Nu håller vi tummarna och ber för honom.

   Det måste vara både skönt och vemodigt att göra sig av med lägenheten.

   Radera
 3. Godmorgon från ett kyligt och snövitt men soligt Skepplanda

  SvaraRadera
 4. God morgon! Lördagshälsningar från Lilla Edet. Även här är det en härlig vinterdag med lite snö som lyser upp och 8 minusgrader

  SvaraRadera
 5. Godmorgon Krister och alla krysslösare.
  I Lockne -22 och mulet. Hoppas solen kommer fram senare idag. Min roll som kyrkvärd är lite pausade vi ska kolla med respektive präst om hen vill ha oss där. Vår församling står inför förändring och där är jag också med som ordförande.
  Trevlig helg.
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Vi lägger inte kyrkvärdsschema men den som vill göra något kontaktar den tjänstgörande prästen.

   Att vara kyrkorådsordförande är ett stort och mycket viktigt arbete.

   Är det där Börje vikarierat?

   Tack detsamma.

   Radera
  2. Han var kyrkoherde för Brunflo pastorat som Lockne ingår i om jag minns rätt, sedan tror jag att han blev kyrkoherde i Östersund

   Radera
  3. Hej igen.

   Det stämmer nog. Efter att han blev pensionär från Östersund har han tjänstgjort någonstans där de ska lägga samman flera pastorat.

   Radera
 6. Gomorron Krister från ett snörikt lule, om du behöver snö så ere bara komma upp o hämta (gratis) i övrigt allt ok häruppe i norr. Hälsa alla o Hugo också. Ha de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gomorron, Fellini.

   Vi har just nu lagom med snö. Det har väl kommit nästan 30 cm i veckan.

   Vi har det bra härnere i söder också.

   Ha det så bra däruppe. Hugo hälsar säkert när han vaknar.

   Radera
 7. God morgon Krister och alla kryssare! I dag tog vi sovmorgon, då vädret inte inbjöd till någon morgonpromenad med -24 grader. Den få komma vid lunchtid i stället, då förhoppningsvis det blivit lite varmare. Roligt att se att Du haft att göra och träffat lite folk under veckan. Isoleringen börjar tära på oss, då skräcken för Covid 19 har satt sig djupt hos folket i byn. Man får leva digitalt och se till att hålla avståndet de få gånger man möter någon utomhus. Det kyrkliga får ske över dator tills vidare, även om det känns tomt så är det bättre än inget. Else-Britt och jag önskar Dig och hela famljen inkl Hugo, Alexi och Bucky en fin vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Jag hoppas att ni får möjlighet till en promenad i veckan.

   Jag undviker alla risker också. Tvättar händerna, håller avstånd och undviker kontakter jag inte brukar ha. Har jag möte med nya människor sitter vi i stora luftiga lokaler med minst tre meters avstånd.

   Jag önskar dig och Else-Britt en trevlig helg och en fin vecka.

   Radera
 8. Godmorgon önskar Torsten ifrån ett lättsnöigt landskap ute, nästa vecka blir det världskupp i skidor här hemma. Idag så blir det lite bakning av bullar och kakor. Hoppas ni alla får en fortsatt härlig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Torsten.

   Lycka till med bakningen. Jag kommer också att följa skidorna så mycket jag kan. Dess bättre kan man se det i efterhand på SVT-play. Det endas som krävs är att man undviker nyheterna och tidningar innan man sett det.

   Jag hoppas att du/ni får detsamma.

   Radera
 9. God morgon Krister. Mvh iren

  SvaraRadera
 10. God Morgon Krister och alla kryssvänner!

  SvaraRadera
 11. God morgon från ett soligt och kallt Barkarby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Kapten Zoom.

   Jag kommer senast till midsommar och borstar av din bil.

   Radera
  2. Hahaha jag och bilen ser fram emot det

   Radera
 12. God morgon Krister och alla melodikryssare! I Örtomta har vi fantastiskt vackert vinterväder och minus 12 grader ute nu.Efter många år i Bryssel tycker jag det här vädret är enastående, har saknat snön och vintern:)

  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Birgitta.

   Jag tycker också att snö och kyla är fantastiskt.

   Radera
 13. Godmorgon Krister med familj o djur o alla kryssare! Vilken vinter vi fått mycket vackert ute i naturen o soliga ljusa dagar men halt o kallt ca -10 grader i natt men nu bara -4 grader o strålande solsken, man blir så glad att se solen. Har lyssnat på ring så spelar vi från kl 8. Idag ska vår yngsta dotter vara Ung ledare för konfirmander hela dagen digitalt. Lycka till med krysset idag! Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lisbeth.

   Vi har i veckan börjat träffa konfirmanderna fysiskt.

   Radera
 14. Hej igen Krister! det har varit en bra vecka för mig, vaccinerad och opererat bort tumören på örat! Så jag är nöjd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Velalena.

   Skönt att operationen gått bra.

   Radera
 15. Godmorgon Krister , idag sitter jag i Stockholm där vi tillbringat en månads "sommarsemester". Ja, istället för i varmare land denna vinter. -8 grader i Johanneshov just nu och snart till barnbarnen i Aspudden :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ewa.

   Vilken härlig "sommarsemester" ni fått.

   Njut av vädret och barnbarnen.

   Radera
 16. God morgon!
  -24 här i Dorotea, med rimfrost i träden och strålande sol.
  Vi önskar lycka till och hoppas på ett klurigt kryss.
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina och Kjell.

   Inledningen var inte så klurig...

   Radera
 17. Godmorgon på er alla kryssare, och Krister såklart.

  Här i Piteå, så skiner solen, med sin frånvaro. Det är -16° men ändå klart väder.

  Man ser inte ut, på vår baksida, då vi har frost på insidan av inglasningen. Vet inte hur vi ska bli av med det på bästa sätt.

  Annars så är vi friska än så länge.

  Längtar tills man kan börja umgås, med vänner igen. ♥️

  Önskar er alla en skön lördag

  Hejsvejs

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Annica.

   Det kommer tyvärr nog att dröja innan vi kan umgås något så när.

   Tack detsamma.

   Radera
 18. Godmorgon från ett kallt ingelstad

  SvaraRadera
 19. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare!!

  SvaraRadera
 20. Strålande sol och -12 grader, skönt då att få sitta vid datan och lösa krysset. Önskar Dig Krister och alla som kryssar en trevlig lördag God hälsning från Nyköping

  SvaraRadera
 21. V:13 INTE (Säg INTE nej säg kanske kanske)

  SvaraRadera
 22. Ronny Eriksson samarbetade ofta med ANNA-LOTTA Larsson.

  SvaraRadera
 23. L5 Han är min sång och min glädje

  SvaraRadera
 24. Lite kul ändå, med två från Piteå, Anna-Lotta och Ronny 😃

  SvaraRadera
 25. V15 IT must have been loved Marie Fredrikssons låt Jättefin

  SvaraRadera
 26. Får jag låna NYCKELN Ann-Marie

  SvaraRadera
 27. Godmorgon från ett snörikt Kåge. -8,5 men inget snöfall än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Kul att det fungerar att kommentera igen.

   Radera
 28. V:1 CARL
  L:6 MICHAEL
  V:7 BELLMAN

  SvaraRadera
 29. Liksom en herdinna, oskuldsfull,... Tror jag Bellman skrev.

  SvaraRadera
 30. Kristallen den fina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den heter "Liksom en herdinna".

   Radera
 31. L.3 Lilla huset på prärien

  SvaraRadera
 32. Tack för i dag! Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 33. Tack för idag, trevlig helg:)

  SvaraRadera
 34. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  På återseende.

  SvaraRadera
 35. Jag önskar alla en fortsatt fin helg.

  SvaraRadera
 36. L3 Lilla huset på prärien

  SvaraRadera
 37. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 38. Tack för idag! Idag ska vi åka till kyrkogården och tända ett ljus. Det är 29 år sedan min mor gick bort. Tänk ändå vad tiden går.
  Jag önskar alla en härlig vinterhelg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   I går var det 26 år sedan min mamma dog.

   Radera
 39. Tack för idag. Trevlig helg till Krister med familj o djur o alla kryssare! Idag var det min mammas födelsedag 30/1 så ska besöka mammas grav o tända ljus o sätta blommor. Hörs nästa vecka/Hälsning Lisbeth

  SvaraRadera
 40. Hejsan Krister !
  Oj så roligt X. Kunde rätt mycket, kanske därför.
  Härligt med en riktig vinter. bättre än slask o, tö. Hade väldigt kallt inne i sov/kontorsrummet,
  vill ju ha svalt när jag sover. Då hinner det inte bli varmt när jag sitter här och löser MelX. Har vadderade brallor, fötterna fryser jag om. Snart klar här. tack för viss hjälp.
  Ha en fortsatt fin helg och vecka.
  💚💙💛🐕🐈🐈klapp till Hugo och kli till Bucky och Alexi


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mi.

   Tack detsamma.

   Du får investera i ett par fårskinnstofflor.

   Klappa Prinzen.

   Radera
 41. Tack för idag. Inget speciellt svårt kryss.
  Ha en fortsatt bra helg trots kylan!
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
 42. Elina Söderström sjöng på svenska också.
  Hälsningar från Raseborg i Finland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej e-rh.

   Jag hörde det vid snabbgenomgången.

   Hälsningar till Raseborg.

   Radera