tisdag 25 december 2012

Den heliga natten

De senaste veckorna har vi fyllts med julens budskap. Det började redan i mitten av november med barn som sålde jultidningar. För att inte nämna alla julprogram på tv:n, julskyltningen och alla julmarknader. Idag når vi julens klimax med julbord och ett regn av julklappar.

På frågan; ”Vad är jul för dig?” Brukar de flesta svara att julen handlar om barndomsminnen, julmatens dofter och smaker, julklappar, glädjen av att ha en familj och julens olika aktiviteter. Andra säger att julen är barnens eller familjens högtid.

Tyvärr ser inte allas jul ut på det sättet. Det finns många människor som inte får vare sig julmat eller julklappar. Människor som inte har någon att fira julen tillsammans med. Många som inte har några goda minnen av julen överhuvudtaget.

Då är det ganska trösterikt att tänka på att julen är till för alla. Julen handlar nämligen inte, i första hand, om mat, paket, tv-program, aktiviteter eller vem man är tillsammans med. Innerst inne handlar julen om, att Gud blivit människa.

När Gud valde att bli människa, valde han Josef och Maria till föräldrar. Två unga och fattiga människor. Han valde att födas i ett stall, bland husdjur och boskap. Han valde att herdarna – några av de lägst stående i samhället – skulle vara de som först fick budskapet. De fick också uppgiften att sprida det vidare.

Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er”.

Jesus föds som vår frälsare – det betyder att han frihalsat oss. Ordet frihalsa kommer från slavtiden när ägaren till en träl kunde ta bort trälens halsring som ett tecken på att han var en fri människa. Jesus har frihalsat – frälst – oss alla. Den friheten består i att vi alla är lika värdefulla, att vi alla hör ihop och att vi duger precis som vi är.

Julens budskap – att Gud blev människa för att frälsa oss – hänger inte samman med hur vi firar jul, var vi firar jul eller med vem vi firar jul. Julens budskap gäller oss alla oberoende av vem vi är, var vi är eller hur vi har det.

För många människor är julen magisk.

Har ni tänkt på hur vi människor fascineras av magi? En magiker eller trollkonstnär kan bokstavligen trollbinda en hel publik. Vi stirrar storögt på hur han eller hon får fullt synliga saker att försvinna. Ändå vet vi att det bara är ett trick. Sakerna försvinner inte, utan de finns kvar, men utan att vi kan se dem. När trollkonstnären minuten senare trollar fram saken igen, applåderar vi hysteriskt. Ja, det är verkligen fascinerande. Tänk att vi blir lika entusiastiska varje gång, trots att vi vet att det bara är en synvilla. All magi bygger nämligen på att vi vill se det magiska i trollerierna.

Något som en magiker aldrig kan klara av, är att få det osynliga - att bli synligt. En aldrig så duktig trollkonstnär kan få oss att se det som är osynligt. I samma ögonblick som det osynliga blir synligt, då är det inte längre magi, utan ett mysterium.

Ett mysterium är något som i förstone verkar ologiskt, men som innehåller en djupare sanning som inte går att förstå, förklara eller bevisa. När det osynliga blir synligt då är det ett mysterium. Julen är ett mysterium, därför att julen gör det osynliga synligt. Vi kan inte förstå det fullt ut, vi kan inte förklara det och det går inte att bevisa, ändå är det sant.

Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det.”

I Jesusbarnet blir Gud synlig för oss. Det är ett mysterium. Den osynliga blir synlig. Det är skenbart orimligt, men djupare sett, är det sant. Genom att låta sig själv födas som människa blir Gud så tydlig att vi nästan kan ta på honom. Det är i Jesus som Guds väsen och vilja uppenbaras. I Jesus får vi en glimt av Gud. Så julen är ett mysterium, vi får själva välja: Vill vi se det, eller vill vi inte se det?

6 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte27 december 2012 18:31

  Frälst = frihalsad, det var dagens insikt. Tack!
  Hoppas Julen var bra, jag har, nyss hemkommen, för för första gången på 31 år firat Jul i Tyskland, mina systrars familjer hade hyrt ett stort hus vid havet på Schleswig-Holsteins västkust, mycket fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

   Det låter som om du haft en fin jul. Min jul har varit alldeles utmärkt.

   Vi är alla frihalsade genom Jesus lidande, död, uppståndelse och himmelsfärd. I Guds ögon är vi alla friade från syndens lön - döden. Dock fortsätter vi leva i synden.

   Radera
 2. Thorsten Schütte27 december 2012 22:03

  Ja, det var en fin jul. Vi deltog även i en julgudstjänst i kyrkan på ön Nordstrand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker alltid det är inspirerande att fira gudstjänst i ett annat sammanhang än jag är van vid. Antingen hittar man något nytt, eller så blir man gladare för det man är van vid.

   Radera
 3. Lillemor Kunder29 december 2012 11:25

  Detta är den ultimata kombinatinen för mig: först hjälp med krysset (om det behövs)sedan dina fina betraktelser som har så bra infallsvinklar på livets problem och glädjeämnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillemor och tack för dina kommentarer.

   Tack också för dina vänliga ord.

   Gott nytt år!

   Mvh/Krister

   Radera