söndag 8 juni 2014

Hänryckt

Pingsten kallas ibland för hänryckningens tid. Det är den tid då vi påminns om hur den helige Anden kom till den första kyrkan, 50 dagar efter att Jesus blivit korsfäst. Den helige Ande är den hjälpare som Jesus lovade att sända till sina lärjungar när han själv inte längre skulle vara bland dem. Den helige Ande är Guds röst i kyrkan och den vittnar om Gud, Jesus och korset.

Denna pingsthelg har jag haft glädjen och förmånen att få predika i tre gudstjänster på Storstrand i Öjebyn, strax utanför Piteå. Det är Piteå Kristna Råd som bjudit in mig, vilket jag är oerhört tacksam för. I fredags predikade jag om "Anden till dig", i lördags om "Anden för dig" och idag om "Anden i dig - Andlighet och Diakoni." Förutom detta ledde jag i går ett seminarium med rubriken "Så tar du emot den helige Ande".

Det har varit tre intensiva dagar tillsammans med människor som jag aldrig träffat förut. Den enda jag kände innan var en kurskamrat från Pastoralinstitutet som är kyrkoherde i en av församlingarna som ingår i Piteå Kristna Råd.

Något omtumlad och hänryckt sitter jag nu på Kallax flygplats för att åka hem. Det har varit oerhört lärorikt, stimulerande och upplyftande att få fira gudstjänster och be tillsammans med kristna från helt andra traditioner och fromhetsriktningar än de jag är van vid. Särskilt har bönen och tungotalet påverkat mig. Det känns oerhört stort att gudstjänstdeltagare har bett för mig med handpåläggning, utan att jag efterfrågat det. De kom fram och bad för mig därför att de känt sig manade av den helige Ande.

Nu ska jag åka hem för att smälta och sortera allt det jag upplevt under helgen. Förhoppningsvis har jag fått med mig något vi kan tillämpa i Järfälla församling, Järfälla Kristna Råd eller Sollentuna kontrakt.

Jag tackar Gud för denna erfarenhet.

6 kommentarer:

 1. Hej Christer.
  Det här är jag tvungen att svara på.
  Brukar läsa dina inlägg och känner mig styrkt.
  Reagerade enär jag som kyrk-kristen med en morfar som var Baptist, ej ser endast "en tro" som möjlig för det finns samma tro i samtliga, nämligen: Bibeln.
  Tio Guds bud, är de enda lagar som borde tillämpas, hade de varit vårt "rättesnöre" hade vi nog inte haft så många "anarkister".
  Värre är med de sjuka, dvs de som inget samvete har, de får botas hos vår Herre.
  Skall bli intressant att följa hur/vad och om, du kan tillföra ngt från fin Kalixvistelse.
  Tvivlar inte en sekund att du kommer att göra det.
  Till vi talas vid igen, sänder jag rara tankar till din familj och dig.
  Kram från "Skånetösen"
  Marie-Louice Börjesson
  Skanör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "Skånetösen" och tack för din kommentar.

   Jag tror också att bibeln är grunden för oss alla. Min första lärdom efter helgen är att alla traditioner och fromhetsriktningar har något jag kan lära mig av, precis som alla har något som är mindre tilltalande eller attraktivt.

   Min andra lärdom är att vi måste mötas på riktigt och dela varandras traditioner och fromhet, inte genom samtal utan genom att deltaga. Det är först då vi får äkta erfarenhet av varandra.

   Jag tycker att jag fått äkta erfarenhet av andra denna helg. Jag har lärt mig massor om dem och om mig själva. De var inte riktigt som jag hade läst och som jag hade föreställt mig. Inte heller jag var riktigt som jag hade förväntat mig. Det blev tydligt att det inte var "de" och "jag", utan det var "vi".

   När man umgås på djupet i gudstjänst och bön då kommer man bakom fasaden och ser hjärtat. Den tradition som jag själv står i har ibland kritiserats för att vi har en fin fasad men saknar äkthet.

   Detta har jag fått anledning att fundera över i helgen. Oavsett tradition och fromhet så finns det risk att det blir väldigt mycket yta och fasad utan djup och innehåll.

   Tack för hälsningen. Önskar dig en fin vecka.

   Med vänliga hälsningar, Krister

   Radera
 2. Tack Krister för din öppenhet och - det sätt att handla med insikt o erfarenhet.
  Hoppas midsommarhelgen blir ljus o vacker, för din familj ich dig och egentligen Alla.
  Tack även för hälsningen, vilken jag nu returnerar med kramar en-masse.
  Marie-Louice :-)
  "Skånetösen"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.

   Önskar dig en riktigt fin vecka och en stämningsfull midsommar när helgen kommer.

   MVH//Krister

   Radera
 3. Hej Krister.
  Tack för din öppenhet av samvaro.
  Hade alla tänkt - o gjort som du, oj vad gott vi skulle ha det.
  Tack för din hälsning, vilken jag nu returnerar med kramar, en-masse.
  Ha en skön midsommarhelg och fortsätt att njuta av tillvaron för så gör jag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för hälsningen.

   Jag försöker lära som jag lever och leva som jag lär.

   Önskar dig detsamma. Fortsätt att njuta.

   MVH//Krister

   Radera