onsdag 2 juli 2014

Konfirmationsläger 2014

Så är jag hemma efter ett 10-dagars konfirmationsläger i Dalarna. Vi har varit 4 präster/pedagoger, 8 ungdomsledare och 31 konfirmander, på Olsnäsgården utanför Leksand i närheten av Siljansnäs.

Att bli konfirmerad i Svenska kyrkan är att tacka ja till det löfte Gud gett oss i dopet, genom Jesus Kristus; "Jag är med er alla dagar till tidens slut". Det handlar alltså om att ta emot och inte om att prestera. Många har ett minne av sin egen konfirmation, att det handlar om att lära sig så mycket som möjligt eller om att lära sig utantill. Så ser vi lyckligtvis inte på konfirmationen idag.

Vad det handlar om är att ha förmågan att ta emot, omvandla och tillämpa evangeliet, med de gåvor jag har, i mitt eget liv. Detta har vi ledare och ungdomsledare försökt hjälpa konfirmander med genom undervisning, gudstjänster, andakter och fritid.

Vi har använt olika pedagogiska metoder för att ge konfirmander förutsättningar att ta in evangeliet (det glada budskapet om Jesus Kristus). Under lägret har vi läst bibeltexter, sjungit psalmer och sånger, lyssnat till musik, ritat, dramatiserat, bett och skrivet böner, firat gudstjänster och andakter, samarbetat, lekt och umgåtts.

Att vara ledare/präst på ett konfirmationsläger är en ynnest och en stor gåva. När jag nu kommit hem till min egen familj känner jag en stor tacksamhet över att jag, tillsammans med övriga ledare, fått det stora förtroendet och ansvaret att ta hand om konfirmanderna under lägret.

Jag hoppas att vi tillsammans gett konfirmanderna verktyg för att hantera sina liv, både nu och i framtiden. Nu ser vi fram emot två konfirmationsgudstjänster i Viksjö kyrka på söndag, där konfirmanderna visar släkt, vänner och bekanta vad de anser varit viktigt under konfirmationslägret.

2 kommentarer:

 1. Låter härligt. :) Hoppas det blir en fin söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ingela.

   Jag är övertygad om att det kommer att bli två väldigt fina konfirmationsgudstjänster. Har aldrig mött så fina och trevliga ungdomar.

   Radera