onsdag 24 december 2014

God jul!

"God jul kommer inte på ett sådant sätt
att man kan se det med sina egna ögon. 
Ingen kan säga: Här är det, eller:
Där är det. Nej, god jul är inom er."

Det är oftast förväntningarna och prioriteringar som avgör hur god jag upplever julen. Är mina förväntningar realistiska? Har jag prioriterat det som jag anser vara viktigast?

Tyvärr är det inte ovanligt att det är just vid stora högtider, då förväntningarna är som störst, som det är svårast att prioritera. Prioriterar jag utifrån mina egna förväntningar eller utifrån vad jag tror att andra förväntar sig? Är det allmänna förväntningar som gör att jag prioriterar som jag gör? Vågar jag gå emot strömmen?

Följer vi en tradition och en massa "måsten" utan att reflektera över om de ger oss det vi innerst inne önskar? Har vi kommunicerat våra förväntningar till de som vi ska umgås med under julen? Vågar vi prioritera utifrån våra egna behov och önskemål, eller följer vi andras i förhoppning att det snart ska vara över?

I kyrkan håller vi på med att utbilda oss och skapa ett systematisk arbete för att göra barnkonsekvensanalys inför viktiga beslut. När man efterfrågar barnens synpunkter kan man göra det på olika sätt. Man kan utgå från statistik, man kan fråga experter, man kan fråga vårdnadshavare eller man kan fråga barnen själv.

Julen handlar om att ett barn föds till världen för att vi alla ska kunna vara Guds barn. I en så viktig fråga som julen, tycker jag att man bör fråga varje barn vad de vill, behöver och önskar. Alla kan inte få precis som de vill, men alla har rätt att få sin röst hörd och lyssnad på.

Jag önskar Dig, en riktigt GOD JUL, som motsvarar dina förväntningar.

2 kommentarer:

 1. Julafton är en dag av drygt 350. Den är lika viktig som alla dom andra. Det går inte att försumma nära och kära alla dagar och kompensera sina försummelser med stora gåvor den 24:e december.
  Idag har jag haft en lugn dag, alldeles bekväm med mig själv./ Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene, och tack för din kommentar.

   Jag delar helt din uppfattning. Tror ändå att många människor förväntar sig något alldeles speciellt av julafton.

   Låter som om din julafton blivit precis så som du önskat dig, i sällskap med dig själv.

   Mvh//Krister

   Radera