söndag 21 juni 2015

Tro och politik

Jag är en troende person som bekänner mig som kristen. Jag är döpt, konfirmerad och prästvigd för Svenska kyrkan. Att leva sitt liv så att det genomsyras av tron på en treenig Gud som är skapare, frälsare och livgivare, är inte alltid enkelt.

Ibland får jag inte riktigt ihop det jag läser i bibeln med hur jag uppfattar verkligheten. Å andra sidan är det just motsägelser och paradoxer som gör att jag orkar hänga kvar i min tro. I grund och botten så handlar tron, precis som alla andra relationer om viljan. Jag vill tro, hjälp min otro.

Jag tänker mig att det är för mig som det är för andra kristna. Min tro innehåller en hel del tvivel och tveksamhet. Det finns dagar när det är enklare att tro och dagar då det synes helt omöjligt. De svåraste dagarna är det just viljan som gör att jag fortsätter tro. Andra dagar är min tro fylld av övertygelse och tillit.

Självklart får min tro konsekvenser i mitt liv, både på det privata området och på det allmänna. Min tro gör att jag omfattar värderingar som för mig är omistliga. Andra kristna har kommit fram till att andra värderingar än mina, är de korrekta. Det är för mig helt ok och en självklarhet. Vi har olika syn på bibeln, vi tolkar olika, vi lägger olika vikt vid traditioner och vi betonar olika saker av den kristna tron.

Det innebär att jag som kristen kan omfatta olika politiska åsikter och ståndpunkter. Det är inte en självklarhet att alla kristna röstar på samma politiska parti, även om man omfattar liknande eller samma värderingar. Det kan vara vägen till målet som skiljer sig åt.

Därför blir jag lika ledsen varje gång jag uppfattar att man använder det kristna budskapet som ett medel för att sprida sina politiska idéer. När någon "slår fast" att en kristen måste komma fram till en viss politisk ståndpunkt.

Det verkar som om några använder tron och kyrkan som en plattform för att sprida tankar och ideologi som inte utgår från kristendomen utan från en annan källa. Visst kan det ibland sammanfalla, men när det är uppenbart så att man valt ut de delar av den kristna traditionen som passar sina egna ideal, då blir jag bestört.

Det finns inga politiska eller andra ideologier som står över kristen tro, åtminstone inte för mig.

6 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte21 juni 2015 kl. 21:19

  Det här är verkligen viktigt. Inget parti har monopol på att vara kristet. Ett fint uttryck för detta är gruppen av kristna riksdagsledamöter som alla eller nästa alla partier (känner mig inte helt uppdaterad) har medlemmar i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thorsten och tack för din kommentar.

   Låter väldigt klokt att ha en sådan grupp.

   Med vänlig hälsning, Krister

   Radera
 2. Det hemska med tro är att den kan användas av all obskyra element. Jag tror att dom värsta SS-soldaterna bekände sig som kristna.
  Jag letar efter det goda samtalet med min högre makt. Ibland har vi en dialog och ibland blir jag obesvarad. Oftast blir jag vägledd och tröstad. Men ibland är jag ensam och talar ut i ett tomrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för din kommentar. Är övertygad om att du är på "rätt väg".

   Dina tankar om SS-soldater är precis vad jag menar. De använde kristen tro som en plattform för sina minst sagt märkliga politiska idéer.

   Med vänlig hälsning, Krister

   Radera
 3. God morgon Krister och alla andra, sitter på altanen i solen och lyssna på ring så spelar vi och väntar på att melodikrysset ska börja, lycka till alla kryssare. Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina.

   Nu har jag påbörjat dagens blogg under rubriken: "Melodikrysset vecka 26 - 2015".

   Radera