lördag 16 januari 2016

Melodikrysset vecka 2 - 2016

God morgon alla melodikryssvänner!

I Stockholm har vi fått ett riktigt vinterlandskap. Marken är snötäckt, det är en klarblå himmel och termometern står på minus 15 grader. Efter en lång sovmorgon, sitter jag framför datorn hemma vid matsalsbordet i Rågsved för att försöka lösa "Melodikrysset" tillsammans med er.

Denna vecka har jag haft mentorssamtal med min adept, ett medarbetarsamtal, Personalutskott, ärendeuttag inför Kyrkorådet, möte med Pastorala rådet i en av våra kyrkor, planeringsmöte med kyrkogårdschefen och förmännen i begravningsverksamheten och ett telefonmöte med Svenska Kyrkans Arbetsgivare Organisation. Tyvärr hörde jag inte vad som sades vid mötet så efter en dryg timme lade jag på luren. Utöver detta har jag haft en begravningsgudstjänst och som vanligt lett församlingens förbönsmässa.

Sist men absolut inte minst så har jag för första gången varit med på prästexamen i min egenskap av ersättare för biskopen och domprosten i Domkapitlet. Det kändes både stort och spännande att vara tillbaka i det rum där jag själv avlade min prästexamen för 19 år sedan. Efter examen bjöd domprosten och hans fru på en välsmakande och trevlig lunch i deras hem. I kväll är det prästvigningsmiddag hemma hos biskopen och i morgon är det prästvigningsmässa. Middagen har jag tackat nej till, men högmässan kommer jag att delta i.

Hugo växer och frodas. I veckan har han för första gången varit hos en hundvakt. Han blev så glad av att möta hundvakten att han helt glömde bort mig. Det känns skönt och tryggt för framtiden. Han är redan så gott som rumsren även om det emellanåt händer att han kissar på en tidning som ligger på golvet. I huvudsak sover han men två gånger om dagen får han en period då han far omkring som ett yrväder och leker med sina leksaker och andra saker som han får tag i.

Under veckan har jag sprungit kring 10 km ett par gånger. Av någon anledning tycker jag att det är skönt att springa när det är så kallt att jag får is i skägget. Jag tror att det beror på att jag förr i tiden, då jag var en hyfsat duktigt löpare, ofta sprang tillsammans med fanjunkare Hasse. Vintertid fick han alltid is i skägget vilket jag tyckte såg fint ut, men själv hade jag ingen skäggväxt att tala om och i de få fjun jag hade, fastnade ingen snö eller is. Förhoppningsvis blir det en löprunda även i helgen.

I dag har vi tillsammans kommit fram till följande förslag på lösning av veckans kryss:

V 1: I dag börjar vi med musiken från tv-serien som handlar om familjen/bröderna Cartwright. I originalet hette den: "Bonanza". Jag tror att det var den första tv-serien jag följde.

L 3 och L 5: Det är Whitney Houston som sjunger: "I wanna dance with somebody". En rivig sång som jag dansat till på den tiden då det begav sig. Whitney är en av vår tids bästa sångerskor som tyvärr dog alldeles för tidigt.

V 11: Musiken är hämtad från tv-serien: "Bron". En serie som jag tyvärr inte följt, även om en av mina kollegors fru är med i den. Den har ju fått lysande recensioner i all media. Sången heter: "Hollow talk" och framförs av: "Choir of young believers".

L 2 och V 15: Sagospelet heter på svenska: "Folk och rövare i Kamomilla stad". Kasper, Jesper och Jonathan sjöng sin sång, som jag tror heter: "Rövarnas visa".

L 14: Lennart Palm från Lerum spelar Magnus Ugglas: "Jag mår illa", i en instrumental version.

L 13 och V 8: Bonnie Tyler sjunger sin vackra sång: "It´s heartache". Den fick på svenska titeln: "Om du går nu". Denna spelades flitigt på logementet då jag gjorde lumpen på I 16 i Halmstad.

V 9: Den otroligt duktiga sångerskan Adele, sjunger sin stämningsfulla sång: "Hello". Jag har i veckan sett en rolig version av den vackra sång. Hon var med i Skavlan för några veckor sedan och det är inte många dagar sedan SVT sände ett program med henne.

L 1 och V 12: Eldeman gör som vanligt en dubbelfråga där svaren inte hänger ihop med varandra. Vi börjar med artisten Carola där vi bland annat fick höra hennes: "Främling". Den andra artisten är Arja Saijonmaa där vi fick lyssna till: "Högt över havet".

L 10: Vi får lyssna till: "La dolce vita", framförd av: "After Dark" i melodifestivalen 2004.

V 7: Denna vackra musik är hämtad ur: "Also sprach Zarathustra" av Strauss.

L 4:  Jag tror att det är Inga Gill som läser: "Sagan om pannkakan".

V 6:  Vi avslutar med en instrumental version av: "Trettiofyran" som handlar om en rivning. Då jag flyttade från 9. kompaniet till Livkompaniet hade min soldater gjort en sång om mig på denna melodi. Refrängen gick: "Nu är det slut på gamla tider, nu är det färdigt inom kort, nu ska våran fänrik flytta."

Därmed är dagens melodikryss avklarat. Jag fick en fråga för någon vecka sedan om hur mycket av melodikrysset jag egentligen kan själv och hur mycket jag måste söka eller slå upp. I dag var det för mig ett ovanligt enkelt kryss. Förutom kontroll av stavning behövde jag googla på vem som sjöng: "Hollow talk". I övrigt kunde jag dagens frågor.

Nu ska jag och Hugo ta en promenad. Han klarar av att vara ute i högst 30 minuter innan han börjar frysa.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt fin lördag och en trevlig helg.

102 kommentarer:

 1. God morgon i kylan Krister och ni andra.

  SvaraRadera
 2. God Morgon Krister och alla kryssare.
  Henrietta

  SvaraRadera
 3. God Morgon. Kylan håller i sitt grepp men det blir snart vår och sommar med betydligt bättre temperaturer. Löser krysset via datorn så jag ligger lite efter er andra.
  Lasse i Lyckeby

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Lasse.

   I sommar kommer vi till Karlskrona med husbilen.

   Radera
  2. Låter trevligt

   Radera
 4. God morgon Krister och alla kryssare. I Ösmo är det -13,6 grader kallt och solen lyser på snön, som ligger på marken. I dag skall vi städa undan julen. Lycka till alla med dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 5. God Morgon Krister och alla andra, Lycka till alla kryssare.

  SvaraRadera
 6. God morgon Krister och ni andra. Låter härligt med Hugo, hundar är underbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ingela.

   Just nu ligger han på mina fötter. Han har precis ätit.

   Radera
 7. Vi hälsar god morgon från ett vintrigt Dorotea, och önskar alla lycka till.
  Christina & Kjell

  SvaraRadera
 8. Godmorgon och en önskan om en fin dag från Skåne -8 grader

  SvaraRadera
 9. Marina Eriksson16 januari 2016 10:04

  God morgon från ett kallt Mora, -25, men solen skiner. Önskar dig och alla andra en fin vinterdag

  SvaraRadera
 10. God morgon Krister och alla melodikryssare! Här är det bara - 14.5 i Stigtomta, lycka till idag med krysset!
  / Sofia

  SvaraRadera
 11. God morgon! Idag är det kallt om öronen, hunden vill inte gå ut på promenad men lille Hugo (katten) bryr sig inte om kylan alls, han är ute och undersöker omgivningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, A o T.

   Vår Hugo vill inte heller vara ute så länge.

   Radera
 12. V1 Vi börjar med (Bröderna)Cartwright, God morgon alla kryssare/Berit

  SvaraRadera
 13. Tack nu har jag stavat Whitney rätt

  SvaraRadera
 14. L2, V15: rövare, Kamomilla

  SvaraRadera
 15. Godmorgon från Skåne som är snöklädd och -8 .kallt idag.

  SvaraRadera
 16. God morgon från Kåge. -6,5 ute. Verkar vara värre söderut. Ska åka in till Skellefteå och göra stan med dotra. Men jag hinner med krysset.ha en bra dag alla.

  SvaraRadera
 17. Idag massor med snö nu har vi 6 grader här i mölndal

  SvaraRadera
 18. Särskilt roligt är det när du berättar om Hugo.

  SvaraRadera
 19. L.10 Dark
  Godmorgon Krister och alla lösare

  SvaraRadera
 20. Also sprach Zarathustra Strauss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får mig att tänka på Elvis shower i Las Vegas.

   Radera
 21. Elvis entré musik Also Sprach Zarathustra

  SvaraRadera
 22. Tack för idag och jag önskar alle en trevlig helg och vecka

  SvaraRadera
 23. V.6 Rivning (34an)

  SvaraRadera
 24. Tack för idag. Njut nu av vintervädret alla.:)

  SvaraRadera
 25. Tack för denna lördag! Enda bekymret var "Also". Ha en trevlig helg allihopa1

  SvaraRadera
 26. V6 Rivning. Tack för idag. Nu är det hög tid att städa undan julsakerna. Jag önskar alla en skön vinterhelg.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 27. De gick ju bra, å tack för Ida!
  Christina & Kjell
  I Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Christina och Kjell.

   Trevlig helg!

   Radera
 28. Godförmiddag och tack för idag. Trevlig dag på er!

  SvaraRadera