lördag 17 september 2016

Melodikrysset vecka 37 - 2016

God morgon alla melodikryssvänner!

I dag hade jag hoppats på att jag skulle sitta i husbilen då jag försöker lösa krysset tillsammans med er. Det är nu en månad sedan vi sist var ute med husbilen, men då min fru har en tentamen i dag, får jag även denna lördag sitta hemma vid köksbordet i Jakobsberg. Förhoppningsvis kan vi komma ut med husbilen nästa helg.

Efter ett par intensiva arbetsveckor har jag denna vecka haft det betydligt lugnare. Jag har haft en högmässa, en dopgudstjänst, en begravningsgudstjänst och firat församlingens "Förbönsmässa". Utöver att leda dessa gudstjänster har jag haft möte med firman som vi hyr kopieringsmaskiner av, haft ett begravningssamtal, deltagit i ett möte med Järfälla Kristna Råd och haft utbildning i krishantering för all personal i begravningsverksamheten. I övrigt har jag ägnat min arbetstid till att planera nödvändiga förändringar den närmsta framtiden och arbeta vidare med budgeten för nästa år.

Hugo och jag har hunnit med många långa promenader under veckan. Han blir allt mer lydig samtidigt som han provar både sina och mina gränser. Vi har även tränat honom i att vara ensam hemma i ett par timmar. Det har gått förvånansvärt bra även om jag har svårt att gå ifrån honom om det inte är absolut nödvändigt.

I familjen har vi dragit på oss en förkylning som vandrat mellan oss, först fick dottern den, sedan min fru och nu har jag fått den. I motsats till dottern så har varken jag eller min fru behövt vara hemma, men den har gjort att jag hoppat över de längre cykelturer jag hade planerat. Förhoppningsvis kan jag cykla ett par mil i morgon.

I Järfälla har vi även i dag strålande solsken på en klarblå himmel även om temperaturen "bara" kommit upp i 12 grader. De senaste veckorna har vi haft ett fantastiskt väder. Jag funderar över detta beror på den globala uppvärmningen eller om det är tillfälligt. Vi har ju ett begrepp för detta väder som vi kallar indiansommar.

Så här ser förslaget till lösning ut i dag:

L 7 och L 1: I dag börjar vi med Jessica Andersson som sjunger Ted Gärdestads: "Himlen är oskyldigt blå". Texten är skriven av Teds bror, Kenneth Gärdestad.

V 8 och V 11: Först får vi höra en instrumental version av: "En stilla flirt", känd genom Tutta Rolf men även från filmen: "Änglagård", där prästen satt och sjöng den för syföreningens damer. Sedan kommer en instrumental version av: "Nu tändas ljusen i vår lilla stad", som jag minns med Gunnar Wiklund.

V 15: Det låter som Patti Smith och: "April fool".

L 15: Musiken är hämtad från en av Bond-filmerna. Jag tror att den i original heter: "The spy who loved me", på svenska fick den titeln: "Älskade spion".

L 14: Amy Winehouse sjunger: "It´s my party". En väldigt bra version av en fin sång.

V 6: Melodin handlar om en gök. Var det Evert Taubes: "Gökvalsen" i en upphottad version? Eller var det någon annan?

L 2 och V 5: "En ren familjeprodukt", framförs av Povel Ramel och Mikael Ramel.

V 1 och V 9: Vi får först höra en komposition av Gershwin som jag känner så väl igen, men jag kommer inte på titeln. Därefter får vi lyssna till en av Duke Ellingtons kompositioner. Inte heller den titeln kommer jag på, kan det vara: "Rhapsody in blue"? Jag får kontrollera titlarna med Enn Kokk under eftermiddagen. Kan titeln på Gershwins melodi vara: "An american i Paris". Efter att ha läst kommentarerna på Enn Kokks blogg får jag av Stefan H i Järfälla veta att titeln på Gershwins melodi är: "Rhapsody in blue", en titel som jag även hittat med Ellington. Titeln på melodin som Ellington är upphovsman till är: "Sophisticated lady".

L 3 och V 12: Den här duetten sjungs av Helen Sjöholm och Tommy Körberg, med komp av BAO. Jag tror att den heter: "Timmarna går så fort när man har roligt".

L 4: Vi får lyssna till en instrumental version av Stikkan Anderssons: "Det blir inget bröllop på lördag".

L 13: Mia Skäringer sjunger: "Du är som eld". Hon är inte bara en bra skådespelerska. Hon sjunger riktigt bra.

L 10: Sången är hämtad från den franska musikalen: "Irma la douce".

V 16: Vi går i mål med barnvisan: "Var bor du lilla råtta".

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Det var inte helt enkelt. Jag kommer inte på titlarna till svaret gök och till Gershwins och Ellingtons melodier utan ber att få återkomma med förslag på dem.

Nu ska jag och Hugo ta en lång promenad i det vackra vädret.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg.

115 kommentarer:

 1. Då var det dags igen, gott folk
  Med vänlig hälsning
  Roffe

  SvaraRadera
 2. God morgon Krister och Åke i Sura !
  Roffe

  SvaraRadera
 3. Godmorgon Krister. Tråkigt att höra om familjens förkylning. Hoppas den ger med sig. Dubbla vitaminintaget några dagar, så kommer du att märka skillnaden. I dag kommer vi att lösa krysset från bilen, då vi är på väg till Falun för att se beridna Vaktparaden och lyssna till Dragonmusikkåren. Skall även försöka komma i kontakt med några hästskötare för att höra om några justeringar behöver behöver göras på stallventilationen som jag levererat för många år sedan till K1. Vi önskar dig och din familj samt alla lyssnare en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Vad roligt att ni ska se beridna högvakten. Den har jag deltagit i vid ett antal tillfälle då jag arbetade på K 1. Kul att man visar upp sig på olika platser i landet. Jag fick vara med på Strömsholm vid något tillfälle och deltog i militärhistoriska vm i ridning i mitten av 80-talet. Vi var en vecka i Ungern och tävlade i olika moment.

   Jag önskar er en riktigt fin helg. Hälsa E-B.

   Radera
 4. God Morgon från ett soligt Skepplanda

  SvaraRadera
 5. God morgon Krister och alla krysslösare. Här i Björkhagen skiner solen från en molnfri himmel.

  SvaraRadera
 6. God morgon Krister och alla krysslösare. Här i Östersund är det regn och höstlikt. Idag ska jag vara kyrkvärd på ett dop. Lite nervös då det är första gången själv utan en annan erfaren kyrkvärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Det kommer att gå utmärkt. Jag tycker att det är fint när en kyrkvärd är med vid dopgudstjänsterna.

   Vi har försökt det vi flera olika tillfällen men tyvärr så är det inte så många som kan och vill då vi har ca 150 dopgudstjänster per år.

   Lycka till.

   Radera
 7. Roligt att läsa hur bra Hugo utvecklas. Gordon sänder sina hjärtliga hälsningar, medan han laddar för melodikrysset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Gordon.

   Hugo hälsar tillbaka. Just nu far han omkring och leker med en av sina leksaker.

   Radera
 8. God Morgon Krister och alla kryssvänner.
  Henrietta

  SvaraRadera
 9. God morgon Krister och alla ni andra. Den här veckan har varit fylld av utvecklingssamtal och utbildning. Ikväll bär det iväg till Jönköping där vi ska se Lena PH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ingela.

   Önskar er en trevlig kväll.

   Radera
 10. God morgon hälsar vi två ganska friska kryssare i Dorotea, efter 2-3 veckors irriterande förkylning med våldsam hosta. Vi önskar alla lycka till!
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina och Kjell.

   Önskar er fortsatt god bättring.

   Radera
 11. God morgon Krister och alla kryssare. Jag sitter i husbilen och väntar på att vi skall åka ut till Marstrands kyrka för ett dop. Så jag kommer inte att kunna vara med hela krysset idag. Solen lyser och det är 15 grader varmt ute i Marstrand.
  Lycka till med dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Är lite avundsjuk på att ni kommit ut med husbilen.

   Radera
 12. God morgon från ett soligt väring

  SvaraRadera
 13. God morgon alla kryssare från ett soligt Norrköping, Berit

  SvaraRadera
 14. God morgon! Idag är det lite svalt ute. + 1,4 i morse, men nu är det ca 7 grader. Ska troligen fortsätta med avverkning av nästa häggmispel, eller åtminstone gallra. Förra veckans gallring blev bra. Sedan ska jag ringa runt till medlemmar i hembygdsföreningen och bjuda in till surströmming nästa vecka. Det brukar vara populärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Hoppas att ni blir många till surströmmingsfesten. Har ätit det ett par gånger i mitt liv. Smakar bäst med mjölk, enligt mig.

   Radera
 15. L7, L1: Kenneth, Gärdestad

  SvaraRadera
 16. God morgon Krister och alla lösare nu kör vi

  SvaraRadera
 17. Kenneth Gärdestad

  SvaraRadera
 18. God morgon Krister och alla kryssare,önskar en härlig dag.. från ett soligt Piteå

  SvaraRadera
 19. Godmorgon kyrkoherden och ALLA andra Idag sitter i inträdet på folkrace tävlingar med min älskade följeslagare Frisco och löser krysset i allt motorljud.Radio på högsta volym

  SvaraRadera
 20. Godmorgon alla kryssare och krya på dej Krister m familj.
  Förra veckan var jag och mmin syster i Eslöv på hundtävling -schäfer klassens vinnare åkte vi hem med.Fint väder och vinst .kunde inte blivit en bättre lördag.tjoho....

  SvaraRadera
 21. Krister Patti Smiths låt heter väl inte
  "April Fiol" utan April Fool

  SvaraRadera
 22. En och en kan bli svårt men i grupp är vi oslagbara ??
  Roffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går alltid bättre när man hjälps åt.

   Radera
 23. Mia Skäringer Som eld var det

  SvaraRadera
 24. V:16 DU (Vad gör DU lilla råtta)
  Tack för ett trevligt X:ande på återseende

  SvaraRadera
 25. Tack för idag. Önskar er en bra lördag.

  SvaraRadera
 26. Ha en bra dag allihopa. Det gick ovanligt bra för mig, det var bara en fråga jag inte kunde. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Anna.

   Jag tror att jag kan svaren men är osäker på några titlar.

   Radera
 27. Så var det slut för idag. Jag önskar alla en fortsatt skön helg.

  SvaraRadera
 28. Tack för idag. Önskar er alla en trevlig lördag

  SvaraRadera
 29. Tack för idag! Alla är så duktiga! Tur att man får proffhjälp! Vi hörs nästa lördag.

  SvaraRadera
 30. Tack för idag!
  Ganska svårt bitvis, men tillsammans med er så lyckades vi lösa krysset.
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 31. Tack för idag alla kryssare, ha en bra helg, Berit

  SvaraRadera