lördag 13 oktober 2018

Melodikrysset vecka 41 - 2018

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även i dag sitter jag hemma vid köksbordet, på Söderhöjden i Jakobsberg, då jag ska försöka Melodikrysset tillsammans med er.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag haft en intensiv men mycket givande vecka. Jag har lett en högmässa, en dopgudstjänst, en begravningsgudstjänst och församlingens Förbönsmässa.

Jag har också haft möte med församlingens ACT-ambassadörer, styrelsen för församlingens förvaltningsbolag (där jag är VD), Kyrkogårdsutskottet, Pastorala rådet för Järfälla kyrka, Ekonomiutskottet och Kyrkorådet. Utöver detta har vi haft ekonomiutbildning för församlingens samtliga VD:ar och bolagsstyrelser.

Sedan onsdag morgon har vi haft en biskopsvisitation av Sollentuna kontrakt. Som kontraktsprost har jag ansvarat för att det planerade programmet genomförs även om jag inte lett särskilt många av programpunkterna utan endast deltagit.

Biskopen med sitt visitationsteam har fått se på begravningsverksamheten i Järfälla, krematoriet i Silverdal och häktet i Sollentuna. Dessutom har vi deltagit i lunchmusik med soppa i Hammarby församling, fått se en fantastisk föreställning om den heliga Birgitta i Fresta, pratat om konfirmand och ungdomsverksamhet i Eds församling, där vi också serverades en god soppa. Vi har också samtalat om kommunernas och församlingarnas arbete för migranter och flyktingar samt våra ekumeniska och religionsövergripande samarbete. Den dagen serverades en god vegetarisk lunch i Maria kyrka här i Järfälla. Sist men inte minst åt vi en gemensam middag i torsdags kväll på Edsbacka krog i Sollentuna.

Biskopsvisitationen avslutas i morgon i St Eriks kyrka i Sollentuna. Först ska vi fira en visitationsmässa där alla kontraktets församlingar medverkar på olika sätt. Efter mässan är det en visitationsstämma där biskopen ger återkoppling på allt vad teamet sett under veckan.

Jag hinner prova den predikan jag ska hålla vid visitationsmässan eftersom jag ska leda högmässan i Kummelby kyrka på förmiddagen.

Som ni förstår har jag inte haft särskilt mycket fritid denna vecka. De två kvällar jag varit ledig har jag ägnat åt Hugo och yngsta dottern eftersom min fru arbetat när jag varit ledig. Just nu ligger Hugo i "sin soffa" och yngsta dottern tittar på Youtube via sin iPad. Min fru arbetar även i dag på min lediga dag, så efter melodikrysset ska jag skjutsa dottern till en fotbollscup.

I Järfälla halvklart väder, så solen tittar fram emellanåt. Termometern visar på 13 grader.

Så här ser dagens förslag till lösning ut:

V 13, L 6 och L 4: Vi inleder dagens kryss med sång och musik ur "Life of Brian". Jag tror att sången heter "Always look on the bright side of life". Det är den sång Brian sjunger då han likt Jesus hänger på korset.

V 5 och L 12: Musikstycket tror jag är hämtat ur operan Carmen. Heter den "Toreador-arian"? Det är i vart fall Bizet som är kompositör.

V 14: Sången är hämtad ur en av "Ice Age" filmerna. Nummer fem heter tydligen "Ice Age Collision Course".

L 8 och L 3: Vi får lyssna till en finstämd instrumental version av "Du är den ende".

V 8: Martina McBride sjunger "Baby its cold outside" med Dean Martin indubbad i sången.

V 2 och V 16: Ytterligare en av Eldemans dubbelfrågor som inte har någon inbördes koppling. Vi inleder med "Bra vibrationer" från melodifestivalen 1985 då Kikki Danielsson sjöng. Därefter får vi lyssna till "Twentyfour hours of sunshine", som på svenska fick den titeln "Solsken var timma på dygnet".

L 11 och V 15: ABBA´s fina sång "When I kissed the teacher" var med i filmen "Mamma Mia"

L 10: Upphovsmannen till musiken måste vara Evert Taube. Jag kommer dock inte på titeln. Kan det ha varit "Inbjudan till Bohuslän"?

V 9: Sången är hämtad ur filmen och musikalen "Grease". Den har titeln "You are the one that I want". I filmen var det John Travolta och Olivia Newton-John.

V 7: Vi får lyssna till "Små nära ting" i en instrumental version.

L 1: Mary J Blige sjunger en duett med Sting i "Whenever I say your name".

L 2: Vi går i mål med Benjamin Ingrosso som sjunger vinnarbidraget ur årets melodifestival, "Dance you off". I ESC slutade han på en hedrande sjunde plats.

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Jag tycker att det var ovanligt svårt så jag har behövt googla ett par gånger. Särskilt svår var V 16 där det tog en stund att hitta ett rimligt svar.

Nu ska jag skjutsa yngsta dotter till fotbollen innan jag förbereder morgondagens två predikningar.

"Öster och väster fyller du med jubel.
Du tar dig an jorden och ger den regn,
du gör den bördig och rik.
Guds flod är full av vatten."
Psaltaren 65

182 kommentarer:

 1. God morgon från ett halvklart Skepplanda

  SvaraRadera
 2. Godmorgon från ett grått Kåge. Igår var det surströmming på hembygdsgården. Lagom med folk så att även vi som jobbade kunde sitta i lugn och äta. En medlem tog kort och skickade till administratören för Nostalgi Kåge (boende i Stockholm) och när jag kom hem kunde jag se alla som var på festen. Trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Det låter som om du hade riktigt trevligt. Jag har endast ätit surströmming en handfull gånger. Senaste gången var den bästa för då drack jag mjölk till.

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare. Jag ser att det även i dagens Svenska Kyrka är mycket att stå i för en kontraktsprost (Min far var på sin tid kontraktsprost i nordöstra Västergötland). Idag sitter jag ensam och skall försöka lösa krysset, då Else-Britt är hos en son och styckar älg efter veckans jakt. I stort sett hela hennes släkt är inblandad i jakten och det har blivit en del att ta reda på och frysa in. Det blir fantastiska tjälknölar och porterstekar till vinterns söndagsmiddagar på älgkött. Själv skall jag senare idag åka och fira mässa i kyrkan på Tällberg inför Tacksägelsedagen. I morgon eftermiddag blir det sista Jaguarträffen för året i Dalarna, då vi dels skall se på gamla fina bilar och dels, för damerna, blir det mode från 50-talet. Under veckan har jag även gett vinterbilen ett extra lager vax för att bättre motstå allt det vägsalt som vi tyvärr måste dras med här i Dalarna numera. Ett bra sätt att upptäcka eventuella lackskador och förebygga rostangrepp. Jag skall även besöka en ventilationsmässa i Falun, där jag kan träffa flera som behöver vår näringsrika frukost. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen en fin kommande vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Ser att även du har fullt upp i ditt schema. Nästa vecka blir för mig en lugn vecka med ytterst lite inbokat.

   Jag önskar dig och Else-Britt en riktigt fin höstvecka.

   Radera
 4. God morgon Krister och alla kryssare! Från ett mulet Lockne. Imorgon ska vi ha Härnösands stifts biskop som viger in vår nya kyrkoherde. Gudstjänst med extra allt :) /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Ulla.

   Det blir en stor dag för församlingen. Jag mottogs som kyrkoherde i Jakobsberg av biskop Caroline i september 2000. Biskop Eva mottog mig som kyrkoherde i Järfälla (nya) församling i januari 2010. Jag minns båda dagarna med glädje.

   Radera
 5. God morgon Krister!

  SvaraRadera
 6. God morgon alla kryssare i sommarvärmen. Jag är gudstjänstvärd i Ivetofta kyrka på Tacksägelsedagen med högmässa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Jag önskar er en fin och meningsfull högmässa.

   Radera
 7. God morgon Krister och alla kryssare från Stockholm. Här är 13,5 grader varmt och soligt.
  I går kväll var vi på Cirkus och såg Peter Jöback m.fl. Han är fantastisk!
  I kväll ska vi se pjäsen Apologia på Playhouse teater.
  Lycka till alla med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Härligt att läsa att ni tar del av all den kultur som finns i Stockholm.

   Annars brukar vi som bor här sällan se allt vad stan har att erbjuda. Det mesta jag sett av Stockholm såg jag de första åren jag bodde här.

   Radera
 8. God morgon Krister och alla kryssare från ett soligt och varmt Bryssel!
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Dimman ligger tät i Buddby men det lättar upp med melodikrysset!

  SvaraRadera
 10. Godmorgon från ett härligt Gålö

  SvaraRadera
 11. Godmorgon Krister och alla kryssare. Idag är det lite dimmigt sedan igår här i Piteå.9° så lite värme är det trots allt. Fastän solen lyser med sin frånvaro.
  Önskar er alla en skön dag
  Annica

  SvaraRadera
 12. Godmorgon. Idag har vi förstärkning i stugan. 4 stycken 40+ och 3 ungdomar. Det här ska gå lätt 😀

  SvaraRadera
 13. Godmorgon Krister och övriga kryssälskare!

  SvaraRadera
 14. God Morgon från ett brittsommar vackert Halland Kathis o Marja

  SvaraRadera
 15. Någon som vet varför inte krysset börjat ännu?

  SvaraRadera
 16. Hej alla!
  Jag löser numer melodikrysset varje lördag sen min pappa fick en stroke i november och numer bor på ett demensboende. De löste det alltid tillsammans så nu har jag tagit över. Varje gång har vi alltid så bra hjälp av er. Kanske kan jag något ni inte kan nån gång. Ewy

  SvaraRadera
 17. God morgon
  Vi har varm och disigt här i Dorotea.
  Lycka till!
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Christina och Kjell.

   Tack detsamma.

   Radera
 18. Godmorgon!Här uppe är dimman också tät, men melodikrysset gör en människa glad. Förresten, vi har snö som jigger kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Annica.

   Det låter fint med snö, men jag väntar gärna några veckor.

   Radera
 19. Godmorgon Krister, Dotter, Hugo o alla mellokryssare från ett soligt Karlskrona.Det har varit en fullspäckad vecka med heltidsarbete och föräldramöte på måndagskvällen. Besökt Näringslivsmässan på torsdagseftermiddagen. Hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 20. En av de roligaste filmer jag någonsin sett!
  Life of Brian

  SvaraRadera
 21. V13 L6 L4: Ett herrans liv

  SvaraRadera
 22. Nu är det strul för mig ligger flera minuter efter er

  SvaraRadera
 23. Godmorgon från ett soligt Nyköping :)

  SvaraRadera
 24. Svar
  1. Gjorde George Bizet den? Ja då är det säkert rätt svar.

   Radera
 25. God morgon Krister och alla melodikryssare i Sveriges avlånga land!

  SvaraRadera
 26. Toreadorarian ur Carmen av Bizet

  SvaraRadera
 27. sjukt tack för den. den var svår L5

  SvaraRadera
 28. Du är den ende!!
  Så vackert!!

  SvaraRadera
 29. L8 L3 DU ÄR den ende

  SvaraRadera
 30. L8 DU L3 ÄR Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 31. V8 Dean Martin Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 32. V8 dean martin ?

  SvaraRadera
 33. V2 BRA Vibrationer Kicki Danielsson Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 34. V2 V16 VIBRATIONER, ?

  SvaraRadera
 35. Hej. Den 25 november ska vi ha visitation av kontraktsprosten i Vreta Kloster.
  /Ann-Sofi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann-Sofi.

   I Stockholm visiterar inte prostarna längre.

   Radera
 36. twenty four HOURS of sunshine

  SvaraRadera
 37. Solsken var timma på dygnet

  SvaraRadera
 38. Mamma Mia så timma på v16

  SvaraRadera
 39. L11 V15 mamma mia

  SvaraRadera
 40. God Morgon Krister och alla vänner. Lite sen i starten idag.

  SvaraRadera
 41. L11 MAMMA V15 MIA Lisbeth i K-na

  SvaraRadera
 42. V9 GREASE LIsbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 43. Låten med Taube heter Inbjudan till Bohuslän.

  SvaraRadera
 44. L1 STING Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 45. Då var krysset klart för denna gång’
  Bergsäkert Benjamin på L2
  Trevlig helg önskas alla!!

  SvaraRadera
 46. L10 tror jag var Inbjudan till Bohuslän av Evert Taube. En av hans vackraste visor, tycker jag.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 47. Hejsan Krister !
  Har inte haft tid/lust att lösa på flera gånger.Har ju mitt X att titta till och handla åt.Blir en vända till honom i dag också. Han skulle ha sina hjärtmediciner, Hur orkeslös får man vara när han har en permobil. Nä det är klart stackaren har inte ätit fast föda på ett halvår, och nu har de dragit ut 4 tänder i underkäken för han ska ha titanskruvar
  där också,och kan inte tugga. Efter blodcancern har han inte gjort ett dugg för att träna sina förtvinade muskler ,173/ 56 ,för lite. Så nu får han nyponsoppa, måste lirka lite med honom. Du har som vanligt späckat schema, tur du är ung. Jag kämpar på med mina spända muskler, köpte ny säng med tempurmadrass, inte lätt "ligga in sig" i en sådan 2-6 månader.
  Ha det så bra i fortsättningen klapp och kli till Hugo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Marie-Louise.

   Vad snällt att du hjälper ditt X. Han verkar ha haft det tufft och då kan man behöva hjälp och stöd.

   Lycka till med nya sängen.

   Radera
  2. Tack Krister, för varje natt blir den bättre och bättre. . Tror det var ett bra val.

   Radera
 48. L10 "inbjudan till bohuslän"

  SvaraRadera
 49. L2 Benjamin
  Tack för idag!

  SvaraRadera
 50. L2 Benjamin Ingrosso Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 51. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 52. Som många gissat avslutas krysset med BENJAMIN Ingrosso. Nu ska vi ta en lång och skön promenad i det fina brittsommarvädret. Jag önskar alla en skön helg.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 53. Tack alla för idag.. Önskar er alla en trevlig helg.

  SvaraRadera
 54. Tack för i dag.
  Behöve hjälp med Toreadorarian
  H
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Christina och Kjell.

   I dag var det lite klurigt, precis som Eldeman sa i början.

   Radera
 55. Idag var det lite svårt. Men nu är det löst.
  Hoppas att ni alla får en fin helg.

  SvaraRadera
 56. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg på återseende.

  SvaraRadera
 57. Slut för idag. Ha en fortsatt fin helg alla kryssvänner.

  SvaraRadera
 58. Trevlig helg till Krister,Dottern, hunden Hugo o alla mellokryssare! Det var lite svårare kryss idag. Skönt med brittsommar över helgen.Vi hörs nästa vecka Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera