lördag 13 oktober 2018

Melodikrysset vecka 41 - 2018

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även i dag sitter jag hemma vid köksbordet, på Söderhöjden i Jakobsberg, då jag ska försöka Melodikrysset tillsammans med er.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag haft en intensiv men mycket givande vecka. Jag har lett en högmässa, en dopgudstjänst, en begravningsgudstjänst och församlingens Förbönsmässa.

Jag har också haft möte med församlingens ACT-ambassadörer, styrelsen för församlingens förvaltningsbolag (där jag är VD), Kyrkogårdsutskottet, Pastorala rådet för Järfälla kyrka, Ekonomiutskottet och Kyrkorådet. Utöver detta har vi haft ekonomiutbildning för församlingens samtliga VD:ar och bolagsstyrelser.

Sedan onsdag morgon har vi haft en biskopsvisitation av Sollentuna kontrakt. Som kontraktsprost har jag ansvarat för att det planerade programmet genomförs även om jag inte lett särskilt många av programpunkterna utan endast deltagit.

Biskopen med sitt visitationsteam har fått se på begravningsverksamheten i Järfälla, krematoriet i Silverdal och häktet i Sollentuna. Dessutom har vi deltagit i lunchmusik med soppa i Hammarby församling, fått se en fantastisk föreställning om den heliga Birgitta i Fresta, pratat om konfirmand och ungdomsverksamhet i Eds församling, där vi också serverades en god soppa. Vi har också samtalat om kommunernas och församlingarnas arbete för migranter och flyktingar samt våra ekumeniska och religionsövergripande samarbete. Den dagen serverades en god vegetarisk lunch i Maria kyrka här i Järfälla. Sist men inte minst åt vi en gemensam middag i torsdags kväll på Edsbacka krog i Sollentuna.

Biskopsvisitationen avslutas i morgon i St Eriks kyrka i Sollentuna. Först ska vi fira en visitationsmässa där alla kontraktets församlingar medverkar på olika sätt. Efter mässan är det en visitationsstämma där biskopen ger återkoppling på allt vad teamet sett under veckan.

Jag hinner prova den predikan jag ska hålla vid visitationsmässan eftersom jag ska leda högmässan i Kummelby kyrka på förmiddagen.

Som ni förstår har jag inte haft särskilt mycket fritid denna vecka. De två kvällar jag varit ledig har jag ägnat åt Hugo och yngsta dottern eftersom min fru arbetat när jag varit ledig. Just nu ligger Hugo i "sin soffa" och yngsta dottern tittar på Youtube via sin iPad. Min fru arbetar även i dag på min lediga dag, så efter melodikrysset ska jag skjutsa dottern till en fotbollscup.

I Järfälla halvklart väder, så solen tittar fram emellanåt. Termometern visar på 13 grader.

Så här ser dagens förslag till lösning ut:

V 13, L 6 och L 4: Vi inleder dagens kryss med sång och musik ur "Life of Brian". Jag tror att sången heter "Always look on the bright side of life". Det är den sång Brian sjunger då han likt Jesus hänger på korset.

V 5 och L 12: Musikstycket tror jag är hämtat ur operan Carmen. Heter den "Toreador-arian"? Det är i vart fall Bizet som är kompositör.

V 14: Sången är hämtad ur en av "Ice Age" filmerna. Nummer fem heter tydligen "Ice Age Collision Course".

L 8 och L 3: Vi får lyssna till en finstämd instrumental version av "Du är den ende".

V 8: Martina McBride sjunger "Baby its cold outside" med Dean Martin indubbad i sången.

V 2 och V 16: Ytterligare en av Eldemans dubbelfrågor som inte har någon inbördes koppling. Vi inleder med "Bra vibrationer" från melodifestivalen 1985 då Kikki Danielsson sjöng. Därefter får vi lyssna till "Twentyfour hours of sunshine", som på svenska fick den titeln "Solsken var timma på dygnet".

L 11 och V 15: ABBA´s fina sång "When I kissed the teacher" var med i filmen "Mamma Mia"

L 10: Upphovsmannen till musiken måste vara Evert Taube. Jag kommer dock inte på titeln. Kan det ha varit "Inbjudan till Bohuslän"?

V 9: Sången är hämtad ur filmen och musikalen "Grease". Den har titeln "You are the one that I want". I filmen var det John Travolta och Olivia Newton-John.

V 7: Vi får lyssna till "Små nära ting" i en instrumental version.

L 1: Mary J Blige sjunger en duett med Sting i "Whenever I say your name".

L 2: Vi går i mål med Benjamin Ingrosso som sjunger vinnarbidraget ur årets melodifestival, "Dance you off". I ESC slutade han på en hedrande sjunde plats.

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Jag tycker att det var ovanligt svårt så jag har behövt googla ett par gånger. Särskilt svår var V 16 där det tog en stund att hitta ett rimligt svar.

Nu ska jag skjutsa yngsta dotter till fotbollen innan jag förbereder morgondagens två predikningar.

"Öster och väster fyller du med jubel.
Du tar dig an jorden och ger den regn,
du gör den bördig och rik.
Guds flod är full av vatten."
Psaltaren 65

178 kommentarer:

  1. God morgon från ett halvklart Skepplanda

    SvaraRadera
  2. Godmorgon från ett grått Kåge. Igår var det surströmming på hembygdsgården. Lagom med folk så att även vi som jobbade kunde sitta i lugn och äta. En medlem tog kort och skickade till administratören för Nostalgi Kåge (boende i Stockholm) och när jag kom hem kunde jag se alla som var på festen. Trevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, M.

      Det låter som om du hade riktigt trevligt. Jag har endast ätit surströmming en handfull gånger. Senaste gången var den bästa för då drack jag mjölk till.

      Radera
  3. God morgon Krister och alla kryssare. Jag ser att det även i dagens Svenska Kyrka är mycket att stå i för en kontraktsprost (Min far var på sin tid kontraktsprost i nordöstra Västergötland). Idag sitter jag ensam och skall försöka lösa krysset, då Else-Britt är hos en son och styckar älg efter veckans jakt. I stort sett hela hennes släkt är inblandad i jakten och det har blivit en del att ta reda på och frysa in. Det blir fantastiska tjälknölar och porterstekar till vinterns söndagsmiddagar på älgkött. Själv skall jag senare idag åka och fira mässa i kyrkan på Tällberg inför Tacksägelsedagen. I morgon eftermiddag blir det sista Jaguarträffen för året i Dalarna, då vi dels skall se på gamla fina bilar och dels, för damerna, blir det mode från 50-talet. Under veckan har jag även gett vinterbilen ett extra lager vax för att bättre motstå allt det vägsalt som vi tyvärr måste dras med här i Dalarna numera. Ett bra sätt att upptäcka eventuella lackskador och förebygga rostangrepp. Jag skall även besöka en ventilationsmässa i Falun, där jag kan träffa flera som behöver vår näringsrika frukost. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen en fin kommande vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Thorsten.

      Ser att även du har fullt upp i ditt schema. Nästa vecka blir för mig en lugn vecka med ytterst lite inbokat.

      Jag önskar dig och Else-Britt en riktigt fin höstvecka.

      Radera
  4. God morgon Krister och alla kryssare! Från ett mulet Lockne. Imorgon ska vi ha Härnösands stifts biskop som viger in vår nya kyrkoherde. Gudstjänst med extra allt :) /Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Ulla.

      Det blir en stor dag för församlingen. Jag mottogs som kyrkoherde i Jakobsberg av biskop Caroline i september 2000. Biskop Eva mottog mig som kyrkoherde i Järfälla (nya) församling i januari 2010. Jag minns båda dagarna med glädje.

      Radera
  5. God morgon Krister!

    SvaraRadera
  6. God morgon alla kryssare i sommarvärmen. Jag är gudstjänstvärd i Ivetofta kyrka på Tacksägelsedagen med högmässa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Bengt.

      Jag önskar er en fin och meningsfull högmässa.

      Radera
  7. God morgon Krister och alla kryssare från Stockholm. Här är 13,5 grader varmt och soligt.
    I går kväll var vi på Cirkus och såg Peter Jöback m.fl. Han är fantastisk!
    I kväll ska vi se pjäsen Apologia på Playhouse teater.
    Lycka till alla med dagens kryss!
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Carin.

      Härligt att läsa att ni tar del av all den kultur som finns i Stockholm.

      Annars brukar vi som bor här sällan se allt vad stan har att erbjuda. Det mesta jag sett av Stockholm såg jag de första åren jag bodde här.

      Radera
  8. God morgon Krister och alla kryssare från ett soligt och varmt Bryssel!
    Birgitta

    SvaraRadera
  9. Dimman ligger tät i Buddby men det lättar upp med melodikrysset!

    SvaraRadera
  10. Godmorgon från ett härligt Gålö

    SvaraRadera
  11. Godmorgon Krister och alla kryssare. Idag är det lite dimmigt sedan igår här i Piteå.9° så lite värme är det trots allt. Fastän solen lyser med sin frånvaro.
    Önskar er alla en skön dag
    Annica

    SvaraRadera
  12. Godmorgon. Idag har vi förstärkning i stugan. 4 stycken 40+ och 3 ungdomar. Det här ska gå lätt 😀

    SvaraRadera
  13. Godmorgon Krister och övriga kryssälskare!

    SvaraRadera
  14. God Morgon från ett brittsommar vackert Halland Kathis o Marja

    SvaraRadera
  15. Någon som vet varför inte krysset börjat ännu?

    SvaraRadera
  16. Hej alla!
    Jag löser numer melodikrysset varje lördag sen min pappa fick en stroke i november och numer bor på ett demensboende. De löste det alltid tillsammans så nu har jag tagit över. Varje gång har vi alltid så bra hjälp av er. Kanske kan jag något ni inte kan nån gång. Ewy

    SvaraRadera
  17. God morgon
    Vi har varm och disigt här i Dorotea.
    Lycka till!
    Christina och Kjell

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Christina och Kjell.

      Tack detsamma.

      Radera
  18. Godmorgon!Här uppe är dimman också tät, men melodikrysset gör en människa glad. Förresten, vi har snö som jigger kvar.

    SvaraRadera
  19. Godmorgon Krister, Dotter, Hugo o alla mellokryssare från ett soligt Karlskrona.Det har varit en fullspäckad vecka med heltidsarbete och föräldramöte på måndagskvällen. Besökt Näringslivsmässan på torsdagseftermiddagen. Hälsning Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  20. En av de roligaste filmer jag någonsin sett!
    Life of Brian

    SvaraRadera
  21. V13 L6 L4: Ett herrans liv

    SvaraRadera
  22. Nu är det strul för mig ligger flera minuter efter er

    SvaraRadera
  23. Godmorgon från ett soligt Nyköping :)

    SvaraRadera
  24. Svar
    1. Gjorde George Bizet den? Ja då är det säkert rätt svar.

      Radera
  25. God morgon Krister och alla melodikryssare i Sveriges avlånga land!

    SvaraRadera
  26. Toreadorarian ur Carmen av Bizet

    SvaraRadera
  27. sjukt tack för den. den var svår L5

    SvaraRadera
  28. Du är den ende!!
    Så vackert!!

    SvaraRadera
  29. L8 L3 DU ÄR den ende

    SvaraRadera
  30. L8 DU L3 ÄR Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  31. V8 Dean Martin Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  32. V2 BRA Vibrationer Kicki Danielsson Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  33. V2 V16 VIBRATIONER, ?

    SvaraRadera
  34. Hej. Den 25 november ska vi ha visitation av kontraktsprosten i Vreta Kloster.
    /Ann-Sofi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann-Sofi.

      I Stockholm visiterar inte prostarna längre.

      Radera
  35. twenty four HOURS of sunshine

    SvaraRadera
  36. Solsken var timma på dygnet

    SvaraRadera
  37. God Morgon Krister och alla vänner. Lite sen i starten idag.

    SvaraRadera
  38. L11 MAMMA V15 MIA Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  39. V9 GREASE LIsbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  40. Låten med Taube heter Inbjudan till Bohuslän.

    SvaraRadera
  41. L1 STING Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  42. Då var krysset klart för denna gång’
    Bergsäkert Benjamin på L2
    Trevlig helg önskas alla!!

    SvaraRadera
  43. L10 tror jag var Inbjudan till Bohuslän av Evert Taube. En av hans vackraste visor, tycker jag.
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
  44. Hejsan Krister !
    Har inte haft tid/lust att lösa på flera gånger.Har ju mitt X att titta till och handla åt.Blir en vända till honom i dag också. Han skulle ha sina hjärtmediciner, Hur orkeslös får man vara när han har en permobil. Nä det är klart stackaren har inte ätit fast föda på ett halvår, och nu har de dragit ut 4 tänder i underkäken för han ska ha titanskruvar
    där också,och kan inte tugga. Efter blodcancern har han inte gjort ett dugg för att träna sina förtvinade muskler ,173/ 56 ,för lite. Så nu får han nyponsoppa, måste lirka lite med honom. Du har som vanligt späckat schema, tur du är ung. Jag kämpar på med mina spända muskler, köpte ny säng med tempurmadrass, inte lätt "ligga in sig" i en sådan 2-6 månader.
    Ha det så bra i fortsättningen klapp och kli till Hugo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Marie-Louise.

      Vad snällt att du hjälper ditt X. Han verkar ha haft det tufft och då kan man behöva hjälp och stöd.

      Lycka till med nya sängen.

      Radera
    2. Tack Krister, för varje natt blir den bättre och bättre. . Tror det var ett bra val.

      Radera
  45. L10 "inbjudan till bohuslän"

    SvaraRadera
  46. L2 Benjamin
    Tack för idag!

    SvaraRadera
  47. L2 Benjamin Ingrosso Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  48. Som många gissat avslutas krysset med BENJAMIN Ingrosso. Nu ska vi ta en lång och skön promenad i det fina brittsommarvädret. Jag önskar alla en skön helg.
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
  49. Tack alla för idag.. Önskar er alla en trevlig helg.

    SvaraRadera
  50. Tack för i dag.
    Behöve hjälp med Toreadorarian
    H
    Christina och Kjell i Dorotea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, Christina och Kjell.

      I dag var det lite klurigt, precis som Eldeman sa i början.

      Radera
  51. Idag var det lite svårt. Men nu är det löst.
    Hoppas att ni alla får en fin helg.

    SvaraRadera
  52. Tack för trevligt X:ande.
    Ha en fortsatt trevlig helg på återseende.

    SvaraRadera
  53. Slut för idag. Ha en fortsatt fin helg alla kryssvänner.

    SvaraRadera
  54. Trevlig helg till Krister,Dottern, hunden Hugo o alla mellokryssare! Det var lite svårare kryss idag. Skönt med brittsommar över helgen.Vi hörs nästa vecka Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera