lördag 1 december 2018

Melodikrysset vecka 48 - 2018

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Även i dag, då min fru fyller 50 år, är jag beredd att försöka lösa Melodikrysset tillsammans med er. Som vanligt sitter jag hemma vid vid köksbordet på Söderhöjden, i Jakobsberg.

Tidigt i morse fixade jag och yngsta dottern frukost till min fru. Vi serverade den vid sängen under sång och presentutdelning. Senare i dag ska jag tillaga hennes födelsedagsmiddag.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag döpt en liten gosse och en av hans faddrar och varit i Bro kyrka för att berätta om min tid i Afghanistan. Det var roligt att återse flera av de församlingsbor som brukade fira gudstjänster då jag tjänstgjorde i Bro pastorat 1999 - 2000.

I övrigt har jag haft en väldigt lugn arbetsvecka.

Jag har lett församlingens förbönsmässa och en begravningsgudstjänst. Dessutom har jag varit haft möte med Ekonomiutskottet, Personalutskottet, haft ärendeuttag inför nästa Kyrkoråd och styrelsemöte med församlingens Förvaltningsbolag och lett ett möte med Arbetsmiljökommitten.

Sist men inte minst har jag haft MBL information för en facklig företrädare och sammanställt prästernas och diakonernas samtal över de frågor vi fått av biskopen, inför nästa års präst- och diakonmöte samt hennes ämbetsberättelse.

På min fritid har jag haft ett möte med presidiet från en församlings Kyrkoråd inför deras rekrytering av en ny kyrkoherde. Som ersättare i Domkapitlet får jag ibland förtroendet att vara med i kyrkoherderekryteringar. Vi träffar först församlingens rekryteringsgrupp och sedan intervjuar vi de sökande innan Domkapitlet yttrar sig över de sökande.

Jag har också registreringsbesiktigat vår husbil så den numera har en totalvikt på 3500 kg. Jag har också genomfört en hörseltest som visade att jag behöver hörapparat på båda öronen. Jag ska hämta dem den 11 december. Övrig fritid har jag tagit promenader med Hugo och umgåtts med med min fru och yngsta dottern.

Just nu är jag glad över att radion fortfarande fungerar trots att katterna bitit av antennsladden. De har också bitit av min datasladd och sladden till en av mina telefonladdare. Nu har vi införskaffat en vattenspruta för att försöka förmå dem att sluta med att bita i sladdar. Hugo försöker hålla reda på dem och avbryter när de klöser på möblerna. Det ser så roligt ut när han försöker uppfostra dem. Själv mår han bra igen efter kastrationen.

I Järfälla är det väldigt blåsigt och det har regnat till och från i snart 2 dygn. Just nu är det 2 grader.

Så här ser förslaget till lösning ut denna lördag:

V 1: Vi inleder dagens kryss med "Fågeldansen". En melodi jag dansat många gånger till under 1980-talet.

L 1 och L 8: "Fernando" framförs av Anni-Frid "Frida" Lyngstad på spanska. Jag utgår från att gruppen är ABBA. Detta är den enda sång jag vunnit med när vi spelat sing-star.

L 5 och V 12: Då var Eldemans dubbelfrågor utan inbördes sammanhang tillbaka. Vi börjar med "The Beatles" fina "Here comes the sun" i en instrumental version. Därefter fick vi höra en melodi jag försökte sjunga med i, men jag hittar inte orden. Jag får återkomma. Att inledningsordet är till kan jag lista ut med hjälp av ledbokstäverna men jag kommer inte på hela titeln. Nu ramlade poletten ner. Det var ju "Till Österland vill jag fara".

L 10 och V 11: Vi får lyssna till en finsk version av Robert Brobergs fina sång "Båtlåt". Den handlar alltså om en båtar. Han hade många olika artistnamn men brukade oftast kallas Robban.

V 10: Upphovsmannen till "Mr Tambuorine man" är Bob Dylan.

L 2 och L 9: Figuren som sjunger är "Grodan-Boll". Mannen bakom är Thomas Funck. Vad han sjöng har jag ingen aning om.

L 3: Arja Saijonmaa sjunger "Sång om syrsor". Det var Zarah Leander som lanserade denna vackra sång.

V 13: Vi får lyssna till "Wonderful Copenhagen". Köpenhamn är Danmarks huvudstad och de har landsbetäckningen dk. Jag talar flytande danska och kan läsa danska utan problem. Dock har jag svårt att skriva på danska då det tar en förfärlig tid eftersom jag måste se varje ord för att veta hur det ska stavas.

V 7: Amanda Jenssen sjunger sin egen version av "Familjens", "När planeterna stannat", ur tv-programmet "Så mycket bättre".

L 4: Det låter som "Apans sång" i "Djungelboken". Jag skriver apor på L 4.

V 8: Alf Robertson sjöng en version av "Bobby McGee" som är skriven av Beppe Wolgers Cornelis. Tack Hans W.

V 6: Vi går i mål med "Icona-pop" och deras "Rhytm in my blood".

Därmed var dagens kryss avklarat. Förutom att jag slarvade med första frågan och skrev "Fågelsången" i stället för "Fågeldansen", som jag ju vet att den heter, så hade jag endast problem med "Till Österland vill jag fara". Det svaret satt långt in.

Av någon anledning kan jag inte besvara de sista kommentarerna. Jag har loggat ut och loggat in. Jag har startat om datorn och jag har rensat historik, ändå fungerat det inte. Det fungerar inte heller på min telefon. Jag ber om ursäkt för detta och kommer att besvara dem så snart blogger fungerar igen.

Jag vill tacka er alla för i dag och önskar er en fin första adventshelg.

"Vem får gå upp till Herrens berg, vem får gå in i hans tempel?
Den som har skuldlösa händer och rent hjärta, 
som inte håller sig till falska gudar och aldrig har svurit falskt.
Han får välsignelse av Herren och riklig lön av Gud, sin räddare."
Psaltaren 24

201 kommentarer:

  1. God morgon. Hälsa hustrun och gratulera. Idag är det grått och dystert ute i Kåge. Jag tjuvstartade och tände adventsljusstakarna redan igår och då blev det lite ljusare. I morgon är det julmarknad på hembygdsgården vilket alltid är trevligt. Nu börjar vi strax.

    SvaraRadera
  2. Grattis till din fru.har själv bott på Söderhöjden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar.

      Ett fint och trevlig område enligt mig, men enligt andra är det ett utsatt område.

      Radera
    2. Nu var det länge sedan vi bodde där 94 flyttade vi där ifrån var på Snapphannevägen vi bodde :)Lite rörigt då körde jag Taxi i järfälla var det :)

      Radera
  3. God morgon Krister och alla kryssare från ett regnigt Ösmo. Stort grattis till din fru på 50-årsdagen!
    Efter krysset idag ska vi storstäda hela huset. Vi har köpt nya sängar som vi ska göra i ordning. Och så ska adventsstakarna ställas på plats.
    Lycka till med dagens kryss!
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
  4. God Morgon Krister och alla kryssvänner.
    Önskar din fru en fin födelsedag.

    SvaraRadera
  5. Hej Krister och alla kryssare! Först vill Else-Britt och jag gratulera Din fru genom Dig och önska henne en fin 50-årsdag! Låter som att dagen blir minnesvärd med Dig som kock och allt annat som händer. Fint att Du är med och kryssar även i dag. Anders slaskade så det lär bli en fin jul i år. Själva skall vi fira mässa i Tällberg i eftermiddag och i morgon delta i gudstjänster i Malung resp. Nås med körsång. Kommande vecka åker jag till Sevilla för en hög utbildning i företaget, medan Else-Britt är hemma och sköter allt löpande. Vi önskar Dig och hela familjen med Hugo och katterna en fin Adventshelg och en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Thorsten.

      Hon hälsar och tackar så mycket.

      Jag önskar dig en fin och givande resa till Sevilla.

      Önskar er båda en trevlig första adventshelg.

      Hälsa Else-Britt.

      Radera
  6. God morgon Krister1 nu sitter vi här igen!

    SvaraRadera
  7. God morgon och grattis till Din fru, Krister. I dag är jag gudstjänstvärd i Ivetofta med Diakonikörens adventskonsert och i morgon på högmässan i Ivetofta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Bengt.

      Hon hälsar och tackar.

      Jag önskar dig en fin helg med givande konsert och högmässa i ditt viktiga uppdrag.

      Radera
  8. Godmorgon! Krister, Hugo o 2 katter o alla mellokrysslösare! Vi har idag regn o mulet väder i Karlskrona. Hälsa o gratulera frun på 50-årsdagen. Lycka till med krysset alla kryssare. Hälsning Lisbeth

    SvaraRadera
  9. God morgon Krister alla kryssare. Här i Lockne blåser det. Vissa delar av Jämtland är utan ström efter nattens blåst.
    Ett stort grattis till din fru. Ha en trevlig adventshelg.
    /Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Goda morgon, Ulla.

      Hon hälsar och tackar.

      Tack detsamma.

      Radera
  10. God morgon Krister o alla lösare. Stort grattis till din fru! Belysning inomhus klar o krubban i olivträ är på plats, så nu lite hjärngympa istället.

    SvaraRadera
  11. God morgon, stjärnor och ljus är det ända som lyser upp tillvaron här just nu ! Hu vad det regnar som en regnig höstdag. Men att försöka med krysset är också en ljusglimt i livet.
    Trevlig 1:a advent till alla Kryssare och tack till Krister som hjälper mig med svåra frågor.
    Ett grått Nyköping men hopp om ändring finns

    SvaraRadera
  12. Godmorgon Krister och övriga kryssälskare! Grattis till din fru! Har en dotter som är 50 är! Lycka till med krysset idag!

    SvaraRadera
  13. Godmorgon Krister och alla kryssare. Först vill jag gratulera din hustru på 50 årsdagen. Jag fyllde samma i våras. Trevligt.
    Just nu sitter vi vid frukostbordet och njuter i adventsmyset med tända ljus.
    Flera plusgrader ute och gröna gräsmattor...önskar er fin dag.
    Kram Annica i Piteå

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Annica.

      Hon hälsar och tackar.

      Jag önskar er detsamma.

      Radera
  14. God Morgon från ett Grått och regnigt Skepplanda.
    Glatt är att enligt bondepraktikan så blir det en vit jul då Anders Slaskade ;)

    SvaraRadera
  15. God morgon Krister och alla kryssare. Från ett grått och vått Björkhagen Hinner precis lösa krysset. Ska jobba extra hos mina gamla kolleger.

    SvaraRadera
  16. V1 FÅGELDANSEN Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  17. Gomorron Christer. Önskar dig en fin dag med din fru, pyssla om hennevrejält nu.
    // Lena
    🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

    SvaraRadera
    Svar
    1. God morgon, Lena.

      Det ska jag göra.

      Tack detsamma.

      Radera
  18. L1 FRIDA L8 ABBA Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  19. Jippi!
    Min hustrus namn kom med bland vinnarna idag!
    Hoppas inte det var en namne till henne som vunnit i Boden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jättekul.
      Inte lätt att vinna och den gången var hon ensam då jag var upptagen med annat. Annars löser vi krysset tillsammans, roligare så.
      Ha enf in helg.
      Hälsning Björn

      Radera
  20. Svar
    1. Vad var 2:an? Vad heter låten med HERE?

      Radera
    2. var det första ordet? Till Österland vill jag fara kanske?

      Radera
  21. L5 SUN Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
  22. Robban Broberg med BÅTLÅT

    SvaraRadera
  23. V11 Robban Robert Broberg Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  24. Svar
    1. skrev ovan TILL Österland vill jag fara...

      Radera
  25. 12 TILL österland vill jag fara

    SvaraRadera
  26. Ingen som vet vad V12 var för låt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är Till Österland vill jag fara

      Radera
    2. Tack! /Torbjörn i Karlstad

      Radera
  27. V12 Kanske Tull? L2 Grodan Boll

    SvaraRadera
  28. L2 Grodan Boll L9 Funck Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  29. V12 var väl TILL ÖSTERLAND VILL JAG FARA

    SvaraRadera
  30. Fågelsången går inte på V.1 skall vara
    Fågeldansen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har vi sagt för länge sen att det är ;)

      Radera
    2. Det var jag som slarvade. Jag vet ju att det var "Fågeldansen", ändå skrev jag "Fågelsången". Märkte inte mitt fel förrän jag skulle skriva in apor.

      Radera
  31. V12 Är Till. Är från Pippi, adjö lilla pippi adjö tror jag den heter. Börjar till fjärnaland skall du fara, långt bort till en söderhavsö. Hoppas det hjälper någon 😊

    SvaraRadera
  32. Svar
    1. Fort men fel ibland Zarah ska det vara

      Radera
  33. L3 Leander Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  34. Till fjärran land ska du fara
    långt bort till din söderhavsö
    Över hav och vindlande vågor
    Adjö lilla Pippi, adjö

    Där ska du bygga en hydda
    och där ska du leva och dö
    och vi går kvar här och sörjer
    Adjö lilla Pippi, adjö
    Så ska det vara 😊

    SvaraRadera
  35. V13 DK Danmark Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  36. V 13 wonderful Copenhagen😄
    DK.

    SvaraRadera
  37. Fågel dansen blir det väl på lodrätt 1?

    SvaraRadera
  38. V7 Amanda Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  39. "Till Österland vill jag fara"
    av Anders Flöija

    En variant av visan framförs av poliskonstaplarna Kling & Klang i tv-serien om Pippi Långstrump från 1969. Då med texten Till fjärran land ska du fara


    Till Österland vill jag fara,
    Där bor allrakärasten min.
    Bortom berg och djupa dalar
    Allt under så grönan lind.

    SvaraRadera
  40. Ramona Gideonsson1 december 2018 kl. 10:44

    V12 är TILL ur visan "Adjö lilla pippi, adjö" Visan börjar med "Till fjärran land ska du fara,
    långt bort till din Söderhavsö.
    Över hav och vilda vågor,
    Adjö, lilla Pippi. Adjö.

    SvaraRadera
  41. L4 APOR Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  42. Om ni skriver fågelsången på L1, hur får ni det till sin på L5

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det ska vara fågelDANSEN och inget annat!

      Radera
    2. Det ska vara "Fågeldansen" och inget annat. "Det var jag som slarvade och skrev "Fågelsången". Märkte inte mitt misstag förrän jag skulle skriva apor.

      Radera
  43. V6 ICONA POP Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  44. V8 ALF Robertson Lisbeth i K-na

    SvaraRadera
  45. Jaha, då var det klart för idag. Tack för hjälpen :) och ha en bra dag <3

    SvaraRadera
  46. Tack för idag! Ha en fin första advent i morgon!

    SvaraRadera
  47. V1 FÅGELDANSEN (inte fågelsången)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt. Jag upptäckte inte mitt misstag förrän jag skulle lösa L 4.

      Radera
  48. Tack för trevlig X:ande.
    Ha en fortsatt trevlig helg och ha en TREVLIG FÖRSTA ADVENT.

    SvaraRadera
  49. Då slutar vi med Icona Pop. Nu ska jag sila upp min svartvinbärsjuice som stått kallt i två dygn, gjord på frysta bär från i sommar. Ha så trevligt alla och en fin advent.

    SvaraRadera
  50. Tack för idag. Önskar er alla en trevlig helg

    SvaraRadera
  51. Då var det klart. Trevlig 1a advent Marie

    SvaraRadera
  52. V6 ICONA POP avslutar krysset idag.
    I går var vi på en mycket fin begravning i Sorunda kyrka. Förutom psalmsång var det dragspelsmusik och en sång med Elvis.
    Jag är konfirmerad i Sorunda kyrka och vi gifte oss där 1971.
    Nu är det dags att börja städa. Jag önskar alla en fin första adventshelg!
    //Carin från Ösmo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma, Carin.

      Där har jag lett ett flertal vigselgudstjänster.

      Radera
  53. Måste bli FÅGELDANSEN o inte fågelsången på V1 heller hur

    SvaraRadera
  54. Trevlig 1:a adventshelg till Krister med familj o djur, o till alla mellokrysslösare!
    Jag önskar din fru en riktigt fin 50 årsdag STORT GRATTIS! till henne. Nu ska vi tända ljusstakar o stjärnor o ljus o glöm ej adventsfika med glögg o pepparkakor.Glöm ej julkrysset nästa vecka. Hälsning Lisbeth i Karlskrona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma, Lisbeth.

      Hon hälsar och tackar.

      Radera
  55. När vi skaffade vår första hund för många år sedan, fick vi rådet att pensla sladdar med tabasco. Det har fungerat bra och kan vara väl värt att prova mot katterna också! Lycka till med att uppfostra dem.

    SvaraRadera
  56. Texten till "Jag och Bosse Lidén" (Me and Bobby McGee) är väl skriven av Cornelis Vreeswijk?

    SvaraRadera