lördag 16 februari 2019

Melodikrysset vecka 7 - 2019

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Vår vana trogen, har jag, Hugo, Alexi och Bucky tillbringat morgonen i sängen där vi lyssnat på "Ring så spelar vi". När jag gick upp, så flyttade Hugo och Bucky till soffan medan Alexi lade sig i hundkorgen. Just nu sitter jag vid köksbordet för att försöka lösa "Melodikrysset" tillsammans med er.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag haft en spännande och givande vecka både arbetsmässigt och på min fritid.

På jobbet har jag träffat kyrkoherden och kyrkorådets ordförande från en annan församling för att försöka ge dem råd, stöd och hjälp i att ta fram en ny tjänsteorganisation. Jag har också varit valförrättare i biskopsvalet, varit på prostmöte i Gustavsberg tillsammans med biskopen och haft ett kort möte med kyrkoherdarna i Sollentuna kontrakt i anslutning till biskopsvalet som skedde kontraktsvis.

Som vanligt har jag lett församlingens Förbönsmässa. Jag har också varit på möte med Järfälla interreligiösa råd, sammanträde med styrelsen för församlingens Förvaltningsbolag och varit på utbildning om de ortodoxa kyrkorna tillsamman med Järfälla kristna råd.

På fritiden har jag som vanligt tagit promenader med Hugo och umgåtts med min yngsta dotter och fru. I måndags bjöd min son och äldsta dotter hela familjen på operan. Innan vi såg Rigoletto bjöd jag alla på restaurang. Vi åt en mycket god middag på en restaurang vars ägare vi känt i nästan 20 år.

Natten mellan måndag och tisdag vaknade jag vid 02-tiden av att Bucky förde väsen. Han hade tagit en av mina hörapparater och lekte med den. Innan jag fick tag i den hade han hunnit bita sönder några delar. Som tur var hade jag fått reservdelar och kunde laga den.

I Jakobsberg skiner solen på en klarblå himmel. De senaste dagarna har så gott som all snö smält bort. Det finns endast enstaka isfläckar kvar. Just nu har vi 5 plus men det ska bli varmare under dagen.

Så här ser förslaget till lösning ut i dag:

L 2 och V 15: Vi inleder dagens kryss med av en av Eldemans konstruerade dubbelfrågor. Det enda de har gemensamt är att de deltagit i melodifestivalen. Vi inleder med "Love, love, love" ur melodifestivalen 2009. Det är Agnes som sjunger. Därefter får vi lyssna till Nano som sjöng "Hold on" i melodifestivalen 2017.

V 10 och L 12: Eldeman fortsätter med ytterligare en dubbelfråga som inte hänger samman. Vi inleder med "När Lillan ska sova", därefter får vi höra "Mio, min Mio" med vad jag tror är Dana Dragomir.

L 10: ICA-handlaren Loa Falkman sjunger en av de vackraste sångerna som varit med i melodifestivalen enligt mig. Symfonin kom på sista plats i melodifestivalens final 1990.

V 11, V 5, V 13 och L 6: Den tredje frågan som inte har något inbördes sammanhang förutom att det handlar om författare. Vi börja med Selma Lagerlöf som läser ur "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Därefter läser Nils Ferlin något som jag inte kan härleda. Var det ur "Av ständig oro"?

L 14: Lasse Stefanz sjunger sin "Livet är till för att levas".

V 16 och L 1: Texten till "It´s so nice to be rich" har skrivets av Hasse Alfredson. Här framfördes den av Agnetha Fältskog.

L 9: I en instrumental version får vi höra "Vi ska ställa till en roliger dans".

L 4: Östen Warnerbring sjunger "Det var länge sen jag plocka några blommor". Han bodde mellan vårt hem och min första skola så jag gick förbi hans hus varje skoldag mellan 1:a och 3:e klass.

V 7: "Always look on the bright side of life",  är hämtad från filmen "Life of Brian". På svenska fick den titeln "Ett Herrans liv". En film som blir roligare desto mer man känner till om kristendomens historia.

L 3 och V 3: Ytterligare en konstig dubbelfråga där det gemensamma är färger. Vi inleder med en instrumental version av en sång som måste ha färgen grå i titeln. Via mejl får jag veta att det är Don Gibsons "Blue blue day" som framförs i en instrumental version. På svenska sjöngs den i av "Streaplers" och fick då titeln "Grå grå dag".  Tack för hjälpen Jan!

Därefter är det "Yellow submarine" av "The Beatles" som spelas, även den, i en instrumental version. På svenska heter den väl "Gul, gul är min undervattensbåt.

V 8: Vi går i mål med Vanessa Paradis som sjunger "Take a walk on the wild side". Den är komponerad av Lou Reed.

Därmed var dagens kryss avklarat. Jag tycker det blir väldigt rörigt med Eldemans krystade dubbelfrågor. Kan han inte hitta svar som hänger i hop djupare än färg, författare eller att det är barnvisor?

Jag har inte kommit på titeln till musiken som skulle ge oss färgen grå. Förhoppningsvis hittar jag den under eftermiddagen och då återkommer jag.

Nu ska jag ta en lunchpromenad med Hugo, innan jag ska förbereda morgondagens högmässa i St Lukas. I morgon firar vi "Septuagesima" under temat "Nåd och tjänst". Det är ett av mina favorittema under kyrkoåret.

Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg.

"Herren är pålitlig och god,
därför visar han syndarna vägen.
Han leder de ödmjuka rätt,
de ödmjuka lär han sin väg."
ur Psaltaren 25

132 kommentarer:

 1. God morgon Krister och alla kryssare från ett soligt Ösmo. Idag börjar krysset tre minuter tidigare än normalt, så då får vi vara på hugget. Lycka till med dagens kryss!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 2. God morgon, Krister och alla andra från ett kallt men soligt Bromölla. I morgon är jag gudstjänstvärd i Gualövs medeltida kyrka där vi firar mässa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Önskar dig en fin, meningsfull och givande mässa. Själv ska jag leda högmässan i St Lukas kyrka i Kallhäll.

   Radera
 3. Gomorron alla kryssare. I dag har vi kraftig blåst och 4 grader varmt här. Det liknar vårväder!

  SvaraRadera
 4. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare. Soligt och plusgrader.

  SvaraRadera
 5. God Morgon Krister och alla kryssvänner.

  SvaraRadera
 6. Godmorgon Krister med familj o djur o alla krysslösare! Oj ja idag börjar krysset tidigare det hade jag glömt sen förra veckan. Det har varit en kall o frusen morron, men nu är det soligt o fint väder + 8 grader. Hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 7. God morgon Krister och alla kryssare! Jag ser att veckan som vanligt varit fylld med omväxlande uppdrag blandat med meningsfull fritid. Hoppas att Hugo inte fått smak på hörapparater. De är ju en otrolig hjälp i kommunikation med andra människor. Roligt att höra att hela familjen gick och såg Rigoletto tillsammans. Själva skall Else-Britt och jag i eftermiddag gå och lyssna på Mylla, en lokal musikgrupp, och delta på Ingmarsspelens upptakt till 60-årsjubileet som firas i år. Spelen har sedan 1959 uppförts varje år och årets spel blir den 28 juni till 2 juli. Jag rekommenderar att ni om möjligt bokar in en Dalatur under någon av dessa dagar för att uppleva ”en liten bit av evigheten”. Vädret i Nås är i dag några +grader och sol, snön har sjunkit ihop en del och det är halt där man tidigare gått i snön och nu fått isgator, så det blir lite sandning efter krysset. Else-Britt och jag önskar Dig och hela familjen med Hugo, Alexi och Bucky en fin kommande vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Det var Bucky, hankatten, som fick tag i hörapparaten. Hugo var bortlånad den natten annars hade han klarat ut begreppen.

   Det är inte osannolikt att vi åker till Dalarna i sommar. Just nu pratar vi om Dorotea och Normandie. Jag tror att vi hinner med båda.

   Hälsa Else-Britt och ha en riktigt fin vecka tillsammans.

   Radera
  2. Ursäkta att jag läste fel och anklagade Hugo för något han inte gjort. Ha en bra dag!

   Radera
 8. God morgon. +8 grader i Kåge. Snön faller ihop, rasar ner från taken. Ingen måtta på något nu. Hörapparater är säkert trevliga leksaker för leksugna katter. Nu börjar vi snart med krysset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Akta er för nedrasande snö.

   Bucky älskar hörapparater och hörlurar. Numera lägger jag dem i ett skåp under natten.

   Radera
 9. Godmorgon Krister och alla kryssare!
  Vi önskar er lycka till med kryssandet,
  Christina och Kjell i Dorotea

  SvaraRadera
 10. Godmorgon från ett soligt Skepplanda.

  SvaraRadera
 11. God morgon Krister. Från ett soligt väring

  SvaraRadera
 12. Godmorgon från ett molnigt Torrevieja

  SvaraRadera
 13. L2 AGNES Carlsson Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 14. v15 NANO Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 15. L12 MIO Lisbeth i karlskrona

  SvaraRadera
 16. God morgon Krister och alla melodikryssare i Sveriges avlånga land. I dag löser vi krysset i bilen påväg mot Uppsala. Vi tar med oss solen dit.

  SvaraRadera
 17. L10 LOA Falkman Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 18. Pst Krister, det är inte När Lillan kom till jorden utan Lillan ska sova och vara så snäll. Tror en gammal förskollärare som undertecknad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cissi.

   Jag förstod det efter en stund. Tack för hjälpen!

   Radera
  2. Under snabbgenomgången hörde jag direkt att det var "Lillan ska sova och vara så snäll".

   Ibland sitter det fast. Jag vet vad jag ska skriva i kryssplanen men jag vet inte riktigt varför och det retar mig.

   Så är det nu med färgen grå. Jag kommer att googla hela eftermiddagen för att försöka hitta rätt titel.

   Radera
 19. V11 Selma V5 Lagerlöf Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 20. L14 LASSE Stefans Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 21. V16 L1 It's So Nice to Be Rich HASSE Alfredson

  SvaraRadera
 22. L9 VI Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 23. Vi ska ställa till en domaredans

  SvaraRadera
 24. Vi ska ställa till en roliger dans ?

  SvaraRadera
 25. L4 Östen Warnerbring

  SvaraRadera
 26. V:7 ETT herrans liv (Life of Brian)

  SvaraRadera
 27. V7 ETT Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 28. Ett herrans liv
  Always Look on the Bright Side of Life

  SvaraRadera
 29. L3 V3 GUL GRÅ ?

  SvaraRadera
 30. L3 GRÅ V3 GUL Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 31. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg på återseende.

  SvaraRadera
 32. Trevlig helg! Hörs nästa lördag!

  SvaraRadera
 33. Tack för idag
  Här har vi varmt +4
  God fortsättning på helgen!!
  Christina och Kjell

  SvaraRadera
 34. V8 REED avslutar krysset. Idag ska jag plantera om mina krukväxter, men också titta och lyssna mycket på sportsändningarna. Hoppas att Sverige får någon medalj i Åre. Jag önskar alla en trevlig helg!
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Carin.

   Lycka till med växterna.

   Radera
 35. Det var allt för idag. Grannen startade just sin skoter för att åka ut medans snön ligger kvar. Ha en bra dag. Nu blir det alpint på TV.

  SvaraRadera
 36. Här i Ljunghusen skiner solen och det är helt vindstilla! Nu blir det en cykeltur! Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Håkan.

   Jag hoppas kunna ta fram min cykel i kommande vecka.

   Radera
 37. Hejsan !
  Oj då inte kul, hade inte du fått askar till dina "hörisar". Prinzen har blivit bättre för var dag. Han skulle nog behöva ha en liten vovve att trissa upp leken med. Fast jag har så dålig balans att jag inte klarar av att ha en hund. Tack för viss hjälp till X et idag.
  Härliga melodier.78-varvaren raspig kunde inte höra vad den sista sa alls. Dana Dragomir på panflöjt, underbart.💚

  En fortsatt trevlig helg 🌞⛄🎵🎈😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie-Louise.

   Jo, jag har en ask till hörapparaterna men de ska "luftas" nattetid. Då hoppade Bucky upp på nattduksbordet och tog en av dem.

   Så fort jag säger "nej" så kommer Hugo springande och hjälper till att få ordning på katterna.

   Önskar dig detsamma.

   Radera
  2. Ska de luftas aldrig någon som sagt till mig. Torkar av dem med en våtservett och lägger dem i varsin ask , Himla pillgöra med att byta slang och batteri. De luftas väl i asken. Du får lägga dom i badrumsskåpet oåtkomligt för Bucky. hihihi.

   Snart ska vi lösa V8
   Ha det så bra

   Radera
 38. Tack för idag! Ikväll blir det melodifestival deltävling 3.Trevlig Helg till Krister med familj o alla melodikrysslösare Hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera