lördag 13 april 2019

Melodikrysset vecka 15 - 2019

God förmiddag alla melodikryssvänner!

Inte heller den här helgen kom vi ut med husbilen. Jag har fått hoppa in på morgondagens högmässa då en kollega är sjukskriven. Även min fru har fått jobba extra på grund av sjukdom. Hon har jobbat i natt och ska även jobba den kommande natten. Det innebär att jag som vanligt sitter hemma vid köksbordet då jag ska försöka lösa "Melodikrysset" tillsammans med er.

Min morgon började med en lång promenad tillsammans med Hugo i ett soligt och kyligt Jakobsberg.

Sedan vi hördes förra lördagen har jag haft en väldigt omväxlande och trevlig vecka. Innan jag under måndagen och tisdagen var på möte för alla präster och diakoner i Stockholms stift ledde jag förra söndagen högmässan i Maria kyrka.

Till präst och diakonmötet kom det 600 personer. Vi firade gudstjänster, lyssnade till biskopens ämbetsberättelse, deltog i seminarier och lyssnade till föreläsningar. Vid måndagskvällens middag löste vi ett oerhört roligt melodikryss.

Utöver detta har jag blivit intervjuad kring vår begravningsverksamhet, varit på möte med Kyrkogårdsutskottet och träffat ledningsgruppen för kommunens POSOM-grupp. Jag har också hunnit med ett flertal administrativa uppgifter som att skriva inledningen till förra årets verksamhetsberättelse, svarat på enkäter och utredningarna samt lagt ett förslag till årets lönerevision.

På min fritid har jag tagit långa promenader med Hugo, lagt om de pensionsdelar som jag kan påverka, besiktigat min personbil och bytt till sommardäck på densamma.

Just nu ligger Alexi och Bucky i dotterns säng och Hugo ligger i soffan.

I Järfälla skiner solen på en klarblå himmel. Morgonens minusgrader har övergått till några plusgrader, men det ser ut som om det kommer att bli molnigt senare under dagen.

Så här ser förslaget till lösning ut i dag:

V 1 och L 13: Vi inleder dagens kryss med att Helen Sjöholm och Tommy Körberg sjunger "Nu mår jag mycket bättre" tillsammans med BAO (Benny Anderssons orkester). Det är Kristina Lugn som skrivet text och Benny Andersson som komponerat musiken.

V 14: Mando-Diao sjunger Gustaf Frödings "Men" (Stänk och flikar).

L 12: Roland Cedermark spelar "Beatrice Aurore" på dragspel. Den inleds med orden: "I gamla stan vid Kornhamnstorg..."

L 1 och V 11: "Vackert så" framfördes av Håkan Hellström och Sven-Bertil Taube. Den senares pappa hette Evert.

L 10 och L 2: Jag känner igen melodin men kan inte direkt placera den. Kan det ha varit "De fattigas piano" med text av Lars Forssell? Jag tror det och får det även bekräftat i kommentarerna.

V 9 och L 3: Vi får lyssna till Ted Gärdestads "Vilken härlig dag" framförd av Jill Johnsson.

V 3: "Visa vid vindens ängar"inleds med orden: "Det går en vind över vindens ängar". Här framförs Mats Paulsons visa i en finstämd orkesterversion.

V 5: Pär Lagerkvists dikt "Jag har gått inunder stjärnor" framförs av "Ainbusk singers".

L 7 och V 8: Dan Andersson har skrivet text och musik till "Till min syster". Den spelades på radion tidigt i morse och den är inte helt ovanlig på begravningsgudstjänster.

V 6: Lill-Babs sjunger "Anna Stark". Lars Forssell har skrivet text även till denna sång.

L 4: Vi går i mål med musik ur en revy. Det måste vara Povel Ramels sång om brädor. Jag vill minnas att han hette Karl Nilsson. När jag var liten hade jag en kompis som kunde hela sången utantill.

Därmed var dagens melodikryss avklarat. Det var bitvis lite småklurigt men jag tror mig ha listat ut rätt svar.

Nu ska jag ta en promenad med Hugo innan jag ska förbereda morgondagens högmässa. Jag tackar er alla för i dag och önskar er en fortsatt trevlig helg.

"Här är Herrens port,
här får hans trogna gå in.
Jag tackar dig för att du hörde min bön
och blev min räddning."

134 kommentarer:

 1. God förmiddag från ett soligt men kyligt Skepplanda -1 på mätaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick in för för att kolla det jag inte kan på Melodikrysset och råkade se Skepplanda i första kommentaren :). Hej Anders Årén! Jag känner inte dig men kul att se Skepplanda nämnas. (Själv är jag från Grönnäs, men bor sedan 25 år i Skåne). Jag önskar dig och självklart även kyrkoherde Krister Kappel en härlig helg!

   Radera
 2. God morgon Krister och alla andra kryssare! Hoppas det går bra med husbilsbestyren trots allt som kommer i vägen! Här i Nås har vi i dag ett strålande väder med en kall (-7) morgon. Dagens program efter Melodikrysset är Ingmarsspelens Musikcafé med filmvisning som ingår i spelens stora 60-års satsning, vilken avslutas med Jubileums-speldagarna 28 juni – 2 juli i år. Palmsöndagens mässa kommer vi att fira i Djura kyrka, en av Leksands byar som precis har blivit fråntagen sin skola av kommunen. I år kan vi sedan fira Påsken i Nås med både Skärtorsdagsmässa och Långfredagsgudstjänst här i kyrkan. Påsknatten firar vi dock i Leksands kyrka. Else-Britt och jag önskar Dig och alla i familjen inkl. Hugo, Bucky och Alexi en fin kommande Påskvecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Thorsten.

   Härligt att läsa att ni håller i gång. I morgon leder jag högmässan i Maria kyrka och på skärtorsdagen leder jag mässan i Järfälla kyrka. Det är inte längre än jag cyklar inom församlingens gränser.

   Vi önskar dig och Else-Britt en fin helg och en rogivande stilla vecka.

   Radera
 3. God morgon Krister och alla kryssare från ett soligt Ösmo och +3 grader ute. Vi har haft vår husbil på service och även hunnit köra några små sträckor. Kanske blir det lite längre under påskhelgen.
  Lycka till med dagens kryss.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Carin.

   Jag hoppas på att kunna ställa i ordning husbilen nästa helg. Kanske blir det en kortare tur under påskhelgen innan vi helgen därpå ska ta den till Malmö för att fira min styvpappas 80-årskalas.

   Radera
  2. Härligt! Vi firade vår 48-åriga bröllopsdag i tisdags (det var påskafton 1971 när vi vigdes i Sorunda kyrka) och i kväll ska vi på vår vän Sivs 70-årskalas.
   //Carin från Ösmo

   Radera
  3. Grattis i efterskott och grattis även till Siv.

   Radera
 4. Godmorgon Krister och alla kryssare. Idag vill solen nästan kika fram i Piteå. Denna vecka har varit körig. Tvådagars påskvandring i Tallhedskyrkan. Jag spelade Johannes detta år. Det är då kul när barnen får uppleva detta med oss. Sen var det Messy Church i samma kyrka.
  Dagarna går fort när man har roligt.
  Önskar er en fin lördag.
  Kram Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Annica.

   Det låter kul med påskvandringar. Även vi har påskvandringar för de lite större barnen. För de riktigt små har vi påsklandskap.

   I höst ska vi börja med "Messy church" i Viksjö kyrka. Det ska bli spännande att följa.

   Önskar dig/er detsamma.

   Radera
 5. God morgon Krister! Synd att ni inte kommer ivägidet här fina vädret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Leffe.

   Ja, det är lite ledsamt, men å andra sidan tycker både jag och min fru om att jobba, dessutom får hon lite extra i lönekuvertet.

   Radera
 6. God morgon från ett halvmolnigt Bromölla. I morgon ska jag vara i Gualövs vackra medeltidskyrka och höra om Stilla veckan samt sjunga ett postludium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, Bengt.

   Jag önskar er en fin och givande gudstjänst. Själv ska jag leda mässan i Maria kyrka inklusive litanian. Det blir fjärde söndagen i rad som jag får sjunga den.

   Radera
 7. God morgon från ett soligt Torrevieja med klarblå himmel, dock lite blåsigt men 18’ nu på morgonen.
  Lycka till idag👍☀️💃🕺

  SvaraRadera
 8. Godmorgon Krister och alla andra kryssälskare! Soligt i Stenstorp. Kallt i natt med 5 minus. Lycka till i dag med krysset.

  SvaraRadera
 9. God morgon Krister och alla andra kryssare. Från ett soligt väring men kallt.

  SvaraRadera
 10. Skickar en solig hälsning från Falun

  SvaraRadera
 11. God morgon Krister och alla melodikryssare!

  SvaraRadera
 12. God morgon i Kåge är det lite molnigt och +5 grader. Vi har inte bytt däck på bilen än, I helgen kommer sonen och kollar lampor på bilen eftersom jag ska på besiktning på tisdag. Det har varit en jobbig vecka med tandläkarbesök både för mig och maken, dragit ut kallelser till hembygdsföreningen, haft sammanträde med hembygdsföreningen och sedan gått runt i vår del av samhället och lagt kallelser i brevlådor. Då får man en ordentlig promenad. Nu börjar vi med krysset strax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, M.

   Jag hoppas att du får tid till återhämtning också.

   Radera
  2. Då sätter jag mig med den fina bok vår dotter gjort till mig "De första 80 åren" med foton om mitt liv.

   Radera
  3. Det låter som en fin present och en rogivande avkoppling.

   Radera
 13. Godmorgon! Krister med familj o djur o alla kryssare! Lycka till med kryssandet idag snart kör vi! Hälsning Lisbeth i Karlskrona

  SvaraRadera
 14. V1 Helen Sjöholm L13 BAO orkester Benny Andersson

  SvaraRadera
 15. V1 L13 HELEN SJÖHOLM, BAO

  SvaraRadera
 16. Hälsningar från Dalsjöfors

  SvaraRadera
 17. V14 MANDO-DIAO

  SvaraRadera
 18. V14 MANDO DIAO

  SvaraRadera
 19. L12 VID

  I gamla sta'n vid Kornhamns torg
  i Hallbecks antikvariat,
  en gammal drömbok köpte jag
  i folioformat.)

  SvaraRadera
 20. L1, V11, SVEN BERTIL tAUBE hÅKAN HELLSTRÖM

  SvaraRadera
 21. God förmiddag Krister och alla kryssare!

  SvaraRadera
 22. L2 L10. Lars Forssells svenska översättning ”De fattigas piano”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars Tidholm inte Forsell 😉

   Radera
  2. Hej!

   Är du helt säker på att det är Lars Tidholm?

   Har precis googlat på detta (måndag kl. 17.27) och där står det att Lars Forssell skrivet den svenska texten.

   Radera
 23. Ted Gärdestad

  SvaraRadera
 24. V9 TED L3 GÄRDESTAD

  SvaraRadera
 25. Blir L 6 LARS måntro ;) ? Hihihihi

  SvaraRadera
 26. Det går en vind över vindens ängar

  SvaraRadera
 27. V3 det GÅR en vind över vindens ängar

  SvaraRadera
 28. Svar
  1. Eller Här, Där, När, Bär, Här ?

   Radera
 29. Bo Sundström, Frida ÖHRN

  SvaraRadera
 30. L7 DAN V8 ANDERSSON

  SvaraRadera
 31. L7, V8 TILL MIN SYSTER DAN ANDERSSON

  SvaraRadera
 32. Godmorgon idag blev det pappa Martin som fick åka med dottern och hästen till en närliggande ridklubb-de skulle ha WE träning. (Working Education= rida runt och tex öppna grindar/gå på "broar"/lyfta upp saker från marken å flytta runt...) Men jag har "god" hjälp av vår lilla kanin, Ares -Som gärna gnager lite på min kladdlapp ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon, SussN.

   All hjälp är god hjälp...

   Radera
 33. LARS FORSELL V6

  SvaraRadera
 34. V5 någon som kan vilken Pär det var som skrev dikten?

  SvaraRadera
 35. L4 Kan det var Persson

  SvaraRadera
 36. L4 en Povel låt men vilket namn?

  SvaraRadera
 37. Tack för hjälpen med Pär Lagerkvist

  SvaraRadera
 38. Blir lurigt när både LARSSON och PERSSON går in. Någon som veeet vad det ska vara,,,,??

  SvaraRadera
 39. L:4 NILSSON (Karl NILSSON som växt upp och fått barn)

  SvaraRadera
 40. Karl Nilsson som stapla brädor

  SvaraRadera
 41. Tack för idag Trevlig Helg

  SvaraRadera
 42. Tack för trevligt X:ande.
  Ha en fortsatt trevlig helg på återseende.
  Och tänk att nästa veckas kryss då är det Påskafton.

  SvaraRadera
 43. L4 NILSSON. Tack för idag. Nu blir det städning och ikväll 79-årskalas. Jag önskar alla en skön helg.
  //Carin från Ösmo

  SvaraRadera
 44. Karl Nilsson
  staplade bräder!

  SvaraRadera
 45. Då var det slut för idag. Hoppas alla har en fortsatt bra dag.

  SvaraRadera
 46. L4 Karl Nilsson -var ju tvungen att lyssna på den.... Dagens skratt!!! Lyssna på den ;)

  SvaraRadera
 47. L4 lät som Roof garden med Al Jarreau �� Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eldeman sa att den var hämtad från en revy och skriven av Povel Ramel.

   Det är sången om Karl Nilsson som staplade brädor.

   Radera
 48. Hej och tack för viss hjälp idag.
  Nu börjar det bli lite mer ljumma vindar ute.Solen värmer i lä-
  Ha en fortsatt fin helg och vecka med alla familjemedlemmarna både två och fyrbenta ������������

  SvaraRadera
 49. Trevlig helg! till Krister med familj o djur och alla kryssare. Hörs nästa vecka. Hälsning från ett mulet Blekinge. Lisbeth

  SvaraRadera